Kleine koude oorlog

KleinekoudeoorlogMartin Koomen
ISBN 9789076968735
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s 220
Verschenen 1-1-2006

In 1985, het jaar van de Elfstedentocht en van het eerste kabinet Lubbers, stuurt de Binnenlandse Veiligheidsdienst een nogal ongewone geheim agent naar het noorden van het land. Een gevaarlijke missie, want de grenslijn Leiden-Utrecht-Twente maakt deel uit van het IJzeren Gordijn.
Daarboven ligt al veertig jaar de griezelige eenpartijstaat die zich Volksrepubliek Nederland durft te noemen.

Kleine koude oorlog is een spannend verhaal over moord, spionage en een liefde die onmogelijk lijkt. Het speelt zich af in een werkelijkheid die had kunnen bestaan. Op originele wijze is hier de vaderlandse geschiedenis herschreven.

VN Detective & Thrillergids

Na vier Gouden Strop-nominaties voor zijn Portland-thrillers waagt Koomen zich aan een what if-geschiedenis van Nederland gedeeld door een IJzeren Gordijn. In het noorden heerst de Volksrepubliek, in het zuiden regeert premier Lubbers over het restje koninkrijk. De zuidelijke BVD heeft last van lekken. Alleen een onbesmette medewerker kan de zaak in het noorden uitzoeken: documentalist Steven Hijster, bij gebrek aan beter. Stumperend maar ook bluffend à la Köpenick ontsnapt hij aan snode belagers. De exfiltratie op en boven de zeereep bij Katwijk is mooi absurdistisch. Geen topspanning, wel humor en stijl.

Beoordeling: 2 sterren

(Bron: VN Detective & Thrillergids 2006)