Als een blad in de wind

Als een blad in de windCarla Vermaat
ISBN 978-90-8660-423-4
Prijs € 17,95
Verschijnt najaar 2020

‘Als een blad in de wind’ komt Molly toevallig terecht in het kustplaatsje Oakleigh Cove, Californië. Ze heeft net haar man Tom verlaten en ze is vastbesloten om een nieuw leven beginnen.
Via de aantrekkelijke Ryan vindt ze al snel woonruimte en de excentrieke Henry geeft haar een baan in de plaatselijke boekwinkel.
Langzaamaan begint ze in haar nieuwe omgeving haar draai te vinden, maar ze kan zich nog niet volledig ontspannen. Ze weet namelijk dat Tom er alles aan zal doen om haar te vinden …

Molly stond op en schraapte haar keel. Of het dat geluid was of haar bewegingen wist ze niet, maar hij draaide zich met een ruk om en staarde haar aan alsof hij zijn ogen niet kon geloven.
Hij moest de draad van het gesprek kwijt zijn geraakt want zijn broer nam kennelijk de gelegenheid te baat om een redevoering tegen hem af te steken. Nu de man zich naar haar had omgedraaid, kon ze vaag een boze stem horen.
Ze glimlachte verontschuldigend en maakte een gebaar dat ze zich door de andere deur naar de hal uit de voeten zou maken en hij knikte afwezig naar haar.
‘Joshua, je weet waar we wonen en je weet ons telefoonnummer,’ zei hij toen nors en hij beëindigde het gesprek.
‘Sorry,’ zei Molly. ‘Ik wilde niet … het was niet mijn bedoeling om mee te luisteren en …’
‘Mijn fout.’ Hij glimlachte zo ontwapenend dat haar hart een slag miste. ‘Sorry, ik had eerst moeten kijken of er iemand was. Jonathan heeft me verteld dat hij nog een gast heeft.’
Hij haalde een zakdoek uit zijn zak, veegde zijn handen af en kwam vervolgens met uitgestoken hand op haar af. ‘Sorry, ik ben Ryan. Ik ga dit hotel de komende weken een opknapbeurt geven.’
‘Molly … eh … Grant.’ Als hem haar aarzeling voordat ze haar meisjesnaam uitsprak al opviel, dan liet hij daarvan niets merken.
‘Hallo Molly.’ Met zijn zakdoek veegde hij over zijn voorhoofd. ‘Sorry, ik maak me altijd kwaad als ik met mijn broer praat.’
‘Broers en zussen zijn niet altijd je beste vrienden,’ stemde ze in, denkend aan haar vijf jaar oudere zus, met wie ze nauwelijks contact had.
‘Je begrijpt het,’ zei hij met een ontwapenend schalks lachje. ‘Ik hoop niet dat je zo’n broer hebt als Joshua.’
Ze grinnikte terug. ‘En ik hoop niet dat jij zo’n zus hebt als Angela.’
‘Klinkt alsof we wat gemeen hebben.’ Hij nam haar aandachtig op met de helderste blauwe ogen die ze ooit had gezien. Zijn gezicht was gebruind alsof hij de meeste tijd buiten doorbracht en zijn donkerblonde haar was gebleekt door de zon.
‘Wat brengt je naar Oakleigh Cove, Molly?’
Ze lachte. ‘De wind.’
‘Gebracht door de wind?’
Ze knikte. ’Als een blad in de wind.’

1. Als een blad in de wind speelt zich af in Californië. Waarom heb je daarvoor gekozen? Heb je een speciale band met die omgeving?
Een paar jaar geleden was ik in een plaatsje aan de kust van Californië dat me erg aansprak. Ik had er wel zo voor langere tijd kunnen neerstrijken...
Toen mijn reisplannen dit voorjaar i.v.m. Covid-19 in het honderd liepen, vond ik mezelf in de gelukkige omstandigheid dat ik samen met mijn fictieve hoofdpersonen mee kon reizen waar ik maar wilde. Ik kon aan mijn bureau gaan zitten met de gedachte: ik ga hier even weg, ik ga een poosje naar Californië. Zo schreef ik Als een blad in de wind.

2. Je hebt zowel liefdes- en familieromans als misdaadromans op je naam staan. Hoe zou je dit boek omschrijven?
Dit is m.i. een liefdesroman. ik schrijf afwisselend misdaad- en liefdesromans, misschien om een beetje balans te vinden tussen ‘goed en kwaad’.
Liefdesromans zijn gemakkelijker te schrijven omdat je niet voortdurend aan je plot hoeft te denken en aan het eind niet alles op de juiste pootjes terecht hoeft te komen.

3. Je houdt je ook bezig met schilderen. Denk je dat je liefde voor deze visuele vorm van kunst ook invloed heeft op de manier waarop je schrijft?
Men beweert dat ik schrijf zoals ik schilder. Ik probeer met een schilderij een landschap vast te leggen dat tot het gevoel spreekt, ik probeer met woorden de lezer een visueel beeld te geven van het verhaal.
Ook is mijn aanpak veelal hetzelfde: ik heb een vaag idee en dan begin ik (te schrijven of te schilderen) en ik zie wel waar kleuren en woorden me brengen.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Als een blad in de wind was zo snel klaar dat ik er maar meteen een soort vervolg op schreef; ik was nog niet klaar met reizen, ik wilde nog niet terug naar huis! Als er een ander is komt voorjaar 2021 uit.
Ik heb ook al een idee voor een derde boek, maar onlangs heb ik in Engeland een Award (Holyer an Gof Award for Adult Cornish Fiction) gekregen voor een van mijn Engelse boeken (Hidden Depths) en dat inspireert me nu ook om aan de misdaadserie Tregunna verder te gaan. ik weet dus nog niet of er eerst een romance opbloeit in Californië of dat er een moord wordt gepleegd in Cornwall.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.