Semper Fi

Semper FiEllen Lina
ISBN 978-90-8660-422-7
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2020

Helena Dijks is achttien jaar wanneer zij in Amsterdam op kamers gaat wonen met haar vriendin Kim. Binnen een week gaat het totaal verkeerd. Kim raakt vermist nadat zij is uit geweest met een jongen, James Rietberghen. In hun zoektocht naar Kim, komen James, Helena en Kjell - Kims broer - nader tot elkaar. Ze vinden Kim er helaas niet mee terug. Bijna twintig jaar later is Kim nog steeds niet gevonden.
Helena heeft inmiddels een indrukwekkende schrijfcarrière opgebouwd. Ze is getrouwd met Kjell en moeder van zoon Senn. James zit in de gevangenis. Helena heeft een flink trauma overgehouden aan haar tijd in Amsterdam, maar dat komt niet alleen door de verdwijning van Kim. Helena kreeg te maken met Semper Fi, een dispuut - bestaande uit negen jongens - woonachtig aan de Oudezijds Voorburgwal. Eigenaar van het pand? James Rietberghen. Over wat haar is overkomen en over de verdwijning van Kim, schrijft Helena het boek Nemesis. Maar als bekend raakt dat Nemesis wordt gepubliceerd, komt het leven van Helena en haar gezin ernstig in gevaar.
Wat is er gebeurd in Amsterdam? Wie bedreigt Helena? En wie kan ze nog vertrouwen?

Inspecteur Ilse van Wijk, politie Amsterdam, Burgwallen

Het is de tweede keer in mijn carrière bij de politie dat ik de kelder op de Oudezijds Voorburgwal binnenstap, de eerste keer als agent, nu als inspecteur, en deze keer ben ik op mijn hoede. Waar het de vorige keer verschrikkelijk mis ging en ik nog jaren last had van nachtmerries, wist ik nu bij voorbaat dat ik de impact van deze kelder op mijn mentale gesteldheid niet moest onderschatten. Schrijver François Mauriac schreef ooit: Waar geen politie is, is een bepaald slag 'nette mensen' tot alles in staat. Alsof hij wist wat er hier gebeurde, achter de verrotte façade van het uptown studentenleven. Twintig jaar geleden trapten we er al in. Hier woonden keurige universiteitsstudenten, dachten wij, maar wat vergisten we ons. Beesten, waren het. Veel te intelligente jongemannen met foute interesses en teveel kennis van moderne technologieën, voor die tijd dan. Blijkbaar heeft het pand een bepaalde aantrekkingskracht op verkeerd volk, want nu zijn we er weer en niet voor de minste melding.
‘Gaat het?’ Thijs, mijn collega, legt zijn hand op mijn schouder. Ik knik, kijk rond. Er is niets veranderd hier ten opzichte van twintig jaar geleden, behalve dat de muren deze keer onder het bloed zitten en er een dode man op de vloer ligt in een flinke plas bloed.
‘Wat is er hier in godshemelsnaam gebeurd?’ vraagt Thijs zich hardop af, terwijl hij naast het slachtoffer door zijn knieën gaat. ‘Deze is in ieder geval neergeschoten.’ Hij wijst naar het hoofd van de man, waar het kogelgat duidelijk te zien is. Het is een gapend gat van donkerrood bloed en verpulverd schedelbot.
‘Daar ligt het patroon,’ wijs ik. Ik loop om de man heen en check zijn achterhoofd, waar de kogel inderdaad het hoofd weer heeft verlaten. ‘De schutter stond niet te ver weg en heeft hem goed geraakt, in ieder geval.’
Thijs zucht en knikt. ‘Zou het weer een afrekening zijn?’
‘Hier?’ Ik kijk op. ‘Ik gok dat dit alles te maken heeft met het nieuws rondom het boek van Helena Huijgens. Ik neem aan dat je dat verhaal hebt meegekregen?’
‘Semper Fi …’ fluistert Thijs. Het is de Engelstalige afkorting van het Latijnse woord Semper Fidelis, wat immer trouw betekent. ‘Zullen we er ooit van verlost raken? Dat netwerk is als een woekerende, agressieve kankersoort.’
‘Maar moordt Semper Fi ook?’ Ik frons mijn wenkbrauwen, kijk om me heen. Het is net een slachthuis hier. ‘Dat was toen toch niet?’
‘Met uitzondering van die ene, hoe heet hij ook alweer?’ Thijs kijkt op. ‘Rietberghen?’
‘James Rietberghen,’ knik ik, terwijl ik twintig jaar word teruggeworpen in de tijd. ‘Als groentje stond ik hier, bleu en onwennig. Het onmogelijke gebeurde. Hij ontglipte me en dat betekende een lange weg aan onderzoeken en verhoren voor mij en Paul.’
‘Fijn begin van je carrière.’ Thijs komt omhoog, kijkt om zich heen. ‘Wat is er in die hoek aan de hand?’ wijst hij. Buiten de bloedspetters om is het inderdaad opvallend dat de plinten los liggen en het laminaat niet op elkaar aansluit. Een plank ligt zelfs tegen de muur.
‘Alsof ze iets hebben losgehaald hier,’ zeg ik, meer tegen mezelf dan tegen Thijs. Ondertussen komen collega’s ter ondersteuning binnen.
‘Bende hier,’ constateert Marco. ‘Ha, Ilse. Is er verder iemand binnen geweest, behalve jullie?’
‘Nee.’ Ik schud mijn hoofd. ‘Hans en Ben reden de noodhulp en hadden vier verdachten te pakken, ze stonden op het punt om te vertrekken. Lizette, Gerard en Nadine ondervragen de studenten in de keuken en de ambu is boven bezig met de jongen die 112 heeft gebeld.’
‘Ja, die reden net weg. Hij was bij.’
‘Top.’ Ik richt me weer op de vloer. Ga op mijn knieën zitten en haal de losse planken weg. Thijs helpt me. ‘Ik weet niet waarom me dit stoort,’ mompel ik. ‘Het klopt niet.’ Ik bonk met de plank op de vloer, denk na. Ineens hoor ik iets. Thijs hoort het ook, want hij komt overeind en steekt zijn hand op naar de collega’s die over het slachtoffer gebogen staan.
‘Jongens, even stil, alsjeblieft …’
We kijken elkaar aan, luisteren gespannen of we iets horen, en daar klinkt het weer. Het lijkt een stem. Een vrouwenstem.
‘Wat is dat?’ vraagt Thijs. ‘Marco! Hier!’
‘Waar komt het vandaan? Het klinkt hol en ver weg.’ Ik druk mijn oor tegen de vloer. Klop met mijn hand op het laminaat. ‘Hallo?’ roep ik.
‘Hebben ze dubbele muren hier?’ Thijs staat op en legt zijn oor tegen de muur. Marco en nog twee collega’s komen bij ons staan. ‘Zit er iemand tussen de muren?’
‘Stamp eens op de vloer,’ zeg ik tegen ik Thijs. Hij stampt drie keer. ‘Hallo! Is daar iemand?’ schreeuw ik. Er klinkt een zwak stemgeluid.
‘Wel godverdomme!’ roept Marco. ‘Er zit hier iemand, maar waar?’ Hij slaat tegen de muur, maakt met zijn handen een kommetje. ‘Hallo! Waar zit je?’
Er klinkt een zachte schreeuw, maar het is overduidelijk een schreeuw. We kijken elkaar geschrokken aan.
‘Hieronder, lijkt het. Zit er nog een ruimte hieronder, of is het bij de buren?’ vraagt Marco zich hardop af. Ik ben al bezig het laminaat los te trekken. Thijs helpt me. Marco trekt de groene ondervloer los. Een collega vraagt om versterking en medische hulp via zijn porto.
‘Waar zit je?’ schreeuw ik, terwijl ik de planken met beleid achter me leg om eventuele sporen niet te wissen.
‘Help!’ klinkt het nu duidelijk.
‘Holy shit, hier zit een luik!’ roept Thijs. ‘Ilse, een luik!’ Hij helpt Marco de ondervloer verder los te halen. Er komt inderdaad een luik onder de vloer vandaan. Hij klopt op het luik.
‘Zit je hier?’ roept hij.
‘Ja, help!’ klinkt het nu iets duidelijker, maar haar stem is zwak. De adrenaline schiet door mijn lijf. Ik grijp samen met Marco de hendel van het luik en trek ’m omhoog. Thijs buigt meteen over het donkerzwarte gat. Water. Ik hoor water.
‘We helpen je!’ roept hij. Zijn stem echoot door de ruimte. ‘We zijn hier, we helpen je!’
Ik buig ook over het gat, knip mijn zaklamp aan.
O mijn God …

1. In Semper Fi wordt Helena's vriendin Kim vermist en krijgt Helena te maken met een dispuut van negen jongens die in een pand wonen dat eigendom is van de jongen waarmee Kim voor ze vermist raakte uitging. Twintig jaar later is Helena getrouwd met Kims broer. Het is duidelijk dat in dit boek alles met elkaar verweven is. Hoe bedenk je de basis voor een dergelijk verhaal en hoe bouw je dat op? Maak je daar van tevoren schema's voor?
Nee! Helemaal niet zelfs. Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je het leest valt het wel mee. Wanneer ik schrijf bedenk ik onderweg ook nog zijweggetjes en veranderen er dingen, uiteindelijk komt het altijd bij elkaar! Vraag me niet hoe!

2. In Semper Fi schrijft Helena een boek over wat haar is overkomen. Door dat boek komen zij en haar gezin in de problemen. Heb jij als schrijver ook wel eens het gevoel dat je sommige verhalen maar beter niet kunt schrijven?
Nee, gelukkig niet. Wat Helena overkomt lijkt me vreselijk. Ik zou heel graag een keer iets over een geflipte leerling willen schrijven, maar omdat ikzelf leerkracht ben lijkt me dat niet handig. In Gefaald is er overigens een verhaallijn die erg tricky is. Gelukkig ben ik daar niet op aangesproken, maar ik wist dat het een gok zou zijn. Toch vind ik het wel leuk om op het randje te schrijven. Mensen mogen er best iets van vinden.

3. Semper Fi is je tweede thriller. Je bent begonnen al schrijfster van liefdesromans en hebt via spannende liefdesromans de overstap naar thrillers gemaakt. Heb je het gevoel dat dit genre beter bij je past en kun je uitleggen waarom?
Nee niet per se. Ik vind het een heel leuk genre, maar ik hou ook van het beschrijven van relaties en familieproblemen. Dat alles zorgt er vaak voor dat ik geen typische thriller schrijf, of een typische roman. Het zijn altijd cross-overs. Wat eigenlijk betekent dat het een mix van genres is. Ik noem het zelf maar gewoon romantische thrillers. Dus het zijn spannende boeken, maar er wordt ook aandacht besteed aan relaties. Dat lees ik zelf ook graag en ik schrijf het graag.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Jazeker, ik ben altijd aan het schrijven. Dat is een fijne afleiding en ik vind het nog ontspannend ook na een drukke werkdag.

Recensie op Hebban

De start van het verhaal bezorgde mij heel veel vragen. De 2 verhaallijnen, het verleden en het heden, lopen mooi naast elkaar verder en stukje per stukje begin je meer en meer te weten te komen. Naarmate het einde van het boek nadert, wil je steeds verder lezen, want zo spannend!
De auteur heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl, waardoor ik het verhaal precies zelf meemaakte, heel aangrijpend. Het is een thriller met een aantal heel heftige thema’s: verdwijning, verkrachting, moord, manipulatie,… De angst van Helena kon je voelen tijdens het lezen, gelukkig geen details.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het vervolgboek van Helena en haar gezin.

4 sterren

Geschreven door Sabrina


Recensie op Hebban

Een emotioneel verhaal om te lezen, ik weet dat studentenverenigingen heftige dingen kunnen doen vooral bij ontgroeningen, maar dit is gewoonweg gruwelijk wat hier gebeurd.
Helena, 18 jaar wanneer ze gaat studeren heeft zin in het studentenleven op kamers met haar beste vriendin, uitgaan, studeren en alles wat erbij hoort.
Maar dan gaat het gruwelijk mis en bevindt Helena zich in een rollercoaster van geweld, angst en onmacht.

Helena volwassen, getrouwd en moeder schrijft een boek over haar ervaring met de studietijd, de gruwelijke daden en wordt bedreigd wat volgt is een verhaal vol ongeloof, woede, wraak.
Het verhaal heeft een open einde en ik hoop dat er een vervolg op komt.

5 sterren


Recensie op Ramona leest

Dit is mijn eerste kennismaking met Elle Lina. Vanaf de eerste pagina weet zij mij zodanig in het verhaal te trekken dat ik het met moeite uit mijn handen kon leggen.

We lezen dit verhaal vanuit schrijfster Helena Huijgens. Zij is getrouwd en woont samen met haar man en hun zoon. Ze heeft al meerdere bestsellers op haar naam staan, nu wil ze een zaak aan het licht brengen waar niet iedereen blij mee is. Dit merkt zij in haar directe omgeving. Bedreigingen komen binnen en zelfs zit er een bom onder haar auto.

Helena blijkt vroeger zelf iets vreselijks meegemaakt te hebben. Zij is een van de 49 slachtoffers. Het liefst wil ze haar verhaal met de buiten wereld delen, om mensen in te laten zien dat dit gewoon bij jou in de straat kan gebeuren.

Wanneer de hoofdverdachte van toen, James, vrij komt wil hij graag in contact komen met Helena. Zij weet niet alles van die tijd en hij wil haar graag zijn kant van het verhaal vertellen. Helena gaat aan steeds meer twijfelen en jij als lezer ook heb ik gemerkt. Hoe heeft zij ongestoord kunnen leven zonder te weten wat er allemaal in haar gezin speelde?

Ik heb sommige passages met verbijstering gelezen. Vol ongeloof heb ik de teksten bij me binnen laten komen. Wat een heftig verhaal.

Een nagelbijtend spannend boek tot aan het einde. Ik ben ontzettend blij met deze kennismaking en ben van plan in de toekomst zeker meer van deze schrijfster te gaan lezen. Het verhaal bevat een enorme spanning met af en toe een grappig stukje tussendoor waardoor het lijkt dat je weer even adem kunt halen. Zoals je leest; ik ben fan!

Geschreven door Ramona


Lezersrecensie op Hebban

Wat een spannend verhaal was dit. Het verhaal begint bij de jongere versies van Helena en Kim, die samen gaan wonen in Amsterdam. Wanneer Kim niet thuiskomt na een avondje met een jongen is iedereen in rep en roer. Door dit begin had ik vele vragen. Wat is er met Kim gebeurd? En lukt het Helena om haar vriendin weer te vinden? De twee verhaallijnen het verleden; waarin je erachter komt wat er gebeurd is met de meisjes. En het heden; waar je ziet hoe Helena de zoektocht aangaat naar de waarheid. Door langzaam steeds meer puzzelstukjes uit te delen, kom je er als lezer achter hoe verschrikkelijk de Semper Fi dispuut was tegenover jonge meiden. Het heden en verleden komen steeds meer samen en maakt dat het eind van het boek knettert van de spanning..

Door de vlotte en beeldende schrijfstijl van Ellen, heb je als lezer het idee dat je helemaal in het verhaal zit. En je als het ware een vlieg aan de muur bent. Sommige momenten zijn zo heftig en goed beschreven dat je het boek soms even moet neerleggen om het geheel te laten bezinken.

Semper Fi is een geweldig spannend en goed beschreven verhaal dat je naar je strot grijpt en je alleen maar in één adem kan uitlezen. Geweldig weer! Ik kan niet wachten op haar volgende boek.

5 sterren

Geschreven door Kim Landwer


Biblion-recensie
Let op, bevat spoilers

Helena Dijks is 37, getrouwd en moeder van een zoon. Toen zij 18 was heeft ze een zeer traumatische periode doorgemaakt. Haar beste vriendin Kim raakte vermist en zelf werd ze tijdens een afgrijselijke groepsverkrachting in de kelder van een studentenhuis vreselijk toegetakeld. Haar toenmalige vriendje James bleek eigenaar van het studentenhuis en het brein achter de verkrachtingskelder. Hij belandde in de gevangenis. Zwaar getraumatiseerd moet ze haar leven oppakken. toen bleek ze zwanger te zijn. Ze trouwde met Kjell, de broer van Kim, die altijd goed voor haar was geweest. Helena leidde vervolgens een rustig leven in een afgelopen dorp en schreef een aantal succesvolle romans. Dan schrijft ze een biografie over alles wat haar overkomen is en de verdwijning van Kim. Op het moment dat naar buiten komt dat haar boek wordt gepubliceerd, komt haar leven op zijn kop te staan. Ze had gehoopt af te kunnen rekenen met haar verleden, maar dit lukt niet. Zeer spannende thriller die blijft boeien, met goed uitgewerkte personages. Naast de gruwelijkheden staan liefde en vriendschap centraal. Ellen Lina is een topauteur. De auteur (1983) schreef eerder al diverse spannende romans.

Geschreven door M.D. Broersma


Recensie op De Perfecte Buren leesclub

Tijdens het lezen voelde ik echt die spanning bij Helena, waarom ze zo twijfelde over het wel of niet uitgeven van dit belangrijke verhaal. Ze heeft zo ontzettend veel meegemaakt dat het compleet logisch is hoe ze emotioneel ze is. Hoe haar zoon reageerde op een bepaalde gebeurtenis kwam heel goed en realistisch over. Ellen beschrijft de dingen zoals ze ook echt zouden kunnen gaan, niet over de top of ver van je bed. Gewoon de realiteit die helaas iedereen zomaar zou kunnen overkomen.

Semper Fi is duidelijk verdeeld in hoofdstukken die zich in het heden en verleden afspelen. Doordat dit mooi wordt afgewisseld blijft het continu spannend. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger zodat je wel door wil blijven lezen. Het verhaal wordt verteld in de ‘ik’ vorm vanuit het perspectief van Helena. De overige karakters komen ook goed tot leven in het verhaal, je leeft met ze mee, of ze nu welwillend zijn of niet. Je snapt waarom er door de betrokken personen bepaalde beslissingen genomen worden. Sommige gebeurtenissen worden zo gedetailleerd en schokkend beschreven dat het lijkt alsof het allemaal echt is, maar dat is het gelukkig niet.

Deze thriller blijft nog lang in je hoofd hangen omdat het een onderwerp betreft dat behalve schokkend helaas ook de harde waarheid is voor sommige vrouwen. De straffen die worden opgelegd bij dergelijke gruweldaden, ook die de jongens in het verhaal krijgen, zijn veel te laag. Dat is de realiteit die zich niet beperkt tot een boek maar ook in het echte leven voorkomt. Semper Fi is een verhaal waarover je met elkaar in gesprek gaat en tot nadenken aanzet wanneer het boek uit is. Als je dat voor elkaar krijgt als auteur dan heb je goed werk afgeleverd.

Semper Fi is een super goede thriller van de hand van Ellen. Dit is inmiddels haar 7e boek en ze blijft zichzelf mijn inziens steeds weer overtreffen. Wat is dit een ongelofelijk spannend verhaal, ik heb het gelezen met kippenvel over mijn hele lijf. Echt een verhaal dat je niet meer weg kan leggen, al zou je het willen. Je moét weten hoe het afloopt. Het is gewoon een gruwelijk goed boek. Dit boek krijgt van mij daarom 5 mooie sterren.

Geschreven door Esther


Recensie op DivaBooks

Semper Fi is een misdaadboek waar een aantal heftige thema’s in voor komen. Verkrachting, moord, verdwijning en manipulatie zijn de onderwerpen die erin voor komen.

Ellen Lina begint het boek in het heden en naar mate je verder leest krijg je kleine stukjes informatie.
Wat ik erg prettig vind is dat er een datum/periode indicatie is aangegeven en het personage waardoor het wordt beleeft.

De hoofd verhaallijn wordt echter consequent verteld vanuit Helena’s perspectief. Helena is een vrouw van middelbare leeftijd die in haar studententijd in aanraking is gekomen met James. Hij is de man waar zij smoorverliefd op wordt.

Als lezer kom je er al snel achter dat Semper Fi een geheime organisatie is waar meisjes/vrouwen meermaals op brute wijze worden verkracht terwijl mensen online live mee kunnen kijken. Daarbij is Femper Fi de naam van de rechtszaak die wordt opgezet tegen deze organisatie/studentenvereniging.

Tijdens dit hele proces staat de vermissing van Helena’s beste vriendin Kim centraal. Door alle informatie die mondjesmaat wordt vrijgegeven komt de lezer meer en deels te weten over de lugubere acties van Semper Fi en verdwijnt Kim een beetje naar de achtergrond.

De schrijfstijl van Ellen Lina vind ik persoonlijk erg fijn en is ook zeker toegankelijk voor de beginnende crime lezers.
De angstgevoelens van Helena worden op mij goed overgebracht en de personages worden meer dimensionaal doordat je stukjes via hun ogen ervaart.

De heel erg beeldende schrijfstijl van Helena haar gruwelijke ervaringen maakt dat ik soms met tranen in mijn ogen en kippenvel op mijn lijf door las. Hoe gruwelijk alles ook is, je kan niet stoppen met lezen.
Wanneer je het boek dicht slaat voelt het alsof je een leven hebt geleefd dat niet het jouwe is, maar je wel raakt.

Door het toch wel iets wat open einde hoop ik meer te gaan lezen over Helena en haar gezin, zeker na wat ze in dit prachtig geschreven boek hebben mee gemaakt.

Een lang verhaal kort
Een prachtig geschreven boek met een aantal heel aangrijpende thema’s. De schrijfstijl van Ellen Lina is heel beeldend en de emoties van Helena weten je echt te pakken. Hoe gruwelijk alles ook is je kan niet stoppen met lezen, kippenvel over mijn hele lichaam en tranen in mijn ogen. Zo goed geschreven en de informatie wordt zodanig gegeven dat je als lezer mee kan puzzelen.

5 sterren

Geschreven door Liz van der Stelt


Recensie op Sim's Cup of Tea

Deze inleiding eindigt met een cliffhanger. Deze zorgt ervoor dat je je direct afvraagt wat er gebeurd is en dat je zo snel mogelijk verder wilt lezen. Voor de gruwelijke ontknoping zul je netjes tot aan het einde van het boek moeten wachten.

Vervolgens gaan we een maandje terug in de tijd. Hier leren we auteur Helena Huijgens (a.k.a. Lena) en haar man Kjell Huijgens kennen. Samen hebben ze een zoon, Senn. Helena wordt geinterviewd door een journaliste van de LINDA. Het interview gaat over haar nieuwste boek: ‘Nemesis’. Hierin schrijft ze over de vreselijke gebeurtenissen van het Semper-Fi proces. Toen Helena 18 was en samen met haar beste vriendin Kim op kamers ging raakte Kim, na een date met James Rietberghen, vermist. Kim is tot op de dag van vandaag nog niet gevonden en Helena heeft zelf ook het nodige meegemaakt in het studentenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal. Ze staat op het punt om ‘Nemesis’. te publiceren. Echter is niet iedereen hier van gediend. En zodra het bekend raakt dat Helena het boek gaat uitbrengen, starten de bedreigingen. Wat is er aan de hand? Waarom wilt iemand haar het zwijgen opleggen?

Vervolgens wisselt het verhaal tussen verleden (19 jaar geleden) en heden. In het verleden lezen we over de verdwijning van Kim en hoe Lena, Kjell en James samen op zoek gaan naar wat er met haar gebeurd is. Ook leer je hier wat er zich destijds allemaal afspeelde in de kelder van de Oudezijds Voorburgwal. In het heden focust het verhaal zich op de hedendaagse bedreigingen m.b.t. de uitgave van Nemesis.

De personages
We lezen steeds in de ik-vorm vanuit het perspectief van Lena, Kjell of James. Hierdoor leer je de personages goed kennen en dit schept snel een band met ze. Ook kun je je daardoor volledig inleven in deze mensen en zie je zelfs al het goede in iemand die eigenlijk heel slechte dingen gedaan heeft.

Wat ik zo fijn vind aan de schrijfstijl van Ellen is dat ze zich niet alleen focust op de hoofdpersonages. Ze zorgt er ook voor dat je de bijpersonages, zoals Kim, Senn of de overige leden van Semper Fi, leert kennen.

Mijn mening
Ellen is er altijd al goed in geweest om haar verhaal en de personages echt tot leven te brengen. Zodra ik een van haar boeken lees zie ik het altijd als een film voor me. Dat is wat mij betreft het beste dat je kunt hebben wanneer je een boek leest! Haar schrijfstijl is vlot, eenvoudig om te lezen en boeiend van begint tot eind.

Het verhaal bevat, zoals we van haar gewend zijn, fantastische plotwendingen. Wanneer je denkt dat je het verhaal ontknoopt hebt, gebeurt er toch weer iets waarvan je het totaal niet zag aankomen. Love it!

Tijdens het lezen vraag je je vaak af of de auteur dit zelf meegemaakt heeft, omdat het zo enorm realistisch en goed beschreven wordt. Gelukkig las ik in dit interview dat het geen autobiografie is. Wel dat Ellen het af en toe zelf angstaanjagend vindt wat ze schrijft. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Dit boek hoort zonder twijfel in het thriller genre thuis.

5 sterren

Geschreven door Simone


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

Ellen Lina weet haar lezers vanaf het eerste hoofdstuk van ‘Semper Fi’ te boeien. Ze trekt als het ware haar lezers deze thriller binnen en zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet meer kunt stoppen met lezen. Ook al zijn er bepaalde momenten in het boek waar je echt even mag moet bijkomen. Het is een heftig, spannend en intrigerend boek tegelijkertijd.

Met haar schrijfstijl weet Lina de verschillende personages en de omgevingen als het ware tot leven te laten komen in je verbeelding. Hierdoor komt het hele verhaal nog meer bij je binnen. Dat is knap gedaan van de auteur. Ook al gebeuren er af en toe verschrikkelijke of spannende dingen, je gaat zo op in het verhaal dat je door blijft lezen. Niets of niemand kan je op een gegeven moment nog afleidingen.

Richting de ontknoping begint alles op z’n plaats te vallen. Bepaalde verdenkingen die je had, blijken uit te komen (of juist helemaal niet) en je krijgt uiteindelijk alle antwoorden op de vragen die je hebt. Het laatste hoofdstuk vormt een waardige afsluiting van ‘Semper Fi’. Na afloop van het boek moet je het allemaal echt even laten bezinken. Wat een boek!

Geschreven door Kim


Recensie op Mustreads or Not

Ellen Lina, schrijft naast Thrillers ook Romans, en beide genres worden goed ontvangen bij de lezers. Met Semper Fi, snijd zij een indrukwekkend onderwerp aan, zij beschrijft het verleden van Kim en Lena op een beeldende en pakkende manier, de spanning zit van het begin af aan in het verhaal. Een boek vol dreigende gebeurtenissen waarbij je vertrouwen op de proef wordt gesteld, en je bemerkt dat je door blijft lezen omdat het boeiend en meeslepend is. Helena krijgt het flink te verduren en als lezer kun je niet anders dan haar kant kiezen, de karakters naast haar zijn daarentegen allemaal verdacht en dubieus, dit maakt het boek tot het einde toe aangrijpend spannend. Semper Fi wordt al snel een echte Pageturner, je wilt weten hoe het in elkaar steekt. Lina weet dit gedegen op te laten lopen tot de climax die jou als lezer nog even helemaal op scherp zet. Haar liefde voor muziek vind je terug in het verhaal, het lied van Frank Boeien neurie nog dagen nadat ik het boek sloeg, Zeg me dat het niet zo is… en het past ook helemaal bij het verhaal.

Je blijft lezen…. Geboeid en op je hoede !

Ellen Lina, weet ook in dit boek de lezer scherp te houden door haar vlotte en trekkende schrijfstijl zal je dit boek moeilijk weg kunnen leggen, en blijf je geboeid van begin tot het einde. Semper Fi, staat garant voor heerlijk spannende leesmomenten, waarin je vertrouwen op verschillende manieren op de proef wordt gesteld, de leesflow pakt je in en laat je maar moeilijk los, waardoor je aan het einde van het boek een beetje teleurgesteld zal zijn. Niet door de plot, niet door het verhaal, maar gewoon omdat de bubbel uit elkaar spat en het boek uit is.

Ik was al fan van de schrijfstijl van Ellen Lina, maar met dit boek laat zij weer zien dat ze een heerlijk thrillerbrein bezit en aangrijpende onderwerpen niet schuwt. Ellen Lina verdient het om gelezen te worden.

Geschreven door Moon Kager


Recensie op VrouwenThrillers

Met Semper Fi duiken we het studentenleven van Amsterdam in. Semper Fi staat daarbij voor Semper Fidelis wat 'altijd trouw' betekent. Dit studentendispuut bevindt zich in een studentenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal. Hoofdpersoon Helena of Lena zoals ze genoemd wordt, begint vanuit een knus dorp op de Veluwe aan het studentenleven samen met haar vriendin Kim. Voordat het studentenleven goed en wel van start is, raakt Kim vermist en maakt Helena de meest vreselijke dingen mee. Hierbij staat het dispuut Semper Fi centraal.
Hoewel de betekenis van Semper Fidelis nergens benoemd wordt door de auteur is de betekenis van de term wel heel passend bij het boek. Eeuwige trouw is een duidelijk thema in dit boek. De gelederen blijven gesloten en dispuutsgenoten verraden elkaar niet.

Ellen Lina heeft inmiddels elf boeken geschreven, waarvan een deel onder pseudoniem. Semper Fi is geschreven vanuit de ik-persoon. Elk hoofdstuk vertelt het verhaal vanuit een ander perspectief. Ook worden afwisselend gebeurtenissen vanuit het heden en het verleden uit de doeken gedaan. De auteur vermeldt boven elk hoofdstuk de datum en het karakter, maar laat het jaartal achterwege. Het is daardoor in het begin lastig om erachter te komen of het hoofdstuk zich in het heden of het verleden afspeelt. Na een ijzingwekkende proloog maken we een stap richting het heden. Het is twintig jaar geleden dat Helena halsoverkop uit Amsterdam is vertrokken. Aan haar studie is ze nooit begonnen, maar ze heeft inmiddels wel een succesvolle schrijverscarrière. Ze is getrouwd en heeft een zoon. Haar nieuwste boek komt binnenkort uit en vertelt over de tijd in Amsterdam. Niet iedereen is blij met de publicatie van het boek en al gauw wordt ze bedreigd. De gebeurtenissen van twintig jaar geleden lijken weer allemaal terug te komen. Sommige karakters hebben de vreselijkste dingen gedaan. Ellen Lina weet het voor elkaar te krijgen om ook deze karakters sympathiek neer te zetten. Ieder mens maakt fouten, maar dat maakt niet ieder mens tot een slecht persoon. De plot zat er wel een beetje aan te komen. Toch is de weg ernaar toe goed uitgewerkt. De meest gruwelijke dingen komen naar voren die je in je ergste fantasie niet kan verzinnen. Door de beeldende schrijfstijl komt dit dubbel zo hard binnen. Uiteindelijk moeten liefde en vriendschap het verlossende woord geven.

Al met al is Semper Fi met hier en daar wat minpuntjes een fijne thriller van Nederlandse bodem.

3,5 ster

Geschreven door Nynke


Recensie op Biebmiepje

Meteen vanaf de proloog zat ik in het verhaal en op het puntje van mijn stoel. Jeetje, wat een heftig onderwerp! Ik leefde ontzettend mee met Helena, wiens leven toen flink overhoop lag, maar nu weer overhoop gehaald wordt door mensen die niet willen dat ze haar verhaal doet.
Doordat het verhaal wisselt tussen heden en verleden en tussen Helena, Kjell en James, kom je er langzaam achter wat er toen voor vreselijks gebeurd is en tegelijkertijd zit je in de spanning van het nu en vraag je je af wie je kunt vertrouwen.
Dit van begin tot eind onwijs meeslepende verhaal bezorgt je, helemaal op zijn Ellens, een achtbaan aan emoties; het is spannend, intens, misselijkmakend, ontroerend, en met personages die je tegelijkertijd lief kunt hebben en kunt haten… Pffff, wat een verhaal heeft Ellen weer geschreven! Knap hoor! Ik moet er even van bijkomen…


Lezersrecensie op Hebban

Goed gruwelijk, 'Semper Fi'.....
Ellen Lina heeft een nachtmerrie beschreven, zo één die, nadat je zwetend en huilend wakker schrikt, een glas water drinkt en jezelf geruststellend 'het was maar een droom' toemompelt, weer zijn klauwen in je slaat, zodra je je ogen sluit.
Wát een heftig verhaal zeg....
Helena en Kim, 18 jaar en vanuit het oosten des lands vers aangekomen in Amsterdam om te gaan studeren. Kim heeft al snel een date geregeld, Helena blijft thuis om zich in hun nieuwe studentenkamer te installeren.
Maar Kim komt niet thuis. Samen met James -de betreffende date- en Kjell, Kims broer, waarschuwen ze politie en familie. De drie trekken erg naar elkaar toe.
Bijna 20 jaar later is Helena een bekend schrijfster, getrouwd met Kjell en moeder van Senn. Na al die tijd heeft Helena besloten een boek te schrijven over haar tijd in Amsterdam. Een boek waarin ze de horror beschrijft die ze destijds heeft doorstaan.
Maar daarmee schopt ze íemand tegen het verkeerde been, en diegene besluit terug te schoppen... en hárd.
Voor ze het weet is Helena's angst van destijds volop terug. En niet alleen haar angst is terug...
Ellen Lina doet niet aan subtiel. Er is Helena iets gruwelijks overkomen en de lezer zal dat weten ook. Nee, géén specifieke details (gelukkig), maar er wordt ook niet om zaken heen gedraaid en de dingen worden bij hun naam genoemd.
En ook de dingen die 20 jaar later, in het heden gebeuren zijn niet voor de poes. Deze schrijfster schuwt geen geweld in haar boeken. Ja, daar moet je tegen kunnen. Ik heb met afschuw zitten lezen, met onbegrip, met walging, met verhoogde hartslag, met spanning en met opluchting.
En een boek dat dát allemaal met je doet... is niet alleen goed gruwelijk, maar ook gruwelijk goed.
4,5 duim


Recensie op The Bookbabe

Wat. Een. Boek. Dat Ellen Lina kon schrijven wist ik al. Maar met dit boek overtreft ze echt alles! Het zit zo vreselijk goed in elkaar. Elk hoofdstuk is een puzzelstuk, en langzaam maar zeker krijg je tijdens het lezen steeds een beter overzicht van het hele verhaal. Heden en verleden worden op een prettige manier met elkaar verweven. En door de verschillende perspectieven krijg je een geweldig beeld van het totaal plaatje. Ik baal echt enorm dat het alweer uit is. Dit zijn van die verhalen waarvan je nooit wilt dat het stopt. Maar als je het dan toch uit hebt, even flink moet laten bezinken. Het enige wat je nu als lezer kan doen is wachten op een volgend boek...
"Ik wist niet dat ik zo hard kon zijn, ijskoud. Blijkbaar ben ik zo, om mijn eigen hachje te redden." ~ p326.
Dat ik fan ben van Ellen Lina is wel duidelijk, ze staat absoluut in mijn top 10 favoriete auteurs. Elk boek van haar hand MOET ik lezen. En toch wist dit boek me weer uit mijn schoenen te blazen. Wauw. Dikke 5 sterren!

Geschreven door Cisz


Recensie op Valeries boekenwereld

Ik had absoluut geen woorden voor dit boek toen ik het uitlas, behalve wauw. Ik kende Ellen Lina van eerder werd zoals Sky en Gefaald maar dit boek topt alles! Semper Fi is zonder twijfel een van de beste thrillers die ik dit jaar las en gaat me nog lang bijblijven!

Het begint eigenlijk bij de proloog. Je hebt als lezer geen idee wat er gaande is, maar je hebt wel meteen het gevoel dat er heel wat staat te gebeuren. De grote kracht van dit verhaal schuilt in het feit dat je in Helena’s hoofd kruipt en net zo weinig weet als zij. Je krijgt aan de hand van flashbacks alle informatie over wat er zo’n twintig jaar geleden is gebeurd. Dankzij een duidelijke opdeling in hoofdstukken is het nooit verwarrend voor lezer om erachter te komen of we ons in het heden of verleden bevinden. De flashbacks zorgen er wel voor dat je heen en weer wordt geslingerd tussen nu en toen en dat je eigenlijk elke keer denkt: nee, niet stoppen! Ik moet weten wat er is gebeurd.

Het hele verhaal rond de verdwijning van Kim en de gevolgen op het leven van Helena is niet enkel spannend, maar kruipt ook onder je huid. Omdat je zo intens met Helena meeleeft, ervaar je ook haar gevoelens en angsten en komen ze extra hard aan! Het continue heen en weer geslinger en getwijfel tussen wie je kan vertrouwen en wie niet is spannend, maar ook de dreigementen die worden gericht aan Helena en haar gezin maken van dit boek een rollercoaster. Het meest beangstigende element is zonder twijfel het feit dat het allemaal zo echt aanvoelt. Het had zomaar echt gebeurd kunnen zijn, zo diep ga je erin op.

Ben je fan van thrillers en hou je van een zeer spannend verhaal dat je niet zal loslaten? Semper Fi heeft het allemaal. Het houdt je van begin tot einde in de ban en laat je zelfs na het lezen niet los. Ik ben enorm fan van hoe Ellen Lina dit verhaal heeft weten te vatten op papier. Dat ik een watje ben, weten we, maar ik heb dit boek echt een paar keer aan de kant moeten leggen om zeker te weten dat ik nog zou kunnen slapen…

5 sterren

Geschreven door Valerie


Recensie op ThrillZone

Ellen Lina heeft met Semper Fi een zeer spannend boek geschreven. Het verhaal is heel pakkend en realistisch geschreven. De spanning is continu te voelen omdat de vermissing direct beschreven wordt. Er blijven wel steeds vragen over wat er gebeurd kan zijn. Het verhaal is heel vloeiend geschreven, en geeft pas op het eind duidelijkheid. In het verhaal komen regelmatig flashbacks naar het verleden. Dit geeft de lezer alvast wat meer informatie, waardoor de spanning op verschillende momenten goed voelbaar is.

De karakters in Semper Fi zijn op een goede manier neergezet. Je leeft direct met de hoofdpersonen mee, niemand uitgezonderd. Dit heeft Lina knap gedaan; je kunt je in iedereen inleven, ook al hebben ze iets heftigs gedaan. Pas op het eind blijkt wat er gebeurd is en komen de geheimen boven tafel. Zelfs als je denkt dat je alles weet, komt er toch nog een verrassende twist aan het verhaal.

Semper Fi bevat een heftig onderwerp wat Ellen Lina met veel details beschreven heeft. Je hebt het gevoel dat je er bij bent en het verhaal laat je niet meer los. Ondanks dat je een vermoeden hebt wie de dader kan zijn, weet je niet alles en zijn er nog vele verrassende elementen. Het verhaal is vlot geschreven met daarnaast veel oog voor het neerzetten van de karakters.

Semper Fi is een beangstigende thriller wat zo realistisch geschreven is, waardoor je bijna denkt dat het een autobiografie is.

4 sterren

Geschreven door Mirjam Regelink


Recensie op Hebban

Een oproep voor een blogtour kwam voorbij op Facebook. Meestal vis ik daarbij achter het net, maar deze keer mocht ik meedoen. Een nieuwe thriller van Ellen Lina. Leuk! Ik had er erg veel zin in. Een van haar eerdere boeken Crash was zo mooi en had zoveel indruk op me gemaakt dat ik het regelmatig tip in de boekentipper. Het zorgde wel voor een hoge verwachting voor dit nieuwe boek.

Mijn mening
Door de proloog werd ik gelijk het verhaal in getrokken. Het is direct spannend en roept vele vragen op. Wie worden daar gevonden en waar is die plek? En waarom is die agente er al voor de tweede keer? Daarna volgt er een interview die al enige informatie vertrekt, maar er blijven veel vragen, die gedurende het boek worden beantwoord. Door de afwisseling van heden en verleden wordt de spanning goed opgebouwd. Ik heb het boek dan ook met veel plezier gelezen, ondanks het heftige thema en de lugubere scenes, en heb meegeleeft met het hoofdpersonage, vooral in haar jonge jaren wanneer ze net in Amsterdam woont en haar leven in een nachtmerrie veranderd. Het is mooi om te zien hoe ze een sterke vrouw is geworden die de confrontatie aan durft te gaan met haar verleden en nu haar verhaal wil vertellen.
Ik hoop dan ook dat dit boek meehelpt om een taboe bespreekbaar te maken, en dat slachtoffers aangifte gaan doen van wat ze is aangedaan.

Mijn recensie
Het boek begint met een spannende proloog, waarmee de toon gelijk is gezet. Daarna verspringt de tijd naar een maand eerder met een interview. Vanaf dat hoofdstuk blijf de tijd verspringen tussen heden en verleden, waarbij we als lezer informatie krijgen over wat er twintig jaar geleden is gebeurd toen Helena met haar vriendin Kim naar Amsterdam verhuisde en wat de rol is van het pand op de Oude Voorburgswal.

Deze opbouw werkt goed, het houdt de lezer constant geboeid en er zijn steeds kleine cliffhangers aan het einde van hoofdstukken. Het is zo geschreven dat het goed te volgen is en snel leest. Lina schuwt het niet om heftige passages over mishandeling op te nemen in het boek, waardoor het met recht de titel thriller verdient. Ook zit er voldoende spanning in en zijn er enkele twists in het verhaal. Dat het aan het einde (redelijk) goed komt, wordt door de proloog al weggegeven, maar de weg ernaartoe is de moeite waard en soms nagelbijtend spannend. De personages zijn goed uitgewerkt en komen tot leven in het verhaal.

Het boek is geschreven rondom het een heftig thema die vele slachtoffers oplevert. De wijze waarop de daders ermee wegkomen is zorgwekkend. De vraag rijst hier wel waarom niemand aangifte deed, maar bedreigingen en schaamte zijn kennelijk voldoende om dat tegen te gaan, wat minstens zo zorgwekkend is. Laat dit boek dan ook een eye opener zijn voor hen die in real life geen aangifte durven doen, om het toch te gaan doen, ook al is de misdaad twintig jaar geleden.

Semper Fi is een goed geschreven thriller over een vrouw die durft op te komen voor zichzelf en voor de liefde, ook al zijn de gevolgen groot.

Het meedoen aan een blogtour is altijd leuk, maar het helpt wel als het boek ook de moeite waard is. Ik ben dan ook zeer blij dat ik aan deze blogtour mee mocht werken en heb het boek met plezier gelezen. Ik heb nu twee boeken van Ellen Lina gelezen. In de bieb ga ik nu toch maar op zoek naar andere boeken van deze schrijfster, want ze bevallen me tot nu toe erg goed.


Lezersrecensie op Hebban

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat Kim vermist raakte en de periode erna. We krijgen een beeld van deze heftige periode maar geen uitsluitsel over wat er nu precies gebeurd is.
Ook krijgen we Lena in de tegenwoordige tijd te lezen.
Ze lijkt haar leventje aardig opgepakt te hebben maar als er veel boven komt van die periode, blijkt ze er toch nog lang niet overheen te zijn.
Daarbovenop komen de nieuwe dreigingen, zowel aan haar adres als dat van haar zoon, die ervoor zorgen dat Lena weer strak staat van de angst.

De spanning zit er gelijk in. Niet alleen door de verdwijning van Kim maar ook omtrent Semper fi loopt de spanning al snel aardig op.
Je voelt dat er ergens iets niet klopt maar de vinger is er niet op te leggen wat dit nu precies is.
De gebeurtenissen worden daarnaast ook nog eens erg gedetailleerd beschreven wat samen met de spanning zorgt voor een zeer lugubere setting.
Het is dus niet weggelegd voor lezers met een zwakke maag, maar ik kan het erg waarderen.
Mede door die constante spanning en het verwisselen van perspectief blijft het constant boeien.
Je moet gewoon verder blijven lezen en de waarheid moet nu zo snel mogelijk achterhaald worden.

De personages komen echt tot leven. Lina weet dit heel goed vast te leggen zonder overdadige details te gebruiken.
Zo laat ze de uiterlijke kenmerken wat in het midden, maar krijgen ze diepgang door hun karakter-trekken.
Er is heel goed over details nagedacht wat bijvoorbeeld goed tot uiting komt als Semper fi-oprichter James vrij komt.
Hij heeft geen weet van de digitale wereld waarin wij nu leven en heeft er dan ook moeite mee om daarin mee te komen.
Deze details zorgen voor een hoge geloofwaardigheid.

Het uiteindelijke plot is niet ver gezocht en komt dus ook geloofwaardig over.
Langzaamaan worden steeds meer dingen duidelijk rondom de leden van Semper fi en waarom het boek Nemesis, met gebeurtenissen van bijna twintig jaar geleden, voor grote opschudding zorgt.
De lijntjes worden uitgelegd en de spanning loopt nog een keer flink op.
Ergens zag ik welke kant het op zou gaan, maar toch zat het niet zoals ik dacht.
Ook dit was weer een geloofwaardige twist voor mij.

Semper fi is een thriller die je op verschillende manieren naar de keel grijpt.
Het zit heel goed in elkaar en er wordt diep gegraven zonder het plot en de geloofwaardig uit het oog te verliezen.

4 sterren

Geschreven door Jaimy Smeets


Recensie op The New Royalty World

Semper Fi was voor mij de kennismaking met het werk van Ellen Lina. Het was zeker geen verkeerde kennismaking. In het verhaal maken we kennis met Helena, nu een succesvol schrijfster en die op het punt staat haar nieuwste boek uit te brengen. Plots gebeuren erg verdachte zaken rondom Helena en haar gezin. Het boek wat ze zou uitbrengen is autobiografisch. Zo wat speelt er ? Wat is er in de jeugd van Helena gebeurd? Haalt het verleden haar in?

Beetje bij beetje krijgen we daar in het boek antwoordt op. We volgen in het boek twee verhaallijnen, het nu waar in Helena op zoek gaat naar de waarheid. De andere verhaallijn verteld het verleden, wat de trauma’s van Helena veroorzaakt hebben. Langzaam aan in het verhaal, komen de verhaallijnen samen en vallen de puzzelstukjes op zijn plaats.

Semper Fi is een spannende thriller, die je vanaf het begin al vasthoudt, het begint meteen heftig. De auteur heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl, je hebt het gevoel het allemaal mee te beleven. Mede hierdoor weet de auteur je aandacht door het gehele boek goed vast te houden. Je kunt het boek niet wegleggen, je wilt gewoon weten hoe en wat met Semper Fi en Helena. Maar je moet het boek wel weg leggen om de heftige gebeurtenissen even te laten bezinken, vooral omdat het allemaal zo levendig beschreven is.

Samengevat : Semper Fi, een spannende, heftig thriller, die je van begin tot het einde en zelfs na het lezen bezig houdt. Een boek met een WOW factor! Absoluut het lezen waard.


Lezersrecensie op Hebban

Wow! Wat een verhaal wat een boek! Heb dit boek in 1 dag uitgelezen zodra je begint met lezen krijg je na de eerste paar bladzijdes al gelijk allemaal vragen waardoor je door wilt lezen want je wilt de antwoorden weten en alsof Ellen Lina wist wat de vragen zouden zijn...want elke vraag is beantwoordt hoe verder je in het boek kwam. Het is een heftig verhaal en op het moment dat je denkt dat het niet erger kan BAM ! Genade klap het kon dus nog even wat erger. Ellen zet de personages zo neer dat je je echt helemaal in leeft in elk van hen en ook echt met hun mee leeft en voelt ook dit boek heeft weer een heerlijke schrijfstijl en leest als een trein weg deze 5 sterren zijn dik verdiend wat een geweldige schrijfster is dit elk boek van haar is je tijd waard!

5 sterren

Geschreven door Jacqueline


Lezersrecensie op Hebban

WOW , dit is een boek met de WOW factor! Wàt een ongelooflijk goed en spannend boek….ik moest bij de ontknoping zo nu en dan het boek even wegleggen vanwege de spanning!
Mijn verwachtingen van dit 7e boek waren sowieso hooggespannen en ik ben niet teleurgesteld, integendeel, wat een gruwelijk goed boek!

De 18 jarige Helena gaat op kamer met haar vriendin Kim en nadat zij een date had met James Rietberghen, is Kim spoorloos verdwenen. Na een intense zoektocht door de politie en buurtbewoners blijft Kim onvindbaar. Ze vraagt zich af of James hierbij betrokken is…
Bijna 20 jaar later is Kim nog steeds niet gevonden en intussentijd heeft Helena haar schrijfcarriëre opgebouwd en een boek genaamd Nemesis geschreven. Op het moment dat Nemisis wordt gepubliceerd, gebeuren er allerlei ernstige ongelukken en dreigementen.
Wie heeft het op haar leven voorzien en wie kan ze nog vertrouwen? Als zij zelf op onderzoek uitgaat komt ze nog meer in de problemen en besluit om het boek niet uit te geven.
De tijd die ze doorgebracht heeft in Amsterdam was traumatisch en ze hoopt nooit meer op die plek Oudezijds Voorburgwal terug te komen. Negen jongens wonen daar en noemen zich Semper Fi en later blijkt dit een enorme grote criminele organisatie te zijn.
Om geen spoilers weg te geven ga ik niet verder uitwijden over de inhoud van het boek. Ik zou liever willen zeggen: Lezen dit boek en enorm veel spanning is gegarandeerd!

Het verhaal heeft tijdsprongen, wat in het begin iets lastig was, maar na een paar hoofdstukken zit je er helemaal in. Een boeiend, meeslepend en spannend verhaal vanaf de eerste bladzijde.
Ellen Lina weet altijd veel gevoel te leggen in de personages, zodat ze onder je huid gaan zitten. Door haar fantastische schrijfstijl en uitgediepte personages die je daardoor goed leert kennen, vlieg je door het boek heen.
Soms moet je het boek even wegleggen om op adem te komen. Wàt een gave om zo’n zinderende thriller af te leveren! Een dikke aanrader en natuurlijk 5 dikke sterren!

Geschreven door Mieke Piersma