Stukken beter!

Stukken beter!Angelique van Dongen
ISBN 978-90-8660-416-5
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2020

Annelie, 32 jaar, voldoet niet aan het ideaalbeeld van haar ouders. In plaats van het advocatenkantoor van haar vader over te nemen, staakte ze haar studie. Sindsdien heeft ze allerlei baantjes gehad. De laatste jaren heeft ze het als postbezorger naar haar zin en maakt ze van alles mee. Tijdens haar werk ontmoet ze Milo, wordt verliefd op hem en samen met hem wil ze een toekomst opbouwen. Ze besluiten te gaan trouwen. Ook hierin volgt ze haar eigen plan en wil ze geen grote bruiloft, tot grote teleurstelling van haar moeder. Annelie plant samen met Milo hun eigen toekomst. Althans, dat denkt ze.
Een week voor de bruiloft krijgt Annelie ineens allerlei berichten van een anonieme afzender met daarin de boodschap dat zij niet Milo’s enige liefde is. Annelie negeert de berichten totdat ze een dag voor de bruiloft geconfronteerd wordt met de waarheid. Diezelfde dag nog vlucht ze uit Nederland. Ze is klaar met alles wat iedereen van haar wil. Ze vindt dat ze in een schijnwereld leeft en vertrekt vol van verdriet naar Madeira.
Vastbesloten om nooit meer terug naar Nederland te gaan, bouwt ze in Madeira haar leven op. Ze gaat in een wijnproeverij werken en maakt nieuwe vrienden. Toch is haar vertrouwen in mensen flink geschaad en is er heel wat voor nodig om zich opnieuw open te stellen voor de liefde. Wat haar betreft wordt ze nooit meer verliefd, totdat ze Miguel tegenkomt.

‘Mam, dat is een jurk die niet bij me past,’ zei Annelie zuchtend. Ze had nu al spijt van de toezegging om haar moeder en zus mee te nemen om jurken te passen en te kiezen.
‘Maar Annelie, probeer hem gewoon eens, misschien zie je dan zelf dat het je staat,’ zei haar moeder.
Hulpeloos keek Annelie naar Frederique die lachend haar hoofd schudde.
‘Nou, vooruit dan maar,’ zei ze tegen de verkoopster. Ze waren nu al twee uur in de bruidswinkel en voor Annelie was het een beproeving. Ze had al duidelijk in haar hoofd wat voor jurk ze wilde. Haar moeder had echter iets anders in gedachten. Ze hadden eerst uitgebreid thee gedronken en daarna had Annelie haar wensen kenbaar gemaakt. Haar moeder viel zo wat van haar stoel toen Annelie aangaf dat ze het liefst in een smaragdgroene jurk wilde trouwen. De verkoopster had gezegd dat het zeker tot de mogelijkheden behoorde, maar haar moeder wilde er niets van weten. Annelie had geen zin om meteen ruzie te maken dus had ze braaf een paar witte en champagnekleurige jurken aangetrokken. Van lang naar kort en van wijd naar strak, maar nergens voelde ze zich blij in. Wit paste gewoon niet bij haar, vond ze.
‘Frederique, zeg jij eens iets,’ zei Annelie. Haar zus had geen enkele keer haar mening gegeven.
‘Frederique heeft dezelfde smaak als ik,’ gaf haar moeder antwoord. ‘Toch, lieverd?’
Frederique knikte, maar zei niets.
Annelie telde tot tien en voelde zich middenin de bruidswinkel eenzaam en verloren.
Zelfs de verkoopster leek zich ongemakkelijk te voelen in deze situatie en vroeg of iedereen nog iets wilde drinken.
Nadat ze hun derde kop thee op hadden, ging de zoektocht naar een geschikte jurk weer verder.
‘Mam, ik ga de laatste passen en als het dan niet de jurk is die bij me past, dan ga ik toch een andere kleur proberen,’ zei Annelie nadat ze al haar moed verzameld had om dit ter sprake te brengen. Ze was er helemaal klaar mee. Als het op deze manier moest, dan zou ze wel in het geheim gaan trouwen met Milo. Dat zou bij nader inzien stukken beter zijn! En vooral makkelijker.

1. In Stukken beter vlucht Annelie na een nare relatiebreuk naar Madeira. Waarom koos je voor deze bestemming? Heb je zelf een bijzondere band met dit eiland?
Ik vind Madeira een geweldig eiland. Na een hectische periode in ons leven zijn mijn man en ik er vorig jaar november geweest en we hebben daar echt kunnen ontspannen. Veel gewandeld, prachtige bloemen gezien, maar op dat tijdstip vooral genoten van de rust. Ik ga meestal niet terug naar dezelfde plaats, maar Madeira zou ik makkelijk jaarlijks kunnen bezoeken. 
Juist voor de hoofdpersoon leek me dit een geschikt eiland omdat ik zo het gevoel van het eiland bij mezelf terug kon halen.2. Dit is je zestiende roman in elf jaar. Waar vind je inspiratie voor je verhalen? En is er een reden waarom je altijd feelgood schrijft met happy endings?
Mijn inspiratie doe ik op in het dagelijks leven. Het komt meestal zomaar ineens opborrelen. Al snel ontwikkelt dat zich tot een verhaal in mijn hoofd, in grote lijnen.
En ja, ik heb zeker een reden om altijd feelgood met happy endings te schrijven. Het leven is soms al pittig genoeg. Als je dan lekker wilt ontsnappen met een boek, word ik er blij van als het goed afloopt!3. Naast het schrijven heb je een drukke baan en een gezin. Hoe maak je tijd om (zoveel) te schrijven?
Heel simpel, schrijven is voor mij ontspanning! Heerlijk om een andere wereld binnen te stappen en de echte wereld even te laten voor wat die is. 


4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Volgend najaar komt er weer een boek. Het voorjaar sla ik over vanwege drukte, maar ik ben al wel gestart met nummer 17… Als het in mijn hoofd zit, moet het er soms toch uit. Alleen moet het deze keer vanwege andere bezigheden in een langzamer tempo. 


Biblion-recensie

De 32-jarige Annelie heeft een andere manier van leven gekozen dan haar ouders hadden gewild. Ze heeft het erg naar de zin in haar baan als postbezorger. Ze ontmoet veel mensen en maakt van alles mee. Zo ontmoet ze Milo, ze worden verliefd op elkaar en besluiten te trouwen. Vlak voor de bruiloft krijgt ze anoniem de boodschap dat Milo haar bedriegt. Ze besluit direct weg te vluchten uit Nederland en vertrekt naar Madeira. Ze zoekt er werk en wil daar blijven. Ze maakt nieuwe vrienden, maar heeft door wat ze heeft meegemaakt, weinig vertrouwen in mensen en vriendschap. Maar dan komt ze Miguel tegen, en krijgt werk op zijn wijnproeverij. De auteur (1970, psychiatrisch verpleegkundige) heeft verscheidene romantische titels op haar naam staan (dit is de zestiende), waaronder 'Geraakt' (2013) en 'Rozenlaan 10' (2017). Onderhoudend geschreven, soms wat voorspelbaar, maar ook met onverwachte wendingen. Voor een brede lezerskring.


Recensie op The New Royalty World

Een heerlijke feelgood verhaal. Het verhaal is heerlijk vlot geschreven. Je kunt het boek dan ook niet weg leggen. H et verhaal zuigt je helemaal op. Je wilt gewoon weten hoe het Annelie verder vergaat. Het is ook allemaal zeer beeldend geschreven. Je beleeft het mee en je ziet het mooie Madeira voor je. Ja je stapt als het ware in een warm bad.

Met een feelgood boek weet je meestal al wel hoe een verhaal zich zal ontwikkelen. In dit boek weet de auteur echter nog wel verrassende elementen toe te voegen, die je als lezer niet ziet aankomen. Een boek waarvan je na het lezen denkt : Jammer dat ik het nu al uit heb. Het boek is dan ook een aanrader, vergeet even alles om je heen en droom lekker weg met ” Stukken Beter!”.

Geschreven door Elma Bruin - Voogdt


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

In ‘Stukken beter’ maken we kennis met Annelie. Zij blijkt een lief en leuk personage te zijn, dat het niet altijd even gemakkelijk heeft gehad. In vogelvlucht vertelt Angelique van Dongen hoe het met Annelie is vergaan tot het punt dat ze met Milo wil gaan trouwen. Op deze manier ben je goed op de hoogte over Annelies verleden en ben je benieuwd hoe het haar verder zal vergaan.

Van Dongen heeft een hele fijne schrijfstijl, waardoor je lekker in het verhaal komt. Ze weet de verschillende omgevingen heel beeldend te schrijven. Je ziet bepaalde situaties gewoon voor en je waant soms echt op de plekken waar Annelie op dat moment is. Heerlijk! Zo kun je echt even helemaal wegduiken in een andere wereld.

Op sommige punten in het verhaal denk je als lezer precies te weten hoe een en ander zal verlopen, maar de auteur heeft nog een aantal verrassingen voor haar lezers in petto. Met name richting het einde komt er een wending in het verhaal die je niet had zien aankomen. Altijd leuk! De epiloog vormt een mooie afsluiting van ‘Stukken beter’. Ergens hoop je dat de auteur nog eens een boek over deze personages zal schrijven. Voor je gevoel is er nog veel te vertellen over hen.

Geschreven door Kim