Enkeltje Costa Blanca

Enkeltje Costa BlancaJoke Burink
ISBN 978-90-8660-431-9
Prijs € 17,95
Verschijnt voorjaar 2021

John en Mary Sijtsma gaan jaarlijks op vakantie naar de Costa Blanca waar zij verblijven in één van de appartementen van hun vrienden Susan en Bill Bradley.
Mary vermaakt zich prima met haar vrienden in de pub, maar John is op zoek naar een andere invulling van de vakantie. Hij wil samen met zijn vrouw genieten van alles wat de Costa Blanca te bieden heeft, zonder al die verplichte nummers met Bill en Susan. Eigenlijk heeft John een hekel aan Bill.
Mary heeft echter geen oog voor Johns verlangen. John voelt zich steeds meer op zichzelf aangewezen en raakt geobsedeerd door zijn mysterieuze vakantiebuurvrouw, die hij voor zichzelf Zeemeermin noemt.
Als op zekere dag Bill spoorloos is verdwenen, gaat John op onderzoek uit. Het leidt hem naar de badplaats Guardamar del Segura, waar hij ontmoetingen heeft met mensen die hij in zijn gewone leven nooit zou tegenkomen. Uit solidariteit met hen verzwijgt John bepaalde informatie voor de politie.

Hij bespiedde haar vanachter The Guardian, terwijl zij onverstoord haar baantjes zwom. Eén op de buik, één op de rug, steeds met haar gezicht naar hem gericht. Keek zij naar hem, zoals hij naar haar keek? Haar zonnebril verhulde haar blik. Hij voelde zich er ongemakkelijk door, maar kon het niet laten om stiekem naar haar te kijken bij het omslaan van de bladzijdes.
Hij had spijt dat hij haar gisteren na het arriveren bij het vakantieappartement niet had begroet, maar slaafs achter zijn vrouw was aangesjokt. Ook later op de dag was hij haar appartement twee keer voorbijgelopen toen zij onbewogen op haar terras zat. Hij had gevoeld hoe haar ogen in zijn rug priemden, maar hij had onverminderd zijn weg vervolgd.
Nu lag ze voor hem en trok nog steeds baantjes. Ze had een merkwaardige manier van rugzwemmen. De zigzaggende beweging van haar gesloten benen deed hem denken aan een zeemeermin.
Bijna geruisloos gleed zij door het water. Hoe oud zou ze zijn? Vijfendertig, zesendertig misschien? Hij was al gepensioneerd en deed het rustig aan sinds dat hartinfarct van vijf jaar geleden. Zijn vrouw had erop aangedrongen hun zeilboot te verkopen. Van dat geld konden ze jaarlijks een rustige vakantie doorbrengen aan de Costa Blanca. Nu kwamen ze hier al voor het vierde achtereenvolgende jaar.
Hij sloeg weer een bladzijde om. Lieve help, het hoeveelste baantje was dit nu al?
Zijn adem stokte toen Zeemeermin opeens halverwege haar baan terugzwom naar het aluminium zwemtrappetje, op nog geen twee meter afstand van hem verwijderd. Snel liet hij zijn blik dalen op de brij van nieuwsberichten.
‘Heb je de krant nu nog niet uit, John? Ik wil het weerbericht even lezen.’
Hij schrok, voelde zich betrapt. Vlug wendde hij zijn hoofd opzij.
Zijn vrouw had haar ogen dicht, haar kin stak omhoog richting de zon.
‘Momentje Mary, ik ben bijna klaar.’
Zeemeermin pakte met haar gespierde armen het trappetje vast.
Hij voelde de druppels zweet op zijn voorhoofd. Zou ze gemerkt hebben hoe hij al die tijd naar haar had gekeken?

1. Enkeltje Costa Blanca speelt zich - de titel zegt het al - af aan de Costa Blanca. Waarom heb je daarvoor gekozen? Heb je zelf een bijzondere band met deze omgeving?
Ik ga al een aantal jaren op vakantie naar de Costa Blanca, naar de plaatsen waar de gebeurtenissen in mijn boek zich ook voornamelijk afspelen. Het is een fijne, rustige omgeving die nog ongerept en simpel is. De zon, de zee, het strand en de pittoreske plekjes inspireren me en ik voel me er thuis.

2. Enkeltje Costa Blanca is je romandebuut. Hiervoor heb je wel kinderboeken geschreven. Kun je uitleggen waarom je daarmee begonnen bent en waarom je nu de overstap naar boeken voor volwassenen gemaakt hebt?
Jarenlang heb ik voor de klas gestaan en ik vond het altijd erg leuk om zelf verhalen, gedichten en liedjes voor de leerlingen te schrijven. Toen ik verhuisde naar Zevenaar had ik eindelijk de tijd om mijn eerste kinderboek te schrijven. Mijn eigen belevenissen als juf vormden daarvoor de inspiratiebron. Daarna begon het balletje te rollen en werd ik gevraagd een verhaal te schrijven voor een kinderboek waar veel bekende kinderboekenschrijvers aan meewerkten.
Nu ligt er nog een manuscript in de la voor een voorleesboek voor kleuters, geïnspireerd door mijn eigen dochtertje destijds.
De overstap naar het schrijven voor volwassenen is geen bewuste keuze geweest.
Ik was op vakantie naar de Costa Blanca en daar kreeg ik gewoon een idee voor een verhaal. Ik ben meteen begonnen met schrijven en het ging bijna vanzelf. Toen ik eenmaal de verhaallijn had, werd ik zo enthousiast dat ik er ook een echt boek van wilde maken. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in Enkeltje Costa Blanca.

3. Je hoofdpersonen zijn Engelsen, geen Nederlanders. Bovendien zijn ze al wat ouder. Heb je daar bewust voor gekozen?
Tijdens een van mijn vakanties aan de Costa Blanca zat een ouder Engels echtpaar bij het zwembad. De man las de krant, maar keek daar af en toe stiekem overheen. Ik zag dat en vroeg me af wat hij dacht. Uit die fantasie is mijn hoofdpersoon John ontstaan, zijn vrouw Mary en de mysterieuze vakantiebuurvrouw (die overigens in de dertig is)..
Nu is het zo dat John wel half Nederlands is. Zijn vader was namelijk een Nederlandse zeeman die tijdens een van zijn reizen Johns Engelse moeder in Southampton heeft ontmoet.
Dat de hoofdpersonages wat ouder zijn past in de lijn van het verhaal en is ook typerend voor het overgrote deel van de mensen die graag aan de Costa Blanca verblijven.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Jazeker. Ik heb een vervolg geschreven op Enkeltje Costa Blanca. Dat wordt momenteel door enkele proeflezers gelezen. Ik hoop natuurlijk dat het eerste deel goed ontvangen wordt. Mijn zus die als proeflezer het eerste deel had gelezen zei: ‘Ik vond het zo jammer dat ik het boek uit had. Ik wil weten hoe het verder gaat met John. Ik heb hem gewoon in mijn hart gesloten.
Dat heb ik zelf ook een beetje. John bestaat voor mij bijna echt en ik kan verklappen dat het vervolg een verrassend avontuur is waarbij een aantal personages uit het eerste deel zullen terugkeren, maar ook nieuwe markante personages vinden hun entree in het tweede deel.

Recensie op The New Royalty World

Een boek wat een beetje een mix is van feelgood en spanning. Het verhaal is vlot geschreven en je hebt het boek dan ook in mum van tijd uitgelezen. De auteur weet de aandacht van lezer van het begin tot het einde goed vast te houden. Het verhaal komt ook goed beeldend over. Je waant echt in het zonnige Costa Blanca. Een heerlijk vakantie gevoel zonder er zelf de deur voor uit te gaan.

Samengevat : Een heerlijk boek om bij weg te dromen, om daar uit te ontwaken door de spanning van het verhaal. Minpunt? Ja voor het gevoel is het verhaal te kort. Je wilt best wel meer weten hoe het verder met John gaat. Wie weet… Wil je lekker ontspannen en dromen van de Costa Blanca dan is dit boek zeker een aanrader.

Geschreven door Elma