De scheepsbouwer

scheepsbouwerJacob Vis
ISBN 9789086600632
Prijs € 17,95
Aantal pagina’s 241
Verschenen 15-10-2008

Op de drempel van de dood overziet scheepsbouwer Paul Kops zijn leven: zijn jeugd, zijn beide huwelijken, de relatie met zijn dochter Barbara, zijn werf en de samenwerking met voorman Take Post.
Op de dag van zijn dood verdwijnen Joanna, Pauls veel jongere tweede vrouw en zijn pleegzoon Peter. Ze hebben een gepassioneerde verhouding die het stadium van publiek geheim allang voorbij is. Hoewel het tweetal spoorloos blijft en dus elders in leven kan zijn, wordt Take Post gearresteerd voor dubbele moord.

 

Lees meer »
Volledige Omschrijving:

Recensies:
Recensie op Cartoon productions

 

‘Iedereen gaat dood, maar ik ga wel verdomd gauw de pijp uit. Drie maanden, vier misschien, hooguit een halfjaar. Darmkanker. Ze kunnen het na dat halfjaar nog een paar maanden rekken, maar de behandeling is pijnlijk en ontluisterend en het vooruitzicht als een half kadaver afscheid van mijn geliefden te nemen is weinig aanlokkelijk. Bovendien zijn die geliefden beperkt tot één – mijn dochter Barbara – en voor haar wil ik zeker nog een bepaalde waardigheid ophouden. Laten we het dus op maximaal zes maanden houden waarvan ik er vier kan benutten om mijn zaken af te wikkelen. Daarna is het gebeurd met mijn krachten. Jezus, wat klinkt dit melodramatisch! Als ik die gebruinde kop in de spiegel zie is het nauwelijks voorstelbaar dat het na twintig weken een met perkament overtrokken doodshoofd zal zijn: de kop van mijn vader die op zijn eenenzestigste aan dezelfde ziekte stierf. Ik ben zesenzestig. Doe het dus iets beter dan de oude knaap.’

Op de drempel van de dood overziet scheepsbouwer Paul Kops zijn leven: zijn jeugd, zijn beide huwelijken, de relatie met zijn dochter Barbara, zijn werf en de samenwerking met voorman Take Post. Op de dag van zijn dood verdwijnen Joanna, Pauls veel jongere tweede vrouw en zijn pleegzoon Peter. Ze hebben een gepassioneerde verhouding die het stadium van publiek geheim allang voorbij is. Hoewel het tweetal spoorloos blijft en dus elders in leven kan zijn, wordt Take Post gearresteerd voor dubbele moord. Commissaris Ben van Arkel onderzoekt, als leider van het tegenspraakteam wat er met Joanna en Peter is gebeurd.
Jacob Vis werd maar liefst vier keer genomineerd voor De Gouden Strop. Onlangs werd hij genomineerd voor De Diamanten Kogel in Antwerpen.

Geplaatst door Ruddy Berghmans