Zwaluwdans

ZwaluwdansJet Nijland
ISBN BOEK: 978-94-6449-058-9 € 17,95 - release 14-1-2022
ISBN E-BOEK: 978-94-6449-059-6 € 9,95 - release 14-1-2022
Van Zwaluwdans verschijnt tevens een luisterboek

Sevilla, een kleurrijke stad, een dansende zwaluw en een verboden liefde…

Als Elisa na bijna dertig jaar een mysterieuze brief krijgt van haar Spaanse vader, komt haar leven volledig op zijn kop te staan. Er staat in dat ze een huis in Sevilla erft. Ze laat haar saaie bestaan in Nederland achter zich en vertrekt naar de stad van palmbomen, paleizen en de flamencomuziek. Daar komt ze meer te weten over de onvoltooide liefdesgeschiedenis van Nando en Neva. Ze werden verliefd op elkaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar hun status en de politieke verdeeldheid maakten hun toekomst onmogelijk. Kan hun liefde de haat en de verdeeldheid alsnog overwinnen?

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Interview door Boekrecensies Blog

15 januari verschijnt de debuutroman van Jet Nijland, ‘Zwaluwdans.’ Wij mochten Jet interviewen over haar boek en haar schrijfproces.

Wie is Jet Nijland?
Jet Nijland is geboren in 1979, op de Veluwe. Voor haar studie verhuisde ze naar de Randstad, waar ze nu nog altijd woont met haar man Jochem en haar kat Maus. Haar debuut ‘Zwaluwdans’ speelt zich voor een groot deel af in Sevilla. Na de dood van haar moeder ontvangt Elisa een brief van haar vader. De brief zorgt ervoor dat ze vertrekt naar Sevilla, waar ze op zoekt gaat naar haar verleden. In dat verleden is een rol weggelegd voor Nando en Neva, die elkaar als kinderen leren kennen in het Spanje net voor de Spaanse burgeroorlog.

Om bij het begin te beginnen, wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven van Zwaluwdans?
De stad Sevilla zelf! Het is zo’n mooie stad. Sprookjesachtig, kleurrijk: het was op dat moment de mooiste stad waar ik ooit geweest was. Op iedere hoek werd ik weer blij van wat ik zag. De tip van een vriendin was om vooral ook Casa de Pilatos te gaan bekijken, een prachtig huis in Moorse stijl. Het is te bezichtigen, maar een deel van het huis is nog altijd bewoond. Ik zat op de binnenplaats alles in me op te nemen en toen zag ik een waslijn hangen. Daardoor ging ik denken wie zouden hier wonen, maar vooral ook ‘wie zouden hier vroeger gewoond hebben?’ Toen ik later terugliep naar de zigeunerwijk, Triana, dacht ik hier nog altijd aan en dacht ik direct ook ‘wie zouden daar dan gewoond hebben?’ Die nieuwsgierigheid is het begin geweest van het verhaal van Nando en Neva.

Jouw verhaal heeft twee tijdlijnen, de ene begint in het Spanje van vlak voor de Spaanse Burgeroorlog. De tweede zo’n veertig jaar terug, in het Nederland en Spanje van de jaren zeventig. Waarom heb je gekozen voor twee tijdlijnen?
Ik lees zelf ontzettend graag boeken met twee tijdlijnen, dat heeft me sowieso geïnspireerd. Het idee van iemand die op zoek gaat naar het verleden, wat daar precies is gebeurd, daar houd ik van. Zo is Elisa ontstaan, een van de hoofdpersonen uit de tweede, meest recente tijdlijn. Ze is door de jaren heen wel heel erg veranderd. Elisa begon ooit als iemand die op kantoor werkt, maar inmiddels is ze een danseres. Dat past ook veel beter bij haar.

Hoe lang heb je aan ‘Zwaluwdans’ gewerkt?
Het idee is zo’n tien jaar geleden ontstaan, tijdens die reis naar Sevilla. Het verhaal heeft ook wel eens een paar jaar stil gelegen. Dan pakte ik het wel af en toe op, maar werkte ik er niet intensief aan. Vanaf de tweede helft van 2018 ben ik er wel regelmatig aan gaan werken.

Lees verder op Boekrecensies Blog.

Gepubliceerd door Astrid Habraken

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.