Costa killer

costaPim Faber
ISBN 9789086600700
Prijs € 19,50
Aantal pagina’s 325
Verschenen 15-1-2009

Nederland is in paniek. Tijdens de heetste zomer van de eeuw heeft een seriemoordenaar de Hollandse kust uitgekozen als doelwit. Zijn prooi: jonge blonde vrouwen. Het politieonderzoek rammelt aan alle kanten, de samenwerking tussen de korpsen is een fiasco, de pers schreeuwt moord en brand en politici en advocaten roeren zich. De chaos is compleet.

 

Recensie op Cartoon productions

‘Het eerste deel van mijn bestelling bestond uit kaaskroketjes een Gueuze Lambic onder de kurk. Fantastisch bier. Beetje zurig. Speciale smaak komt onder andere vanwege het feit dat de Brusselse brouwers overjarige hop gebruiken. Ook gist het bier spontaan, wat alleen in Pajottenland, dat ligt ten zuiden van Brussel, mogelijk schijnt te zijn, want daar zit giszt in de lucht of zo. Ik geloof het allemaal graag. Mij smaakt het gewoon goed. In Antwerpen op de Grote Markt was het net zo onontkoombaar en plakkerig heet als in Nederland, constateerde ik. Onderweg in mijn witte Pontiac Trans Sport had ik kunstmatig een heerlijk comfortabel klimaat geschapen. De consequentie was wel dat ik al een klap in mijn gezicht kreeg toen ik, na een schoolvoorbeeld van achteruit inparkeren, het portier open deed.’
Nederland is in paniek. Tijdens de heetste zomer van de eeuw heeft een seriemoordenaar de Hollandse kust uitgekozen als doelwit. Zijn prooi: jonge blonde vrouwen. Het politieonderzoek rammelt aan alle kanten, de samenwerking tussen de korpsen is een fiasco, de pers schreeuwt moord en brand en politici en advocaten roeren zich. De chaos is compleet. Onwetend van de terreur waaronder Nederland gebukt gaat probeert particulier rechercheur P.B. Lebandowski uit Rotterdam, de moord op een bevriende Belgische heler op te lossen. Het spoor leidt via Antwerpen naar een levensgevaarlijke psychopaat die als huurling in Afrika diverse moordtechnieken heeft geleerd en verfijnd. P.B. denkt een spoor van hem te vinden in Marseille waar hem duidelijk wordt dat hij geen jager meer is maar prooi.
Om in de geest van een seriemoordenaar te kruipen ging Pim Faber, eindredacteur van het TV-programma TROS Vermist, niet over een nacht ijs. Hij was betrokken bij politieonderzoeken, interviewde moordenaars en profilers en een privédetective uit Texas bracht hem in contact met de FBI. Zeer inspirerend waren zijn reizen naar Afrika. Pim ontsnapte aan een confrontatie met drugsdealers in Kaapstad, kreeg het aan de stok met Masaï krijgers en werd gearresteerd in Kameroen. Na twintig jaar is ‘Costa Killer’ nu eindelijk af en maakt Pim Faber met dit boek een spannend thrillerdebuut. Spijtig is het herhaalde gebruik van het Antwerps door politiecommissaris Marc de Kuyper. Waarom gebruikt hij niet het Rotterdams van Hoofdinspecteur Sebastiaan Kalbfleisch? Nog iets: in Antwerpen zeggen wij “een pintje pakken” en niet “een pintje vatten” (pagina 23)!

Geplaatst door Ruddy Berghmans


NBD|Biblion recensie

Een sluipmoordenaar schiet een aantal jonge, blonde, mooie vrouwen neer, steeds aan de oever van een binnenwater of van de zee. Door de verschillende locaties wordt zeer tegen de zin van de Rotterdamse onderzoeksleider besloten tot samenwerking tussen de korpsen. Ook de minister van Justitie wil een vinger in de pap. Ondanks dat zit het onderzoek muurvast. Uiteindelijk is het de hoofdpersoon, oneervol ontslagen uit het politiekorps, die va een onderzoek naar de moord op een wapenhandelaar in Antwerpen een opening vindt. De ontknoping is heel verrassend. Debuut van de eindredacteur van het televisieprogramma Tros vermist. Er zijn verschillende ik-figuren, waardoor de lezer zich goed in de personen kan inleven. Zo ontstaat een spannend en amusant boek. Normale druk. (Wim Kleisen)