Chinese muur

ChinesemuurDiverse auteurs
ISBN 978-90-8660-0748
Prijs € 12,95
Aantal pagina’s 50
Verschenen 1-8-2013

Dit boekje gaat over een wereldwonder: de Chinese Muur. In de loop van ruim 2000 jaar hebben de Chinezen die muur gebouwd. Dat deden ze voornamelijk om vijanden ‘buiten de deur’ te houden. Maar in die tijd waren er ook keizers, die zichzelf er belangrijk mee wilden maken. Het was voor die keizers een teken van macht en rijkdom. Dat er bij de bouw van die muur honderdduizenden en misschien zelfs miljoenen Chinezen om het leven kwamen telde in die tijd nog niet zo erg. Hij is alles bij elkaar ruim 6000 kilometer lang geweest, waar nu nog maar een klein deel van over is als toeristische attractie.

Je kunt in dit boekje lezen wat de verschillende keizers en andere heersers in de geschiedenis zoal met en rond die muur hebben gedaan. Het is een verhaal met veel strijd en oorlog, maar ook met veel heldendom.

Het boekje is een deel uit de WWW-reeks (WWW=Wij Willen Weten) een serie informatieve boekjes over interessante onderwerpen ter voorbereiding voor spreekbeurten en werkstukken. Vanaf ca. 12 jaar.

 

Recensie NBD/Biblion

De lange muur of de Chinese Muur beslaat nu nog 6400 km, maar is waarschijnlijk wel 12.000 km lang geweest. De Muur is vrijwel zeker als verdediging gebouwd, maar ook als bescherming van de Chinese cultuur. Inmiddels is de Chinese Muur een toeristische attractie en staat hij op de Werelderfgoedlijst. Dit boekje uit de uitgebreide ‘WWW-reeks’ behandelt de geschiedenis van dit wereldwonder. De informatie is bedoeld voor scholieren en gericht op het houden van bv. een spreekbeurt. De inhoud is correct. Op vrijwel elke dubbele bladzijde is een kleurenfoto of -illustratie opgenomen. Achter in het boekje wordt verwezen naar websites en andere literatuur, waarin ook uitgaven staan voor volwassenen en uitgaven uit de jaren zeventig. Verder is er een tijdlijn opgenomen van alle dynastieën die zich met de Muur hebben beziggehouden. Woorden die in de tekst cursief zijn gedrukt, staan in de verklarende woordenlijst. De lay-out van het boekje is helaas niet zo aantrekkelijk. Als dat verbeterd zou worden, geven scholieren misschien de voorkeur aan dit boekje, waarin alle informatie duidelijk bij elkaar staat. Vanaf ca. 12 jaar.