Ontvlucht

OntvluchtSuzanne van Brakel
Boek (9789464492699 = € 18,95)
E-boek (9789464492705 = € 9,95)
Verschijnt tevens als luisterboek

Vanuit landen als Colombia verspreiden zich jaarlijks miljoenen kilo’s cocaïne over de hele wereld. De onverminderd populaire harddrug wordt steeds efficiënter en in puurdere vorm verscheept, veelal naar Europa waarbij de havens van Rotterdam en Antwerpen een hoofdrol spelen. Maar vervoer via het water is niet de enige manier. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van coke zijn creatief en continue op zoek naar alternatieve nieuwe wegen om hun handelswaar aan de man te brengen. Kris Verburgt is 25 jaar en werkzaam bij de Amsterdamse recherche. Haar werk is haar passie maar ook een roeping. Ze wil goed maken wat haar vader als onverbeterlijke draaideurcrimineel heeft aangericht. Terwijl ze wordt toegevoegd aan een Haarlems onderzoek naar corruptie in de horeca, doet een jeugdvriendin een beroep op haar. Deze KLM-stewardess beweert door een collega te worden bedreigd en gechanteerd. Het brengt Kris in gewetensnood en dwingt haar buiten de lijntjes te kleuren met alle gevolgen van dien. Is haar vriendin echt in gevaar? En welke linken zijn er met een Haarlemse zakenman die handel drijft met China en een Colombiaanse die illegalen huisvest in Amsterdam Zuidoost?

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Er is (nog) geen interview beschikbaar.

Recensie op Boekrecensies Blog

Wat boekenseries in mijn ogen zo leuk maakt, is dat ze je de kans geven om terug te keren naar een wereld waar je eerder al van hebt mogen genieten. Ik kan er namelijk echt van genieten dat je tijdens het lezen dingen herkent uit eerdere delen van een serie, maar wat ik vaak nog het mooiste vind is het zien van de groei die de hoofdpersonen gedurende een serie doormaken.

Zoals ik in mijn recensie van ‘Ondermijnd’ al aanhaalde, is ook in ‘Ontvlucht’ direct te merken dat auteur Suzanne van Brakel schrijft vanuit haar eigen kennis en ervaring. Ze heeft jarenlang bij de recherche Rotterdam en later de landelijke recherche gewerkt. In 2003 heeft ze de overstap naar het Openbaar Ministerie gemaakt, waar ze zich specialiseerde in grootschalige fraude en witwaszaken. In haar huidige functie binnen Eurojust houdt ze zich bezig met de internationale coördinatie van de aanpak van ernstige grensoverschrijdende georganiseerde misdaad.

Al deze ervaring neemt Van Brakel zichtbaar mee in het schrijven van haar boeken, wat er voor zorgt dat je als lezer een uniek kijkje in de keuken van de recherche krijgt. Bovendien is ook ‘Ontvlucht’ weer voorzien van een uitgebreide begrippenlijst, waarin het gebruikte vakjargon en de afkortingen helder worden uitgelegd.

Zoals ik aan het begin van deze recensie al benoemde, vind ik het mooiste van boekenseries dat je de groei van de hoofdpersonages zo goed kunt volgen. En dat geldt ook voor hoofdrolspeelster Kris, die ten opzichte van het eerste deel van de serie niet alleen in haar rol als rechercheur, maar ook op persoonlijk vlak de nodige groei laat zien. Met name de groei in de band met haar vader is prachtig weergegeven.

Daarnaast laat Van Brakel ook in ‘Ontvlucht’ weer de heerlijke combinatie van haar directe, vlotte en prettige schrijfstijl in combinatie met de fijne opbouw van spanning en verrassende wendingen zien. Zoals ik in mijn recensie van het eerste deel van deze serie ook al schrijf; pagina na pagina sla je om. En dan plotseling, voordat je het beseft, ben je al aan het einde van het boek.

Ben je dus op zoek naar een goede, spannende politieserie van eigen bodem, die je een uniek kijkje in de keuken van de Nederlandse recherche biedt? Zoek dan zeker niet verder.

Geschreven door Natasja Kroes


Recensie op Hanneketinorcenti.nl

Ontvlucht’ is het vervolg op ‘Ondermijnd’, het verrassende debuut van Suzanne van Brakel. In ‘Ontvlucht’ volgen we opnieuw Kris Verburgt, die ook in het vorige boek van Van Brakel de hoofdrol toebedeeld kreeg.

Mijn recensie over ‘Ondermijnd’, beëindigde ik destijds met de woorden: ‘Dat Van Brakel debuteert met dit boek, is niet te merken qua schrijfstijl en zij zou wellicht kunnen overwegen Kris in een volgend boek opnieuw ten tonele te voeren. Het zou zomaar een populaire reeks kunnen worden.’ Na het lezen van ‘Ontvlucht’ ben ik blij dat Van Brakel daadwerkelijk doorgaat op de eerder ingeslagen weg.

Van Brakel bewijst met haar tweede boek dat zij zeker geen eendagsvlieg is. Opnieuw weet zij een intrigerend, spannend en goed geconstrueerd verhaal af te leveren. Door haar werk bij de landelijke recherche, het OM en haar eerdere ervaringen bij de recherche in Rotterdam heeft zij heel veel kennis in huis om haar verhalen volkomen geloofwaardig te maken.

“Roerloos blijft ze zitten, met de telefoon losjes in haar schoot, maar innerlijk voert ze voor de zoveelste keer een heftige strijd. Natuurlijk vindt ze hem ook geweldig en wil ze hem graag weer zien. Maar durft ze het aan om zich over te geven aan het onbekende?”

‘Ontvlucht’ handelt overigens niet uitsluitend over politiewerk en de misdaadbestrijding. De psyche van hoofdpersonage Kris alsmede een fijn vleugje romantiek, maken het verhaal –naast spannend- afwisselend en boeiend. Naast dit alles weet Van Brakel haar personages ook prima te karakteriseren. Niet alleen hoofdpersonage Kris krijgt de volle aandacht, maar ook de diverse subpersonages weet Van Brakel goed voor het voetlicht te brengen.

Dát, in combinatie met de uiterst fijne en vlotte schrijfstijl van deze auteur maken ‘Ontvlucht’ tot een must om bijvoorbeeld in je vakantiekoffer te stoppen.

Geschreven door Hanneke van de Water


Recensie op De Leestrein

Haar boek 'Ontvlucht' leest als een trein, alsof je kijkt naar een misdaadserie op Videoland. Korte hoofdstukken en een prettige duidelijke schrijfstijl maken dat je het boek in no-time uit hebt. De personages worden goed uitgewerkt net zoals de misdaadzaken. Simpel, helder en doeltreffend.
De ervaring die Suzanne van Brakel als rechercheur en officier van justitie heeft maakt dat alles heel geloofwaardig overkomt. Dat komt niet alleen door de kennis, er zijn wel meerdere die over misdaadzaken schrijven, maar meer de combinatie van romanachtige vertelstijl versus misdaadthriller. De romanachtige vertelstijl is terug te vinden in de manier waarop de personages met elkaar omgaan. Geen stoere, goed gelukte en geslaagde mannen en vrouwen, maar mensen zoals jij en ik. Dat maakt dat het verhaal zo echt overkomt.
Het boek speelt zich grotendeels in Amsterdam en Haarlem af. De steden worden met precisie weergegeven en voor elke Amsterdammer of Haarlemmer is dat een feest van herkenning.
Het boek 'Ontvlucht' is een absolute aanrader en verdient elke aandacht die het krijgen kan.