Lekker geregeld

Lekker geregeldMarijke van den Elsen
ISBN 978-90-8660-451-7
Prijs € 18,95
Verschijnt najaar 2021

Fleur is blut en kan de huur niet meer betalen. Een vriendin van haar weet een manier om snel veel geld te verdienen. Fleur is wanhopig en zegt ja, maar daar heeft ze al snel spijt van. Gelukkig komt Mathijs op het juiste moment om haar te helpen.
Sanne heeft een paar weken vrij en weet precies wat ze wil doen. Eerst een beetje aanrommelen in huis en daarna lekker naar een warm oord. Dan belt Vivian, haar beste vriendin. Ze laat zich overhalen om met haar en haar vrienden vakantie te vieren, gewoon in Nederland. Sanne vraagt zich af of dat wel een goed idee is, tot ze opgehaald wordt door Mathijs, de super knappe en, belangrijker, single, broer van Vivian. Hij brengt haar naar dezelfde villa als waar Fleur is. Vivian wil namelijk dat Sanne haar helpt om een oplossing voor Fleurs problemen te vinden.
Sanne vindt het fijn om Vivian weer te zien en Fleur te helpen, maar er gebeuren ook rare dingen. Vivian is erg veranderd en Sanne weet niet meer wie ze wel en wie ze niet kan geloven. Fleur weet dat Mathijs een goede vriend is van haar broer Raoul en ze vertrouwt hem, totdat ze hoort wat Raoul voor haar heeft geregeld. Welke afspraak heeft hij met Mathijs gemaakt?

De man naast me is geen oude viezerik, zoals ik verwacht had, maar het is ook geen mysterieuze zakenman in een onbekende stad die geen tijd heeft voor een vriendin, zoals Mascha me voorgespiegeld heeft. Mascha is de vriendin die dit voor me heeft geregeld. De adem van de man ruikt zo overdadig naar pepermunt dat ik verwacht dat hij een heel pakje kauwgom naar binnen heeft gewerkt. En zijn aftershave is zo overweldigend, dat ik bijna niet kan ademhalen. Of komt dat door de gedachte dat ik dadelijk met hem mee naar boven moet? Ik voel me misselijk en zijn zogenaamd geruststellende hand op mijn knie gaat steeds verder omhoog. Ik moet mijn tanden op elkaar klemmen om zijn hand niet weg te slaan. Dit is waar hij voor betaald heeft. Hij mag alles met me doen en ik kan hem niet tegenhouden, sterker nog, ik moet doen alsof ik het fijn vind. Ik neem weer een slokje van mijn wijn. Niet te veel, want ik wil de tijd hier, in de lobby van het hotel, zo lang mogelijk rekken.
“Kom, we gaan,” zegt hij ineens.
“Mijn wijn…” begin ik.
“Laat maar staan.”
Ik pak mijn glas en drink het in één teug leeg. Hopelijk is er meer wijn op onze kamer.
“Ho, rustig met die wijn. Dadelijk kots je alles onder.”
Daar heb ik geen wijn voor nodig, denk ik bij mezelf.
Hij gaat staan en ik volg zijn voorbeeld. Hij pakt mijn hand. Die voelt zweterig, of komt dat door mij? Ik heb pijn in mijn buik. Met lood in mijn schoenen loop ik met hem mee. O, als mijn vader er nog maar was, dan zou ik hier nu niet zijn. Als ik Kim ooit in mijn handen krijg, dan, dan… Ik weet niet wat ik dan precies zal doen en dat maakt ook niet uit, want daar heb ik nu helemaal niets aan. Ik kijk naar de man naast me. Hij is niet eens zo heel lelijk, maar duidelijk ook geen prince charming. Ik proef bijna de gal achter in mijn keel. ‘De eerste keer is moeilijk, maar daarna wordt het makkelijker. Denk gewoon aan al het geld dat je hiermee verdient.’ Ik hoor Mascha in mijn hoofd, maar voor haar is het anders. Zij doet dit om dure schoenen te kopen en kan nee zeggen als ze geen zin heeft. Het is helemaal geen troost om te denken dat ik hiermee mijn huur kan betalen. Heel even denk ik aan mijn broer Raoul. Hij heeft ook aangeboden om me te helpen. Maar als ik aan hem denk voel ik weer woede. Woede over wat hij heeft gedaan. Ik recht mijn rug. Ik wil helemaal niets van Raoul aannemen.
We staan inmiddels voor de lift. De man heeft zijn arm om me heen geslagen en zijn hand gaat verder naar beneden, richting mijn billen. Ik slik. Natuurlijk ben ik heel erg boos op Raoul en wat hij gedaan heeft, is onvergefelijk, maar is seks met deze man niet veel erger dan mijn broer om hulp vragen? De lift is gearriveerd. We wachten tot de deuren openschuiven.
“Fleur!”
Verbaasd kijk ik op. Een lange man met felblauwe ogen komt mijn kant op. Ik kijk om me heen. Waar komt hij vandaan? En belangrijker, hoe weet hij mijn naam?
Alsof hij mijn gedachten kan lezen, zegt hij: “Raoul heeft me gevraagd om je te helpen.” Hij steekt zijn hand uit. “Kom.” Hij kijkt me nog steeds recht aan. Zijn ogen zijn bijna hypnotiserend en automatisch pak ik zijn hand.

1. Lekker Geregeld is het zesde deel van een serie, waarin steeds dezelfde personen terugkomen. Is het boek te lezen zonder eerste de delen ervoor gelezen te hebben?
Het is inderdaad het zesde en laatste deel van de Vamp en Lekker serie.
Ik wilde graag nog een laatste deel schrijven, maar zonder dat ik alles moest uitleggen van wat er in de vorige delen is gebeurd. Dit boek gaat over Fleur en Sanne. Zij hebben allebei geen idee in wat voor vriendengroep ze terecht zijn gekomen. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk wat er werkelijk aan de hand is. Zo kunnen ook nieuwe lezers makkelijk aanhaken en wie weet worden ze nieuwsgierig naar de vorige delen.

2. Al je boeken vormen samen eigenlijk één lang verhaal. Betekent dat dat je vanaf het begin het geheel al in je hoofd had, of komt er steeds een nieuw idee bij, dat je dan weer linkt aan je voorgaande boeken? Kun je uitleggen hoe dat denkproces, het plotten, voor jou werkt?
Haha, nee zo georganiseerd ben ik niet. Ik begin gewoon bij het begin en na elk boek denk ik na over wat het vervolg is. Ik weet niet eens hoe één deel gaat eindigt, laat staan dat ik bij deel 1 al weet wat er in deel 6 gaat gebeuren. Sterker nog. Toen ik deel 1 schreef wist ik niet eens dat er een vervolg zou komen.

Het plotten gaat heel intuïtief. Ik begin met schrijven en tussendoor, tijdens het koken of net voordat ik in slaap val (heel irritant ;-)) krijg ik ineens een goed idee over hoe het verder moet. Als ik echt vast zit, dan helpt een wandeling ook altijd heel goed. Of ik pak mijn kladblok en schrijf op wat ik al heb en wat het probleem is. Meestal komen er dan wel weer nieuwe ideeën.

3. Net als je vorige boeken verschijnt dit boek in de Relax-serie van Ellessy. Toch zit er, behalve een liefdesgeschiedenis, ook een flinke dosis spanning in verwerkt. Het is dus niet alleen een feelgood verhaal. Hoe vind je de balans tussen die twee aspecten? En hoe zou je je boek zelf omschrijven?
Ik ben een romanticus en dus vind ik schrijven over de liefde het allerleukste. Maar dan heb je ook het probleem dat het al snel voorspelbaar wordt; Vrouw ziet man, ze worden verliefd, krijgen ruzie en maken het weer goed. Door er ook spanning in te brengen geef je het verhaal een extra dimensie. Bovendien vind ik het leuk om na te denken over 'the perfect crime’ en een beetje te puzzelen hoe je dat op een goede manier in een verhaal kan ‘vlechten’.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben nog niet bezig met een volgend boek. Het afronden van een boek is leuk, maar tegelijkertijd ook wel jammer. Zeker op het einde weet ik precies wat de hoofdpersoon denkt en voelt en hoe ze in een willekeurige situatie zal reageren. En daarom moet ik ook altijd even tijd nemen om te ontkoppelen. En nu, na zes jaar en zes boeken, is dat extra belangrijk. Ik zal Fieke, Kim, Vivian en nu ook Fleur en Sanne echt wel een beetje missen.

Tip voor mijn vaste lezers: Hou mijn Instagram account of website in de gaten om te zien wanneer er weer een nieuw boek van mij uitkomt. www.marijkevandenelsen.nl

Biblion-recensie

Fleur heeft het zwaar, ze heeft geen geld, ruzie met haar broer en haar ouders zijn verdwenen. En dan precies op het juiste moment staat daar Mathijs. Haar ridder in nood. Hij neemt haar mee naar zijn vrienden en die ontfermen zich over haar. Maar Fleur vindt sommige dingen raar. Waarom zijn er twee kamers die op slot zitten en waarom is haar broer daar ineens? En Mathijs is wel heel erg leuk, maar is hij te vertrouwen?
Het verhaal is een deel van de Lekker serie maar is prima zelfstandig te lezen. Het wordt vanuit verschillende gezichtspunten verteld. Doordat er zoveel personen een rol hebben is het soms moeilijk om overzicht te houden in het verhaal. Fleur is de hoofdpersoon. Door het verhaal heen zie je haar ontwikkelen van een onzeker meisje naar een sterke jonge vrouw. Het is een roman met een stoer tintje. Wat een leuke afwisseling geeft. Het verhaal heeft een redelijk open einde dus nog een deel zou er zeker kunnen komen.
Verder zijn er de delen 'Lekker fout', 'Lekker stoer' en 'Lekker gevaarlijk'.

Geschreven door Simone Lukkassen-Busser