D-trein uit Warschau

treinMartin Koomen
ISBN 9789086601011
Prijs € 17,75
Aantal pagina’s 188
Verschenen 15-10-2010

In 1936 wankelt het oude Europa op de smalle grens tussen oorlog en vrede. Diplomatie en spionagediensten maken overuren. De moord op twee officiële afgevaardigden uit Polen, wier missie ook Den Haag zou aandoen, kan dan ook catastrofale gevolgen krijgen. Dat geldt ook voor het besluit van Robert Portland, Nederlands meest geheimzinnige agent, om die missie voort te zetten, uit naam van de doden. Berlijn, Parijs, de Rivièra en Polen leveren de achtergrond van een sensationele geschiedenis. De gevaren waarin Portland zijn jongere collega Eduard Fokkema meesleept, doen deze regelmatig duizelen, maar ook de lezer ziet zich geconfronteerd met een adembenemend avontuur.

Met D-Trein uit Warschau wordt een reeks thrillers hervat die een bijzondere reputatie geniet. Vier delen uit deze Portland-serie werden genomineerd voor de Gouden Strop.
Portlands avonturen spelen zich af in Europa aan de vooravond van en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in deze nieuwe Portland smelten bruut geweld en nostalgie samen in een verhaal waaraan ook de humor allerminst ontbreekt.

NBD|Biblion recensie

In Den Haag zit eerste luitenant Fokkema aan zijn bureau te dagdromen boven de kranten die hij moet bestuderen. Wat is hij opgelucht, als daar een einde aan komt: samen met zijn burgercollega Robert Portland mag hij een routineuze beveiligingsklus uitvoeren. Ze moeten twee Poolse mariniers die een onderzeeer komen inspecteren, aan de trein afhalen; nadien zullen ze naar Parijs doorreizen. Niets loopt echter zoals het had gemoeten: wanneer de nachttrein aankomt, liggen de twee Polen vermoord in hun slaapcompartiment. Wanneer Portland en Fokkema de identiteit van de Polen aannemen om het raadsel op te lossen, is dat de start van een gevaarlijk Europees avontuur… De leuke spionageplot aan de vooravond van WO II is niet altijd even geloofwaardig. Toch houdt de spanning je op het puntje van je stoel. De gebeurtenissen en de personages zijn belicht vanuit het standpunt van Fokkema. De auteur tekent de hoofdpersonages met verve, en met heel wat ironie. Verhaal uit de Portland-reeks van de gekende Nederlandse auteur, maar perfect apart te lezen en zeker uitnodigend tot meer. Paperback, normale druk.
(Patricia Moons)