Zwaluwdans

ZwaluwdansJet Nijland
ISBN BOEK: 978-94-6449-058-9 € 17,95 - release 14-1-2022
ISBN E-BOEK: 978-94-6449-059-6 € 9,95 - release 14-1-2022
Van Zwaluwdans verschijnt tevens een luisterboek

Sevilla, een kleurrijke stad, een dansende zwaluw en een verboden liefde…

Als Elisa na bijna dertig jaar een mysterieuze brief krijgt van haar Spaanse vader, komt haar leven volledig op zijn kop te staan. Er staat in dat ze een huis in Sevilla erft. Ze laat haar saaie bestaan in Nederland achter zich en vertrekt naar de stad van palmbomen, paleizen en de flamencomuziek. Daar komt ze meer te weten over de onvoltooide liefdesgeschiedenis van Nando en Neva. Ze werden verliefd op elkaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar hun status en de politieke verdeeldheid maakten hun toekomst onmogelijk. Kan hun liefde de haat en de verdeeldheid alsnog overwinnen?

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Interview door Veronique's Boekenhoekje

In Achter het boek interview ik een schrijver over zijn of haar boek aan de hand van vijf korte vragen. Het interview is bedoeld als verdieping op de recensie van een boek. Deze Achter het boek staat in het teken van Zwaluwdans van Jet Nijland.

1. Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? Wat inspireerde je?
Ik was op vakantie in Sevilla en zat uit te puffen (het kan in de zomer enorm heet zijn in die stad!) op de binnenplaats van het prachtige Casa de Pilatos. Ik zag boven op een balkon iemand de was binnen halen en dacht “Hé, hier wonen nog mensen!” En vervolgens vroeg ik me af wie er vroeger gewoond zou hebben. Tijdens mijn wandeling terug naar mijn shabby hostel in de wijk Triana, waar vroeger de zigeuners woonden, ontstond het idee voor ‘Zwaluwdans’. Het is een Romeo en Julia-achtig liefdesverhaal waarin klassenverschil een grote rol speelt.

2. Lijkt de hoofdpersoon uit ‘Zwaluwdans’ op jou? Waarom wel of waarom niet?
Qua uiterlijk lijk ik natuurlijk absoluut niet op een van de prachtige Spaanse dames in het verhaal. In werkelijkheid kan ik, net als Elisa, wel een enorme flapuit zijn. Maar ik heb niet haar nuchterheid, wat dat betreft, lijk ik meer op de mannelijke hoofdpersoon Nando. Ik ben een enorme romanticus namelijk en onder dat blije hoofd van mij gaat ook wel een gevoelig persoon schuil. Nu ik erover nadenk, misschien heb ik wel iets van alle karakters uit ‘Zwaluwdans’. Of… Nee, het is andersom denk ik! Want om de emoties van de personages goed over te kunnen brengen heb ik geprobeerd om me zoveel mogelijk te verplaatsen in hoe ik me in de desbetreffende situaties zou voelen en wat ik zou doen, of juist heel graag zou willen doen maar eigenlijk niet durf. Is dat antwoord op je vraag? Niet helemaal geloof ik, oeps.

Lees verder op Veronique's Boekenhoekje.

Gepubliceerd door Veronique


Interview door Boekrecensies Blog

15 januari verschijnt de debuutroman van Jet Nijland, ‘Zwaluwdans.’ Wij mochten Jet interviewen over haar boek en haar schrijfproces.

Wie is Jet Nijland?
Jet Nijland is geboren in 1979, op de Veluwe. Voor haar studie verhuisde ze naar de Randstad, waar ze nu nog altijd woont met haar man Jochem en haar kat Maus. Haar debuut ‘Zwaluwdans’ speelt zich voor een groot deel af in Sevilla. Na de dood van haar moeder ontvangt Elisa een brief van haar vader. De brief zorgt ervoor dat ze vertrekt naar Sevilla, waar ze op zoekt gaat naar haar verleden. In dat verleden is een rol weggelegd voor Nando en Neva, die elkaar als kinderen leren kennen in het Spanje net voor de Spaanse burgeroorlog.

Om bij het begin te beginnen, wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven van Zwaluwdans?
De stad Sevilla zelf! Het is zo’n mooie stad. Sprookjesachtig, kleurrijk: het was op dat moment de mooiste stad waar ik ooit geweest was. Op iedere hoek werd ik weer blij van wat ik zag. De tip van een vriendin was om vooral ook Casa de Pilatos te gaan bekijken, een prachtig huis in Moorse stijl. Het is te bezichtigen, maar een deel van het huis is nog altijd bewoond. Ik zat op de binnenplaats alles in me op te nemen en toen zag ik een waslijn hangen. Daardoor ging ik denken wie zouden hier wonen, maar vooral ook ‘wie zouden hier vroeger gewoond hebben?’ Toen ik later terugliep naar de zigeunerwijk, Triana, dacht ik hier nog altijd aan en dacht ik direct ook ‘wie zouden daar dan gewoond hebben?’ Die nieuwsgierigheid is het begin geweest van het verhaal van Nando en Neva.

Jouw verhaal heeft twee tijdlijnen, de ene begint in het Spanje van vlak voor de Spaanse Burgeroorlog. De tweede zo’n veertig jaar terug, in het Nederland en Spanje van de jaren zeventig. Waarom heb je gekozen voor twee tijdlijnen?
Ik lees zelf ontzettend graag boeken met twee tijdlijnen, dat heeft me sowieso geïnspireerd. Het idee van iemand die op zoek gaat naar het verleden, wat daar precies is gebeurd, daar houd ik van. Zo is Elisa ontstaan, een van de hoofdpersonen uit de tweede, meest recente tijdlijn. Ze is door de jaren heen wel heel erg veranderd. Elisa begon ooit als iemand die op kantoor werkt, maar inmiddels is ze een danseres. Dat past ook veel beter bij haar.

Hoe lang heb je aan ‘Zwaluwdans’ gewerkt?
Het idee is zo’n tien jaar geleden ontstaan, tijdens die reis naar Sevilla. Het verhaal heeft ook wel eens een paar jaar stil gelegen. Dan pakte ik het wel af en toe op, maar werkte ik er niet intensief aan. Vanaf de tweede helft van 2018 ben ik er wel regelmatig aan gaan werken.

Lees verder op Boekrecensies Blog.

Gepubliceerd door Astrid Habraken

Recensie op Happy Kim

Een boek die al sinds verschijning op mijn verlanglijstje was komen staan. Eindelijk was hij bij de bibliotheek als luisterboek verkrijgbaar, dus een perfect moment op er eindelijk van te gaan genieten. Het is een historische roman die zich afspeelt in Sevilla. Dat alleen al maakt me erg nieuwsgierig naar het verhaal. Ook de recensies die ik tot nu toe gezien heb waren veelbelovend, dus ik heb hoge verwachtingen van het verhaal.

De schrijfstijl van Jet Nijland is vlot, krachtig maar ook betoverend ,filmisch en poëtisch. Zonder twijfel kan ik het verhaal voor me zien en in beelden mee beleven. Het verhaal is ingesproken door Chantal Wassenaar, die een prettige vertelstem en spreektempo heeft.

Het is een heerlijk betoverend en filmisch verhaal over Neva en Nando die ondanks hun verschillende afkomst toch meer met elkaar delen dan dat je gedacht had. Zonder enige moeite zit ik in het verhaal die begint met een heftig en emotioneel moment waarop de moeder van Elisa komt te overlijden. We wisselen in tijdsbestek een ver verleden van Neva en Nando waarbij je wisselt naar een tijd van 30 jaar later naar Elisa. De karakters zijn echt super goed uitgewerkt, door het wisselende vertelperspectief krijg je van de verschillende karakters een goed beeld en kan meegaan in zijn of haar gedachten en gevoelens.

Het verhaal is bijzonder, origineel, hartverscheurend en ook betoverend mooi. De verhaallijn is heel goed opgebouwd, naarmate het verhaal vordert krijg je steeds meer puzzelstukjes en kom je net als Elisa meer te weten over het verleden. Ook de verhaallijn van Elisa is enorm interessant en door die mix tussen het 30 jaar tijdsverschil is het verhaal nog bijzonderder geworden. Het is ook echt een verhaal dat ik niet los kon laten. Het zet je aan het denken. Het plot laat echt alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. Het einde was een mooi en afgerond einde waardoor het verhaal echt mooi afgerond is. Zwaluwdans heeft me echt weten te raken.

Het is een betoverende filmische historische roman, die absoluut het lezen of luisteren waard is. Het verhaal heeft een mooi plekje in mijn hart gekregen, want het is een bijzonder verhaal.

5 sterren

Geschreven door Kim


Recensie op De Boekenhamsteraar

Het begin van het verhaal was een beetje verwarrend, vier perspectieven die zich dan ook niet allemaal in dezelfde tijd afspelen. Ook was de link tussen deze verhaallijnen niet meteen duidelijk. Gelukkig kwam hier snel verandering in. Al snel leer je de personages kennen en weet je al meteen vanuit wie het hoofdstuk geschreven is, zelfs zonder bovenaan het hoofdstuk naar de weergegeven naam te kijken.

Dit boek leest ook heel vlot, je wilt meer weten over de personages en wat er met hun gaat gebeuren. Door hun goed uitgewerkte karakter en de goed omschreven omgeving is het alsof je zelf ook in Sevilla bent.

Het plot was ook zo mooi en origineel, ik had dit totaal niet zien aankomen. Dit wordt ook allemaal rustig verteld, niet dat alles in een paar pagina’s op je af komt.

Kortom, ik heb heel erg genoten van dit verhaal. Door de goede schrijfstijl neemt het je mee naar het zonnige Spanje waar je kan genieten van een origineel verhaal. Ik kijk zeker uit naar meer boeken van Jet!

4 sterren

Geschreven door Laura


Recensie op Boekensteeg

Zwaluwdans is het debuut van Jet Nijland en de sprekende cover nodigt zeker uit om het boek te willen lezen. Maar wat zal Elisa kunnen verwachten als ze naar Sevilla gaat waar haar vader haar een huis heeft nagelaten? Zal ze haar vader, die helaas is overleden en nooit in haar leven was, toch nog een beetje leren kennen?

Afwisselend neemt Nijland de lezer dan mee is twee tijdsperiodes. Elisa haar verhaal speelt zich af in 1974 en die van haar vader Fernando (Nando) speelt zich af rond de jaren 1930. We leren hem kennen als kind en lezen de ontwikkeling naar zijn bekendheid en zijn liefde voor een vrouw die beneden zijn stand is.

Langzaamaan verweeft het verhaal zich tot een ontknoping. Ondanks dat het verhaal zich in het verleden speelt, had ik het gevoel dat Elisa haar leven zomaar ook in deze tijd zou kunnen verlopen. Nijland weet door afwisselend te schrijven in de tijdsperiodes en vanuit verschillende personages het verhaal tot leven te wekken. Hierdoor krijgt de lezer een onderhoudend verhaal te lezen die zeker vermakelijk is.

Nijland laat met Zwaluwdans zien dat ze een auteur is die een goed verhaal weet te schrijven. Ze brengt de relaties, liefdes, verleden en heden goed te verweven tot een sterk verhaal. Ook speelt de flamingo en de gitaar een belangrijke rol in dit onderhoudende verhaal. Na het lezen kan de lezer dan ook niet anders dan concluderen dat de titel goed is gekozen. Verschillende malen wordt de zwaluw betrokken in het verhaal. Nijland heeft dit prachtig gedaan wat mij betreft.

Ondanks dat het boek een historische roman is, kent het zeker ook feelgood. Vooral het verhaal van Nando met Neva vond ik echt goed uitgewerkt en laat zien wat klassenverschillen kunnen doen. Neva groeit namelijk op als zigeuner en haar moeder is werkzaam als huishoudster in het huis van Nando, waar Neva ook werkt.

Ik heb genoten van Zwaluwdans. Voor mij was dit debuut van hoge kwaliteit en is Nijland een auteur om in de gaten te houden. Een aanrader wat mij betreft.

4 sterren

Geschreven door Antoinette


Recensie op De Perfecte Buren

Zwaluwdans is opgedeeld in vier verhaallijnen. Je leest vanuit de oogpunten van Elisa, Manuel, Neva en Nando. De lijnen van Elisa en Manuel spelen zich af in 1974. Die van Neva en Nando beginnen in 1929 en gaan vanaf dan verder in de tijd. Door de vele personages, er zijn ook best veel bijpersonen, en de verschillende tijden is het in het begin wel lastig om alles uit elkaar te houden.

Er zit een fijn tempo in het boek. Door de wisselingen van perspectieven is het niet saai. Daarnaast heeft Nijland een prettige schrijfstijl. Er zitten veel dialogen in en af en toe een vleugje humor. Zo moest ik erg lachen om een van de eerste Spaanse dialogen die Elisa voerde met Manuel. Ze deed erg haar best maar bleek niet helemaal gezegd te hebben wat ze wilde hebben. Manuel vertaalde: “Je hebt net tegen me gezegd dat je ervan genoten hebt dat ik jou in je gezicht gespuugd heb. Ook dat je het fijn vond dat ik met je naar bed ben gegaan.”

De zwaluw komt door het hele boek voor. Nijland heeft hiermee heel subtiel een terugkerend element gecreëerd waardoor het verhaal een verbindende factor heeft, zowel in het heden als in het verleden.

Sommige zinnen zijn wel wat lastig te lezen omdat ze wat Spaanse woorden bevatten. Elke keer je boek dicht moeten doen om te vertalen leidt erg af van het verhaal en dat is zonde.

Tot slot is het verhaal goed bedacht en ook goed uitgewerkt. Nijland heeft bestaande gebouwen, zoals de Casa de Pilatos, en echte straatnamen gebruikt. Dat heeft denk ik gezorgd voor de stevige basis. Na het lezen van Zwaluwdans zou ik zelf ook graag een bezoek willen brengen aan het paleis midden in de stad Sevilla. Daarnaast is de bestaande geschiedenis goed gebruikt en speelt dat een grote rol in het deel van Neva en Nando.

Ik heb genoten van dit liefdesverhaal en ben benieuwd naar meer van Nijland! Ik hoop dat ze nog veel meer zal schrijven. 4 sterren.

Geschreven door Sanne


Recensie op Nail-Gloss Beautyblog & Boeken

De eerste bladzijde begint al pakkend. En je bent benieuwd wat er gaat komen. Het is wel elke keer schakelen van personage maar dit staat goed aangegeven bovenaan de bladzijde uit welk personage je nu leest en in welk jaartal.
Het plot was heel goed, ik sloot het boek dicht met een fijn blij gevoel, mooi boek dacht ik meteen. Het einde is wel wat voorspelbaar, eind goed al goed maar in het boek gebeuren meerdere dingen die niet voorspelbaar zijn dus dat is goed om de spanning erin te houden dat je verder wilt lezen.
De karakters zijn goed uitgewerkt, je leeft echt met ze mee. Je voelt hun blijdschap en hun verdriet.
De opbouw van het boek is goed, de vragen worden in het boek beantwoord.

Ook al zijn er hoofdstukken uit het verleden, het is modern geschreven en daar houd ik van. Ik heb wel eens met boeken dat het verleden me totaal niet aanspreekt maar met dit boek heb ik dat totaal niet.

Dit is het eerste boek van Jet Nijland, nou echt wat een top boek. Dat belooft wat voor de toekomst.
De cover spreekt mij ook heel erg aan, is prachtig vormgegeven en het boek leest heel fijn. Het formaat van het boek is wat groter dan de andere boeken in mijn kast maar dat vind ik eigenlijk wel fijn.

Ik vind dit boek echt een aanrader, prachtig diepgaand boek, je leeft helemaal mee met de personages en je wilt verder lezen omdat je wilt weten hoe het met ze is afgelopen. Ik sloot het boek met een blij gevoel, mooi boek zeg.

5 sterren

Geschreven door Mandy


Recensie op Veronique’s Boekenhoekje

De cover van ‘Zwaluwdans’ is zo mooi. Hij is zomers en je waant je echt even in Sevilla. Het verhaal versterkt de sfeer van de cover.

De opmaak van het binnenwerk vond ik minder. Er was heel veel wit aan de zijkanten van de tekst. Dit vond ik in het begin een beetje irritant lezen.

Vanaf de eerste pagina voel je de warme zon en hoor je de Flamencomuziek. Jet Nijland weet op een subtiele manier de sfeer vast te leggen. Het is een verhaal vol liefde, verdriet en het verschil in klassen. Het verhaal deed me ergens denken aan ‘De Zeven Zussen’. Het heeft dezelfde sfeer vind ik. Ik ben gek op het eerste deel van die serie en dit gevoel kreeg ik ook bij ‘Zwaluwdans’.

Soms is het onduidelijk vanuit welk perspectief (personage) je leest. Het voelde dan onnatuurlijk als ik de gedachten van een ander personage wist. De stijl van Jet Nijland is fijn en warm.

‘Zwaluwdans’ is een heel fijn verhaal met een lekkere sfeer. Daarnaast is het ook een mooi verhaal met veel emoties. Halverwege heeft het verhaal me helemaal en ben ik onder de indruk. Het is zo hartverwarmend. Aan het einde valt alles op zijn plek. Het verhaal klopt gewoon!

Ik ben benieuwd naar meer van Jet Nijland!

Geschreven door Veronique


Recensie op Femleest

Zwaluwdans is het debuut van Jet Nijland. Voor mij opnieuw een roman met een historisch randje en ook deze wist mij te betoveren. Wat een mooi en ontroerend verhaal over liefde en vriendschap, maar ook hoe een liefde bijna onmogelijk lijkt te zijn.

Een ontroerend verhaal over het verleden wat zich heeft afgespeeld in Sevilla. Je leert niet alleen Elisa kennen, maar ook Neva en Nando. Twee goede vrienden uit het verleden. Het blijkt dat ze meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap, maar is die liefde wel waar te maken tegen de rest van de wereld? Neva is een zigeuner en komt uit een hele andere wereld dan Nando. Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk bij elkaar te kunnen zijn. Maar het dagelijkse leven brengt steeds roet in hun liefdesleven.

Jet Nijland heeft een hele mooie en vertellende schrijfstijl waardoor het soms lijkt alsof je naar een film zit te kijken, maar die zich dan in je hoofd afspeelt. De sfeer die er hangt in Sevilla weet ze ook heel goed te omschrijven. Het verhaal bevat niet alleen maar liefde, maar ook veel trieste momenten. En die momenten ontroeren je, waardoor je heel erg meeleeft met de personages.

‘Zwaluwdans’ is ook een beetje mysterieus, je vraagt je tijdens het lezen af wat er zich in het verleden allemaal heeft afgespeeld. En tijdens het lezen kom je steeds een beetje meer achter de waarheid. Wat er weer voor zorgt dat je maar moeilijk kunt stoppen met lezen. Hoe het verhaal verliep had ik ook totaal niet aan zien komen, wat dat betreft heeft Jet dat goed gedaan. Ze weet je telkens weer te verrassen met een andere wending in het verhaal.

Is het verhaal afgesloten na dit verhaal? Dat is wat ik mij af vraag, ik zou graag nog wel meer willen weten over de geschiedenis van Elisa haar moeder. Het heeft uiteraard een gesloten einde, maar ik zou het totaal niet erg vinden om nog eens terug te kunnen keren naar deze personages. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het volgende boek van Jet Nijland, want dit is een prachtig debuut, wat smaakt naar meer.

Geschreven door Femke