De Bucketlist

De BucketlistAnnette van Luyk
ISBN 978-90-8660-453-1
Prijs € 17,95
Verschijnt najaar 2021

Een vrouw krijgt na de dood van haar vriend, met wie ze twee jaar een relatie heeft gehad, een ongebruikelijk testament in handen. Daarin vraagt hij haar verschillende plekken in de wereld te bezoeken, die belangrijk voor hem zijn, maar waar hij door zijn vrij plotselinge dood na een kort ziekbed niet meer met haar naar toe kan gaan. Op elke bestemming ontmoet ze iemand uit het verleden van haar vriend en al haar onkosten worden vergoed.
In de eerste instantie is ze wat sceptisch en twijfelt ze of ze aan zijn laatste wens wil voldoen zonder zijn gezelschap. Maar de speciale verrassing, die ze zal erven aan het einde van haar reis, maakt haar dusdanig nieuwsgierig dat ze besluit de uitdaging aan te gaan.

Tien bestemmingen, tien opdrachten, tien bijzondere verhalen.

Een avontuurlijke feelgood-roman vol persoonlijke verhalen en een tikkeltje spanning.

‘Goedemorgen mevrouw de Graaf, komt u verder.’
De notaris, een kwiek mannetje met sprankelende ogen ach¬ter een rond brilletje, gaat mij voor door de lange gang van het statige herenhuis. Onze voetstappen echoën op de glimmende parketvloer. De muren zijn behangen met impressionistische schilderijen; een pompeuze kroonluchter aan het gewelfde plafond verspreidt een helder geel licht. Aangekomen in zijn werkkamer gebaart hij me te gaan zitten.
‘Dank u wel dat u zo snel kon komen.’ Hij gaat tegenover me zitten en kijkt me vriendelijk aan.
Ik neem plaats op een sierlijke, met fluweel beklede stoel en mijn ogen dwalen af naar de hoge mahoniehouten boekenkast achter hem. Een houten trap in de hoek moet toegang geven tot de bovenste rijen, minstens drie meter hoog.
De notaris slaat het dossier open dat voor hem ligt. ‘U bent ervan op de hoogte dat dit gaat over de erven van de heer Mastenbroek?’
Ik knik. ‘Ik wist niet dat hij een testament had. Ik bedoel… we zijn geen familie of zo.’
‘Maar u was wel zijn partner, toch?’
‘Ja, de afgelopen twee jaar. We woonden niet samen.’
De notaris pakt een dikke akte-envelop uit het dossier en schuift die naar mij toe. DIANA DE GRAAF staat er in blokletters op geschreven.
‘Wat is dit?’ vraag ik verbaasd.
‘Een paar dagen voor zijn overlijden heeft hij mij dit gestuurd. Ik ben zo vrij geweest het grondig te inspecteren. Het is namelijk vrij ongebruikelijk.’
Ik frons mijn wenkbrauwen. Wat is de bedoeling? Dat ik die envelop openmaak in zijn bijzijn?
De notaris knikt geruststellend, alsof hij mijn gedachten kan lezen. ‘Maak maar open.’
Voorzichtig trek ik het rode lintje los waarmee de envelop is gesloten, en gluur naar binnen. Een aantal kleinere enveloppen, sommige dik van het bubbeltjesplastic. Enkele mapjes met pa¬pieren. Stapeltjes bankbiljetten. En er glinstert iets in de onderste hoek.
‘Wat is dít?’ vraag ik nogmaals.
‘Dit is de nalatenschap die hij voor u heeft gemaakt toen hij zijn einde voelde naderen. Het zijn meer opdrachten dan dat het een daadwerkelijke erfenis is. Dat geld moet u vooral zien als onkostenvergoeding.’
‘Onkostenvergoeding?’ Mijn hoofd begint te tollen.
‘Er zit een persoonlijke brief bij, die heb ik niet geopend. Maar in een begeleidende brief aan mij gericht, schrijft meneer dat hij u vraagt na zijn dood een aantal mensen op te zoeken. Mensen aan wie hij nog wat verschuldigd is. Of waarvan hij graag wil dat u die leert kennen.’ Hij wrijft glimlachend in zijn handen. ‘Het ziet ernaar uit dat hij u flink gaat bezighouden de komende tijd. Wat een schooier, hè?’

1. De Bucketlist vertelt over een reis langs tien bestemmingen, waar de hoofdpersoon niet alleen haar overleden vriend, maar ook zichzelf steeds beter leert kennen. Hoe kwam je op het idee om dit verhaal op deze manier te schrijven?
Na Roadtrip Italia wilde ik graag weer een reisavontuur schrijven dat een flinke impact heeft op het leven van een vrouw. Een wereldreis langs het turbulente verleden van een overleden partner die daar tijdens zijn leven vrij zwijgzaam over was, leek me een interessant gegeven. Welke lijken komen er dan uit de kast? En hoe gaat de hoofdpersoon daarmee om?

2. Hoeveel eigen ervaring zit er in dit boek? Ben je op alle tien de bestemmingen zelf ook geweest?
Er zit veel eigen ervaring in dit boek. Ik ben bijna overal zelf geweest, vaak zelfs meerdere keren. Ik heb mijn eigen levenservaring gebruikt als achtergrond op meerdere bestemmingen. Niet dat ik alles zelf heb meegemaakt, maar de omgeving, de mensen, en de cultuur waarbinnen de verhalen zich afspelen zijn mij bekend. Ik heb ook boeiende verhalen van anderen gebruikt waarover ik gelezen of gehoord heb. En zelfs even teruggegrepen naar enkele personages uit mijn debuutroman Een Perfecte Illusie.

3. Welke van de tien bestemmingen heeft jouw persoonlijke voorkeur? En is dat voor de hoofdpersoon ook een bijzondere bestemming?
De mysterieuze eindlocatie (waar zich tevens de erfenis bevindt) heeft veel indruk op me gemaakt, en het is voor Diana ongetwijfeld de meest bijzondere bestemming. Verder ligt in Indonesië een deel van mijn roots, het is het land waar mijn vader is geboren en getogen, dus Bandung is misschien wel het meest persoonlijke verhaal. De Libanese cultuur, die in twee verhalen een rol speelt (al wordt dat land zelf niet bezocht), is onderdeel van mijn eigen verleden. De verhalen op Hawaii en Great Andaman zijn vooral spannend!

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Er komt zeker een vierde roman. Binnenkort vertrek ik naar Oostenrijk voor een aantal gesprekken met een dappere vrouw, opgegroeid in een extreme sekte, waar ze zich met ongelooflijke wilskracht aan onttrokken heeft. Na veel omzwervingen is ze neergestreken in Oostenrijk en daar heeft ze een nieuw bestaan opgebouwd. Ik voel me zeer vereerd dat zij wil meewerken aan een spannende roman gebaseerd op haar levensverhaal.

Recensie op Graag Gelezen

Wat een heerlijke feelgood-roman! Echt iets voor een druilerige dag waarop je niet weet wat je zult gaan doen of waar je heen zult gaan ...

De brieven en de hoofdstukken die je leest met Jaap in de ik-vorm zijn subliem!
Vanaf de eerste bladzijde ben je geboeid door de prettige schrijfwijze van Annette van Luyk. Tijdens het lezen merk je dat de auteur weet waar ze over schrijft, zoals ze ook in het nawoord aangeeft.

Omdat je kunt lezen hoe een en ander tot stand is gekomen kun je nog meer genieten van de bijzondere verhalen die je te lezen krijgt. Het zal je maar overkomen en wat zou jij doen in zo’n geval?

“Wat je hier aantreft zijn een aantal brieven, geadresseerd aan mensen die belangrijk zijn of dat ooit geweest zijn in mijn leven. Mensen die nog iets van me tegoed hebben, of die ik graag nog een dierbare herinnering wil meegeven. Maar bovenal mensen die ik graag aan je wil voorstellen. Die je verhalen over mijn kunnen vertellen waar ik nooit aan toegekomen ben. Soms zijn het plekken op de wereld die ik graag met jou had willen bezoeken. Dat kan helaas niet meer, dus je zal het alleen moeten doen.”

Voor in het boek staat aan wereldkaart waarop de plaatsen aangegeven staan die genoemd worden in het boek.
Doordat de personages zo goed uitgewerkt zijn, komen ze over als echte personen.
Mijn hart was een beetje gesmolten door het gevoel van warmte dat ik ervaren had tijdens het lezen en ik dit boek over verdriet, geluk en relaties terzijde gelegd had.
Romance met een vleugje spanning: ik heb werkelijk genoten.

4,5 sterren

Geschreven door Mieke Schepens


Recensie op Boekrecensies Blog

‘De bucketlist’ is een heerlijk boek om jezelf even helemaal in te verliezen. Vanuit je eigen luie stoel reis je met Diana de wereld over. Af en toe dacht ik zelf ‘kom op dame, geniet eens wat meer van alles wat je mee mag maken.’ Tot ik dan weer dacht ‘zou ik zelf wel genieten, als ik zo onverwacht afscheid moest nemen van mijn lief?’ Van Luyk zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar wat Diana op haar volgende bestemming weer zal ontdekken. Ik heb het boek dan ook in een dag uitgelezen; ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Samen met Diana leer je Jaap beter kennen door het verhaal heen. Een heerlijke roman, met een mooi einde.

4 sterren

Geschreven door Astrid Habraken


Biblion-recensie

Derde roman van de voormalige Haagse purser Van Luyk (1962), die eerder de thrillers 'Een perfecte illusie' en 'Roadtrip Italia' publiceerde. Na de dood van haar vriend Jaap, met wie ze slechts twee jaar samen was, krijgt Diana via zijn notaris een ongebruikelijk testament in handen. Daarin vraagt Jaap haar tien voor hem belangrijke bestemmingen te bezoeken. Op elke plek krijgt ze een opdracht en ontmoet ze iemand uit het verleden van haar vriend. Ze werkt als het ware zijn bucketlist af. Diana komt op plekken in Italië, Midden-Oosten, Indonesië, Verenigde Staten, Suriname, Ghana en Spanje. Het is de nostalgische reis die Jaap eigenlijk met haar samen had willen maken. Gaandeweg ervaart ze hoe slecht ze haar vriend eigenlijk gekend heeft en hoe weinig ze van zijn verleden afweet. Ze ontmoet vrienden en (ex-)vriendinnen die haar steeds dichter bij het einddoel brengen: haar werkelijke erfenis. Vlot en met vaart geschreven, spannend maar met wat weinig psychologische diepgang.

Geschreven door Annemiek Buijs


Recensie op Koukleum.nl

We kregen een tijdje terug een mailtje van Annette of wij interesse hadden om haar nieuwe boek ‘De bucketlist’ te recenseren. Aangezien ik haar voorgaande boeken ‘Een perfecte illusie’ en ‘Roadtrip Italia’ met veel plezier gelezen heb, hoefde ik niet lang te twijfelen. Na het verschijnen van het boek ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we Annette van Luyk en uitgeverij Ellessy hartelijk voor bedanken.

De cover
Op de cover wordt de wereldbol op handen gedragen. Er omheen vliegen enkele vliegtuigen. Ik vind de cover interessant. Naar mijn gevoel draagt Diana nu Jaaps wereld en neemt ze verschillende vliegtuigen om steeds een nieuw stukje van Jaaps wereld te leren kennen. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen.

Mijn mening
Ik heb al eerder van Annette van Luyk haar voorgaande boeken ‘Een perfecte illusie‘ en ‘Roadtrip Italia‘ gelezen. Hierin heeft Van Luyk al duidelijk laten zien dat zij weet wat schrijven is. Ze heeft de kracht om de lezer aan het boek gekluisterd te houden. Dit kreeg ze bij mij voor elkaar bij de eerste twee boeken en ook bij ‘De bucketlist’ heeft ze dit weer perfect voor elkaar. Dit boek is naar mijn gevoel veel meer dan een feelgood. Het bevat ook een bepaalde mate van spanning, waardoor je steeds verder wilt blijven lezen. Je bent net zo nieuwsgierig als Diana wat haar aan het einde van de reis als erfenis te wachten staat. En dit haalt Van Luyk net vaak genoeg aan, zodat je daar alert op blijft.

Voor in het boek zit een kaart waar alle tien de bestemming op vermeld staan. Al blijft natuurlijk de laatste bestemming nog onbekend. Hierdoor kun je vooraf al zien welke reis Diana gaat maken. Van Luyk heeft echter ook het boek opgedeeld zodat vooraf duidelijk is als je naar een andere plek reist. Dan begint een nieuw deel in het boek met de naam van de plek waar Diana naar toe reist.

Je merkt onder het lezen dat Van Luyk weet waar ze over schrijft. Ze kent de verschillende plekken goed en hierdoor waan je je zelf ook op de verschillende locaties onder het lezen. Wel had ik soms het gevoel dat bepaalde gebeurtenissen met wel erg veel toevalligheden samen hingen. Zo kwam Diana o.a. een auteur tegen die een boek geschreven had over de persoon die zij moest gaan bezoeken. En zo had ze meteen een ingang om bij die persoon te komen. En zo waren er meer toevalligheden. Echter dit deed geen afbreuk aan het verhaal.

De personages waren stuk voor stuk goed uitgewerkt en hierdoor kwamen ze op mij levensecht over. Ook heeft Van Luyk zich goed verdiept in de verschillende culturen en gewoontes en deze ook goed toegepast in het verhaal. En ook hierdoor komt het boek levensecht over. Wat ik ook erg leuk vond, is dat we Ellen, de hoofdpersoon uit ‘Een perfecte illusie’ nog kort terug zien komen in dit boek. Dit zijn altijd leuke verwijzingen en zorgt ervoor dat je weer even extra terug denkt aan een vorig boek.

Annette van Luyk bewijst wederom dat ze een feelgood met diepgang weet te schrijven. ‘De bucketlist’ is een feelgood over o.a. relaties, verdriet en grenzen durven opzoeken. Ik heb in ieder geval weer genoten van dit verhaal.

Geschreven door Veronique


Recensie op Hebban

‘De bucketlist’ is een prachtig vertelde roman. De meeste tijd is Diana aan het woord en heel even op het eind haar partner Jaap. Voorin deze roman zien we een landkaart met de verschillende bestemmingen waar Diana naartoe reist. Zo kunnen we haar op de voet volgen en zien wat haar volgende bestemming is. Elke plaats heeft een apart deel in dit boek gekregen, zodat ook meteen duidelijk is waar ze zich bevindt. De schrijfstijl is, zoals ook in haar eerdere romans het geval is, vlot, meeslepend en met een vleugje spanning. Van Luyk heeft het weer voor elkaar gekregen om je volledig gevangen te houden. De aandacht van de lezer verslapt dan ook geen moment door de mooie beschrijvingen van de personages, de omgeving maar vooral ook omdat we nieuwsgierig zijn wat de erfenis inhoudt aan het eind van het verhaal. De relatie tussen Diana en Jaap is heel mooi en bijzonder, maar ook aangrijpend neergezet. Menig lezer zal zich kunnen vinden in deze relatie, wat heel confronterend kan zijn maar ook verhelderend voor je eigen situatie. Herkenning dus.

‘Er waren genoeg herinneringen om te koesteren. Ik zou alleen willen dat ik hem beter had leren kennen, want eigenlijk weet ik maar bar weinig van zijn verleden. Telkens als ik hem ernaar vroeg, lichtte hij een tipje van de sluier op, om vervolgens weer snel zijn focus op mij te leggen. Maar misschien was dat wel zijn aantrekkingskracht. Dat ondoorgrondelijke.’

In het nawoord benoemd Annette van Luyk dat het verhaal van Diana en Jaap fictie is, maar dat de verhalen op de tien bestemmingen wel degelijk zijn gebaseerd op waargebeurde feiten, al dan niet in een andere vorm gegoten en soms met andere personages. De inspiratie voor dit boek komt uit haar eigen ervaringen, de ervaringen van andere mensen en van Google. De oplettende lezer zal dit dan ook kunnen beamen als je haar kent en de eerdere romans hebt gelezen. Een extra toevoeging is de uitleg in het nawoord waarom ze juist voor deze locaties heeft gekozen.

‘De bucketlist’ is een fijne roman met romantiek en een vleugje spanning. Een roman waarvan de lezer zeker zal genieten.

5 sterren

Geschreven door Silvia van Elzelingen


Recensie op Hebban

De Bucketlist is alweer het derde boek van Annette van Luyk. Ik heb ze alle drie met veel plezier gelezen. Je leest lekker door en het is heerlijk om snel mee te gaan in het verhaal. Zeer afwisselend en super voor de feestdagen. Maar ook als je op vakantie bent en totaal wilt ontspannen. Je merkt dat er veel research is gedaan en je reist mee naar verschillende plekken op de wereld waar de auteur zelf is geweest. Er wordt een mooi web geweven met feiten en fictie. Ik kijk al weer uit naar het volgende boek. Het is echt een aanrader!

5 sterren


Recensie op Hebban

Eerder las ik ‘Een perfecte illusie’ en ‘Roadtrip Italia’. Annette van Luyk heeft zichzelf wat mij betreft overtroffen met ‘The Bucketlist’, alweer haar derde roman. Het verhaal is boeiend, de verschillende bestemmingen die de hoofdpersoon bezoekt als onderdeel van een erfenis, zijn interessant. Het verhaal laat je, eenmaal begonnen, niet meer los. Iedere keer als ik een bestemming 'bezocht' had wilde ik gelijk naar de volgende, waardoor ik het boek maar moeilijk weg kon leggen. Annette heeft een mooie en vlotte schrijfstijl, waardoor de vaart in het verhaal blijft. Ze bouwt de spanning goed op en het feit dat veel bestemming door haarzelf bezocht zijn is voelbaar. Het gebruik van waargebeurde gebeurtenissen in het fictieve verhaal maken ‘The Bucketlist’ nog interessanter. Wat mij betreft een absolute aanrader!

5 sterren

Geschreven door Corine Kuijper


Recensie op hanneketinorcenti.nl

Dat zij kon schrijven heeft Annette van Luyk reeds dubbel en dwars bewezen met haar ‘Een perfecte illusie’ en ‘Roadtrip Italia’, maar met deze derde – ‘De Bucketlist’- heeft Van Luyk zichzelf opnieuw overtroffen. Zij geeft, wat mij betreft, de term ‘feelgood’ een extra lading. Dit fraaie verhaal gaat namelijk een stuk dieper dan de doorsnee feelgood roman en kent bovendien een vleugje spanning.

“Verbijsterd kijk ik haar na als ze snel weer naar binnenloopt. Wat is er met hem gebeurd? Is hij soms vermoord? En heeft zijn dood iets met die brieven te maken?”

Van Luyk weet haar personages bovendien (weer) uitstekend te karakteriseren, de constructie van het verhaal zit intelligent in elkaar waardoor het zeer geloofwaardig is en de omgeving, van alle plaatsen die Diana bezoekt, is beeldend weergegeven. Dat alles presenteert zij in een toegankelijk schrijfstijl die het verhaal uitstekend tot zijn recht laat komen.

Kortom, voor liefhebbers van het feelgoodgenre én zij die wat meer diepgang verlangen, is ‘De Bucketlist’ en absolute aanrader!

4 sterren

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi