Prins Desi

desivisJacob Vis
ISBN 9789086600014
Prijs € 18,95
Aantal pagina’s 302
Verschenen 15-12-2007

In december 1982 brengen juntaleider Desi Bouterse en zijn trawanten vijftien tegenstanders van het regime op beestachtige wijze om het leven. De moordenaars zullen pas in onze tijd worden berecht en zelfs dat is nog niet zeker.

Dit boek speelt zich af vijf jaar na de moord. Prins Desi is op het toppunt van zijn macht. Nederland heeft de financiële steun ingetrokken, maar PRINS DESI vindt een nieuwe manier om zichzelf en zijn vriendjes te verrijken: hij maakt van Suriname het belangrijkste doorvoerland van Colombiaanse heroïne naar Europa en de Verenigde Staten. De helft van de Surinaamse bevolking is gevlucht naar Nederland waar hun leiders plannen smeden om de macht te heroveren.

Als Amerika financiële steun belooft om de junta uit te schakelen laat Prins Desi twee handlangers een aanslag plegen op de leiders van het verzet. De moordpoging mislukt door heldhaftige zelfopoffering van een van die leiders. Voor de Nederlandse regering is de maat nu vol. Zij beraamt samen met de verzetsbeweging een gewaagd plan om een groepje Vietnamveteranen naar Suriname te sturen om de junta uit te schakelen. De groep, onder leiding van David Quinn en Thijs Sanders is aangevuld met karate-expert Kaatje Postma die de juntaleider tijdens de bijslaap moet elimineren en de briljante acteur Roy Paarhuis die zo’n geloofwaardige performance van Prins Desi neerzet dat zelfs diens getrouwen erin trappen. De werkelijkheid is, zoals in de meeste guerrillaoorlogen, totaal anders dan het plan, maar hun missie slaagt dankzij moed, slimheid, improvisatievermogen en onvermoede hulp van buitenaf.
Recensie in het Surinaamse tijdschrift Parbode

Prins Desi, een fictief verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten, speelt zich vijf jaar na de Decembermoorden af.
Prins Desi is op het toppunt van zijn macht. Terwijl Nederland de financiële steun heeft ingetrokken, vindt Prins Desi een nieuwe manier om zichzelf te verrijken: hij maakt van Suriname het belangrijkste doorvoerland van Colombiaanse heroïne naar Europa en de Verenigde Staten. Zo kan het niet langer, vindt Nederland. Er wordt een verzetsplan uitgewerkt.
Er breekt een wrede guerrillaoorlog uit, waarin moed, slimheid en improvisatievermogen zorgen voor een overwinning. Prins Desi is een actuele thriller waarbij de lezer het gevoel krijgt dat het allemaal echt zo zou kunnen gebeuren.