Struikelbank

Boek Leesfragment Interview Recensies Meer

struikelbankSybren Kalkman
ISBN 978-90-8660-197-4
Prijs € 19,95
Verschenen 1-10-2012

De achtergrond van Struikelbank is de kredietcrisis. Bent u ook zo verbaasd dat in werkelijkheid de slachtoffers de crisis zo gelaten ondergaan? In dit boek niet!
Rob van Dam gaat op onderzoek naar een fout beleggingsproduct, de superwinst van een bank en een fraude in het verre Rusland. Het draait allemaal om een denkbeeldige grote Nederlandse bank. Valt die om of niet? Wat verklaart de dood van de megalomane bestuursvoorzitter? Wat is de rol van Tom, de briljante econoom die zeven jaar geleden niet meer mee wilde doen? En is het de bank die op haar klanten schiet? Waar is het vrouwelijke Hoofd Beveiliging van de bank toe bereid? De topbestuurders van de bank hebben een eigen plan dat hen superrijk kan maken. Zijn ze bereid te moorden als hun plan dreigt te mislukken? Het boek beschrijft hoe mensen uitgaan van hun eigen referentiekader en te goeder trouw dingen doen die achteraf gezien onaanvaardbaar zijn. De grens van wat mensen bereid zijn te doen blijkt gemakkelijk op te schuiven en is meer gebaseerd op wat ze graag willen dan op goede waarneming en analyse.

Hoewel het spannende verhaal voorop staat, is de diepgang waarmee de kredietcrisis aan de orde komt voor een thriller ongebruikelijk. Dat maakt het boek des te spannender en geloofwaardiger.

Met Struikelbank won Sybren Kalkman de Haarlemse Debuutprijs 2011 van de Bibliotheek Haarlem en kunstenaarssociëteit Nieuw Teisterbant. Sybren is registeraccountant gespecialiseerd in de financiële sector. Hij was partner bij een groot accountantskantoor. Uit het juryrapport van de Haarlemse Debuutprijs 2011:
‘Sybren Kalkman doet wat hij kan: goed schrijven, een spannend verhaal opbouwen en veel feitelijke informatie geven. Gegeven de financiële crisis is zijn verhaal een verhaal dat er toe doet. De jury heeft zijn roman met plezier gelezen.’

Pages: 1 2 3 4 5