Noblesse oblige

Noblesse obligeEsther Kreukniet
ISBN 978-90-8660-427-2
Prijs € 19,95
Verschijnt voorjaar 2021

Advocate Liza Kreest leidt een heerlijk leven in Kralingen waar ze samenwoont met haar dochter Kate. Ze verbergt een schimmig geheim uit haar verleden en heeft zich volledig op haar carrière gestort. Ze ontmoet de charmante Maurice die haar vraagt hem te verdedigen in een rechtszaak tegen een frauderende douanier in het havenbedrijf van zijn schoonvader Bernd Verstraete, de gevierde havenbaron in Rotterdam. Ze bijt zich vast in de zaak en kan al snel de charmes van de vlotte Maurice niet weerstaan. Ze begint tegen al haar principes in een verhouding met haar cliënt maar als ze de rechtszaak wint, dumpt hij haar kort daarna met een laffe smoes. Haar leven staat te trillen op haar grondvesten en als hij plotseling zelfmoord pleegt, beseft ze dat hier iets groters aan de hand is.
Ondertussen wordt ze scherp in de gaten gehouden door het mysterieuze figuur Jung. Onverschrokken zet Liza haar zoektocht voort en wordt op hardhandige wijze bedreigd. Als haar dochter Kate ook nog ontvoerd wordt, moet Liza alles riskeren om haar terug te krijgen uit de klauwen van de criminele bende en ligt haar geheim op straat. Wat kan het daglicht in de Rotterdamse haven niet verdragen?

Er is een soort verdriet dat een mens niet kan helen. En dat hoeft ook niet. Dan vindt het een andere vorm van kracht en daar wacht Liza geduldig op. Ze lijkt verdoofd, ze kan de pijn niet bevatten. Op een of andere manier kan het verdriet nog niet naar binnen. Ze laat het niet toe, net als vroeger toen ze tegen haar zin dingen moest doen waar ze liever niet aan terugdenkt. Sommige geheimen kunnen beter verstopt blijven.
Liza kan het gewoon niet geloven. Maurice is geen type om zelfmoord te plegen, daar was hij veel te levenslustig voor. Te vreugdevol, misschien zelfs te opportunistisch. Liza ligt wakker, haar gedachten draven in carrousels. Hoe kan het zijn dat hij haar niet in vertrouwen durfde te nemen, of een goede vriend vertrouwde met zijn problemen. En wat kán het zijn. Wat was zo erg dat hij zelf een pistool tegen zijn kop zette? En waarom is zij door een rare vent met een mes bedreigd en met GHB in een politiecel beland? Was dat toeval? Of opzet? Al deze vragen spinnen een web in haar hoofd en zolang ze geen antwoord heeft op die vragen, voelt ze ook geen verdriet maar boosheid. De pijn is nog levend en in ontwikkeling. Ze draait zich weer op haar andere zij en staart naar de muur. Nog twee dagen voordat Kate terugkomt, ze moet het nu doen.
Slaperig loopt ze naar haar computer en typt Catherina van Aerdennen, Leiden in. Lang leve Google. Morgenvroeg gaat ze naar haar toe.

Leiden is nog rustig als ze de volgende ochtend om half negen uit de trein op Centraal Station stapt. Ze snuift de frisse ochtendlucht in terwijl ze tempo maakt. Maurice’ zus Catherina woont 317 op de 3e Binnenvestgracht 1, een mooie stadswoning aan de gracht. Op Google Maps zag het er groot uit, eigenlijk te groot voor een vrouw alleen.
Liza stapt stevig door en hoort haar hakken op de keien klikken in het nauwe steegje en neemt zich voor na deze afspraak haar gympen aan te doen die ze altijd meeneemt. Ze heeft speciaal voor deze afspraak een nette pantalon aangetrokken, met een petrolkleurige zijden blouse. Voor de zekerheid heeft ze een trenchcoat eroverheen aangetrokken, want je weet het nooit met dit weer. Ook al is het de eerste dag van juni, het kan ook flink plenzen.
Ze vangt haar spiegelbeeld in een raam en is tevreden. Het is de eerste keer sinds weken dat ze zich weer eens opgemaakt en haar haar geföhnd heeft.
Google Maps spreekt via haar telefoon tegen haar en zegt dat ze de hoek om moet slaan. Nog 800 meter lopen, dan is ze er. Ze geniet van het mooie plaatje langs het water, kijkt al wandelend naar de gevels en de ronde bolle kerktoren in de verte. De smeedijzeren lantaarnpalen zijn mooi olijfgroen van kleur en met dezelfde kleur zijn de puien van enige winkelpandjes geschilderd.
“U heeft uw bestemming bereikt.” Liza haalt nog eens diep adem om moed te verzamelen en bedenkt weer kort wat ze hier eigenlijk ging doen. Nu niet twijfelen, maant ze zichzelf tot de orde, Maurice’ zus zal best begrip hebben voor mijn situatie. Ze knijpt haar ogen dicht, knikt en belt aan bij de donkergroene voordeur. Een schrille bel galmt door de gang en na een paar seconden hoort ze voetstappen. Gelukkig, ze is thuis.
Ze hoort een ketting verschuiven en de vergrendeling eraf gaan, de deur gaat open en ze kijkt in het vragende gezicht van de zus van Maurice. De gelijkenis is treffend, dezelfde groenbruine ogen en het gemêleerde donkerblonde haar met gouden strengen opgelicht door de zon.
‘Goedemorgen,’ fluistert ze en schraapt haar keel.
‘Goedemorgen,’ zegt Liza en steekt haar hand uit. ‘Mijn naam is Liza Kreest en ik wil graag met u praten over uw broer Maurice.’
Haar ogen schieten heen en weer en kijken over mijn schouder de straatkant op. ‘Ik weet wie je bent,’ zegt ze, ‘kom binnen, het is beter als niemand je ziet.’

1. Noblesse Oblige is het eerste deel van een serie van zeven delen over zonden die omgebogen worden naar zeven deugden. Zijn deze zeven deugden gebaseerd op de traditionele Katholieke deugden? Hoe kwam je op het idee om dit als uitgangspunt te gebruiken?
Ik ben altijd heel erg geïnteresseerd in psychologie en vraag me altijd af waarom mensen dingen doen, wat hun drijfveer is. Ik geloof namelijk dat niemand gemeen geboren is maar dat nare omstandigheden mensen dwingen om slechte dingen te doen. Je kunt je toch niet voorstellen dat een lief, zacht, onschuldig baby’tje uit zichzelf een monster of een moordende schurk wordt? Dus het fascineert me hoe ver mensen kunnen gaan en hoe ze andere mensen ook weten te overtuigen om in hun verhaal mee te gaan. Door het vele lezen kwam ik erachter dat historisch gezien de meeste zonden in te delen zijn in zeven hoofdzonden, de filosoof Dante Alighieri heeft daar het meesterwerk Divina Commedia over geschreven en dat wordt veelvuldig afgebeeld op kunstwerken. Ik bedacht dat als we nu eens Jung, een van de hoofdpersonages ofwel de schurk of antagonist, toch eens tot inkeer laten komen en zijn zonden tot deugden weten om toveren? Ik geloof namelijk dat iedereen tot inkeer kan komen, als je maar wilt. In ieder deel wordt er een thema met een van de zeven zonden behandeld en Jung ziet in hoe het ook anders kan, waardoor het verhaal ook een mooie boodschap van hoop en liefde krijgt.

2. Welke deugd speelt in dit eerste deel een de rol? En hoe uit zich dat?
De liefde! Uiteindelijk overwint liefde alles. En niet alleen amoureuze liefde waar je misschien gelijk aan denkt, maar vooral liefde voor de medemens en voor zichzelf. Zowel Jung als Liza, de leuke advocate in het boek, hebben verkeerde verwachtingen van de liefde terwijl ze beiden niets liever willen. En dat blijkt uit de onvoorwaardelijke liefde van Liza voor haar dochter Kate, waardoor ze door ramen en ruiten gaat en alles op alles zet om haar dochter uit de klauwen van de misdaad te redden.

3. Fraude en geheimen in de Rotterdamse haven spelen een grote rol in het verhaal. Je woont in Rotterdam. Heb je een speciale band met de havens? Hoe heb je research gedaan voor dit plot?
Ik ben een havenmeisje! Sinds mijn 23e werk ik voor bedrijven in de haven en ik spreek de taal. Mijn ouders en familie zijn Rotterdams, mijn zoon Bo woont, studeert en voetbalt in Rotterdam, mijn werk is in de haven van Rotterdam en ik woon vlakbij de Europoort, in Oostvoorne en mijn vriend Arthur in Rotterdam. Zodoende hebben we het beste van twee werelden: doordeweeks rustig in het dorp Oostvoorne onder de rook van Rotterdam en in het weekend in de stad. Ik vind research heerlijk om te doen en een van de leukste dingen van het schrijven. Ik heb een rechercheur bij de politie gesproken en een paar weken meegedraaid op het advocatenkantoor van mijn vriend Arthur in Rotterdam, ik ben op de rechtbank in Rotterdam geweest en heb een officier van justitie geïnterviewd voor dit boek. De fraude van een douanier die containers met drugs doorliet in de haven van Rotterdam was mijn uitgangspunt en zodoende heb ik veel gelezen en uitgezocht.

4. Wat vinden jouw lezers het leukst van jouw schrijfstijl?
Ze herkennen zich altijd in heel veel dingen: de mooie plaatsen, de situaties, de humor en ook de personages. Een lezer heeft wel eens gezegd: als ik helemaal in jouw boek zit, kan ik het niet meer wegleggen en dan is het net alsof ik daar loop of er zelf bij ben! Nou, dat is natuurlijk wel zo ongeveer het mooiste compliment dat je kunt krijgen als schrijver. En ze vinden het altijd fijn dat de vrouwen in mijn boek sterke personen zijn, waar ze zich goed mee kunnen identificeren. Vroeger las ik boeken van Jackie Collins en die combinatie van een beetje glamour, veel actie, leuke settings, mooie mensen en onverwachte verhaallijnen probeer ik er ook altijd in zetten. De lezer echt mee te nemen in het verhaal zodat ze het boek niet meer weg kunnen leggen, ik vind dat zelf ook heerlijk. Het is een beetje als een Netflix serie geschreven, dat je nog één aflevering of hoofdstuk wilt kijken omdat het zo spannend is, zalig! En een andere lezeres zei een keer dat ze zo veel kracht putte uit m'n boek, omdat het hoofdpersoon ook voor zichzelf opkwam en zelf de slingers ophing. Uit het leven gegrepen dus, en zo ben ik ook, want je moet zelf de slingers ophangen in het leven!

5. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ja zeker, Noblesse Oblige bestaat uit zeven delen, net als de zeven zussen. Er is nog zoveel te vertellen en er zijn nog zoveel spannende verhalen! Liza Kreest krijgt allemaal mooie rechtszaken op het advocatenkantoor in Rotterdam die ze op moet lossen en daar helpt het mysterieuze figuur Jung haar bij. Je moet het een beetje zien als de verhouding van Clarice en Dr. Hannibal Lector uit the Silence of the Lambs, enorm spannend natuurlijk! En daarbij gebeuren er in haar leven natuurlijk ook heel veel leuke, mooie en zelfs romantische dingen, zorgt de dynamiek op het advocatenkantoor en de kleurrijke figuren die daar werken voor een bepaalde vaart en spanning. En dat tegen het mooie decor van Rotterdam, kun je veel gave scenes verwachten! En de uitgever geeft me heel veel ruimte, daar ben ik super blij mee. Hij gelooft namelijk ook dat feelgood boeken mij op mijn lijf geschreven zijn en ik kan niet wachten om een romantisch feelgood met een goede dosis humor op een mooie plaats te schrijven. En dat lijkt me echt waanzinnig: het ene jaar een spannende thriller en het andere jaar een heerlijk feelgood vakantieboek schrijven!

Recensie op Vrouwenthrillers

Esther Kreukniet is communicatie-adviseur, freelance journaliste en eigenaar van de webshop Writing Girl. Ze geeft al meer dan 15 jaar workshops op het gebied van creatief en zakelijk schrijven. Kreukniet heeft eerder een aantal succesvolle thrillers geschreven en Noblesse Oblige is haar nieuwste boek. Ze woont samen met haar vriend en zoon Bo in Rotterdam. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, maar de hoofdrol is weggelegd voor Liza Kreest. Liza is een jonge, sociale en zelfverzekerde vrouw, daarnaast is ze een succesvolle advocate en liefhebbende moeder. Toch oogt ze ook een tikkeltje naïef, zeker in haar relatie met Maurice van Aerdennen, de cliënt. Maurice is ook één van de perspectieven, net als haar baas Victor van Halderbergen en Bernd Verstraete, ook een cliënt van het advocatenkantoor waar Liza voor werkt. Alle drie vertellen zij hun verhaal en kom je er stukje bij beetje achter wat hen aan elkaar verbindt. Maar door het hele verhaal zit ook de geheimzinnige Jung. Als lezer kom je er maar niet achter wie hij is en wat zijn relatie met de andere personages is. Wel dat hij een wrok koestert tegen Liza en dat het te maken heeft met een schimmig geheim uit haar verleden.

Het is Esther Kreukniet gelukt om een spannende thriller te schrijven met veel vaart in het verhaal. Ondanks dat het een dikke pil is, leest het boek als een trein en heb je hem uit voor je er erg in hebt. Er komen diverse thema's aan bod zoals verraad, ambitie, het leven met een geheim en de hiërarchie in het bolwerk van de advocatuur. Er zit diepgang in het verhaal en alles is realistisch neergezet. De plot is goed uitgewerkt en de spanning neemt enkel toe, tot aan het einde alles samenkomt. Wel bleef ik eningzins beduusd achter met het gevoel dat het verhaal nog niet klaar was. In het dankwoord is gelukkig te lezen dat er een Nobless Oblige II aan zit te komen.

Noblesse Oblige is een bloedstollend spannend verhaal dat je meezuigt de schimmige wereld van de Rotterdamse havenstad in.

4 sterren

Geschreven door Karin