Muis

MuisCaroline Wammes
ISBN 978-90-8660-434-0
Prijs € 17,95
Verschijnt voorjaar 2021

Het is maar goed dat Evelyne niet in de toekomst kan kijken als ze haar dochter Muis uitzwaait op Schiphol. Halsoverkop verruilt Muis Nederland voor Australië, de liefde van haar leven achterna. Deze succesvolle zakenman, Jake, is ze nog niet eens zo heel lang geleden tegengekomen op een congres. Muis’ ouders en haar zus Femke blijven in shock achter door het snelle vertrek, maar gunnen Muis alle liefde van de wereld.
Terwijl Muis haar draai probeert te vinden in Australië, gaat het leven in Nederland gewoon door. Voor Evelyne komen er lastige tijden aan, Femke staat voor een volgende fase in haar leven. Tot haar wanhoop moet Muis alles vanaf de zijlijn gadeslaan.
De band tussen Evelyne en Muis wordt ondertussen enorm op de proef gesteld. Is deze sterk genoeg om de afstand te overbruggen?

Het duurt veel te lang. De stilte is letterlijk adembenemend. Met een onbevredigd gevoel leg ik mijn telefoon voor de zoveelste keer weg. Instagram, WhatsApp en Facebook laten me meedogenloos in de steek. Het zachte dons van haar dekbed, dat ik tot ver over mijn hoofd heb getrokken, biedt me de wattendeken die ik nodig heb. Het weerkaatst het gevoel dat zich sinds een week in mijn hoofd heeft genesteld.
Het fietstochtje naar mijn werk vanochtend had ik me kunnen besparen, aangezien ik vrijwel meteen rechtsomkeert maakte. De presentatie over het vergroenen van de buurt moest mijn collega maar op zich nemen. Ik wist dat ik het prima had voorbereid en dat het een kwestie was van door de sheets heenlopen, dat moest haar lukken. Tot zover de wateroverlast in de wijken. Ik had nu een acuut geval van wateroverlast in eigen huis.
Thuis kon ik mijn tranen de vrije loop laten. Als ik alleen was tenminste en Job niet meteen in de alarmstand vroeg wat er was of nog erger, zich beperkte tot een begripvolle blik. Mijn onrust zorgt voor een drukkend gevoel op mijn borst. Ik wil weten waar mijn dochter is. Hoe ziet haar appartement eruit? De straten waarover ze loopt, de winkels waar ze haar boodschappen doet, waar ze shopt. Zijn er kroegjes en restaurantjes in de buurt, is het er gezellig? Is hij lief voor haar? Hoe zijn z’n vrienden? Muis, waar ben je? Waar ben je toch?

1. ‘Muis' gaat grotendeels over de relatie tussen een moeder en haar dochter. In je vorige boek speelde dat ook een belangrijke rol. Kun je uitleggen waarom dit onderwerp je inspireert?
Heel lang geleden las ik het boek ‘Haar moeders dochter’ van Marilyn French. Dat boek maakte een ongelooflijke indruk op mij. Ik heb er vooral van onthouden, dat door generaties heen bepaalde (niet alle!) eigenschappen terug blijven komen. Toen ik zelf nog jonge kinderen had, was mijn vaste voornemen een aantal dingen heel anders aan te pakken dan mijn moeder. ‘Haar moeders dochter’ was een lesje in nederigheid. Want ja, natuurlijk kun en móet je de opvoeding op je eigen manier doen, maar sommige dingen zitten in de genen. Zolang het om onschuldige eigenschappen gaat, moeten we dat maar accepteren en misschien zelfs koesteren, denk ik. Nu ik zelf ouder ben en kleinkinderen heb, kan ik intens genieten van de mooie schakel die generaties vormen. En leer ik van mijn dochter hoe je kinderen ook anders op kunt voeden, met behoud van dezelfde basiswaarden.

2. Waarom heb je ervoor gekozen het verhaal te vertellen vanuit de moederfiguur, Evelyne?
Evelyne heeft een rol als moeder, maar zeker ook als dochter en vormt daarmee een natuurlijke schakel tussen de verschillende generaties. Op deze manier beleef je alle facetten veel intensiever, dan wanneer ik Muis zelf het verhaal had laten vertellen.

3. De titel van het boek verwijst naar de naam van een van de hoofdpersonen. Kun je iets meer over deze naam vertellen? Is het een bijnaam? En waarom heb je daarvoor gekozen?
Muis is een troetelnaampje dat volgens mij in veel gezinnen wordt gebruikt. Ik vind het een lieve benaming, met een hoog knuffelgehalte. Tegelijkertijd heeft een muis in een benarde situatie iets opgejaagds. Wat dan opvalt is de wendbaarheid, waardoor zo’n frêle beestje meestal wel een uitweg vindt. Daarom klopt deze naam helemaal bij de figuur uit deze roman.

4. Muis vertrekt naar Australië om daar te gaan wonen met haar nieuwe vriend. Ken je dit land uit eigen ervaring?
Daar zou ik graag met ‘ja’ op antwoorden, maar helaas. Wel lijkt het mij een fantastisch land om ooit eens te bezoeken, ik heb er veel positieve verhalen over gehoord. Maar zoals je kunt lezen speelt Texel ook een prominente rol in het boek. Dat is heel wat dichterbij, dus letterlijk en figuurlijk beter bereikbaar. Ik kom er regelmatig en kan er echt uren wandelen in de fantastische natuur, die elk seizoen haar eigen charme heeft. Als je goed om je heen kijkt zie je allemaal kleine schilderijtjes. Zó mooi.

5. Behalve romans heb je ook interviews, korte verhalen, columns en gedichten geschreven. Je bent dus wat je noemt een allround schrijver. Heb je ondanks dat toch een voorkeur voor één bepaalde vorm of is het juist prettig om te variëren?
Schrijven doe ik voor mijn plezier, ik geniet er enorm van. Een onderdeel van dat plezier is, dat er geen verplichting aan vast zit. Zo heb ik onlangs meegedaan aan een schrijfwedstrijd voor de Hebban adventskalender, omdat het onderwerp me inspireerde. Het verhaal ‘Perspectief’ dat ik hiervoor schreef is opgenomen in de verhalenbundel ‘Betere tijden'. Op een ander moment komt er als vanzelf een gedicht opploppen, dat soms alleen maar eventjes het licht ziet op Twitter of via mijn website. Dan weer heb ik zoveel ideeën in mijn hoofd, dat ik begin aan een boek. Heerlijk! Juist die vrijheid en afwisseling zorgen bij mij voor creativiteit.

6. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Omdat ik fulltime werk, moet ik het van de weekenden en vakanties hebben. Als je vraagt waar mijn hart ligt, dan zou ik het liefst meer schrijven. Tegelijkertijd levert de afwisseling met mijn werk ook wat afstand op en dat heeft op beide kanten een positieve uitwerking. Ik heb meerdere ideeën voor een volgend boek, maar voel geen druk. Dat werkt het beste, zoals de lezers hopelijk ook zullen merken aan ‘Muis’.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.