Britt aan de bal – Deel 2: Geheim spel

Geheim spelSamantha Era
ISBN 978-90-8660-380-0
Prijs € 12,50
Verschijnt november 2018

OVER DE SERIE:
De achtjarige Britt is gek op voetbal. In het dorp waar ze woont is maar één voetbalvereniging, en zij sluit zich als enige meisje aan. Al snel merken haar teamgenoten dat ze aan Britt een sterke speler hebben. Antoine en Bas zijn daar nog niet helemaal van overtuigd… Britt laat hen zien dat ze met plagerijen om kan gaan en dat ze behalve een goede voetballer ook nog sportief is. Dit komt extra van pas als de eerste wedstrijden worden gespeeld. Eindelijk voelt Britt zich helemaal thuis in haar team en op het veld. En dan komt er een scout kijken… kan Britt bewijzen dat ze echt de beste voetballer is?
Eerder verscheen deel 1: De aftrap.

BOEK 2: GEHEIM SPEL
Britt mag haar verjaardag groot vieren. Ze wil daarom de hele klas én haar voetbalteam uitnodigen. Ook Evi, het nieuwe meisje op school, en Alex, de nieuwe speler in haar team. Of wil Evi dat niet? Wat heeft zij te maken met Alex? Britt probeert erachter te komen en ontdekt een groot geheim…

Als ze de volgende ochtend op school komt, lijkt er iets aan de hand. Britt weet niet precies waar ze het aan merkt. Ze ziet uit de verte al de blonde haren van Sara, haar beste vriendin, die met Rick, Anne en Tarik aan het praten is. Zoals altijd staan ze bij het klimrek op het schoolplein te wachten tot de bel gaat. Als Britt dichterbij komt, ziet Tarik haar. Hij steekt zijn hand op. Meteen draaien ook de anderen zich om.
‘Er is een nieuwe!’ roept Sara.
Britt kijkt verbaasd om zich heen. ‘Eh, een nieuwe wat?’
‘Een nieuw meisje,’ zegt Rick. Hij wijst met zijn duim over zijn schouder naar de ingang van de school. ‘Ze ging net met de directeur naar binnen. Anne en ik waren vroeg op school, daarom zagen we het.’
‘Lijkt ze aardig?’ vraagt Britt. Ze vindt het best gezellig, een klasgenoot erbij. Ook is ze heel trots op haar klas. Iedereen helpt elkaar. Tarik komt van een andere school en hij vertelde dat het echt niet overal zo is. Het nieuwe meisje heeft geluk als ze bij hen komt.
Opeens bedenkt ze iets. ‘Komt ze wel bij meester Wim?’
Tarik haalt zijn schouders op. ‘Ze lijkt net zo oud als wij, dus ik denk het wel.’
‘Maar wat als ze is blijven zitten?’ vraagt Sara.
‘Of als ze een klas heeft overgeslagen?’ vraagt Britt.
Ze draaien allemaal hun hoofd naar de ingang van de school, alsof ze door de deur heen kunnen zien waar het nieuwe meisje in de klas komt.
‘Misschien lijkt ze wel ouder of jonger dan ze is,’ zegt Anne. Daarna kijkt ze geheimzinnig naar Britt. ‘Ze droeg al make-up, hè?’
Britt fronst. Ze weet dat Anne het leuk vindt om dingen aan te dikken. Een tijdje terug vertelde ze dat ze model zou worden. Pas later gaf ze toe dat zij en een paar oudere kinderen uit haar buurt met een oude camera hadden gespeeld en foto’s van elkaar hadden gemaakt. ‘Ze draagt make-up’ kan bij Anne dus best betekenen dat het nieuwe meisje hooguit wat lipgloss draagt.
‘Ja, ze was echt opgemaakt,’ knikt Rick. Nu weet Britt dat het echt waar is. Rick vertelt het zelfs nog eerlijk als hij in de klas een scheet laat.
‘Dat ze dat mag…’ zucht Anne, bijna bewonderend.
Britt kijkt Sara aan. Ze weet dat zij en Sara make-up allebei een beetje overdreven vinden. Sara knipoogt naar Britt, al kan ze dat nog steeds niet heel goed. Het ziet eruit alsof ze kramp heeft in haar gezicht. Net als Britt terug wil knipogen – ze heeft het laatst nog voor de spiegel geoefend en vooral met links knipogen kan ze goed – gaat de bel. Snel loopt ze met de rest mee naar binnen.
In het klaslokaal kijkt Britt rond alsof het nieuwe meisje zich misschien ergens heeft verstopt. Meester Wim lacht. ‘Goedemorgen, Britt, het is ook goed om jou weer te zien.’
‘Oeps, sorry, meester,’ zegt Britt, en geeft de meester een hand. Ze doen dat elke ochtend, maar Britt en ook een paar van haar klasgenoten hebben soms een herinnering nodig omdat ze anders dagdromend de klas in lopen zonder naar de meester te kijken.
Als iedereen zit, hoeft meester Wim niet te zeggen dat ze stil moeten zijn.
‘Wat zijn jullie stil. Hebben jullie per ongeluk mijn slaappillen uit mijn tas gepakt?’ roept hij uit. Hij kijkt onder zijn bureau. ‘Dachten jullie soms dat het snoepjes waren?’
De klas lacht. Hun meester doet heel vaak zo overdreven. Sara steekt haar vinger op. Als de meester weer rechtop staat, knikt hij naar haar.
‘Meester, krijgen we een nieuw meisje in de klas?’ vraagt Sara.
Er klinkt geschuif van stoelen en billen op de stoelen. Iedereen wil net iets rechter op zitten om het te horen. Buiten de grapjes en lessen van meester Wim gebeurt er namelijk niet heel vaak iets spannends of nieuws op school.
Meester Wim haalt een hand door zijn baard en plukt even aan het grijze haar achter zijn oor. ‘Nou, nou, jullie zijn ook niet op jullie achterhoofd gevallen, hè?’ Hij knikt. ‘Ja, dat klopt, zo meteen stel ik jullie aan haar voor.’

1. Geheim spel gaat over een meisje dat graag voetbalt. Dat is, ondanks de populariteit van het vrouwenvoetbal, een origineel uitgangspunt. Hoe kwam je op dat idee? Heb je zelf ook voetbal gespeeld?
Het eerste deel kwam uit rond het WK Vrouwenvoetbal - een mooi moment om een voetballende Britt te introduceren! Ik heb zelf op de basisschool heel veel gevoetbald maar ben er niet in doorgegaan omdat er voor vrouwen eigenlijk weinig toekomst in zat. Inmiddels is dat een stuk anders. Zelfs veel teams zijn nu gemengd, wat ik een positieve ontwikkeling vind. Uit onderzoek blijkt zelfs dat gemengde teams sterker zijn dan teams met één geslacht. Wie weet is dat wel de toekomst van het internationale voetbal? In elk geval helpt mijn ervaring met voetbal me om vanuit Britt te voelen wat ik vroeger voelde: hoe het is om lekker te voetballen.2. Geheim spel is deel twee van een serie. In hoeverre sluit het verhaal aan op het eerste deel en is het ook zelfstandig te lezen?

In deel 1 begint Britt net met in een groter team spelen en dat is al best spannend. Deel 2 laat zien hoe ze meer onderdeel wordt van het team. Daarnaast speelt er ook veel rondom een nieuwe speler in de voetbalclub en Britt plant een groot feest voor haar verjaardag. Het toont hoe zelfs iemand als Britt, die heel sociaal is, moeite kan hebben om iedereen ergens bij te betrekken, en dat je openheid nodig hebt in een voetbalteam om samen sterker te worden. 3. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. Is het lastig om voor die leeftijd te schrijven? Moet je rekening houden met taalniveau?
Omdat Britt aan de bal geen specifiek leesniveau heeft (zoals AVI), maakt dat het in zekere zin makkelijker. Ik vermijd moeilijke woorden expres niet, zodat kinderen soms iets moeten navragen of op moeten zoeken. Dat vond ik zelf ook altijd leuk aan boeken - ik leerde opeens nieuwe woorden erbij! Zo vroeg ik ooit aan mijn ouders wat het woord 'plotsklaps' betekende, dat had ik in De Vijf gelezen. Waar ik wel rekening mee houd, is dat er genoeg korte zinnen in het boek staan, zodat het vlot leest. Ook probeer ik de hoofdstukken een beetje spannend te laten eindigen, zodat kinderen steeds verder willen lezen.


4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek in deze serie? Of met andere projecten?
Het lijkt me leuk om nog een deel in deze serie te schrijven - ik heb inspiratie genoeg. In de tussentijd werk ik aan drie andere boeken, al geef ik twee daarvan iets langer de tijd. Die zul je dus voorlopig nog niet in de winkels zien liggen. Daarnaast run ik ook nog mijn bedrijf in marketing, teksten en vertalingen. Het is dus druk, maar ik houd gelukkig van afwisseling en ik werk snel. Dat moet ook wel, want ik ben intussen ook nog aan het verhuizen. In april heb ik mijn jaarlijkse schrijfweek - dan ga ik in mijn eentje naar New York om daar cursussen te volgen en fulltime te schrijven. Dat helpt altijd goed, zowel qua inspiratie als de hoeveelheid extra kennis die ik opdoe. Zo hoop ik mezelf te blijven verbeteren in mijn schrijfwerk. Voor nu ben ik heel benieuwd wat lezers van Geheim spel vinden.

Biblion-recensie op Bol.com

Inmiddels is de bijna 9-jarige Britt als enige meisje volledig geaccepteerd binnen de plaatselijke jongensvoetbalclub. Er ontstaat commotie wanneer er bij de club een nieuwe jongen en in de klas een nieuw meisje verschijnen. Britt ontdekt overeenkomsten tussen hen. Daarnaast is het meisje volop bezig met de voorbereidingen van haar verjaardagspicknick. Rode draad binnen de eigentijdse verhaallijn is het gevoelige thema pesten. Er zijn vele identificatiemogelijkheden doordat gedachten en gevoelens oprecht en relativerend zijn verwoord in begrijpelijke taal. Begrippen als transgender, allergisch en veganistisch zijn binnen de context begrijpelijk gemaakt; gemoedelijke schrijfstijl. Het geheel speelt zich af tegen de achtergrond van begripvolle volwassenen. De indeling in hoofdstukken en het gebruik van witregels en korte tekstblokken per pagina vergemakkelijken het lezen; het lettertype is wat klein en mager. Enkele gewassen inkttekeningen zijn toegevoegd; de weergegeven kindfiguren ogen erg jong. Onafhankelijk te lezen tweede deel in de serie 'Britt aan de bal'*. Vanaf ca. 7 jaar.

Geschreven door Gonny Smeulders-Veltman