Terugkeer

TerugkeerSophie Ester
ISBN 978-90-8660-429-6
Prijs € 18,95
Verschijnt voorjaar 2021

Wanneer het weten alleen maar pijnlijk is, is de onwetendheid misschien wel de grootste troost...

Vincent Jones weet maar één ding zeker: de man, die hij in de spiegel ziet, is een onbekende. Hij is alles kwijt: zijn identiteit, zijn verleden, zijn heden en zijn doel in het leven. Er is iets verschrikkelijks aan de hand, maar wat dat is, is voor hem een groot raadsel. Maar niet voor de mensen om hem heen, ondervindt hij al snel. Tijdens een gezellig samenzijn komt voor hem de klap. Het grote weten is terug. Die wetenschap is vernietigend. Hij wilde weten, maar alles behalve deze waarheid. Wat moet hij doen? Hoe moet hij verder? Is er een toekomst? Een toekomst zonder verleden, dat zal het worden. Hoe moet Vincent verder? De man die alles heeft verloren en een nieuw leven op moet bouwen. Wat gaat hij doen? Gaat hij het helemaal alleen redden? En is alles wat hij weet en van wat hij zich weer herinnert ook daadwerkelijk waar of leeft hij met een valse waarheid? Hoe vindt hij de antwoorden op het grootste vraagstuk van zijn leven: WIE?

Terugkeer gaat over herinneringen die eigenlijk te pijnlijk zijn om mee te leven. Wat is de waarheid en hoe moet je daar mee leren omgaan?

Terugkeer is het derde deel van een vierdelige misdaadromanserie over het leven van Steven, Jamey, Robin, Vincent en Carol Vanhoven. Eerder verschenen Ommekeer en Zijdelings.

Zodra de koffie voor hen stond, tikte Amy op het raam om Holly’s aandacht te trekken. Ze wenkte haar even binnen te komen en Vincent zag met kloppend hart zijn enige nog levende familielid op zich toekomen.
Een klein ogenblik later stapte een lang, sprieterig, ongeveer achtjarig meisje de kamer binnen.
Eén moment bleef ze als vastgenageld staan en keek ze hem met open mond en grote ogen van verbazing aan, maar toen rende ze op hem af en wierp zich als het ware in zijn armen.
Heel even keek ze hem gelukzalig aan, maar als snel kwamen de tranen. En met die tranen kwam ook de boosheid, over zoveel onrecht dat haar was aangedaan. Van machteloze woede en verdriet beukte ze haar vuistjes op zijn borst en huilde ze met gierende uithalen.
Na zich te hebben overtuigd dat Vincent de situatie wel de baas kon, trokken Adrian en Amy zich terug uit de kamer en bleef Vincent met de furie achter.
Hij streelde haar over haar haren en trok haar naast zich op de bank.
‘Meisje toch,’ fluisterde hij. ‘Ik weet wel hoe boos en verdrietig je bent.’
Ze werd iets rustiger en keek hem vragend aan. Maar toen kwam er weer een boze blik in haar ogen.
‘Waar was je nou?’
Vincent vertelde haar wat er met hem gebeurd was. Ze leek het wel te begrijpen. Maar toen de vraag kwam, wanneer haar vader en moeder terug zouden komen, schrok Vincent toch. Wist ze dan niet wat er met de rest was gebeurd? Wat kon een kind van haar leeftijd beseffen en bevatten?
‘Weet je wel waarom je hier woont?’ begon Vincent voorzichtig. Ze knikte en vertelde hem dat ze bij ‘oom Adrian’ en ‘tante Amy’ was komen wonen, omdat iedereen dood was.
‘Maar jij was ook dood en jij bent toch ook teruggekomen,’ luidde haar verklaring.

1. De flaptekst van Terugkeer is nogal geheimzinnig en bestaat vooral uit vragen. Hoe past dit bij de strekking van het boek?
Op het moment dat Vincent zich weer bewust wordt van de wereld is zijn hele leven een vraagteken. Hij heeft geen idee wie hij is en waarom hij op de plek is waar hij dan verblijft. De lezer staat voor hetzelfde vraagstuk. Wie heeft de aanslag overleeft en hoe?

2. Hoe past dit (derde) boek in de vierdelige serie? Is het een echt vervolg op de vorige twee? Kennen we hoofdpersoon Vincent uit de vorige delen?
Dit is een echt vervolg op de gebeurtenissen van de twee eerdere boeken. Vincent is een van de belangrijkste personen uit de serie.

3. Op de omslag van het boek staat een kompas. Heeft dit een betekenis?
Jazeker, met een kompas bepaal je de richting die je uitgaat. Dat kan voor Vincent in dit verhaal nog alle kanten opgaan. Hij is stuurloos aan het begin van het verhaal.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Mijn jeugdboek Arendklauw is zojuist verschenen en ook mijn roman De dagen van toen verschijnt zeer binnenkort. Daarnaast ben ik bezig met deel vier van de serie: Tijdlijn. En dan is er nog een deel 3.5 – een sidekick van deze serie, die ik in eigen beheer ga uitbrengen en waarvan een deel van de opbrengst naar een goed doel (The Wildlife warriors) in Australië gaat. Dit gaat overigens een novelle worden, onder de naam Vuurproef.

Recensie op Jaimy’s Eat Sleep Read

Na de grote klapper waarmee Sophie Ester ons achterliet in Zijdelings begint Terugkeer aardig rustig. We krijgen, in tegenstelling tot Vincent, gelijk een beeld van wat zich heeft afgespeeld die bewuste en fatale avond en gaan ongeveer direct verder waar we gebleven zijn. De puntjes worden echter pas op de i gezet als Vincent zijn geheugen terug krijgt en zich meer lijkt te herinneren dan goed voor hem is.
Ook in dit boek blijft de spanning onderhuids sudderen en is het wachten wat Vincent met deze info zal gaan doen, maar hem kennende zal dit wel weer aardig wat spektakel met zich mee brengen.

Toch maakt Vincent in dit deel ook een evaluatie door. Hij krijgt al snel door dat zijn oude, opvliegende karakter hem niet verder zal gaan helpen in zijn “nieuwe” leven en ondanks dat het er soms zeker nog even uitspat lijkt hij dieper na te denken over de gevolgen en lijkt hij toch onbewust over zijn toekomst na te denken.
Naast Vincent leren we ook een aantal nieuwe personages kennen. Het zijn stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die gelijk hun rol in het boek opeisen.
Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen in dit verhaal dat vooral om de Vanhovens gedraaid heeft, ondanks dat zij heel erg gemist worden.

Ondanks dat het er in Terugkeer wat rustiger aan toe gaat en het zelfs op een happy end lijkt aan te komen, gebeurt er genoeg wat de spanning laat stijgen en eerlijk is eerlijk: als lezer durf je bijna niet te hopen op een gelukkig einde, het heeft immers nog nooit goed uitgepakt voor de Vanhovens.

4 sterren

Geschreven door Jaimy


Recensie op Vrouwenthrillers.nl

Terugkeer is het derde deel uit de serie thrillers rondom de familie Vanhoven. Sophie Ester weet heel goed de gevoelens en gedachten weer te geven van iemand die alles verloren heeft. Dat doet ze juist door afstand te nemen van de gebeurtenissen en er met een zogenaamde “helicopterview” een verhaal over te schrijven. Alsof een verteller het verhaal vertelt. Dat doet ze consequent in elk deel van deze serie. Misschien dat het verhaal spannender zou zijn als het vanuit Vincent was verteld, de eerste persoon dus. Maar deze stijl van schrijven valt op tussen andere thrillers en het leest verder prima. Vincent maakt niet altijd de logische keuzes, dat zal ongetwijfeld komen door de moeilijke periode waar hij doorheen gaat. Het zorgt ervoor dat je halverwege geen idee hebt waar het verhaal naar toe gaat. Als het plotseling herinneren van de gebeurtenissen nog niet het ergste is, volgt er ineens een plottwist die echt onverwacht komt en de lezer zal raken. Vanaf dat moment laat het verhaal je niet meer los, je puzzelt mee alsof ook bij de lezer de klok tikt. Gelukkig neemt de auteur ook tijd voor de nasleep na de plot. Het is niet ineens allemaal pais en vree en dat maakt dat het geen sprookje is, maar een echte thriller. Het boek is niet los te lezen van de andere twee delen, dan zou je heel veel zaken en relaties niet begrijpen ondanks dat ze hier wel toegelicht worden.

4,5 ster

Geschreven door Diane


Recensie op hanneketinorcenti.nl

Terugkeer is het derde deel van deze vierdelige serie. Wellicht los te lezen, maar dat is zeker niet aan te raden. Deze serie dient werkelijk in zijn geheel gelezen te worden anders mis je als lezer absoluut relevante zaken.

“Langzamerhand rijpte er een plan in zijn hoofd. Teruggaan naar Australie wilde hij nu al helemaal niet. Hij voorzag veel te veel publiciteit, zodra bekend was wat er was gebeurd. Hij wilde hoe dan ook niet in een heldenrol geplaatst worden en al helemaal niet daar, waar hij zijn geliefden had verloren.”

Dit derde deel is overigens opnieuw een uiterst intrigerend verhaal geworden met een fijne spanningsboog en goed uitgewerkte personages. Daar waar ik in het vorige deel nog gewag maakte van de enigszins staccato schrijfstijl van Ester, is daar in dit deel weinig of geen sprake van. Ook maakt de auteur meer gebruik van dialoog, hetgeen het verhaal zeker ten goede komt. Ester is werkelijk gegroeid en dat pleziert. Er is in dit deel nog slechts sprake van een enkele ongemakkelijke woordkeuze of zinsopbouw, maar dat is haar gemakkelijk vergeven.

Ook Terugkeer is weer een intrigerende, spannende thriller met een origineel én actueel thema waarmee Ester tot aan de laatste pagina de aandacht weet vast te houden. Het vleugje romantiek maakt Terugkeer áf.

Kortom, laat het vierde en afsluitende deel van deze serie maar komen!

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi