Het beest van Bakendorp

Het beest van BakendorpPatricia Mollenhauer
ISBN 978-90-8660-447-0
Prijs € 19,95
Verschijnt najaar 2021

Het is levensgevaarlijk om oude beesten wakker te maken ondervindt een Zeeuwse nakomeling van een zwarte slavenhandelaar, als zij sinistere familiegeheimen aan het licht brengt.

De opvallende verschijning Janine is een freelance culinair journaliste met een Nederlands-Ghanese achtergrond. Na lang zoeken heeft ze eindelijk haar stukje hemel gevonden en verhuist Janine met haar man en twee kinderen naar het rustig gelegen gehucht Bakendorp diep in de Zak van Zuid-Beveland.
Haar leven wordt echter ruw verstoord als tijdens verbouwingswerkzaamheden in de tuin de stoffelijke resten van drie mannen worden blootgelegd. Wie waren deze mannen en hoe zijn ze daar terecht gekomen? Het raadsel wordt complexer als uit forensisch onderzoek blijkt dat twee van de drie gevonden mannen alsook zijzélf afstammen van dezelfde voorouder uit West-Afrika, de steenrijke zwarte slavenhandelaar Jacob Rühle (1751-1828).
Zowel aangedaan als geïntrigeerd begint Janine met onderzoek in en rond haar omgeving. De meeste antwoorden vindt ze door het lezen van eeuwenoude dagboeken uit de nalatenschap van haar tante, die het aangrijpende verhaal vertellen over twee families die verbonden en verscheurd raken door ‘vervuild’ bloed. Al snel blijkt dat niet iedereen blij is met haar gewroet in het verleden.

2018 – Bakendorp

“La Bohème, la bohème!”, zing ik met zware stem mee met Charles Aznavour. Genietend van de heilzame voorjaarszon en de fris zoete geur van fruitbloesem, rijd ik met open raam door het fraaie, oeroude polderlandschap richting Baarland. Dit genot wordt ruw verstoord, wanneer uit het niets twee politieauto’s inclusief zwaailichten en loeiende sirene achter mij opduiken. Fijn op zo’n dijk, denk ik, terwijl ik mijn auto voorzichtig naar rechts manoeuvreer. “Hee, stelletje pannenkoekeuh!” roep ik geërgerd als ze met hoge snelheid voorbij scheuren. Nog geen twee minuten later voel ik de haartjes op mijn wangen en nek rechtop staan als dezelfde twee politieauto’s de doodlopende weg inslaan, die naar ons huis leidt. Met gemengde gevoelens parkeer ik mijn auto op de oprit naast de inmiddels uitgestapte politieagenten. Ik graai naar mijn mobiel op de passagiersstoel en zie dat Karl me al drie keer gebeld heeft. Als ik uitstap, komt mijn wederhelft met grote passen mijn kant op.
“Waarom neem jij je telefoon niet op?!”, buldert Karl. Zonder antwoord te geven vraag ik ongerust: “Wat is er aan de hand? Toch niets met de kinderen?!”
“Nee, nee, die zijn gewoon op school”, antwoordt hij op een beheerstere toon,
“De aannemer heeft het graafwerk stilgelegd. Ehm, er is iets gevonden in de tuin”, vervolgt Karl opgewonden, terwijl hij richting de achtertuin loopt.
“Toch geen lijk, hoop ik?”, vraag ik met opgetrokken wenkbrauwen. Mijn man kijkt me kort aan en beent vervolgens naar de zijkant van ons huis. Misschien een bom, gaat door mijn hoofd. Een stukje verder dan de graafmachine staan vier agenten en onze aannemer. De mannen staan licht voorovergebogen in een halve cirkel en staren met een vreemde blik naar iets op de grond. We komen tot stilstand bij het zwijgende groepje mannen en automatisch volg ik hun blik. In een split second realiseer ik mezelf dat dit niét om een bom uit de tweede Wereldoorlog gaat.
“Dus toch een lijk”, mompel ik droog.
De agent tegenover mij kijkt me streng aan, als hij antwoordt:
“Ja, mevrouw Hartmann, een lijk. En 10 meter verderop nóg twee, mevrouw Hartmann.”
“Wát, nog twee? Drie lijken in onze tuin”, reageer ik schaapachtig met drie vingers in de lucht: “Je maakt een grap zeker?” Mijn blik gaat weer naar de botten die hier en daar nog half in de aarde steken. Het is onmiskenbaar het skelet van een mens.

Er is nog (geen) interview beschikbaar.

Biblion-recensie

Janine woont met haar gezin op de oude begraafplaats van Bakendorp als er tijdens verbouwingswerkzaamheden drie lijken worden gevonden. Twee ervan blijken broers te zijn en bovendien aan Janine verwant. Janine gaat zelf op onderzoek uit en vindt veel informatie in oude papieren en dagboeken. Het blijkt om voorouders te gaan die uit winstbejag en ego sme vele levens kapot maken. Als Janine doorgaat met haar onderzoek, wordt ze bedreigd. Deze spannende historische roman speelt in verschillende tijden, waardoor er een mooi beeld ontstaat van vooroordelen en macht in het verleden die nu nog voor gevolgen zorgen. Een fraai debuut.

Geschreven door Marian Verstappen-Naus


Recensie op Hebban

Deze historische thriller vroeg mijn aandacht, vooral omdat het zich vlak bij mij in Zeeland afspeelt. De cover vond ik zeer aantrekkelijk voor een historische thriller dus ik was benieuwd naar Het Beest van Bakendorp.

Het verhaal is onderverdeeld in hoofdstukken vanaf 2018 waarin Janine onderzoek doet naar de herkomst van de dode mannen in haar tuin en hoofdstukken die zich afspelen vanaf het jaar 1782, waarin je leest over het leven van deze mannen, hoe leefden zij en wat is er gebeurd dat zij in de tuin terecht zijn gekomen.

Een historische thriller die je mee neemt in de tijd van de gearrangeerde huwelijken, de onwettige kinderen en de stiekeme verhoudingen. Spanning en een vleugje erotiek maakten dit historische verhaal zo heerlijk om te lezen, dat wegleggen geen optie was.

Het wroeten van Janine in de geschiedenis van de mannen moet zij bijna met de dood bekopen, heeft Het Beest van Bakendorp ook in deze tegenwoordige tijd nog een gezicht? Een vrij dun boekje met heel veel informatie, dat blijft boeien van begin tot einde.

4 sterren

Geschreven door Caroline Kuiper


Recensie op Hebban

Een debuut met een historische thriller. Gedurfd maar toch gelukt.
De cover is zeer onduidelijk en zet niet dadelijk aan tot het kopen van het boek.
Verschillende verhaallijnen in het verleden en het heden.
Verleden: 1781Midelburg. 8/2/1860 Hulst. 15/7/1882 Nacht op het kerkhof Bakendorp.
Al deze info zal komen uit dagboeken die Janine ontvangt in heden =2018
Heden: Janine Hartmann(meisjes naam = Janine Ruhle) leeft met haar man, Karl, en twee kinderen Maarten, Rosy) in Bakendorp in een huis op een kerkhof. Verbouwingen en ja, 3 lijken gevonden. Drie mannen niet in een kist.
En nu?
Een cold case?
De dagboeken die Janine heeft gekregen komen van Ghana. Haar vader is van Ghana maar zij weet niet veel van haar vader omdat hij het laatst gezien is in 1975 in Bakendorp. De zus van haar vader is overleden en Janine is erfgenaam.
De boeken vertellen het leven van de familie van Holland. Zeer complex. Veel relaties en veel familieleden.
De vraag blijft natuurlijk: Wie zijn deze drie mannen? Is Janine familie van van Hollander?
Stilaan grijpt het verleden echt in in het heden. Het wordt gevaarlijk voor Janine en kinderen. Zij moet stoppen met grasduinen in het verleden.
Jan Hendrick van Holland wil de verkiezingen winnen en het verleden kan problemen geven. Doet mij denken aan het boek: Macht van L. Deflo.
Een mooi slot met de woorden: Even geen Agatha Christie meer in Bakendorp.
Besluit: Veel vragen voor Janine. Gaat zij antwoorden vinden/krijgen uit de dagboeken? Gaat de politie antwoorden geven over de drie lijken in Bakendorp?
Verleden en heden mooi in elkaar geweven tot een spannend verhaal.

4 sterren

Geschreven door Hugo van der Wildt