Dwaallicht

DwaallichtMargreeth Kooiman
ISBN 978-90-8660-436-4
Prijs € 17,95
Verschijnt voorjaar 2021

Gemma en Freek kunnen hun geluk niet op als zij de loterij winnen. Ze zeggen hun baan op en verhuizen naar een dure villa in een ander deel van het land. Gemma kan moeilijk aarden in hun nieuwe buurt, waar alles om geld en status draait. Maar Freek raakt al snel in de ban van Rogier en Diederick, die met hun echtgenotes in de naastgelegen villa’s wonen.
Freek doet er alles aan om erbij te horen. Terwijl hij investeert in Rogiers bouwproject aan de Spaanse kust, handelt hij samen met Diederick op de beurs. Tot Gemma’s verdriet denkt hij alleen nog aan het maken van winst. Gemma beseft dat Freek en zij van elkaar afdrijven en voelt zich eenzaam. Ze vindt troost bij Henk, een zonderlinge man, die juist niks om geld geeft en zielsveel van de natuur houdt. Natuurlijk wil ze niets liever dan de lieve sociale Freek van vroeger terug. Maar het lijkt alsof Gemma die niet meer kan bereiken.

‘Joehoe, Freek, ik ben thuis. Waar zit je?’ Haar stem galmde door de ruimte. ‘Freek ben je thuis?’ Er kwam geen reactie. Met de hond in haar kielzog liep ze de kamer in. Freeks laptop stond opengeklapt op de eettafel. Gekleurde figuren bewogen van links naar rechts over het scherm. Vreemd, niets voor Freek om weg te gaan zonder zijn laptop af te sluiten. Het leek alsof hij er de laatste tijd met zijn hoofd niet bij was. Hij vergat van alles en nog wat. Als ze hem iets vertelde, dan luisterde hij nauwelijks en knikte hij afwezig.
Ze ging achter de computer zitten en bewoog de muis. Een complex van witte huizen in de stralende zon sprong voor haar ogen tevoorschijn. Ze scrolde door. Onder de foto’s van het complex stonden animaties van een nog te bouwen urbanisatie aan de rand van een golfbaan. Ergens in Zuid-Spanje ten oosten van Almeria, aan het regiokaartje onderaan de pagina te zien.
Haar hart bonkte steeds sneller terwijl ze de ontwerpen van de verschillende woningtypes bekeek. Was Freek met hun geld in dit project gesprongen? Villabouw aan een Costa del Crime? Hoorde Freek nu bij een club van witteboordencriminelen? Ze huiverde bij de gedachte.
Woede laaide in haar op. Waarom had ze nooit doorgevraagd over zijn zaakjes? Ze had zijn ontwijkende antwoorden voor lief genomen en alles laten slabakken. Ze had de weg van de minste weerstand bewandeld en zo kon Freek lekker zijn gang gaan. Meteen dacht ze aan het geld dat Freek nog even niet aan Wilma wilde geven. Over dat soort zaken kon ze toch gewoon zelf beslissen. Het was ook háár geld. Vanaf nu ging ze het heft in handen nemen.
Ze logde in bij de bank en toetste het wachtwoord in. Hun drie bankrekeningen floepten tevoorschijn. Wat! Het was alsof ze een dreun in haar gezicht kreeg. Ze knipperde met haar ogen in de hoop dat ze het verkeerd had gezien. Maar het stond er toch echt, geen twijfel mogelijk.

1. In Dwaallicht winnen hoofdpersonen Gemma en Freek de loterij. Dat is iets waar veel mensen van dromen, maar het overkomt bijna niemand. Hoe kwam je op het idee om dit te gebruiken als basis voor je verhaal?
Ik wilde een verhaal schrijven over een vrouw die haar man zo ziet veranderen dat zij van hem verwijderd raakt. Ik moest een oorzaak voor deze verandering zoeken en bedacht het winnen van een grote geldprijs. Het stel kan daardoor een dure villa kopen en komt tussen poenerige buren te wonen, die Freek het hoofd op hol jagen.

2. Alle veranderingen door het geld maken Gemma in ieder geval niet gelukkig. Is dat iets wat je bewust over wil brengen?
Ja, ik denk dat het najagen van status en alsmaar meer geld een valkuil kan zijn voor ongeluk. Natuurlijk moet je om gelukkig te kunnen zijn voldoende geld hebben om van te leven. Maar de echte geluksmomenten zitten denk ik toch in de simpele dingen van het leven. En die hoeven vaak niet veel of zelfs niets te kosten.

3. Dwaallicht is je vierde roman. Heb je inmiddels een bepaalde routine in het schrijven ontwikkeld? Wat is jouw proces voor de opzet en uitwerking van een roman?
’s Ochtends ben ik niet op mijn best. Ik schrijf daarom vooral in de middag. Na zo’n vier uur schrijven stop ik. Meestal net voordat ik er in mijn hoofd klaar mee ben. Zo houd ik enthousiasme over om de volgende dag aan het verhaal verder te werken.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik loop wel met een idee voor een volgende feelgoodroman rond, maar dat is nog erg vaag. Hopelijk kan ik dat de komende maanden uitwerken en de eerste letters op papier zetten. Het schrijven van feelgood blijft heerlijk. Als je mensen in deze moeilijke tijd wat ontspanning en leesplezier kunt bieden, dan geeft dat veel voldoening.

Biblion-recensie

Gemma en Freek verhuizen na 28 jaar van een rijtjeshuis naar een chique villa in een landelijk dorpje, nadat ze de loterij hebben gewonnen. Freek trekt op met buurman Diederick, die op de beurs handelt, en met Rogier, een projectontwikkelaar. Gemma ziet met lede ogen aan hoe hij gaandeweg in de ban raakt van geld verdienen en de levensstijl van de buren kopieert om erbij te horen. Hij investeert in twijfelachtige projecten, verandert van karakter en belandt in het ziekenhuis door een hartinfarct. Als ze op hun gezamenlijke bankrekening inlogt en het negatieve saldo ziet, is de maat vol. Ze realiseert zich hoe ernstig de problemen zijn en besluit het roer drastisch om te gooien. Zeer vlot te lezen familieroman, waarin herkenbare situaties geschetst worden over wat een smak geld met mensen doet, zoals een huwelijk ontwrichten. Korte hoofdstukken, veel dialoog, eenvoudig taalgebruik in een goed uitgewerkt verhaal. Vierde roman van auteur (1960), die sinds 2004 werkt als zelfstandig tekstschrijver en vertaalster.

Geschreven door J.E. Meindertsma