Terugkeer

TerugkeerSophie Ester
ISBN 978-90-8660-429-6
Prijs € 18,95
Verschijnt voorjaar 2021

Wanneer het weten alleen maar pijnlijk is, is de onwetendheid misschien wel de grootste troost...

Vincent Jones weet maar één ding zeker: de man, die hij in de spiegel ziet, is een onbekende. Hij is alles kwijt: zijn identiteit, zijn verleden, zijn heden en zijn doel in het leven. Er is iets verschrikkelijks aan de hand, maar wat dat is, is voor hem een groot raadsel. Maar niet voor de mensen om hem heen, ondervindt hij al snel. Tijdens een gezellig samenzijn komt voor hem de klap. Het grote weten is terug. Die wetenschap is vernietigend. Hij wilde weten, maar alles behalve deze waarheid. Wat moet hij doen? Hoe moet hij verder? Is er een toekomst? Een toekomst zonder verleden, dat zal het worden. Hoe moet Vincent verder? De man die alles heeft verloren en een nieuw leven op moet bouwen. Wat gaat hij doen? Gaat hij het helemaal alleen redden? En is alles wat hij weet en van wat hij zich weer herinnert ook daadwerkelijk waar of leeft hij met een valse waarheid? Hoe vindt hij de antwoorden op het grootste vraagstuk van zijn leven: WIE?

Terugkeer gaat over herinneringen die eigenlijk te pijnlijk zijn om mee te leven. Wat is de waarheid en hoe moet je daar mee leren omgaan?

Terugkeer is het derde deel van een vierdelige misdaadromanserie over het leven van Steven, Jamey, Robin, Vincent en Carol Vanhoven. Eerder verschenen Ommekeer en Zijdelings.

Zodra de koffie voor hen stond, tikte Amy op het raam om Holly’s aandacht te trekken. Ze wenkte haar even binnen te komen en Vincent zag met kloppend hart zijn enige nog levende familielid op zich toekomen.
Een klein ogenblik later stapte een lang, sprieterig, ongeveer achtjarig meisje de kamer binnen.
Eén moment bleef ze als vastgenageld staan en keek ze hem met open mond en grote ogen van verbazing aan, maar toen rende ze op hem af en wierp zich als het ware in zijn armen.
Heel even keek ze hem gelukzalig aan, maar als snel kwamen de tranen. En met die tranen kwam ook de boosheid, over zoveel onrecht dat haar was aangedaan. Van machteloze woede en verdriet beukte ze haar vuistjes op zijn borst en huilde ze met gierende uithalen.
Na zich te hebben overtuigd dat Vincent de situatie wel de baas kon, trokken Adrian en Amy zich terug uit de kamer en bleef Vincent met de furie achter.
Hij streelde haar over haar haren en trok haar naast zich op de bank.
‘Meisje toch,’ fluisterde hij. ‘Ik weet wel hoe boos en verdrietig je bent.’
Ze werd iets rustiger en keek hem vragend aan. Maar toen kwam er weer een boze blik in haar ogen.
‘Waar was je nou?’
Vincent vertelde haar wat er met hem gebeurd was. Ze leek het wel te begrijpen. Maar toen de vraag kwam, wanneer haar vader en moeder terug zouden komen, schrok Vincent toch. Wist ze dan niet wat er met de rest was gebeurd? Wat kon een kind van haar leeftijd beseffen en bevatten?
‘Weet je wel waarom je hier woont?’ begon Vincent voorzichtig. Ze knikte en vertelde hem dat ze bij ‘oom Adrian’ en ‘tante Amy’ was komen wonen, omdat iedereen dood was.
‘Maar jij was ook dood en jij bent toch ook teruggekomen,’ luidde haar verklaring.

1. De flaptekst van Terugkeer is nogal geheimzinnig en bestaat vooral uit vragen. Hoe past dit bij de strekking van het boek?
Op het moment dat Vincent zich weer bewust wordt van de wereld is zijn hele leven een vraagteken. Hij heeft geen idee wie hij is en waarom hij op de plek is waar hij dan verblijft. De lezer staat voor hetzelfde vraagstuk. Wie heeft de aanslag overleeft en hoe?

2. Hoe past dit (derde) boek in de vierdelige serie? Is het een echt vervolg op de vorige twee? Kennen we hoofdpersoon Vincent uit de vorige delen?
Dit is een echt vervolg op de gebeurtenissen van de twee eerdere boeken. Vincent is een van de belangrijkste personen uit de serie.

3. Op de omslag van het boek staat een kompas. Heeft dit een betekenis?
Jazeker, met een kompas bepaal je de richting die je uitgaat. Dat kan voor Vincent in dit verhaal nog alle kanten opgaan. Hij is stuurloos aan het begin van het verhaal.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Mijn jeugdboek Arendklauw is zojuist verschenen en ook mijn roman De dagen van toen verschijnt zeer binnenkort. Daarnaast ben ik bezig met deel vier van de serie: Tijdlijn. En dan is er nog een deel 3.5 – een sidekick van deze serie, die ik in eigen beheer ga uitbrengen en waarvan een deel van de opbrengst naar een goed doel (The Wildlife warriors) in Australië gaat. Dit gaat overigens een novelle worden, onder de naam Vuurproef.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.