Ondermijnd

OndermijndSuzanne van Brakel
ISBN 978-90-8660-415-9
Prijs € 17,95
Verschijnt najaar 2020

Na veel (media)aandacht voor het oppakken van ‘mollen’ die binnen de opsporing hun ondermijnende gang konden gaan, is het tijd dit onderwerp te belichten vanuit de positie van hun hardwerkende goedwillende collega’s. Maar ook (andere) professionals uit de bovenwereld die zich laten gebruiken door criminelen, bijvoorbeeld om hun geld veilig te stellen en wit te wassen, verdienen aandacht. Criminelen worden immers steeds slimmer en maken gebruik van onder andere notarissen en belastingadviseurs. Ze hebben geld genoeg om dergelijke experts in te huren. Kwalijk gedrag van dit soort lieden die ervoor zorgen dat de onderwereld en de bovenwereld steeds meer met elkaar vermengd raken en waardoor het steeds moeilijker wordt criminelen aan te pakken. Ook dit noemen we ondermijning. En zie daar de verklaring van de titel.

‘Ondermijnd’ vertelt het verhaal van Kris Verburgt, 24 jaar en hoofdagente bij de Amsterdamse politie, in het centrum van de stad. Haar werk bij de politie ziet zij als een roeping. Ze moet dit doen om goed te maken wat haar vader als notoire draaideurcrimineel allemaal kapot heeft gemaakt. Ze leeft volgens de regels en is streng voor zichzelf, maar legt de lat voor anderen minstens zo hoog. Het levert haar soms conflicten op met haar collega’s maar vooral met haar beste vriendin Marit. Ze zijn tegenpolen. Marit is juist spontaan en impulsief hetgeen haar nogal eens in de problemen brengt. Desondanks is Kris soms jaloers op de lossere manier waarop Marit in het leven staat.

‘Joehoe! Daar ben ik!’ Hijgend en met een rood hoofd komt Marit de trap op. ‘Mag ik een cola light van je?’ Dat laatste roept ze over haar schouder richting de serveerster.
‘Zat je er al lang?’ En zonder Kris’ antwoord af te wachten ratelt ze door. ‘Ja, sorry, ik moest de ouderavond voor morgenavond nog voorbereiden. Dat duurde wat langer dan ik had verwacht. En toen gingen collega’s ook nog eens van alles aan me vragen. Nou ja, vandaar dus.’
‘Geen probleem hoor,’ zegt Kris geamuseerd. ‘Ik ben er pas tien minuutjes of zo. Ik was even mijn dienst van vandaag aan het overdenken.’
‘Was het weer knokken?’
‘Nee, helemaal niet. Er was een driejarig jongetje vermist. We hebben de hele dag naar hem gezocht. Familie, vrienden en buren, iedereen hielp mee. Volgens zijn moeder liep hij nooit zomaar weg, dus we waren bang dat hij was meegenomen.’
‘En? Hoe is het afgelopen?’
‘Een buurvrouw heeft hem gevonden. Bij het parkje was een kleine kinderboerderij met dierenhokken. Hij was een kippenhok ingekropen en in een hoekje in slaap gevallen. Maar het was wel heel triest, want die moeder had net een miskraam gehad en dat hadden ze geprobeerd uit te leggen aan dat mannetje. Maar die dacht dat de baby kwijt was en was daarom gaan zoeken.’
‘Ach. Nou gelukkig is hij gevonden en niet door zo’n engerd meegenomen.’
‘Nee, inderdaad. Maar genoeg over mijn werk. Hoe is het met jou?’
‘Een muntthee en een cola light.’ Het meisje zet de glazen op de tafel. ’Willen jullie al iets te eten bestellen?’
‘Sorry, we hebben nog niet gekeken.’
‘Geeft niets, ik kom zo terug.’ Inmiddels heeft ze het drukker gekregen, want een flink aantal tafeltjes is bezet.
Marit pakt de menukaart en Kris volgt haar voorbeeld.
‘Ik ben verliefd.’ Marit verbergt haar hoofd achter de menukaart en zucht.
‘Wie is het, ken ik hem?’
‘Denk het niet, het is een ouder van school. En daarom kan het helemaal niet.’ Ze zucht weer. ‘Maar ik ben dus al wel met hem naar bed geweest. Hij ligt in scheiding hoor,’ voegt ze eraan toe als ze Kris’ afkeurende blik ziet.
‘Jezus, Mar, dat kan je toch niet maken! Getrouwd en een ouder van school! Dat kan echt niet.’
‘Ja en jij dan met die collega toen. Die was toch ook getrouwd?’
‘Ja ja, ik weet het, maar dat was maar één keer en toen is hij verhuisd. En ik heb er heel erg mee gezeten weet je nog?’
‘Ja, dat weet ik nog.’ Marit rolt met haar ogen. ‘Maar jij bent ook altijd zo rechtlijnig. En ontzettend hard voor jezelf. En voor mij.’ Dat laatste zegt ze bijna fluisterend. Ze pulkt aan haar nagels en kijkt naar beneden. ‘Daarom durfde ik het al bijna niet tegen je te zeggen. Maar dat vind ik eigenlijk belachelijk want we zijn beste vriendinnen!’ Ze duwt een pluk haar achter haar oor en kijkt Kris strijdlustig aan. ‘Nou, mevrouw de politieagent, kan ik met u praten zonder meteen te worden veroordeeld?’

1. Je hebt rechten gestudeerd, werkte bij de recherche en bent nu officier van justitie en gespecialiseerd in fraude- en witwaszaken. Hoe kom je dan toch tot het schrijven van een fictief boek? Was dat een jeugddroom of een hobby?
Ik heb altijd al van schrijven gehouden, ik schreef als kind ook al verhaaltjes. Uiteindelijk ben ik qua carrière een andere kant opgegaan waarin schrijven trouwens ook een belangrijk onderdeel is, maar op een zakelijke manier. Ik zocht een manier om wat meer creativiteit kwijt te kunnen en kwam op het idee een opleiding aan de schrijversacademie te volgen en van het een kwam zogezegd het ander. Overigens was voor mij de reden om te kiezen voor het schrijven van dit boek, dat ik mij vaak erger aan boeken en politieseries die ook een verhaal vertellen over de aanpak van criminaliteit, maar enorm ver afstaan van de werkelijkheid. Ik ben de uitdaging aangegaan om een zo realistisch mogelijk verhaal te schrijven. Wel fictief maar het had zo kunnen zijn.


2. Ondermijnd belicht het probleem van "mollen" binnen de recherche vanuit de positie van hun collega's. Waarom vind je het belangrijk dat deze kant van het verhaal verteld wordt?
Allereerst maak ik me al tijden kwaad over de manier waarop politiemensen in de samenleving met enige regelmaat worden bejegend. Zij zijn er voor ons en werken zich uit de naad voor de publieke taken. En daarbij krijgen ze het alle dagen behoorlijk voor de kiezen. Ga er maar aan staan. En vervolgens  worden ze uitgescholden, bedreigd en zelfs aangevallen. Onbegrijpelijk. Toen vervolgens naar aanleiding van de aanhouding van de bekendste politie mol Mark M, de nodige aandacht ging naar de rotte appels tussen al die goedwillende politiemensen, vond ik het tijd eens te laten zien waar dienders op straat zoal mee te maken krijgen, hoe heftig hun vak kan zijn, maar ook wat het met hen doet wanneer er een mol in hun midden verkeert. Wat gebeurt er dan?


3. In Ondermijnd speelt Kris Verburgt, een 24-jarige hoofdagente, de hoofdrol. Behalve de problemen op haar werk, spelen ook haar persoonlijke problemen een grote rol in het verhaal. Was het moeilijk daar een balans in te vinden?
Eigenlijk niet omdat haar verleden Kris heeft gemaakt wie ze nu is, net als bij iedereen natuurlijk. Ik vond het belangrijk haar drijfveren te laten zien en ook waarom ze soms zo hard is voor zichzelf en zich zo rechtlijnig opstelt. En dat heeft natuurlijk effect op hoe ze haar vak uitoefent. Het speelt daarmee een nadrukkelijke rol in het verhaal. 4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ja, ik ben inmiddels begonnen met een tweede boek waarin Kris wederom de hoofdrol speelt. Verder schrijf ik zo nu en dan korte verhalen die ik op mijn website (www.suzannevanbrakel.nl) plaats.


Recensie op Bol.com

Het boek Ondermijnd is geschreven door voormalig politieagent en tegenwoordig officier van justitie, Suzanne van Brakel. Doordat ze zelf bij de politie heeft gezeten, verwachtte ik naast een spannend verhaal ook een kijkje achter de schermen bij de Amsterdamse politie. En dat is gelukt! Ondermijnd is een snelle thriller die lekker wegleest.

Politiejargon
Zoals gezegd is het feit dat de schrijver zelf bij de politie heeft gezeten, een groot pluspunt. Hierdoor weet ze hoe het er op het politiebureau aan toe gaat en hoe onderzoeken worden opgezet. Dit zorgt voor een realistisch verhaal (voor zover ik dat als leek kan beoordelen), met veel politiejargon. Tegelijkertijd vond ik dat jargon ook een tikje storend. Althans, niet het jargon zelf, maar de bijbehorende verklarende woordenlijst. Als nieuwsgierig aagje zocht ik toch elk woord achter in het boek op. Altijd fijn om wat te leren, maar je moet wel steeds stoppen met lezen.

De vaart erin
Dat stoppen met lezen wil je natuurlijk niet. Het boek heeft flink de vaart erin, met veel actie. Het snelle politiewerk wordt afgewisseld met het privéleven van Kris. Ze is naast agent natuurlijk ook nog gewoon dochter en vriendin. Haar vader is een voormalig crimineel met een alcoholprobleem en daar heeft Kris haar handen vol aan. Dat ze een aantal van haar vaders vroegere 'vrienden' persoonlijk kent, is zowel een voordeel als een nadeel in haar vak. Haar vriendinnen vinden het maar niks dat ze zulk gevaarlijk werk doet en zien haar liever een veilige baan nemen. Gelukkig kan ze haar ei kwijt bij haar nieuwe vriend Marco, die ook bij de politie werkt. Maar, is hij wel te vertrouwen?

We want more!
Ik vond dit boek zo leuk dat ik het in één dag heb uitgelezen. Wat mij betreft had het boek nog een stuk dikker mogen zijn! De achtergrond van Kris is erg interessant, maar had nog wel verder uitgewerkt mogen worden. Nu staat haar personage vooral in dienst van het verhaal, terwijl de balans wat mij betreft nog wel wat meer naar karakterontwikkeling had mogen doorslaan. Kris is namelijk een interessant personage en er zijn vast nog genoeg verhaallijnen voor haar te bedenken. Hopelijk mogen we genieten van nog veel meer avonturen van Kris bij de politie.

Geschreven door Silvie van der Zee


Lezersrecensie op Hebban

Ondermijnd is een politiethriller met een actueel thema: corruptie en aanslagen.
Dit onderwerp is alledaagse kost voor Suzanne (de auteur) die werkzaam is geweest bij recherche en gespecialiseerd is in grootschalige fraude en witwas zaken.
Het verhaal leest in het begin vlot mede dankzij de luchtige alledaagse onderwerpen, maar middenweg wordt het wat moeilijker door de moeilijke termen, vele namen en gebeurtenissen. Gelukkig bevat het boek aan het einde een begrippenlijst die ik er toch wel regelmatig heb moeten bijnemen.
Door het Hollands accent en de levendige beschrijvingen waan je je volledig in Amsterdam wat een leuk gevoel is en het helemaal echt aanvoelt.
De personages zijn goed uitgewerkt waardoor je een band krijgt met het hoofdpersonage Kris.
De plotwending was geen verrassing maar zorgde nog voor een extra verhaallijn die ervoor zorgde dat het verhaal doorheen het boek nogal beknopt afgesloten werd wat ik wel jammer vond.

3 sterren

Geschreven door Laura


Lezersrecensie op Hebban

Toen ik over ‘Ondermijnd’ las was mijn interesse direct gewekt. Gelet op de werkervaringen van Suzanne van Brakel, was ik erg benieuwd naar dit boek. Zelf ben ik ook werkzaam bij justitie en ik merk bij mezelf dat ik bij Nederlandse auteurs erg kritisch ben over de beschrijvingen van procedures enz.. In dit boek moest dat wel goed zitten.

Het boek beschrijft een erg actueel onderwerp, waar in de media ook met regelmaat aandacht aan wordt besteed.
Een erg realistisch boek en met een prettige schrijfstijl. Daarbij is de hoofdpersoon Kris een erg goed beschreven personage. Kris is een jongedame die weet wat ze wil. En ze wil van de uniformdienst bij politie naar de recherche. Voor die overstap krijgt ze een goede mogelijkheid. Ze vindt haar draai en loopt met enthousiasme in een tweetal zaken mee. De collega’s van Kris worden zo beschreven dat je als lezer het gevoel krijgt de teamleden te kennen. Maar naarmate er dingen in de onderzoeken mis lijken te lopen, ga je met Kris ook dezelfde teamleden langs waarbij Kris haar bedenkingen lijkt te hebben. Het lijkt er immers op dat er vanuit de politieorganisatie zelf onderzoeken worden gesaboteerd. Daarnaast is het privé leven van Kris ook goed beschreven. De moeizame relatie met haar vader speelt door haar leven en Kris lijkt haar werk ook van belang te vinden om goed te maken wat haar vader verkeerd heeft gedaan. Ook maken we kennis met de roeivriendinnen van Kris.
Een lekker weg lezend boek, waarbij je merkt dat het geschreven is door iemand met ervaring en verstand van zaken over het vak waar ze over schrijft. Fijne personages en ontwikkelingen en een goed plot!
Wat mij betreft een aanrader en als dit het debuut is dan vind ik dat er wel een opvolger kan komen, waarin ook Kris weer een rol speelt.

4 sterren

Geschreven door Annette Bons


Biblion-recensie

Hoofdagent Kris, dochter van een draaideurcrimineel, stapt over naar de recherche. Ze leert de kneepjes van het vak en ontdekt daarbij nogal wat toevalligheden in lopende onderzoeken. Er lijkt een mol te zijn, maar wie dan? In diezelfde periode wordt ze verliefd op een collega, Marco, die net als zij uit Amsterdam-Noord komt. Op een dag vaart ze met haar roeivriendinnen op het IJ tegen het lijk van een tipgever op, waarna alles in een stroomversnelling raakt. De auteur (1972) komt uit de recherchewereld en is nu officier van justitie, gespecialiseerd in grootschalige fraude en witwaszaken. Ze schreef een doorwrocht boek, dat bij gebrek aan actie eerst weinig boeit, vooral door de tentoongespreide inside kennis en de vele vaktermen en afkortingen, op te zoeken in een begrippenlijst. De tweede helft maakt aardig wat goed als de vaart erin komt, mede door de vlotte, geloofwaardige dialogen. Het wordt weliswaar niet heel spannend en de ontknoping had verrassender gekund, maar je krijgt wel meer kijk op de actuele dreiging van ondermijning, de menging van onder- en bovenwereld. Een niet bijzonder meeslepende politieroman over ondermijning, die echter wel een interessante kijk in de keuken van de recherche geeft.

Geschreven door Mirjam Scholten


Recensie op Boekrecensieblog

Auteur Suzanne van Brakel werkte jarenlang bij de recherche en is nu werkzaam als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, gespecialiseerd in grootschalige fraude en witwaszaken. Bij het lezen van haar debuut ‘Ondermijnd’ wordt al snel duidelijk dat Van Brakel schrijft vanuit haar ervaring in het vak, en dat maakt het boek ontzettend interessant. Juist ook omdat veel politie-boeken en -series mijlenver afstaan van de waarheid, zoals de auteur zelf aangeeft in een interview met De Spanningsblog. Hoewel regelmatig afkortingen en vakjargon worden gebruikt, is het boek netjes voorzien van een heldere en duidelijke begrippenlijst. En juist het gebruik van deze vaktermen maakt ook weer dat het verhaal authentiek aanvoelt. Van Brakel geeft daarmee met ‘Ondermijnd’ een zeer realistisch kijkje in de keuken van de politie.

Niet alleen hoofdpersonage Kris Verburgt is goed uitgewerkt, maar ook de collega’s en vrienden van Kris krijgen voldoende podium. Hierdoor leer je de personages en hun drijfveren goed kennen. De directe, vlotte en prettige schrijfstijl van Van Brakel in combinatie met de fijne opbouw van spanning en de verrassende wendingen zorgen ervoor dat je pagina na pagina omslaat. En dan plotseling, voordat je het beseft, ben je al aan het einde van het boek. ‘Ondermijnd’ is daarmee een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een realistische thriller van eigen bodem.

Geschreven door Natasja Kroes


Recensie op Hanneketinorcenti.nl

Het feit dat Van Brakel veel kennis heeft van recherchewerk, spat van de pagina’s af in deze fijne politiethriller. Dat geeft de lezer een goede inkijk in hoe een politieonderzoek verloopt. Van Brakel weet haar verhaal volledig geloofwaardig te vertellen, zonder de glamour en glitter waar sommige collega’s in dit genre zich van bedienen. Verfrissend! En wat blijkt? Ook zonder de glitter en explosieve acties, blijft er een spannend verhaal over.

“Denk ik eindelijk een leuke vent te hebben gevonden, blijkt ‘ie getrouwd. Gaat ‘ie eindelijk scheiden, blijkt hij met allemaal rare dingen bezig te zijn en geen tijd voor mij te hebben. Heeft ‘ie eindelijk wel tijd, wordt hij doodgeschoten.”

Naast het feit dat Ondermijnd een goed geconstrueerd en spannend verhaal is, weet Van Brakel haar personages ook prima te karakteriseren. Niet alleen hoofdpersonage Kris krijgt de volle aandacht, maar ook haar collega’s, kersverse lover Marco en de vriendinnen van Kris krijgen een podium. Bovendien bedient de auteur zich van een vlotte en beeldende schrijfstijl en weet zij, op subtiele wijze, de spanning op te voeren en enkele verrassende wendingen in te bouwen.

Kortom, Ondermijnd is een aantrekkelijke en zeer onderhoudende politiethriller met een actueel thema: corruptie binnen de politie. Dat Van Brakel debuteert met dit boek, is niet te merken qua schrijfstijl en Van Brakel zou wellicht kunnen overwegen Kris in een volgend boek opnieuw ten tonele te voeren. Het zou zomaar een populaire reeks kunnen worden.

4 sterren

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op VrouwenThrillers.nl

De cover van Ondermijnd is mooi duister, een echte thrillercover. Op de cover is een boot met peddels te zien, een item wat een keerpunt in het boek markeert, dus erg goed gekozen. Kris Verburgt is 24 jaar en werkt als hoofdagent in Amsterdam. Haar vader was een beroepscrimineel, een recidivist die veel kapot heeft gemaakt. Kris is bij de politie gegaan uit roeping, ze wil wat goed maken. Door deze achterliggende factoren is ze erg rechtlijnig en ook hard vooral voor zichzelf. Al snel krijgt ze de kans over te stappen naar de recherche. Na enige aarzeling besluit ze dat te doen. Als ze eenmaal bij de recherche aan het werk is loopt ze tegen vreemde dingen aan, er gaan dingen mis in onderzoeken, er zijn te veel toevalligheden. Het is duidelijk dat er dingen niet kloppen. Samen met drie collega' s gaat ze op onderzoek uit, ze willen weten wat er speelt en waarom er dingen fout gaan. Als ze dan tijdens een roeitocht met vriendinnen over het IJ een lichaam van een tipgever ziet drijven gaat het balletje rollen. Het lek wordt gevonden en alles lijkt opgelost. Maar als dan blijkt dat de mol informatie heeft doorgespeelt aan een ander soort crimineel dan hij normaal doet loopt de spanning hoog op.

Kris leer je in de loop van het verhaal redelijk goed kennen. Er wordt wat verteld over haar achtergrond waardoor haar handelwijze is te verklaren. Haar persoonlijke leven wordt een beetje uitgewerkt. Voor een thriller is dat genoeg. De andere karakters blijven vlak en ontwikkelen zich niet, dat is toch wat jammer. De spanningsboog is goed en stabiel maar niet erg hoog, terwijl het plot wel erg origineel en goed gevonden is. Een thriller waarbij de lezer het verhaal echt meebeleeft diep vanuit de politieorganisatie. Desondanks wil je wel graag verder lezen omdat je toch wilt weten hoe en wat. Ondermijnd is in een hoog tempo geschreven. Het taalgebruik is soms wat lastig. Het lijkt soms alsof het verhaal sneller gaat dan de tekst. Dan moet men toch even herlezen om te snappen wat er nu precies gebeurd. Het zijn ook veel korte zinnen waardoor het niet heel vloeiend leest. De manier van schrijven vind ik ook een beetje een te zakelijke manier van schrijven met (te) veel details. En misschien vreemd, dit boek is geschreven omdat de auteur andere verhalen onrealistisch vond. En laat ik dat nu juist van dit verhaal vinden. Ik had meer verwacht van dit boek, maar het is een leuk debuut. Het is een leuk en bijzonder inkijkje in de politieorganisatie.

3 sterren

Geschreven door Erna


Recensie op The New Royalty World

Een spannende thriller van eigen bodem. In het verhaal volgen we Kris, werkzaam bij de politie in Amsterdam. Ze komt uiteindelijk bij de recherche terecht en krijgt enkele onderzoeken op haar bordje. Echter, tijdens het rechercheonderzoek gebeuren er zaken die ze niet vertrouwd. Hoe weten de verdachten waar de recherche mee bezig is? Het begin van een spannend verhaal.

Je kunt als lezer merken dat de auteur dicht bij het vuur zit. Het komt allemaal levensecht over. De thema’s zijn dan natuurlijk ook nog steeds actueel. Thema’s als : terrorisme, witwaspraktijken. Sla de krant maar open of kijk naar het nieuws, bijna dagelijkse kost. De auteur schrijft vlot en zeer beeldend. Als lezer heb je het gevoel het allemaal echt te beleven. Het verhaal zit dan ook van begin tot het einde zeer goed in elkaar en verliest nergens haat geloofwaardigheid.

De personages zijn goed uitgewerkt, met name Kris, daar krijg je als lezer een band mee. Dit komt mede door dat je ook passages uit haar verleden meekrijgt. Samengevat: Een heerlijk thriller van eigen bodem, zo uit het leven gegrepen. Zeker een aanrader!

Geschreven door Elma Bruin - Voogdt