De Molenaarsdochter

De MolenaarsdochterJacob Vis
ISBN 978-90-8660-456-2
Prijs € 19,95
Verschijnt najaar 2021

Commissaris Ben van Arkel, bekend uit vorige thrillers van Jacob Vis, trouwt met de mooie molenaarsdochter Lynn Vos. Hoewel zij elkaar de liefde van hun leven noemen wordt het pril geluk ernstig verstoord als Ben onomkeerbare geheugenproblemen vertoont en Lynn steeds vaker niet herkent. De oorzaak is een nooit helemaal geheelde hersenbeschadiging na een moordaanslag door een wraakzuchtige ex-arrestante.
Lynn zet haar carrière als topactrice opzij om zich aan mantelzorg voor haar man te wijden. Ook zij vreest de wraak van oude vijanden, als Jan Peter Molenaar, alias Brains en Clara Maat in IJsselmonde opduiken: een duo dat in het begin van deze eeuw de beruchtste jeugdbende van Nederland leidde. Na een lange gevangenisstraf lijkt het of M & M hun leven hebben gebeterd en zich met het gelijknamige makelaarskantoor in agrarisch vastgoed in legale zaken begeven. Maar al snel blijkt dat de makelaardij een dekmantel is voor hoogst strafbare feiten…

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Er is nog (geen) interview beschikbaar.

Recensie op Leeskost

De aanleiding om dit boek te schrijven vinden we in de laatste zinnen. Lynn Vos zegt: Om helderheid te scheppen in mijn gemoed dat balanceert tussen liefde, plichtsbesef en verlangen naar vrijheid schrijf ik een autobiografie van een gefnuikt huwelijk. Opvallend is een gedicht van Gerard Reve waar het boek mee begint: Zuster Immaculata, een loflied op de verzorging. Dit maakt wel duidelijk dat de schrijver uitgebreid wil schrijven over dementie. En of dit nog niet genoeg is, is er ook het verhaal over de boer Kees Blonk. Hij heeft een hersentumor. Ook dat krijgt veel aandacht zodat de roman zich vaak afspeelt in het ziekenhuis, dus ruim plaats voor psychiaters en neurologen.

Er is wel een grote verschil in echtgenotes. Lynn Vos verzorgt haar man met volle liefde en inzet. Tineke Blonk geeft voorrang aan haar bridgecarrière. Clara Maat vangt dat op. De keuze voor deze ziektegeschiedenissen is een gewaagde. Het is daardoor geen echte thriller geworden die van a tot z spannend is. Het is wel een indrukwekkende roman met af en toe keiharde acties die veel lijken opleveren.

De roman grijpt veelvuldig terug op gebeurtenissen uit het verleden, met name uit het boek Brains. In de zogenaamde autobiografie van Lynn Vos worden haar gruwelijke ervaringen uitvoerig verteld. Eerst haar huwelijk met Ben en haar zeer succesvolle carrière als filmster, maar ook haar ervaringen met Brains. Deze keiharde en beruchte jeugdbende terroriseerde de stad IJsselmonde. Lynns broer Robin was ook lid van de bende. Er doen zich zeer wrede gebeurtenissen voor: politiemannen die heel sadistisch mishandeld worden, een afschuwelijke groepsverkrachting en een spectaculaire wraakneming. Vier bendeleden worden aan de molenwieken gebonden en dan wordt de molen in gang gezet. Omdat alles uitvoerig herhaald wordt in dit boek is het verhaal met de vele personages te begrijpen en hoef je de vorige Van Arkelromans niet te hebben gelezen.

Voor de echte liefhebbers van Ben Arkel kan zijn dementie teleurstellend zijn. Met hem had Jacob Vis een unieke hoofdpersoon geschapen; Een echte strijder voor rechtvaardigheid, intelligent en een onverslaanbare judoheld. Daarnaast was hij ook nog een ideale minnaar. Waarschijnlijk wilde de schrijver zo definitief de carrière van Van Arkel afsluiten.

De molenaarsdochter is zeker een geslaagde, ontroerende en spannende roman. De activiteiten van Brains en zijn vriendin vormen er een heel interessant onderdeel van. Heel knap bedacht.

Geschreven door Piet Windhorst