Cremation criminelle boek van de week op Hebban/Crimezone

Crémation criminelleEerder schreven ze over het DNA van een onderneming, een sterk netwerk en marktgerichte bedrijfscultuur in het managementboek ‘De reclame voorbij’. Nu zijn de schrijvers Barend Toet en Krijn de Best ook een alliantie aangegaan in het thrillergenre. ‘Crémation Criminelle’ heet hun gezamenlijke proeve van bekwaamheid, een thriller waarin maatschappelijke kwesties niet uit de weg worden gegaan.

Barend Toet en Krijn de Best noemen hun eerste thriller ‘een Franse misdaadroman’ en daar slaan ze de spijker mee op de kop. De Franse porseleinstad Limoges (zie foto) vormt het decor van Crémation Criminelle en dat is niet toevallig. De Best woont sinds 2000 in Frankrijk en is als hoogleraar productmarketing verbonden aan de universiteit van Limoges. Bovendien is hij wethouder in zijn woonplaats op het Franse platteland.

Crémation Criminelle speelt zich af ten tijde van de laatste presidentverkiezingen die het einde betekende voor het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Hij moest plaats maken voor François Hollande.

In de koekjesfabriek Tartelette de France wordt in een bakoven het grotendeels verbrande lichaam van een man gevonden. Het onderzoek naar de dood van deze man wordt geleid door Paul Paulusma, een rechercheur met Nederlandse wortels die door zijn collega’s Pépé wordt genoemd. Ongeveer tegelijkertijd wordt de scheikundeleraar François Dupuy door de Frans-Algerijnse crimineel Tariq door het hoofd geschoten na een ruzie over een gestolen auto. Terwijl het onderzoek in deze twee zaken volop aan de gang is, wordt een derde misdrijf gepleegd; een ex-priester wordt in zijn huis doodgeschoten.

De misdaadroman stelt actuele maatschappelijke thema’s aan de orde, zoals etnische tegenstellingen die de Franse maatschappij lijken te verscheuren. Daarnaast schrijven de twees over pedofilie en seksueel misbruik door rooms-katholieke priesters en de door veel allochtonen gevoelde discriminatie in het onderwijs, het sluimerende drugsgebruik en de misdaad die daarvan het gevolg is.

Barend Toet (1947) was nog student politicologie toen hij in 1971 het muziektijdschrift OOR oprichtte. Hij leidde tien jaar de uitgeverij ‘Jongerenmedia’. In 2011 verscheen het autobiografische boek Keihard & Swingend over deze Toets Oor-leven. Eerder schreef hij de misdaadromans Het Kathmandu Komplot en Infrarood. Na Oor ontwikkelde Toet tijdschriften en boekuitgaven voor Uitgeverij Elsevier. Hij is thans werkzaam als mediaconsulent en auteur.

Krijn de Best (1952) richtte zijn eigen adviesbureau op, is senior partner van Blend Group en directeur van Stem Techniek en Marketing. Hij publiceerde tot voor kort vooral artikelen en vak- en studieboeken op het gebied van psychologie, management en marketing. De Best maakte zijn debuut als fictie-auteur met een reeks Cura-crime thrillers. De inspiratie daarvoor deed hij op tijdens zijn verblijf op de Nederlandse Antillen.

Bron: Hebban.nl