Haarlem Centraal

haarlemcentraalRob van Doorn
ISBN 978-90-8660-247-6
Prijs € 18,95
Aantal pagina's 314
Verschenen 15-2-2014

Een duivelse samenzwering bedreigt de stad Haarlem. Een terroristische aanslag vindt plaats en er ontwikkelt zich een gevaarlijk kat-en-muisspel met als middelpunt de Spaarnestad en de enig overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen. Frits wordt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen. Hij werkt nauw samen met een voormalige medewerker, die een topfunctie bekleedt bij de AIVD, de Nederlandse veiligheidsdienst. Frits wordt heen en weer geslingerd tussen zijn werk en zijn gezin. Hij bezoekt Afghanistan waar Nederlandse militairen voor een schier onmogelijke opgave staan. Al Qaida is echter nog niet klaar met de wereld. De hoofdpersonen verplaatsen zich van de mooie provinciehoofdstad van Noord-Holland via Afghanistan, Azerbeidzjan en Iran naar New York. Het privéleven van Frits Halen wankelt en hij komt voor belangrijke dilemma’s te staan. Wie is vriend en wie is vijand?

‘Wat gebeurde er nou precies?' vraagt Frits.
'Ik fietste gewoon naar huis. Plotseling komt er een man naast me fietsen en die geeft me een harde duw. En toen viel ik. Mijn hoofd raakte de stoeprand en ik ben geloof ik even buiten westen geweest.'
'Wat is het voor een klootzak, die dat doet? Zei hij wat?'
'Nee, helemaal niks. Hij reed iets door en stopte toen om naar me te kijken.'
'Heb je gezien hoe hij eruit zag?'
'Nee, niet echt. Het is donker. Hij had donkere kleding aan en een donkere huidskleur. Dat is alles.'
'Dus hij heeft niks van je afgepakt, je tas of je portemonnee of zo?'
'Nee, ik had mijn tas om mijn schouder en daar is hij niet aan geweest.'
Frits snapt er niks van. Hij is woedend, maar ook verontrust. Saskia krijgt een huilbui en Frits drukt haar zacht tegen zich aan. Gelukkig vertelt de verpleegkundige dat ze niet ter observatie in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Ze spreken af dat ze met de taxi naar huis gaat. Frits vraagt de buurvrouw die nacht bij haar te blijven, want hij zal zijn taken als waarnemend burgemeester moeten verrichten. Voorzichtig geeft hij Saskia een bemoedigende kus.
'Weet je zeker dat je het aankunt?'
Ze knikt, waarna hij snel een taxi voor haar regelt. Hij gaat naar buiten. Een minuut later komt er met grote snelheid een rode auto van de VRK met zwaailicht aanrijden. Seconden laten racen ze naar de kazerne van de Veiligheids Regio Kennemerland aan de Zijlweg, hemelsbreed niet meer dan anderhalve kilometer verwijderd van de ruïne, die ooit stadhuis heette.
Na korte tijd komt Frits binnen in het VRK-gebouw. Onderweg heeft hij van de brandweerofficier achter het stuur gehoord van de tweede explosie op de Grote Markt. Hij is ontzet. Honderden mensen zijn gewond geraakt of gedood. Frits vindt van zichzelf dat hij problemen altijd goed en rustig kan analyseren, maar nu krijgen de gebeurtenissen vat op zijn gemoed. Hij voelt zijn linkerbeen trillen, zijn handpalmen zijn nat en plotseling moet hij nodig plassen. Wat is er in godsnaam aan de hand in Haarlem?

Artikel in de Hooglander:


Interview naar aanleiding van het verschijnen van Haarlem Centraal

1. Haarlem Centraal is je debuut. Voordat je ging schrijven, bekleedde je verschillende functies, zoals raadslid, vakbondsbestuurder en wethouder. Een beroep als schrijver is waarschijnlijk een hele omschakeling. Hoe heb je die overstap naar zo'n andere daginvulling ervaren?

Schrijven is al jarenlang een hobby van me. In de periode van mijn wethouderschap kwam ik er echter niet aan toe. Een idee uiten in een vergadering zet meteen een aantal gespecialiseerde ambtenaren aan het werk, waardoor zelf achter de computer kruipen en een notitie schrijven niet aan de orde is. In de jaren daarvoor gaf ik leiding aan twee opeenvolgende consultancybureaus en deed ik ook regelmatig zelf uitvoerend werk. Vooral omdat ik het werk zo ontzettend leuk vindt. Onderzoeken, analyseren, rapporteren, omvangrijke projecten leiden, ik vind het allemaal interessant en verrijkend. Van elke opdracht leer je zelf ook. In die periode schreef ik naast rapporten ook brochures en een boek over gemeentelijke herindelingen. Dat werk heb ik de afgelopen jaren gemist en leidde ertoe dat ik na beëindiging van mijn wethouderschap meteen aan het schrijven ben geslagen.

2. Wat bracht jou ertoe om een boek te gaan schrijven? En waarom werd het een thriller?

Ik had ervoor kunnen kiezen een politiek boek over Haarlem te publiceren, maar daar heb ik niet voor gekozen. Een thriller daagt de fantasie uit, zowel van de schrijver als van de lezer. Dat is leuk na zo’n periode van debatten over feiten en beslissingen over geld en doelen. Een politiek boek was wel mijn eerste idee, maar er is eerder over de Haarlemse politiek geschreven en dat leidt toch snel tot natrappen en zelfverheerlijking. Mijn opvatting is dat vooral de politieke organen in Nederland bij uitstek geschikt zijn om politieke meningsverschillen tegenover elkaar te zetten en maatschappelijke debatten tot besluiten te laten leiden. Als wethouder doe je dat in het college van Burgemeester en Wethouders en in de gemeenteraad. Een politiek boek was daarvoor op dit moment niet het juiste middel.

3. Hoe verliep het schrijfproces, zo'n eerste keer? Ging het met bloed, zweet en tranen of voelde je je als een vis in het water?

De basis van het boek is ontstaan nog tijdens mijn wethouderschap en het meeste schrijven heeft daarna plaatsgevonden. Veel ideeën die in het boek zijn verwerkt heb ik opgedaan door het lezen van kranten en het volgen van andere media en natuurlijk door gewoon mijn ogen open te houden. Het schijfproces verliep snel. Eenmaal bezig raak ik in een flow waardoor bijna automatisch achter elkaar pagina’s van tekst worden voorzien.

4. Is Frits Halen eigenlijk Rob van Doorn? Is Haarlem Centraal uit je eigen leven gegrepen?

Frits Halen is geen Rob van Doorn. Frits is in de veertig en ik kan nog slechts dromen van die tijd. Wel werkt hij net als ik voorafgaand aan zijn wethouderschap binnen zijn eigen bureau en hij heeft samen met zijn vrouw drie kinderen. En hier en daar tref ik overeenkomstige karaktertrekjes aan. Daar houdt de vergelijking mee op. De omgeving waarin Frits werkt, is zoals Haarlem eruit ziet. Een stad zoals veel andere, maar tegelijkertijd ietsje meer door de bijzondere ligging en de interessante historie. En natuurlijk is Haarlem deel van de wereld en gebeuren daar dingen die in elke stad kunnen gebeuren. Dat maakt Haarlem Centraal lezenswaardig voor iedereen.

5. Waarom heb je ervoor gekozen je debuut door Ellessy te laten uitgeven? Was het een zware zoektocht naar een uitgeverij, als debutant?

Larry Iburg was de tweede uitgever die ik benaderde. Ik had op Internet het nodige over Ellessy gelezen en raakte geïntrigeerd door de boeken die door deze uitgeverij worden uitgegeven. Toen ik Larry sprak was ik om. Inzicht, visie, betrokkenheid, enthousiasme en zakelijk instinct worden in deze man gecombineerd. Hij heeft een warm gevoel voor het genre waarin mijn boek past en hij had meteen een heldere kijk op de mogelijkheden van mijn boek. Tijdens ons langdurige kennismakingsgesprek heb ik besloten om met Ellessy in zee te gaan. En daar heb ik tot op heden een goed gevoel bij. Ik werk nauw samen met redacteur Heidi Scholte en ook zij weet waarover ze praat.

6. Is het schrijven van een boek je zo goed bevallen dat je al ideeën hebt voor een volgend verhaal? Zo ja, wordt dat ook een thriller of waag je je nog aan andere genres?

Meteen na Haarlem Centraal ben ik begonnen met een kinderboek dat nu voorligt ter beoordeling. Een kinderboek schrijven was al lang mijn wens, omdat er in de jeugd van onze kinderen zoveel zaken mij zijn opgevallen dat ik het niet kon laten dat op te schrijven. De komende tijd zal duidelijk worden of anderen mijn proza op dit punt ook leuk vinden. En vanzelfsprekend ben ik begonnen aan het vervolg op Haarlem Centraal. Frits Halen zal nog meer avonturen beleven.

Recensie door Mustreads or not

Mijn mening
De eerste van de drie boeken die ik achter elkaar ga lezen van Rob van Doorn, heerlijk een serie recensie. Altijd fijn om de hoofdpersonages te zien groeien en ontwikkelen, je gaat als ware mee op hun reis door de verhalen. Ik kan daar erg van genieten.

Rob van Doorn schrijft verhalen over wethouder Frits Halen, hij is zelf ook wethouder dus zal veel van zijn eigen ervaringen er in kunnen verwerken. Haarlem Centraal, begint op de nieuwjaarsreceptie op het stadhuis. En wat voor begin, dit is zo`n pakkende knaller waar je even van bij moet komen.

Van Doorn beschrijft, uitgebreid, heel veel informatie krijg je naast het lopende verhaal. Is het een Overkill aan informatie, Nee! Het maakt dat je het gehele verhaal op je netvlies ziet verschijnen, je hoeft er geen eigen fantasie voor te gebruiken. Al heel snel krijg je een goed beeld van de situatie en zijn karakters. Doordat het veel informatie bevat, is het wel even opletten, maar dit explosieve begin maakt dat je gelijk geboeid bent en al gauw merk je dat je denkt; “ Ooh, nog even één bladzijde” algauw worden dat er meer en meer.

Frans van Halen en zijn gezin maken een onstuimige tijd door, nadat hij als enige bestuurder over is gebleven na een explosie in het stadhuis in Haarlem. Het verhaal intrigeert me, houdt me geboeid vanaf de eerste bladzijde.

De grens tussen Fictie en Non Fictie is in Haarlem Centraal ver te zoeken, het onderwerp is actueel, en je merkt dat de schrijver is geïnspireerd door gebeurtenissen die echt gebeurd zijn, dit gebruikt hij op een originele manier zodat je enige herkenning ziet, maar het toch heeft dit boek zijn eigen verhaal. Je merkt dat je door de vele herkenbare informatie en gebeurtenissen, zelf ook de grens tussen Fictie en Non- Fictie overschrijdt. Gedeeltelijk weet je dat dit een verzonnen verhaal is maar gedeeltelijk lijkt het wel of je een biografie leest vanwege de namen, de gebeurtenissen etc. Maar de onwaar schijnbaarheid maakt je duidelijk ervaren dat het Fictief is. Er wordt gebruik gemaakt van bekende namen van hoogwaardigheidsbekleders, er gaat wel even door mijn hoofd of dit zomaar is toegestaan?

Rob van Doorn weet me, te pakken met zijn explosieve verhaallijn, zijn actuele gebeurtenissen die hij ombuigt naar zijn eigen verhaal welke iedereen zal herkennen tijdens het lezen. Wanneer je het boek leest kun je alleen maar beamen dat de schrijver veel werk heeft gemaakt aan zijn informatie verzamelen.

Haarlem Centraal zal iedereen veel plezierige lees uren geven, al had van mij de overkill aan sub-informatie iets minder gemogen.

Plot 4 sterren
Spanning 4 sterren
Leesplezier 3 sterren
Origineel 5 sterren
Schrijfstijl 3 sterren

Haarlem Centraal krijgt 3 ½ ster, kijken wat Onstuimige mensen me gaat brengen, ik ben nieuwsgierig hoe het nu verder gaat met Frits en Saskia van Halen.

Geschreven door Moon Kager


Recensie door De Perfecte Buren leesclub

Als IJsbrand van de Wetering, de huismeester van het Haarlemse stadhuis, in de attractie Droomvlucht in de Efteling met een priem wordt vermoord, staat de lezer van “Haarlem Centraal “ van Rob van Doorn al op scherp.

Dit boek is het eerste deel van de inmiddels voltooide trilogie rond hoofdpersoon Frits Halen (de andere delen zijn “Onmenselijke mensen” en “Vunzige spelletjes”). Het verhaal heeft als kernthema de weerzinwekkende activiteiten van Al Qaida.

Bij de nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van Haarlem vindt tijdens de toespraak van burgemeester Willem Verhagen een zelfmoordaanslag plaats waarbij vele doden en gewonden vallen. Nog erger wordt het als even later op het plein voor het stadhuis een ondergrondse explosie nog veel meer doden veroorzaakt. Ook hier is sprake van een zelfmoordactie.
Het gehele stadsbestuur –burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden- vindt de dood, met uitzondering van wethouder Frits Halen. Hij is vlak voor de aanslag weggeroepen omdat zijn echtgenote een ongeluk heeft gehad.

Er wordt een crisisteam gevormd waarin onder anderen de Commissaris van de Koning Kees Gratema, de politiecommissaris Joke Carelsen en de topvrouw van de AIVD Ingrid van Ostade zitting hebben.
Frits krijgt de bijna onmenselijke taak in deze omstandigheden als plaatsvervangend burgemeester met het crisisteam aan het werk te gaan om de gevolgen van de aanslagen en de onrust in de stad zo veel mogelijk te temperen. Ook het herstel van het zwaar gehavende stadscentrum is onderdeel van de taak. Hij doet dit met verve en een enorme inzet. Zijn secretaresse Fatimah al-Sadat speelt in de logistiek rond dit alles een belangrijke en betrouwbare rol. Het privéleven van Frits komt door de immense druk op zijn schouders en ook door andere ontwikkelingen onder zware druk te staan.

In de complementaire verhaallijn krijgt de lezer een onthullende inkijk in de werkwijze van de terroristische cel die de aanslag pleegt. Al snel krijgt het verhaal een internationaal karakter waarbij Afghanistan, Iran en de Verenigde Staten een rol spelen. De CIA en de FBI komen nadrukkelijk op het toneel. Boeiende en intrigerende gebeurtenissen houden de aandacht van de lezer voortdurend vast. De plot komt fraai tot ontwikkeling en krijgt een bijzonder einde waarin naast Frits onder meer ook de terrorist sjeik Shahram al-Kashim en CIA-hoofd David Lieuwes een opmerkelijke rol spelen.

“Haarlem Centraal” is de debuutthriller van Rob van Doorn. En wat voor een! De auteur heeft een mooie vloeiende schrijfstijl waarmee hij door het hanteren van werkwoorden in de tegenwoordige tijd op fraaie wijze een bijna filmisch beeld schept van de gebeurtenissen. Het taalgebruik is zonder meer goed en ook foutloos. Moeilijke woorden en gewrongen metaforen komen in het verhaal niet voor, heldere taal viert hoogtij.
De belangrijke personages zijn goed uitgewerkt waarbij zowel hun werk als hun privébesognes ruimschoots aan bod komen. Het verhaal is in niet onbetekenende mate gestoeld op non-fictie waar het terrorisme betreft. De aanslagen in Haarlem zijn uiteraard wel fictie en blijven dat hopelijk. Heden ten dage is de dreiging van internationaal terrorisme groot. Het verhaal over de aanslagen in Haarlem is waarlijk beangstigend in zijn beschrijving van wat allemaal mogelijk en uitvoerbaar is door kwaadwillenden. Het geeft ook een onthutsend beeld van de wijze waarop landen louter hun eigen hachje voor ogen hebben en belangen van bondgenoten soms verkwanselen.

Het boek is spannend en intrigerend, en de plot is mooi bedacht en ijzersterk opgebouwd. Mogelijk zal de lezer het gevoel krijgen dat de rol van president Obama iets te ver uitgesponnen en niet geheel realistisch is, maar dat past op zich wel in het verhaal.

“Haarlem Centraal” verdient vier krachtig stralende sterren.

Geschreven door Charles Kuijpers – De Perfecte Buren


Recensie door Hanneke Tinor-Centi

Het boek
‘Haarlem Centraal’ van auteur Rob van Doorn, is een uiterst spannend verhaal over een zeer actueel onderwerp: een terroristische aanslag in Haarlem.

Na een reeks bomaanslagen waarbij de meeste bestuurders van de stad en een groot aantal inwoners om het leven komen, is het aan de enig overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen de zware taak om de stad weer overeind te krijgen en de daders in te rekenen.

Frits wordt, gedurende het onderzoek naar de daders, steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen. Hij werkt nauw samen met een voormalige medewerker, die een topfunctie bekleedt bij de AIVD, de Nederlandse veiligheidsdienst.

Naast zijn zware taak wordt Frits heen en weer geslingerd tussen zijn werk en zijn gezin. Zijn relatie komt onder druk te staan door het feit dat hij volledig wordt beheerst door wat er allemaal in ‘zijn’ Haarlem gaande is. Frits komt voor belangrijke dilemma’s te staan.

In het kader van de gebeurtenissen reist Frits naar Afghanistan waar Nederlandse militairen voor een vrijwel onmogelijke opgave staan. Al Qaida is echter nog niet klaar met de wereld. De hoofdpersonen verplaatsen zich van de mooie provinciehoofdstad van Noord-Holland via Afghanistan, Azerbeidzjan en Iran naar New York.

Wie is vriend en wie is vijand? Hoe kon het gebeuren dat Frits de terroristische aanslagen heeft overleefd en overleeft het huwelijk van Frits deze enerverende tijd? Voor een antwoord op deze vragen lees je ‘Haarlem Centraal’ van Rob van Doorn.

Visie van de recensent
‘Haarlem Centraal’ is weliswaar fictie, maar de lezer beseft zich duvelsgoed dat een dergelijk scenario zomaar bewaarheid kan worden. Rob van Doorn weet te bewerkstelligen dat je het verhaal wordt ingezogen en weet zijn lezers tot het einde te boeien. De auteur verslapt geen moment met zijn verhaal; het is van het begin tot het einde spannend, intrigerend en laat zich slecht wegleggen. Je moet en zal weten hoe het verder gaat!

Enige dissonant is wellicht het feit dat de auteur in het begin van het boek veel plaatsen in Haarlem meent te moeten duiden met straatnamen. Voor uw recensent, die zelf 17 jaar in Haarlem woonde, aantrekkelijk, maar voor iemand die weinig of geen kennis heeft van deze stad heeft dit wellicht een wat hoog ‘Monopoly-gehalte’.

Ondanks deze geringe kritiek raad ik ‘Haarlem Centraal’ van harte aan! Laat u meeslepen door dit ijzingwekkend realistische avontuur van een Haarlemse wethouder.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie van Leeskost

Opmerkelijke thriller die begint met een voor Nederland ongekende terreurdaad.

Rob van Doorn woonde tot zijn 35ste in Haarlem en was daar onder meer gemeenteraadslid en wethouder voor Groen Links. Uit dit boek blijkt dat hij de Spaarnestad op zijn duimpje kent.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haarlem blaast een zelfmoordterrorist zichzelf op, wat voor een ravage en een groot aantal slachtoffers zorgt. Het hoofd van de burgemeester ‘zeilt door een gesprongen raam naar buiten en komt na dertig meter rollend tot stilstand onder de poffertjeskraam op de Grote Markt’. Even daarna vindt een gigantische ontploffing op die Grote Markt plaats. In totaal zijn er meer dan 500 doden te betreuren. Wie zitten hier achter?

Enkele jaren eerder vond de raadselachtige dood van IJsbrand van de Wetering plaats, huismeester van het Haarlemse stadhuis. Twee maanden voor zijn dood had deze IJsbrand in het geniep seks met een donkere vrouw. Die vrouw, Fatima, speelt een belangrijke rol in Al Qaida, waarvan een cel beide aanslagen heeft gepleegd.

Frits Halen blijkt de enige wethouder die beide aanslagen overleeft. Als waarnemend burgemeester neemt hij de leiding van het stadsbestuur op zich en doet dat zowel kordaat als met veel empathie. Daarnaast wordt hij continu geïnformeerd over de jacht op de daders en zelfs naar de Verenigde Staten en naar Afghanistan gestuurd. Hij ontmoet in Washington President Obama en gaat daar vreemd met een hoge ambtenaar van de AIVD.

Als het aan Al Qaida ligt is Haarlem slechts de ouverture van een nog veel verschrikkelijker terreurdaad die in de Verenigde Staten plaats moet vinden. En Halen moet dood. Lukt het dit duivelse plan op tijd te achterhalen?

Van Doorn etaleert zijn uitgebreide kennis van de stad Haarlem en het plaatselijke openbaar bestuur in dit boek, wat vooral voor wie Haarlem een beetje kent leuk is te lezen. Zelfs de verdwenen ambtsketen van de burgemeester komt in het verhaal voor. Verder spelen personen als Barack Obama, John Kerry, Mark Rutte en Femke Halsema een grotere of kleinere rol. Daarnaast lijken de Commissaris van de Koningin en de Minister van Defensie opvallend veel op Johan Remkes en Hans Hillen, zodat dit boek ook wel iets van een sleutelroman heeft. En Fatima blijkt lingerie van Marlies Dekkers te dragen (met dit gegeven doet de auteur overigens verder niets).

Het boek begint met veel vaart en doet, ondanks de ongekende ramp, best geloofwaardig aan. Als het verhaal zich buiten Haarlem gaat afspelen en Halen, ondanks zijn dringende werkzaamheden, regelmatig naar het buitenland vertrekt, krijg ik er moeite mee. Wat moet hij daar? En dan hebben we het nog maar niet over de ongelooflijk naïeve geitenwollen sokken mentaliteit waarmee Halen en zijn vrouw hun Amerikaanse gastheren choqueren door hun kritiek op het Amerikaanse antiterrorisme beleid. Wat niet wil zeggen dat ik zelf alles voor zoete koek slik. En dacht u nu heus dat de Verenigde Staten Nederland permanent lid van de G20 zou maken als goedmakertje voor een diplomatieke stommiteit?

Best leuk om te lezen, maar neem het verhaal wel met een korrel zout.

Dit boek is tevens op woensdag 16 april 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat op de website van Leeskost.

Geschreven door Adrianus Koster


Recensie van De Boekensalon

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente vindt in Haarlem een terroristische aanslag plaats, naar later blijkt door Al Qaida. Er vallen vele doden en de enig overgebleven stadsbestuurder is wethouder Frits Halen. Hij raakt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer betrokken bij het werk van geheime diensten en terroristen en moet tijd en aandacht verdelen tussen zijn gezin en het werk. En wie kan hij nog vertrouwen? Deze thriller speelt zich af in Nederland, maar ook in Afghanistan, Arbeidzjan, Iran en New York. Snel wisselende verhaallijnen, zowel in tijd als in locatie. Vlot en spannend geschreven debuut met een geloofwaardig plot en de nodige couleur locale. Fictie en non-fictie gaan hand in hand. De auteur (1954, was raadslid en wethouder van Haarlem) baseert zich op werkelijke feiten en gebeurtenissen en wil aantonen dat gewelddadig extremisme geen ver-van-mijn-bed show is. Enigszins vergelijkbaar met de 'faction'-thrillers van Tomas Ross. Normale druk.


Recensie van Wie schrijft blijft

Een duivelse samenzwering bedreigt de stad Haarlem. Een terroristische aanslag vindt plaats en er ontwikkelt zich een gevaarlijk kat-en-muisspel met als middelpunt de Spaarnestad en de enig overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen. Frits wordt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen. Hij werkt nauw samen met een voormalige medewerker, die een topfunctie bekleedt bij de AIVD, de Nederlandse veiligheidsdienst. Frits wordt heen en weer geslingerd tussen zijn werk en zijn gezin. Hij bezoekt Afghanistan waar Nederlandse militairen voor een schier onmogelijke opgave staan. Al Qaida is echter nog niet klaar met de wereld. De hoofdpersonen verplaatsen zich van de mooie provinciehoofdstad van Noord-Holland via Afghanistan, Azerbeidzjan en Iran naar New York. Het privéleven van Frits Halen wankelt en hij komt voor belangrijke dilemma’s te staan. Wie is vriend en wie is vijand?

Schrijver

Rob van Doorn (1954) woonde tot zijn 35e in Haarlem. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was hij raadslid in de Spaarnestad, daarna vakbondsbestuurder en in de periode van april 2010 tot juli 2013 was hij wethouder “van buiten” in “de mooiste stad van Nederland”. Tussendoor heeft hij verschillende bedrijven opgericht waar hij de bezielende directeur van was. Als consultant adviseert hij over fusies en reorganisaties. Rob woont vanaf 1996 in Amersfoort, op de rand van het dorp Hoogland. Haarlem Centraal is zijn thrillerdebuut.

Mijn mening

De cover toont een duidelijk beeld van een grote explosie midden in een stad. De kenners zullen er ongetwijfeld Haarlem in herkennen. De cover maakt meteen duidelijk waarover het boek gaat. De titel is rechttoe rechtaan, maar effectief.

Het boek start met een gebeurtenis van vijf jaar geleden. Tijdens een bezoek aan de Efteling met zijn gezin wordt de Haarlemse IJsbrand van de Wetering vermoord. IJsbrand is huismeester op het Haarlemse stadhuis. Een saaie ambtenaar. Het motief voor de moord en de dader blijven dan ook onbekend.

Het heden begint daarna letterlijk explosief. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van Haarlem loopt er een zelfmoordterrorist tussen de gasten. Hij richt met zijn bommenriem een ravage aan met veel doden en gewonden. De ontploffing in het stadhuis trekt veel bekijks en een menigte mensen dromt samen op de Grote Markt. Maar dan volgt er nog een tweede ontploffing, veel groter en vernietigender dan de eerste. Frits van Halen blijkt de enige bestuurder van de stad te zijn die de aanslag overleeft. Net voor de eerste bom ontploft is hij namelijk gebeld door zijn vrouw, die na een val van haar fiets in het ziekenhuis ligt. Frits zoekt haar op en ontkomt daardoor aan het pandemonium in het centrum. Is dit toevallig? Of weet degene die Saskia van haar fiets duwde er meer van?

Dan begint de zoektocht naar de daders en hun motieven. Er wordt al snel in de richting van Al Qaida gekeken. Maar hoe en waarom? Dan blijkt een bekende van Frits het brein te zijn achter deze aanslag.

Er volgt een jacht op de waarheid die leidt naar plaatsen over de hele wereld. Frits moet zich staande zien te houden in de waanzin…

Wat is dit een goed debuut! Het boek leest als een trein. De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De lezer ziet ontzettend veel personages voorbij komen. Dat zorgt af en toe voor verwarring, vooral met al die moeilijke Arabische namen. Maar het verhaal zit prima in elkaar. Je zou willen dat het puur uit de fantasie van de schrijver ontspruit, maar helaas hebben de gebeurtenissen van de laatste jaren uitgewezen, dat dit scenario geloofwaardig is. Het is niet te hopen, maar het zou zomaar in het echt kunnen gebeuren.

Het genre van terrorisme en spionage ligt mij persoonlijk niet zo, maar toch kan ik alleen maar positief zijn over dit boek. Het staat als een huis, leest als een trein en is nog spannend ook. Waarom is Rob van Doorn nu pas gaan schrijven?

Conclusie: ijzersterk debuut, belooft iets moois voor de toekomst. ****


Recensie door Boekenbijlage

Al Qaida legt Haarlem plat in internationaal complot

Rob van Doorn (1954) woonde tot zijn vijfendertigste in Haarlem. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was hij gemeenteraadslid voor GroenLinks in de Spaarnestad, daarna vakbondsbestuurder en in de periode van april 2010 tot juli 2013 was hij wethouder ‘van buiten’ in ‘de mooiste stad van Nederland’. Tussendoor heeft hij verschillende bedrijven opgericht waar hij de bezielende directeur van was. Als consultant adviseert hij over fusies en reorganisaties. Van Doorn woont sinds 1996 in Amersfoort. Haarlem Centraal is zijn debuut als schrijver.

Een duivelse samenzwering bedreigt de stad Haarlem. Een terroristische aanslag vindt plaats en er ontwikkelt zich een gevaarlijk kat-en-muisspel met als middelpunt Haarlem en de enige overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen. Frits wordt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen. Hij werkt nauw samen met een voormalig medewerker, die een topfunctie bekleedt bij de AIVD, de Nederlandse veiligheidsdienst. Frits wordt heen en weer geslingerd tussen zijn werk en zijn gezin. Hij bezoekt Afghanistan waar Nederlandse militairen voor een onmogelijke opdracht staan. Al Qaida is echter nog niet klaar met de wereld. De hoofdpersonen verplaatsen zich van de mooie provinciehoofdstad van Noord-Holland via Afghanistan, Azerbeidzjan en Iran naar New York. Het privéleven van Frits Halen wankelt en hij komt voor belangrijke dilemma’s te staan. Wie is de vriend en wie is de vijand?

Haarlem Centraal begint al met een enorme climax. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, komen honderden mensen om het leven door een enorme terroristische aanslag. Al vanaf het begin wordt je als lezer meegezogen in een wereld vol geweld en politieke verwikkelingen. Van Doorn beschrijft de gebeurtenissen efficiënt. Hij gebruikt geen woord te veel om het beeld te scheppen, maar precies genoeg om het boek vaart te geven. Behalve het regelmatige promotiepraatje voor Haarlem als mooie stad worden er maar weinig details beschreven. De nadruk ligt om de grootste gebeurtenissen en de diplomatieke dilemma’s. Haarlem Centraal bevat veel feitelijke informatie, dit wekt het idee dat de schrijver absoluut zijn onderzoek heeft gedaan.

Het geeft een beetje een dubbel gevoel hoe Van Doorn de namen van echte politici gebruikt in een fictief verhaal. De grens tussen werkelijkheid en fictie is hierdoor soms vaag. Aan de ene kant maakt dat het verhaal realistisch, alsof het echt in Nederland kan gebeuren, aan de andere kant kun je zo echt mensen te kijk zetten. Haarlem Centraal wordt er wel spannender door.

Er is één puntje van kritiek te leveren op Haarlem Centraal. Het zit dwars dat Van Doorn duidelijk geen fan is van Geert Wilders en zijn partij de PVV. Van Doorn laat duidelijk merken dat hij het rechts extremisme in Nederland een gevaarlijke ontwikkeling vindt. Maar vervolgens laat hij wel bijna alle Moslims radicaliseren en aanslagen plegen, en geeft hij Wilders dus eigenlijk gelijk dat de Islam een gevaar vormt voor de Westerse samenleving. Dit geeft mij een beetje een dubbel gevoel. Het verhaal van Haarlem Centraal is spannend en tot de verbeelding sprekend, maar de politieke boodschap komt wat vreemd over.

Haarlem Centraal is voor een debuut zeker niet slecht. Al moet ik inwoners van de stad Haarlem wel waarschuwen dat de eerste paar hoofdstukken als schokkend kunnen worden ervaren.

Door Felice Beekhuis


Recensie van Bangersisters

Een duivelse samenzwering bedreigt de stad Haarlem. Een terroristische aanslag vindt plaats en er ontwikkelt zich een gevaarlijk kat-en-muisspel met als middelpunt de Spaarnestad en de enig overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen. Frits wordt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen.

Hij werkt nauw samen met een voormalige medewerker, die een topfunctie bekleedt bij de AIVD, de Nederlandse veiligheidsdienst. Frits wordt heen en weer geslingerd tussen zijn werk en zijn gezin. Hij bezoekt Afghanistan waar Nederlandse militairen voor een schier onmogelijke opgave staan. Al Qaida is echter nog niet klaar met de wereld. De hoofdpersonen verplaatsen zich van de mooie provinciehoofdstad van Noord-Holland via Afghanistan, Azerbeidzjan en Iran naar New York. Het privéleven van Frits Halen wankelt en hij komt voor belangrijke dilemma's te staan. Wie is vriend en wie is vijand?

Rob van Doorn (1954) woonde tot zijn 35e in Haarlem. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was hij raadslid in de Spaarnestad, daarna vakbondsbestuurder en in de periode van april 2010 tot juli 2013 was hij wethouder "van buiten" in "de mooiste stad van Nederland". Tussendoor heeft hij verschillende bedrijven opgericht waar hij de bezielende directeur van was. Als consultant adviseert hij over fusies en reorganisaties.

Rob woont vanaf 1996 in Amersfoort, op de rand van het dorp Hoogland.
"Haarlem Centraal" is zijn thrillerdebuut.

Het onvoorstelbare gebeur t als er in Haarlem tijdens de nieuwjaarreceptie op het gemeentehuis een zelfmoordaanslag wordt gepleegd. Paniek, doden en gewonden zijn het gevolg. Nagenoeg de gehele gemeenteraad is aanwezig, zo ook vertegenwoordigers uit de politiek, politie, brandweer en veel burgers uit het hechte Haarlem. Helaas kent deze aanslag weinig overlevenden. Als hulpdiensten aanwezig zijn en de eerste hulp verlenen, het grote plein voor het stadhuis vol staat met bewoners en nieuwsgierigen gaat er weer een bom af.......een ongekend drama ontwikkelt zich in een fractie van seconden. De bodem wordt vele honderden letterlijk onder de voeten uit geslagen. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien.

Op een andere locatie in Haarlem, op veilige afstand van de plek des onheils, heerst het gevoel van tevredenheid en triomf. Hiermee is het startsein gegeven tot nóg meer dood en verderf, het is tijd voor wraak. Wat blijkt is dat vanuit alle lagen in diverse bevolkingsgroepen en landen meer dan voldoende animo en kennis aanwezig is om zich aan te sluiten bij deze actie en de velen die nog gaan volgen.

Frits Halen, wethouder in Haarlem, is als enige van de gemeenteraad aan de dood ontsnapt omdat hij een paar minuten voor de aanslag wordt weggeroepen. Zijn vrouw heeft een fietsongeluk gehad en is in het ziekenhuis. Hij snelt naar haar toe, niet wetende wat hij achter zich laat, letterlijk! Hij kan zich op dat moment totaal geen voorstelling maken van wat er nog gaat komen. Wat er staat te gebeuren gaat ieders fantasie te boven en Frits wordt tegen wil en dank een belangrijke pion in de strijd tussen de wereldpolitiek en terrorismebestrijding. De ene dag leef je je leventje en de volgende dag is de gedwongen start van een leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn.

Omdat het verhaal vanaf het begin af aan in een 'moordend tempo' begint, met de aanslag op het gemeentehuis, zit je meteen in het verhaal. Ondanks dat tempo vind ik dat de karakters volop de ruimte krijgen om hun plek in het verhaal te benutten, hun nut te bewijzen voor de verhaallijn. Vanaf hetzelfde begin is het boek dus ook echt spannend. Juist ook omdat het niet van iedereen meteen duidelijk is wat zijn/haar aandeel in het geheel is. Je wordt meegenomen in de research naar de bron van alle ellende. Alle partijen en beweegredenen worden dusdanig uitgediept dat er geen ruimte voor onduidelijkheid of vragen overblijft. De schrijfstijl van Van Doren is intelligent, duidelijk en gedetailleerd waardoor het lezen een avontuur op zich wordt. De beeldende uitleg van de omgevingen, de emoties van de betrokken partijen zijn haast tastbaar en maken het verhaal hierdoor heel aannemelijk. Plaatsvervangende boosheid en frustratie hebben mij geregeld tijdens het lezen vergezeld. Ben je als wereldburger nog wel veilig? Hoe machteloos ben je als een terroristische organisatie zijn zinnen heeft gezet op wraak, op het maken van veel onschuldige slachtoffers? Behoorlijk machteloos dus, dat maakt dit boek heel duidelijk. Je zou denken dat de organisaties die terrorisme bestrijden, en dan ook vooral na 9/11, ongeacht welk scenario áltijd met elkaar meedenken en meewerken. Dat landen elkaar helpen, in dit geval 'de bondgenoten', om slachtoffers te beperken. Maar niets blijkt minder waar te zijn. Image en vooral eigenbelang blijken inherent te zijn aan onschuldige slachtoffers. Over een schijnveiligheid gesproken.....

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik nog nooit van de schrijver Rob van Doren had gehoord. Ik werd vooral getrokken door de titel van het boek. Ik ken Haarlem goed en dus was ik genoeg getriggerd om het boek bij Ellesy Crime aan te vragen. En wat ben ik blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd! Haarlem is en blijft 'centraal' door het aandeel van Frits van Halen gedurende het verhaal. Een titel met dubbele betekenis wat dat betreft.

"Haarlem Centraal" is een boek met een duidelijke boodschap, althans voor mij. Alles in het leven is betrekkelijk en kwetsbaar, vooral in deze tijd. Ik weet niet goed in welke categorie ik het boek moet plaatsen, het heeft spanning, een realistische maar ook surrealistische kijk op alles, het gaat over verbondenheid en toewijding. En ondanks dat dit boek fictie is, is het toch verdomd realistisch te noemen. Het kan niet anders dan dat je aan het denken wordt gezet. Van Doren doet naar mijn mening niets onder voor bijvoorbeeld het boek "Ik ben Pelgrim", óók een indringend verhaal met terrorisme als thema. En dit is een welgemeend compliment! Dit debuut belooft veel goeds en ik hoop dan ook op een volgend boek van deze auteur.

Door Patricia van Trigt


Lezersreactie op Crimezone

ekruithof 8/03/2014 - 4 sterren

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het verhaal ontvouwt zich in een lekker tempo en de - vaak onverwachte - gebeurtenissen buitelen over elkaar heen. De karakters zijn herkenbaar en worden voor onverwachte problemen gesteld. De auteur schrijft goed, met een flinke vaart en met kennis van zaken.

iigraveland 24/03/2014 - 3 sterren

Rob van Doorn heeft in zijn roman Haarlem Centraal een ware pageturner afgeleverd.

Het plot met de vele wendingen blijft tot het eind boeien. Wie bedondert wie en waarom? Het boek neemt mee op reis langs brandhaarden en brengt de hoofdpersoon en lezer op een behoorlijk geloofwaardige manier op plekken waar we best eens zouden willen komen – The Oval Office..

Het uitgangspunt is ongetwijfeld aan het brein van de auteur ontsproten in de periode dat hij dagelijks aan de Haarlems Grote Markt werkte. De hoofdpersoon lijkt op Van Doorn, maar ook weer niet. De plot is totaal fictief, of zou het zomaar kunnen gebeuren?

Zeker wie de Haarlemse politiek en ambtenarij kent, zal veel plezier beleven aan de mengeling van spanning, fictie en grappige cameo’s van Haarlems bestuurders, politici en medewerkers van de gemeente Haarlem.

Benieuwd wat Van Doorn hierna gaat schrijven.

Diana Meijer 13/03/2014 - 4 sterren
een thriller?
een roman? non-fictie? fictie?
fantasie? detective?

Een samensmelting van allen. De verhaallijnen lijken in het begin kant nog wal te raken, maar smelten langzaam samen de personages krijgen langzaam een gezicht de verwikkelingen spelen zich international en vlot af, waarbij zelfs hooggeplaatsten een rol krijgen. Verrassende wendingen houden het superspannend en nodigen uit tot het lezen van de volgende bladzijde totdat het plot zich in het laatste hoofdstuk ontvouwt. Een zeer sterke thriller/detective.

dea.ijsveld 13/03/2014 - 4 sterren
een heel goed geschreven boek, van hoog niveau, vergelijkbaar met David Baldacci,spannend en een goed verhaal. Het is geen boek om in één keer uit te lezen,want je moet je aandacht erbij houden. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Kortom,een aanrader om te lezen!

Pietyet 03/03/2014 - 4 sterren
Een spannend boek wat je aandacht niet doet verslappen. Geschreven in de vorm van een thriller, met drama, spanning en een vleugje erotiek. Het eerste boek geschreven door de auteur, uitstekend en ben in afwachting van een volgend boek van deze auteur.

Krantenbericht


Persbericht

Rob van Doorns debuut Haarlem Centraal: een spannende actualiteitenthriller

Met het thrillerdebuut Haarlem Centraal komt voor ex-raadslid en -wethouder Rob van Doorn een lang gekoesterde droom uit: die van het schrijven van een boek. In deze thriller moet hoofdpersoon Frits Halen, wethouder van Haarlem, zich zien te redden in gevaarlijke situaties waar terroristen de dienst uitmaken.

In dit verhaal bedreigt een duivelse samenzwering de stad Haarlem. Er vindt een terroristische aanslag plaats en er ontwikkelt zich een gevaarlijk kat-en-muisspel met als middelpunt de Spaarnestad en de enig overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen. Frits wordt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen. De hoofdpersonen verplaatsen zich van Haarlem via Afghanistan (voor een bezoek aan de Nederlandse militairen), Azerbeidzjan en Iran naar New York. Het privéleven van Frits Halen wankelt en hij komt voor belangrijke dilemma’s te staan.

De achtergrond waartegen de gebeurtenissen plaatsvinden, is de stad Haarlem, de plaats waar Van Doorn jaren heeft gewoond en waar hij tot voor kort wethouder was. Toch heeft hij er niet voor gekozen een politiek boek te publiceren. ‘Een thriller daagt de fantasie uit, zowel van de schrijver als van de lezer. Dat is leuk na zo’n periode van debatten en beslissingen. Een politiek boek was wel mijn eerste idee, maar er is eerder over de Haarlemse politiek geschreven en dat leidt toch snel tot natrappen en zelfverheerlijking’, aldus de debuutschrijver. Naar zijn mening zijn vooral de politieke organen in Nederland bij uitstek geschikt om politieke en maatschappelijke debatten te voeren. ‘Een politiek boek was daarvoor op dit moment niet het juiste middel’, vindt Van Doorn.

Hoewel Frits Halen ook wethouder is, is zijn naam toch geen pseudoniem voor Rob van Doorn. De stad Haarlem in het verhaal staat wel gelijk aan het ‘echte’ Haarlem: ‘een stad zoals veel andere, maar tegelijkertijd ietsje meer door de bijzondere ligging en de interessante historie’, aldus Van Doorn. ‘En natuurlijk is Haarlem deel van de wereld en gebeuren daar dingen die in elke stad kunnen gebeuren. Dat maakt Haarlem Centraal lezenswaardig voor iedereen.’

Als debutant hoefde Van Doorn niet lang te zoeken naar een uitgeverij: Larry Iburg was de tweede uitgever die hij benaderde. De schrijver vertelt: ‘Ik raakte, door wat ik over Ellessy las, geïntrigeerd door de uitgegeven boeken.’ Volgens de kersverse schrijver is Larry betrokken en heeft hij inzicht en een heldere kijk op de mogelijkheden voor het boek.

Opvallend is dat Van Doorn momenteel bezig is met een kinderboek. Maar er komt een vervolg op Haarlem Centraal; Frits Halen zal nog meer avonturen gaan beleven…

Haarlem Centraal, thriller
Auteur: Rob van Doorn
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 247 6
Omvang: 341 pag.
Prijs: € 18,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet.