De dagen van toen

De dagen van toenKirstin Rozema
ISBN 978-90-8660-418-0
Prijs € 16,95
Verschijnt december 2020

Marjan belooft haar oom op zijn sterfbed dat zij zijn oude hotel, dat jaren leeg gestaan heeft, weer in ere herstelt. Financieel heeft haar oom alles goed kunnen regelen, dus zijn alleen de kosten voor de verbouwing en de maandelijkse lasten voor haar.
De verbouwing verloopt spoedig, maar al gauw merkt ze dat de bewoners van het dorp waarin het hotel staat een beetje vreemd doen. Er gaan praatjes rond over het hotel en ze weet niet wat ze ervan moet denken. Dat er iets niet klopt weet ze, maar ze heeft geen idee wat dat is. Tot haar klusjesman haar op iets heel vreemds wijst. Vanaf dat moment heeft Marjan twee doelen: ze moet zien dat het hotel op tijd opent zodat ze geld kan verdienen, maar ze moet ook achter het mysterie van het hotel komen.

De dagen van toen vertelt over verraad, verdriet, maar ook over opnieuw beginnen en alle schepen achter je verbranden. Wordt Marjan gelukkig in ‘Het Domein van Amerleef” of moet ze toch een andere naam voor het hotel bedenken om een frisse nieuwe start te maken?

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Er is (nog) geen interview beschikbaar.

Biblion-recensie

Marjan Domein neemt na de dood van haar oom voor een symbolisch bedrag het hotel ‘Het Domein van Amerleef’ over. Ze denkt dat er alleen achterstallig onderhoud is, maar valt van de ene verbazing in de andere. Nog voor de opening van het hotel staan er twee onverwachte gasten op de stoep met wie ze veel te stellen krijgt. Vervolgens ontdekt Marjan, op aanwijzing van de klusjesman, een mysterieuze kastenwand en dat leidt naar onbekende vertrekken. Voeg daarbij twee overvallen in het dorp, een diefstal in het hotel, Marjans familie die de geest uit het hotel wil en een bijzonder verhaal uit de oorlog. De titel laat zich daarna makkelijk verklaren. Het geheel is een vlot leesbare roman geworden die past in de serie van Ellessy Relax: mysterie, wat spanning, een familiegeschiedenis en een romantisch slot. De auteur (1967) schrijft ook kinderboeken. Als Sophie Ester schrijft ze misdaadromans.

Geschreven door H.W.L. Keus-Asveld


Recensie op Diane's Boekenhoekje

Voor ik begin, wat een mooie cover…..de kleuren en de rok…prachtig!

Kirstin Rozema heeft een mooie roman geschreven waarin veel verschillende onderwerpen ter sprake komen. Een verbouwing, een geheim, logees, familieperikelen enz.
Het gevolg is dat het naast dat het best veel is wat er op Marjan en de lezer afkomt, niet alle onderwerpen voldoende uitgediept worden. En dat vind ik als veellezer van historische romans een beetje jammer, ik smulde van het historische gedeelte….
Maar dat is een keuze die de auteur maakt….alles komt op het einde van het boek wel mooi bij elkaar en het verhaal was voor mijn gevoel te snel voorbij. Want dan pas komt de romantiek los en wordt het echt een mooi, goed leesbaar verhaal. En dat maakt veel goed.

Het enthousiasme waarmee Kirstin Rozema een verhaal wil vertellen spat van de pagina’s af, Ze heeft ook een schrijfstijl die heel fijn leest. Ze maakt gebruik van een spontane manier om personages te introduceren en het verhaal te presenteren. Geen aanloop maar ‘hóp, het verhaal induiken.”
Het boek valt ook op tussen de vele romans die tegenwoordig verschijnen waarin het verhaal uit heden en verleden op een andere manier bij elkaar komt. Dat is prettig om te ervaren dat ze niet met de meeste auteurs meelift maar haar eigen weg kiest.
Ik verwacht van Kirstin Rozema nog vele mooie romans waarin ze de lezer echt mee zal nemen in haar verhaal. Ze mag van mij een boek schrijven dat alleen over het mysterie uit het boek gaat...

Geschreven door Diane


Recensie op In de boekenkast

De dagen van toen is het nieuwste boek van Kirstin Rozema. Vanaf het begin wordt de spanning goed opgebouwd en allerlei geheimen worden mondjesmaat onthuld. Daarom blijf je geboeid lezen om erachter te komen, hoe de werkelijke toedracht is geweest, met als klap op de vuurpijl een originele en onverwachte ontknoping. Pas dan wordt de betekenis van de kleurrijke cover duidelijk en ook hoe toepasselijk de titel is.

De personages in het boek worden duidelijk neergezet. Hoofdpersoon Marjan doet wel een beetje naïef aan, ze is zo goed van vertrouwen dat iedereen met een zielig verhaal meteen op haar hulp kan rekenen. Dat komt haar soms duur te staan, maar het roept ook sympathie op voor haar persoon. Niet alle personages worden goed uitgewerkt, maar voor de voortgang van het verhaal is het ook niet per se noodzakelijk.

De schrijfstijl van Kirstin Rozema is eenvoudig en makkelijk te volgen, zodat het boek vlot te lezen is. De gedachtewereld van Marjan wordt breed uitgesponnen, van ieder twijfeltje en iedere overpeinzing wordt de lezer minutieus op de hoogte gebracht. Toch zorgt dit niet voor vertraging in het verhaal, het geeft een goed beeld van haar beweegredenen en haar doorzettingsvermogen. Het boek staat bol van de geheimen en Marjan is vastbesloten daar opheldering over te krijgen. Op het eind vallen alle puzzelstukjes op hun plek en daar had wat meer aandacht naar uit kunnen gaan, zodat die wat geleidelijker aan gepresenteerd waren. De opgebouwde spanning valt iets te abrupt weg en sommige problemen worden wel erg makkelijk opgelost. Maar al met al is De dagen van toen voor de liefhebber van feelgoodverhalen met de nodige geheimen een echte aanrader.

3,5 ster

Geschreven door Hannie


Recensie op Lou-Ann's choice

Ik kon de boeken van Kirstin Rozema nog helemaal niet. Maar gelukkig nu wel! Ik moest even inkomen in het begin van De dagen van toen maar al snel komen daar de eerste eigenaardige vraagtekens bij de gebeurtenissen in het verhaal. Alsof er mee achter moet zitten maar dat pas later duidelijk wordt. Wat voor een boek natuurlijk goed is want dan wil je door blijven lezen. En ja dat gebeurde natuurlijk ook! Een paar uur later had ik het boek uitgelezen en had ik een voldaan gevoel. Het boek heeft inhoud, geheimzinnigheid en spanning. Goede combinatie voor een verhaal. Leest lekker weg en voor de aankomende zomervakantie zou ik hem dan ook zeker aanraden om lekker mee te ontspannen!

Geschreven door Dionne


Recensie op Hebban

De dagen van toen is het nieuwste boek van Kirstin Rozema en springt gelijk in het oog met de rode cover. Dit keer neemt Rozema de lezer mee in een mooi verhaal die van begin tot eind boeit en de lezer met een tevreden gevoel achterlaat.

Rozema is een auteur die weet hoe ze een verhaal moet opbouwen. Ik heb meerdere boeken van haar gelezen en ik blijf genieten van haar boeken. Ze gebruikt korte, makkelijke zinnen waardoor het verhaal lekker vlot wegleest. Ook weet ze de personages een gezicht te geven waardoor het verhaal beeldend wegleest. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van dit verhaal. Het is een verhaal wat zomaar echt gebeurd had kunnen zijn.

Na het lezen van De dagen van toen moest ik even bijkomen van het verhaal. Heden en verleden lopen goed in elkaar over en Rozema weet de emotie goed over te brengen. De meeste personages komen voldoende aan bod om het verhaal een goede balans te geven. Het eind had voor mij nog iets meer emotie mogen kennen, maar dat is echt maar een klein detail. Wat mij betreft heeft Rozema weer een goed en onderhoudend verhaal geschreven die menig lezer zal kunnen bekoren.

Ik hoop dat Rozema voorlopig nog blijft schrijven. Ze weet met haar creaties de lezer van jong tot oud te plezieren. Zo schrijft ze jeugdboeken, maar ook boeken voor volwassenen. Beiden genres heb ik tot nu toe met plezier gelezen en ik hoop voor Rozema dat veel lezer haar boeken zullen ontdekken en lezen.

4 sterren

Geschreven door Antoinette van Steeg


Recensie op Hebban

Wat een boek! Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in een heerlijk verhaal. Wat een fijne schrijfstijl heeft Kirstin Rozema. Een eenvoudige schrijfstijl met makkelijke taalgebruik. Hier-door leest het verhaal heel erg vlot.

Het verhaal is volop genieten. Mooie thema,s zoals rouw, verdriet, doorzettingsvermogen maar ook het maken van keuzes en het achter je verbranden van schepen zijn in het verhaal verwerkt. Het voelt of zit je midden in het wereldje van Marjan en de bewoners van het dorpje Amerleef.

Het is heel erg mooi hoe Rozema in dit verhaal het heden en het verleden met elkaar heeft verweven. Al lezend blijf je nieuwsgierig naar hoe het verhaal van Marjan en het hotel in elkaar zit. Tijdens het lezen voel je een stukje spanning wat erg mooi wordt opgebouwd naar het slot. Nergens wordt het voorspelbaar en uiteindelijk word je als lezer verrast met een mooi stukje geschiedenis en een prachtig slot van een bijzonder verhaal.

Bij de cover had ik eerst mijn twijfels. Hoewel ik de cover erg mooi en kleurrijk vind, had ik mijn twijfels of deze bij het verhaal zou passen. Maar niets is minder waar. In het laatste hoofdstuk van het boek wordt je alles duidelijk en blijkt dat de cover helemaal goed gekozen is. Heel smaakvol en bijzonder. Ook de titel van het boek blijkt na het lezen van het laatste hoofdstuk een voltreffer, echt heel mooi passend bij het verhaal.

De personages zijn mooi gekozen en goed uitgewerkt. Hoofdpersoon Marjan is een beetje naïef hier en daar maar daardoor ga je ook zo van haar houden en ga je haar keuzes begrijpen. Een klein beetje teleurgesteld was ik aan het eind waar naar mijn idee e.e.a. rondom Marjan beter uitgewerkt had kunnen worden. Maar dat is maar een heel klein detail op het hele verhaal.

Het was volop genieten met Marjan en haar familie en dorpsbewoners! Echt een geweldig verhaal wat ik aan iedereen die van feelgood houdt aan kan raden. Ik beoordeel het boek met 4,5*

Geschreven door Amarins