De Beatles

BeatlesDiverse auteurs
ISBN 978-90-8660-156-1
Prijs € 14,95
Verschenen 14-3-2012

Wie zijn The Beatles? Een vraag die iedereen kan beantwoorden. Namelijk de beroemdste band uit de popmuziekgeschiedenis. Maar vele jongeren hebben de zestiger en zeventiger jaren niet meegemaakt.

Wie The Beatles zijn, hun achtergrond, hun inspiratiebronnen, hun muziek. Daarover kun je in dit boek lezen. In korte en overzichtelijke hoofdstukken wordt de geschiedenis van The Beatles beschreven door Azing Moltmaker, de directeur van het Beatles Museum in Alkmaar.

Auteur: Azing Moltmaker


Recensie Beatlesfanclub

‘MAMA, WIE ZIJN THE BEATLES?’
MAANDAG, 02 JULI 2012 00:00

In de WWW-reeks ( Wij willen weten ) verscheen dit voorjaar het boekwerkje over de grootste popband allertijden ‘The Beatles’.
Na onderzoek in openbare- en schoolbibliotheken is gebleken dat er voor m.n. jeugdigen behoefte is aan informatie voor spreekbeurten en werkstukken over The Beatles. Uiteraard zijn er reeds ontelbare boeken over de vermaarde band geschreven, maar heel vaak zijn deze boeken te uitgebreid of soms te moeilijk voor iemand die de jaren zestig niet heeft meegemaakt.
Dit boekwerkje geeft in korte en redelijk overzichtelijke hoofdstukken de geschiedenis van The Beatles weer. Wie zijn The Beatles, hun achtergrond, hun inspiratiebronnen, hun muziek etc. Gezien onze ervaringen op de site Beatlesfanclub.nl zal een dergelijk boek zeker in ons land in een zekere behoefte voorzien. Wij worden nogal eens benaderd door menige leerling en / of student met een vraag om informatie. Uiteraard is er op onze site zeer veel te vinden, maar dit boekje zou voor menigeen ook een aardige instap kunnen zijn.
Zelf al meer dan 38 jaar leerkracht in de bovenbouw van een basisschool heb ik de gedachte voor een dergelijk info boekje ook ooit overwogen. Beatlesboeken schrijver en beheerder van het Beatlesmuseum te Alkmaar, Azing Moltmaker, heeft de ‘stoute schoenen’ aangetrokken en met hulp van uitgeverij ‘Ellessy’ is bovengenoemde titel enige tijd geleden verschenen voor een prijs rond de 15 Euro. ( ISBN nummer: 978 90 8660 156-1 )

Het boekje telt zo’n 126 bladzijden verdeeld over 20 hoofdstukjes. Illustraties en foto’s in kleur en zwart-wit. Het verhaal begint met een portret van de vier bandleden. De geschiedenis van de band komt vanaf het prille begin langs, waarbij wel erg veel namen worden genoemd; voor een niet ingewijde best wat overbelaste info lijkt mij. Vervolgens de eerste plaatopnamen en het zich snel ontwikkelende succes van de band tot ‘Beatlesmania’. Ook krijgt het optreden in ons land in 1964 de terechte aandacht.
De succesjaren worden beschreven met wat highlights, maar ook wordt er ingegaan op aspecten als de Beatlesfilms, de tournees, de studiojaren en vervolgens het ‘uiteenvallen’ van de groep. Voor leerlingen wel aardig zijn kadertjes met bepaalde ‘weetjes’ of kadertjes met ‘Wist je dat?’ Het ‘Paul is dood’ verhaal vind ik persoonlijk in dit boekje totaal overbodig. Liever zag ik daar voor in de plaats iets waarin de platen / cd’s in Nederland genoemd werden ( liefst met hoesafbeeldingen ) en hoe je mogelijk het beste en ‘snel’ een muzikaal beeld van The Beatles zou kunnen vormen, b.v. de rode en blauwe verzamel cd’s als staalkaart voor het gehele Beatleswerk van waaruit en waarmee je de toegang tot overige albums etc. a.h.w. inleidt. Het boekje kenmerkt zich door eenvoudig taalgebruik en dat oogt in dit boek redelijk.
Azing Moltmaker vertelt veel ‘verhalend’ in de ‘ik-vorm’. Hij wil ook erg veel vertellen; misschien wel ‘te’ veel. Kan mij dat ook best voorstellen met zo’n overvloed aan info als bij een wereldband als The Beatles. Geen gemakkelijke opgave.
Storend vind ik feit dat Moltmaker, zoals in vele eerdere boeken, weer vertelt over zijn vroegere ‘afwijzing’ bij een Nederlandse Beatlesclub in 1979. Wat moet een ‘jeugdige’ daar nou mee?

Hij maakt in de lijst met naslagwerken uitbundig gebruik van de door hem geschreven Beatlesboeken en dat dit boekje maar liefst zijn ‘veertigste’ product is. En dan is hij ook nog directeur van het Beatlesmuseum in Alkmaar. Een hele prestatie uiteraard, maar het is en blijft een boek in een leerzame reeks voor m.n. scholieren en dan past in mijn ogen toch een tikkeltje meer ‘gepaste bescheidenheid’.
Conclusie: Een boekje dat zeker in een behoefte kan voorzien. Ik denk het meest geschikt vanaf het begin vervolgonderwijs, dus vanaf een jaar of twaalf / dertien. De info oogt soms wat ‘overbelast’, maar de afwisselingen tussen verhaaltekst, illustraties, kadertjes, tijdlijnen, weetjes etc. maken het zeker goed leesbaar. Wat meer gerichte info bij het luisteren naar Beatlesmuziek ( zoals eerder genoemd ) zou ik erg op prijs hebben gesteld. Voor de prijs van zo’n 15 Euro zeker waar voor je geld.

Ed van der Es
juni 2012


Recensie NBD/Biblion

In twintig hoofdstukken komt de geschiedenis van de beroemde band The Beatles voorbij. Beginnend met een portret van de vier bandleden, wordt informatie gegeven over het ontstaan van de groep, hun singles en lp’s, en het uiteenvallen van de band, met veel aandacht voor ‘mythes’. De tekst, ruim gedrukt op wit papier, heeft een eenvoudig taalgebruik. Foto’s (in kleur en zwart-wit) en kaders met bijvoorbeeld een tijdlijn, illustreren het verhaal. De schrijver is oprichter/beheerder van het Beatles-museum in Alkmaar. De Nederlandstalige boeken in de literatuuropgave zijn allemaal van zijn hand en hij maakt in de tekst en in een apart hoofdstuk reclame voor het museum en zichzelf. De schrijfstijl is verhalend, waarbij de schrijver als ‘ik-persoon’ optreedt. Hij wil zoveel mogelijk vertellen en dat maakt de informatie overbelast voor de doelgroep. Deze uitgave, die deel uitmaakt van de subserie ‘WWW-muziek’, is gericht op onder meer scholieren die een werkstuk moeten maken of een spreekbeurt houden. Tevens bruikbaar voor volwassenen die behoefte hebben aan toegankelijke informatie. Deze verzorgde uitgave met slappe kaft lijkt vooral geschikt voor deze laatste groep. Vanaf ca. 13 jaar. – Drs. A. ten Bruggencate