Omdat ik je mis

Omdat ik je misJacqueline Coppens
ISBN 978-90-8660-369-5
Prijs € 16,95
Verschijnt juni 2019

Sinds 2008 is de Nijmeegse Vera spoorloos verdwenen uit de achtertuin van het huis van haar ouders, Esmee en Arend van Zijl. Hierdoor belandde het huwelijk in een crisis die leidde tot een tijdelijke scheiding. Na een jaar keren Esmee en hun zoon Xander terug, maar het huwelijk vervalt al snel in oude patronen.
Vier jaar na Vera’s vermissing verdwijnt er in Kijkduin een meisje van het strand. In de duinen wordt een ontvoerd meisje uit Nijmegen teruggevonden. Esmee zit bovenop het nieuws. Is er een link tussen deze zaken? Is Vera mogelijk het slachtoffer van een serieontvoerder? Van de recherche wordt Esmee niet veel wijzer en zoekt ten einde raad haar toevlucht tot een mysterieuze onderzoeksjournalist die meer van de verdwijningen lijkt te weten. Is hij te vertrouwen? En kan hij, zoals hij beweert, Vera terug naar huis brengen?

Omdat ik je mis is de een thriller die zich afspeelt in en om Nijmegen.

‘En? Is dít nou mijn verrassing?’ Ze rukt aan de rozen, bloemblaadjes dwarrelen als trage sneeuwvlokken tussen hen in.
Beteuterd kijkt hij naar het roze kleed aan zijn voeten; een paar druppels bloed sijpelen uit zijn vuist die nog steeds de stelen omklemd houdt. Hij likt het bloed eraf, terwijl de beelden van die ene middag aan het strand – toen ze verrukt bovenop zijn zelfgemaakte waterzandkasteel was gesprongen en vervolgens een scene had gemaakt omdat het verwoest was – een gevecht houden in zijn hoofd. Hij kan haar niet uitleggen dat hij haar
nieuwe kasteel té mooi had willen maken en daardoor tijd tekort was gekomen. Over de sleutelactie van moeder durft hij niets te zeggen, Iris vertelt alles door. Hij had zijn stinkende best gedaan en het uiterste van zichzelf gevergd. En gefaald.
‘Eh, je verrassing is thuis, maar...’ Zijn stem stokt.
‘Maar wat?’
Hij krijgt de woorden niet over zijn lippen. Voordat hij beseft wat hij doet, trekt hij haar
dicht tegen zich aan.
‘Niet doen!’ schreeuwt ze. ‘Nu is mijn nieuwe T-shirt verpest door jouw vieze bloed!’ Ze
wil zich losrukken, maar hij houdt van haar. Onsamenhangende klanken smoren in zijn hemd. Ze worstelt en trapt hem tegen zijn schenen. Een paar omstanders blijven staan en kijken toe alsof ze elk moment willen ingrijpen.
Als hij haar hoort snikken, komt hij ineens tot zichzelf en laat haar abrupt los. Ze wankelt en balanceert op de rand van de stoep.

1. In Omdat ik je mis speelt de moeder van een vermist kind de hoofdrol. Er zijn veel schrijnende verhalen over dit soort situaties. Is jouw verhaal geïnspireerd door één van deze verhalen in het bijzonder of was het meer het algemene gegeven dat je ertoe aanzette om dit verhaal te schrijven?
De schrijnende situaties in het algemeen en vooral de kinderen die niet zijn teruggevonden, zoals Madeleine McCann. Ik ben zelf moeder en ik ken de angst als je je kind even niet in beeld hebt. Dat is vreselijk.
Ik had het tweede perspectief in het boek, iemand die zijn overleden zusje mist, al een tijdje klaar. Dit was de basis voor een verhaal dat ik ooit voor een schrijfwedstrijd had geschreven. Deze verhaallijn paste goed bij een verhaal over de impact van een moeder en haar gezin na de vermissing van hun dochter. Deze twee perspectieven heb ik tot een spannende thriller samengesmolten.

. Het verhaal speelt zich af in en om Nijmegen. Is er een speciale reden waarom je voor deze stad gekozen hebt? Heb je er een bijzondere band mee?
Nijmegen is mijn geboortestad waaraan ik mooie herinneringen heb. Met mijn gezin heb ik er ook gewoond, en later in de omgeving, in Malden. Ook heb ik jaren in de bibliotheek van de faculteit Letteren van de Universiteit gewerkt. Nijmegen is een stad waar ik nog steeds erg vertrouwd mee ben.

3. Je recenseert thrillers voor Hebban en Crimezone en schrijft ze zelf ook. Kun je uitleggen waarom thrillers jouw voorkeur hebben ten opzichte van andere genres?
Als jong meisje was ik al gek op spannende verhalen. Mijn moeder had alle pockets van Havank, Simenon en Dorothy Gilman. Ik las veel uit haar boekenkast en leende verder uit de openbare bibliotheek. Op mijn achttiende had ik nagenoeg alle Agatha Christies gelezen. Mijn lichte voorkeur is dan ook een whodunit, maar psychologische thrillers vind ik ook mooi. In mijn thrillers laat ik beide elementen samenkomen.
Ik vreet bijna alle genres thrillers, alleen houd ik niet zo van horror, actie en geweld in thrillers Mij gaat het meer om de psychologie, het waarom. De mens achter de misdaad en wat het emotioneel teweegbrengt bij slachtoffers en daders. In Omdat ik je mis is het de impact van een vermissing van een kind op de moeder en het gezin, maar ook de dader die een naar verleden heeft. Zonder oordeel probeer ik het waarom zichtbaar te maken. Dat wil overigens niet zeggen dat er niet af en toe gruwelijke dingen gebeuren in mijn boeken.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Thriller drie ligt al een voor een deel op de plank. Vier en vijf staan in de steigers.
Graag schrijf ik nog een keer een literaire roman. Een genre wat ik ook graag lees, maar helaas te weinig naast de thrillers die ik al recenseer en mijn nog te lezen stapel. Er komt zoveel moois uit!
Momenteel ben ik ook bezig met het samenstellen van een bundel verhalen, die geschreven zullen worden door tien collega thrillerauteurs, inclusief mijzelf

Naast mijn eigen boeken ben ik ook ghostwriter van waargebeurde levensverhalen. De inhoud hakt er vaak wel in. Het is best dubbel om enerzijds een plot te verzinnen en anderszijds een waargebeurd verhaal te bewerken dat veel heftige episodes kent.
Daarnaast ben ik tekstschrijver van zakelijke content.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.