De kroonprins

De kroonprinsJacob Vis
ISBN 978-90-8660-413-5
Prijs € 19,95
Verschijnt najaar 2020

Historica Julia Wevers doet een promotieonderzoek naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen. Bij alle vrouwen liep de bruidsvlucht slecht af. Hun man is dood, gevlucht of gevangen genomen en zij zitten met duizenden lotgenoten in gevangenkampen in Noord-Syrië. De Nederlandse IS-bruiden willen terug naar het vaderland, maar hun kansen zijn miniem. Julia heeft een bijzonder motief voor haar onderzoek. Haar vriend Ahmed Al Rachid, de beoogde kroonprins van IS, leidde jarenlang een dubbelleven als mol in Nederland. In 2017 pleegde hij een aanslag op de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne en Nederland die op het nippertje mislukte. Ahmed kreeg dertig jaar gevangenisstraf die hij uitzit in Vught. Julia, die geen flauw vermoeden had van het dubbelleven van haar vriend, blijft hem tijdens zijn gevangenschap trouw bezoeken. Ze verricht haar onderzoek in Syrië met een team van de AIVD onder leiding van topspion Rein Meesters. Hun rapport maakt indruk op het kabinet, maar het politiek beladen voornemen om de vrouwen terug te halen breekt abrupt als IS op de Dam een aanslag pleegt waarbij tientallen doden vallen.

Het drietal deinsde achteruit alsof ik ze met een pistool had bedreigd. De voorvrouw kwam behoedzaam naderbij, bestudeerde de medaille zonder hem aan te raken en keerde terug naar de andere twee. Fluisterend overleg. Opeens draaide de voorvrouw zich om en duwde haar collega’s naar buiten. De Hollandse leidster trok de voorhang achter hen dicht en maakte hem met touwen vast. ‘Voorlopig niet buiten pissen, meiden,’ zei ze. Toen keek ze mij aan en vroeg: ‘Wat heb jij om je nek hangen dat die wijven zo bang maakte?’
‘De zilveren adelaar die Ahmed kreeg van IS toen hij na de aanslag was veroordeeld.’
‘Laat zien.’
Ik toonde haar de medaille.
‘Het is oud-Arabisch,’ zei ze. ‘Wat staat er op?’
‘Voor moed voorbij de dood.’
‘Eigenlijk krijg je hem dus postuum.’
‘Dertig jaar cel is bijna doodstraf.’
Ze knikte. ‘Maar goed, het is dus een soort Willemsorde.’
‘Zoiets.’
‘Jezus, en dat loopt hier zomaar vrij rond. Laat hem nog eens zien.’
‘Ik doe hem niet af,’ zei ik. ‘Wie hem wil bekijken, moet hier komen.’
Zelfs de kinderen kwamen kijken. En toen iedereen hem had gezien maakte ik mijn jurk weer in orde met veiligheidsspelden die iemand ergens vandaan had gehaald. ‘Wat willen jullie nog meer zien en horen?’ vroeg ik.
‘Voorlopig niets,’ zei de leidster. Ze gaf me een hand. ‘Ik ben Kim Polman. Je hebt de hisbah de tent uit gejaagd. Dat is nog niemand gelukt. Je hebt het gemaakt, dame. Nu zijn wij aan de beurt.’

1. De kroonprins gaat over IS-bruiden. Dat is een actueel thema, maar ook een thema dat zowel politiek als maatschappelijk erg gevoelig ligt. Waarom heb je besloten hierover te schrijven?
Precies vanwege de redenen die je al noemt: het is actueel en het ligt maatschappelijk erg gevoelig. Bovendien sluit het heel goed aan bij de situatie van de hoofdpersonen – Julia en Ahmed – die we al kennen uit Don Quichote. Mijn vraag was: hoever gaat een jonge, ontwikkelde vrouw die alle kansen heeft op een geslaagd maatschappelijk leven in haar liefde voor een IS-terrorist die een zeer lange gevangenisstraf uitzit vanwege een terreuraanslag. Die liefde is fnuikend voor een normaal, geslaagd leven, waarvoor zij, zoals gezegd, alle kansen had.

2. Hoofdpersoon Julia Wevers doet een promotieonderzoek in Syrië naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen. Ze krijgt hierbij hulp van een topspion van de AIVD. Hoeveel research heb je moeten doen om hierover een realistisch en geloofwaardig verhaal neer te zetten? En op welke manier heb je dat aangepakt?
Er was veel research nodig en dat is lastig, want de veiligheidsdienst is een gesloten bastion waar je niet zomaar binnenkomt. Met datgene dat wel naar buiten komt, plus wat ik overal en nergens kon vinden kon ik toch een geloofwaardig verhaal bedenken. Ik ben wel benieuwd naar reacties vanuit de AIVD.

3. In hoeverre is dit verhaal op waarheid gebaseerd? En hoe houd je voor jezelf en de lezer de grens tussen waarheid en fictie duidelijk?
Het verhaal is geloofwaardig, maar het blijft fictie. Alle personages zijn fictief en dat is op zich al genoeg om duidelijk te maken dat het een fictief verhaal met een hoog werkelijkheidsgehalte.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben bezig met een heel ander type roman, waarover ik nog niet te veel kan zeggen. Eerst maar eens zien wat het wordt.
En verder heb ik een nieuwe thriller in mijn hoofd waarin mijn bekende IJsselmondepersonages terugkomen.

In de afgelopen maanden heb ik een uitvoerig pleidooi geschreven vanuit mijn vorige vakgebied, de bosbouw. Dat gaat over het kappen van bos om er stuifduin van te maken, waartegen ik fel gekant ben en met mij een grote groep verontruste bosbezoekers. Die brochure verschijnt eind deze maand.

Recensie op Hebban

Het verhaal gaat over Julia die een relatie heeft met een Is strijder , die gevangenzit in de EBi in Vught. Zij doet onderzoek naar IS bruiden en gaat daarvoor naar Sirie om verder onderzoek te doen. in het begin blijft de relatie in stand terwijl haar vriend, die haar eerder het leven gered heeft , in Vught vastzit maar na verloop van tijd lijken er toch scheuren te gaan ontstaan. In het verhaal maakt je de ontwikkeling van Julia mee, de werkwijze van IS, het relaas van de IS bruiden, en het samen spel van al deze factoren. het boek zit knap in elkaar en ook de actualiteit wordt niet vergeten, gezien het feit dat ook Covid 19 nog langs komt.

4 sterren

Geschreven door Marcel


Recensie op ThrillZone

Vis beschrijft in De kroonprins het turbulente leven van de intelligente, mooie en nog jonge en wat naïeve, idealistische Julia. Met haar gevoelens die voortdurend in strijd zijn met het gezonde verstand kan ze niet weerstaan aan de liefde voor de IS-terrorist.
Vanuit zijn diepe research waarvan inmiddels bekend is dat het deels ook een hobby is, weet Vis een plot op te zetten dat uitblinkt in geloofwaardigheid en detaillistische nauwkeurigheid. Dat er ter plaatse in de IS-kampen mensonterende dingen gebeuren, sijpelt weleens door naar Nederland maar dat staat in geen vergelijking met hetgeen de auteur vertelt. Eerdere boeken van Vis hebben al ruimschoots aangetoond dat hij niet alleen een talentvol schrijver is maar ook een meesterverteller.
Die twee eigenschappen gecombineerd met de informatie die zijn research heeft opgeleverd, zijn de reden dat de lezer zich in het anonieme gezelschap van Julia waant en haar vergezelt op de levensweg die ze aflegt. Een weg vol met twijfels, onverzettelijkheid, spanning en gevaar…

Samengevat is dit avontuur niet alleen een heerlijk weglezend verhaal maar ook een onderwerp dat je aan het denken zet. Natuurlijk is niet geoormerkt welke onderdelen fictie betreft of feitelijk juist zijn. Ook dat kun je tot een kwaliteit rekenen van de auteur die al eerder in de trilogie over Nederlands-Indië heeft bewezen een feilloze mix van feiten en fictie te kunnen maken zonder de geloofwaardigheid daarmee geweld aan te doen. In dit actueel politiek beladen avontuur is het goed te bedenken dat de werkelijkheid nooit ver van de fantasie af hoeft te liggen. Het is de auteur wederom zeer goed gelukt om een realistisch beeld te scheppen rond de duistere leefwereld van IS-vrouwen.

Eindoordeel: 4,0 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 4 sterren
Psychologie: 4 sterren

Geschreven door Cees van Rhienen


Biblion-recensie

Historica Julia Wevers, de hoofdpersoon, werkt aan de Universiteit van Leiden aan een proefschrift over IS-bruiden. Deze Nederlandse vrouwen zijn in Syrië en willen naar Nederland terugkeren. Julia is de minnares van Ahmed Al Rachid, een IS-strijder die jarenlang een dubbelleven leidde waar Julia niets van wist, maar die nu wegens het plegen van een aanslag in de gevangenis zit. Voor veldonderzoek vertrekt Julia met een team van de AIVD, o.l.v. van Rein Meesters naar Syrië. Zij interviewt 23 IS-bruiden en raakt betrokken bij de gruweldaden van voor- en tegenstanders van het Kalifaat. Terug in Nederland vindt een IS-aanslag in Amsterdam plaats en ook wordt Ahmed op gewelddadige wijze bevrijd. Kunnen de IS-bruiden nu nog terug? Op verzoek van Ahmed, die voor het Kalifaat blijft strijden, gaat Julia opnieuw naar Syrië en komt daar in de positie van dubbelspion terecht. Het boek heeft thrillerachtige elementen, maar is toch meer een politieke roman. De intrige is ingewikkeld; sommige gedeelten zijn wat onwaarschijnlijk. Bestemd voor de meer gevorderde lezers, die het verhaal in de actuele politieke ontwikkelingen kunnen plaatsen.

Geschreven door Drs. J.H. van Capelleveen


Recensie op The New Royalty World

De kroonprins is een kennismaking met het werk van Jacob Vis. Een kennismaking dat goed bevallen is. Het nieuwe boek “De Kroonprins” vertelt het verhaal van Historica Julia Wevers, die een promotieonderzoek doet, naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen. Voor vele van deze vrouwen loopt dat op een nachtmerrie uit. Het bijzondere is, dat Julia zelf ook een IS vrouw is, haar vriend heeft een hoog aanzien binnen de IS.

Het is een bijzonder boeiend verhaal, met de nodige spanning. Vanaf het begin zit je in het verhaal en dat blijft tot het einde zo. Het laat je eenvoudig weg niet meer los. Dit komt mede door de vlotte manier van schrijven en het tempo van het verhaal. Nergens verslapt het.

Het is ook een best actueel verhaal, we kennen allemaal tot op de dag van vandaag de aanslagen al dan niet opgeëist door de IS. Tevens kennen we de beelden vanuit Syrië. Tel daarbij de berichtgeving van de Nederlandse vrouwen en kinderen die in Syrië vastzitten. Het zou zo een non-fictie verhaal kunnen zijn. De gebeurtenissen zijn zo levensecht beschreven. Als lezer kruipt het echt onder je huid. Het geeft aan dat de auteur een zeer goede research heeft gedaan.

Samengevat : Een boeiend, intrigerend en spannend verhaal, goed uitgewerkte personages en gebeurtenissen. Een boek wat je van begin tot het einde vast houdt. Dat niet alleen : het houdt je na het lezen ook nog wel even bezig, juist omdat het zo echt overkomt. Boek is het lezen meer dan waard.

Geschreven door Elma


Recensie op Boekenflits

Intrigerend en verontrustend. Deze woorden vind ik het beste slaan op de nieuwe thriller van Jacob Vis. Het verhaal loopt als een trein en heeft heel veel vaart; de gebeurtenissen zijn actueel (zelfs Covid-19 komt voorbij), rauw-realistisch en hier en daar flink ‘over the top’. Maar dat past wel heel goed bij het centrale thema en is daarom niet storend.

Het enige wat ik niet direct begreep, is het escortavontuur van hoofdpersoon Julia. Ik vermoed dat de schrijver wil benadrukken dat ze een onafhankelijke ‘tough cookie’ is, maar weet niet of dit daarvoor dé manier is. Maar vermoedelijk zegt dat meer over mij…

Het verhaal maakte indruk en ik merk dat het – bijna 72 uur na lezing van het boek – nog steeds rondspookt in mijn hoofd. Intrigerend dus!

Historica Julia Wevers doet een promotieonderzoek naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen.

Bij alle vrouwen liep de bruidsvlucht slecht af. Hun man is dood, gevlucht of gevangen genomen en zij zitten met duizenden lotgenoten in gevangenkampen in Noord-Syrië. De Nederlandse IS-bruiden willen terug naar het vaderland, maar hun kansen zijn miniem.

Julia heeft een bijzonder motief voor haar onderzoek. Haar vriend Ahmed Al Rachid, de beoogde kroonprins van IS, leidde jarenlang een dubbelleven als mol in Nederland. In 2017 pleegde hij een aanslag op de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne en Nederland die op het nippertje mislukte. Ahmed kreeg dertig jaar gevangenisstraf die hij uitzit in Vught.

Julia, die geen flauw vermoeden had van het dubbelleven van haar vriend, blijft hem tijdens zijn gevangenschap trouw bezoeken. Ze verricht haar onderzoek in Syrië met een team van de AIVD onder leiding van topspion Rein Meesters.

Hun rapport maakt indruk op het kabinet, maar het politiek beladen voornemen om de vrouwen terug te halen breekt abrupt als IS op de Dam een aanslag pleegt waarbij tientallen doden vallen…

4 sterren

Geschreven door Kel Koenen


Recensie op Boekrecensies Charles Kuijpers

Jacob Vis heeft een fijne pen. Hij is een meesterlijke verteller en weet de lezer daarmee voortdurend bij de les te houden. Schrijfstijl en woordgebruik zijn voorbeeldig. In de opbouw van het verhaal vinden af en toe lastige gedachtesprongen en wijzigingen van tafereel plaats. Dat vergt wel wat van de concentratie. De gebeurtenissen zijn veelal begrijpelijk vanuit de vreeswekkende ideologie van IS, maar ze zijn soms wel ongeloofwaardig. Vanwege de dreiging van spoilers wordt daar verder hier niet op ingegaan.

De levenswandel van Julia is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, ze lijkt enerzijds heel standvastig maar anderzijds vrij labiel. Platte seks die overigens zeker niet platvloers is beschreven, neemt een nogal overheersende plaats in het verhaal in. Ook op dit punt moge de werkelijkheid in onder meer een vluchtelingenkamp wellicht zo zijn, maar sommige lezers zal het gevoel bekruipen dat het wel even wat minder mag.

Jacob Vis heeft in dit boek een belangwekkend maatschappelijk thema gevlochten waarover het laatste woord nog lang niet is gezegd. Het realiteitsgehalte van de verhaallijnen is niet altijd helder, maar goed, het is tenslotte ook fictie.

“De kroonprins” is gewoon een lezenswaardig boek voor de lezer die bestand is tegen beschrijvingen van nare omstandigheden en een lichte overdosis niet erg expliciete seks. Het boek krijgt de kwalificatie “goed” en verdient daarmee drie heldere sterren.

Geschreven door Charles Kuijpers