Het hoofd van Little Levy

Het hoofd van Little LevyPeter de Zwaan
ISBN 978-90-8660-414-2
Prijs € 17,95
Verschijnt najaar 2020

Little Levy ging zitten, keek of we elkaar driemaal daags zagen en zei: ‘Lenny is dood, Jeff, en ik ga ze pakken, maar jij moet helpen.’
Ik zag Lenny voor me, 1.17 lang, 40 kilo zwaar, Iolana Szczot voor de burgerlijke stand, Lenny the Giant als ze samen met Little Levy Beaurevoir meedeed aan wedstrijden dwergbowlen. Weinig lichaam maar veel hersens waar ze mee dacht voor twee, soms voor drie als ik niet op mijn best was.
‘Ja?’ zei Levy.
‘Ja,’ zei ik. ‘Waar denk je dat ze zijn?’

De zoektocht van Jeff Meeks en Little Levy naar de moordenaars van Lenny the Giant voert naar Upland in Californië, Totacon in Arizona en Branson in Missouri. Little Levy wordt steeds ongeduldiger en roekelozer. Jeff denkt weliswaar voor hem, maar hij doet daar erg lang over. Levy wil wraak en of hij het overleeft, is van geen belang.
De onopvallende Rockne Paradise bezoekt dezelfde plaatsen. Zijn opdracht is om Little Levy en liefst ook Meeks in leven te houden. De klus valt hem zwaar: iemand een handje helpen heeft iets tegennatuurlijks als je van beroep huurmoordenaar bent.

Hij ging zitten, keek of we elkaar driemaal daags zagen en zei: ‘Lenny is dood, Jeff, en ik ga ze pakken, maar jij moet helpen.’
Levy Beaurevoir was zwaarder geworden. Zijn ogen lagen dieper in hun kassen en de tafel bewoog op het ritme van zijn buik. We hadden elkaar anderhalf jaar niet gezien, niet gesproken, geen bericht gestuurd.
‘Hoe kom jij hier?’ vroeg ik.
‘Via vrienden van Lenny, je weet wel, kleine mensen, lilliputters, dwergen.’ Hij deed iets met een hand die was gezwollen en zag me kijken. ‘Ik drink wel eens wat en tegenwoordig word ik dan kwaad. Er waren twee mannen met een machete. Drie, eigenlijk. Ik ga ze pakken en jij moet helpen van Lenny.’
Levy was goed in beknopte informatie, voornamelijk omdat hij vaak het nut van samenhang niet zag.
‘Lenny is dood, maar ze zei dat ik moest helpen?’
Zijn ogen werden donker en uitdrukkingloos. ‘Ze zei altijd dat ik niet goed was in denken, maar jij wel. Toen je wegging uit New Orleans zei ze dat ik je moest zoeken als haar iets overkwam. Jij kunt denken, net als Lenny.’ Hij maakte een machteloos gebaar. ‘Jij zoekt ze en ik maak ze af. Ja?’
Ik zag Lenny voor me, 1.17 lang, 40 kilo zwaar, Iolana Szczot voor de burgerlijke stand, Lenny the Giant als ze samen met Little Levy Beaurevoir meedeed aan wedstrijden dwergbowlen. Weinig lichaam, maar veel hersens waar ze mee dacht voor twee, soms voor drie als ik niet op mijn best was.
‘Ja?’ zei Levy.
‘Ja,’ zei ik. ‘Waar denk je dat ze zijn?’
Hij maakte bewegingen of hij ging spugen en ik verschoof mijn stoel. ‘Zou ik hier zijn als ik dat wist?’
‘Nee,’ zei ik. ‘Wat denk je van bier?’

1. Het hoofd van Little Levy is het zevende deel uit de Jeff Meeks-serie. In je vorige boek speelden Little Levy en zijn vrouw Lenny the Giant ook een grote rol. Is dit een vervolg of een los verhaal met dezelfde hoofdpersonen?
Het boek is een soort vervolg waar je Lenny the Giant niet voor gelezen behoeft te hebben. Meeks werkt wel nog nauwer samen met Levy dan in Lenny the Giant: voornamelijk omdat hij wel moet. Lenny is vermoord en Levy weet dat hij lang niet slim genoeg is om de moordenaars te vinden. Meeks moet en zal hem helpen, er is geen ontkomen aan.

2. Behoefte aan wraak is de drijfveer voor de zoektocht van Jeff Meeks en Little Levy naar de moordenaars van Lenny the Giant. Een begrijpelijke, maar gevaarlijke emotie. In hoeverre kun je zelf begrip opbrengen voor Levy's woede?
Ik heb er alle begrip voor dat een man als Levy, die zijn beperkingen kent en die zich van a tot z heeft laten leiden en leven door zijn vrouw Lenny, wraak wil nemen.
Maar zelfs al had ik geen begrip, dan heb ik nog steeds fantasie in voorraad en misdaadromans waarin mensen alleen louter kusjes geven, worden na een tijdje misschien wat slap. Het gaat er natuurlijk wel om dat je de redenen voor wraak sterk maakt en goed op papier zet. De lezer moet echt geloven dat Levy maar één doel heeft: de moordenaars vinden.

3. Wie is Rockne Paradise? Zowel de flaptekst als de omslag van het boek suggereren dat hij in dit boek net zo belangrijk is als Jeff Meeks.
Kennen we hem uit andere boeken of is dit de start van een nieuwe serie?

Rockne Paradise is de hoofdfiguur in De Middelman (uitgeverij Elbertinck) en Kelly’s 30.000 (uitg. Cargo). Hij speelt, zonder dat hij bij naam wordt genoemd, al een rol in de Meeks-roman Voortvluchtig (Cargo).
Of hij de hoofdpersoon wordt in een nieuwe serie? Daag me niet uit.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik heb een eigen uitgeverij voor de Bob Evers-serie waarvan volgend jaar de delen 66 en 67 zullen verschijnen. Daar kan ik mijn dagen heel goed mee slijten.
In de vrije uren hou ik me weer bezig met Meeks. De eerste hoofdstukken van een boek dat als werktitel ‘Levy’s geld’ heeft, zijn klaar.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.