De tweede vrouw

De nieuwe postbode van OosterendAstrid Witte
ISBN 978-90-8660-419-7
Prijs € 16,95
Verschijnt september 2020

Na tientallen speeddates en een lidmaatschap op drie datingsites heeft Gregoor haar eindelijk gevonden. Natuurlijk is Jessica niet perfect, maar al snel gaan ze samenwonen in zijn bungalow in Garderen, waar hij sinds de vermissing van zijn vrouw Anette alleen woont. De recherche is nog steeds naar haar op zoek, sinds ze anderhalf jaar geleden spoorloos verdween.
In eerste instantie zoekt Jessica er niets achter wanneer Gregoor blondeermiddel voor haar koopt, en met parfum en nieuwe kleren komt aanzetten. Maar wanneer hij ook nog een nieuwe bril voor haar uitzoekt, krijgt ze het idee dat hij haar wil veranderen in iemand die ze niet is. De buurvrouw en Gregoors zus kijken haar zorgelijk aan en stellen vreemde vragen. Wie was zijn vrouw eigenlijk en wat is er met haar gebeurd?

‘Is het niet aandoenlijk? Het zijn net mensen, he?’ Ze zaten op een bankje tegenover de gorilla’s. ‘Zoals die moeder haar kleintje beschermt. Daar kan menig mensenmama nog wat van leren,’ zei Jessica.
Ze likte met haar blik in de verte van haar ijshoorntje. Rondom haar lippen had zich een bruin randje gevormd van glimmend chocolade ijs.
Ze begon te ratelen over een vroegere buurvrouw die haar peuter regelmatig alleen thuisliet. Omdat ze strak gefocust was op de apen in het buitenverblijf, zag ze niet dat er een wesp om haar heen zwermde. Het gestreepte insect zigzagde wat heen en weer, voordat hij midden op het bruine zoete goedje landde. Hij wipte verblijd met zijn vleugels en terwijl Jessica onafgebroken door kwebbelde, ging haar gezicht langzaam dichter naar de oubliehoorn toe en kwam haar tong naar buiten zoals in een vertraagd filmpje van een kameleon die zijn prooi vangt. Nog even en een chocolade ijsje zou voor haar altijd een nare bijsmaak hebben.
Hij kon haar tegenhouden, maar zijn armen lagen comfortabel op zijn schoot in de zon en leken geen behoefte te hebben aan actie.
Een fractie van een seconde voordat haar mond in aanraking kwam met zijn doel, was de wesp blijkbaar verzadigd en vloog weg.
‘Kom, we gaan,’ zei hij.

1. De tweede vrouw is niet je eerste boek, maar wel je eerste thriller. Je andere boeken zijn jeugdromans en liefdesromans. Waarom heb je de keuze gemaakt om een ander genre te schrijven?
Ik schrijf puur wat in me opkomt en dat hangt dus niet perse samen met een bepaald genre of een vaste leeftijdscategorie. Mijn ideeën voor boeken lopen zeer uiteen en ik vind het ook leuk om niet telkens in hetzelfde genre te schrijven.

2. De tweede vrouw is een psychologische thriller. Wat kenmerkt volgens jou dit subgenre en in welk opzicht voldoet De tweede vrouw daaraan?
Wat voor mij een thriller psychologisch maakt, is dat het niet alleen maar om de misdaad draait en er vooral actie in voorkomt, maar dat er dieper op de hoofdpersonages wordt ingegaan. Waar is een mens toe in staat en wat beweegt hem of haar om een bepaalde daad te plegen? Dit is ook waar het in De tweede vrouw om draait.

3. Wat inspireerde dit verhaal? Is het gebaseerd op een werkelijke misdaad?
Het verhaal is niet gebaseerd op waargebeurde misdaad. Het zaadje voor dit boek werd geplant toen ik in een restaurant iemand zag zitten die in een flits leek op mijn overleden oma. Verder kan ik er nog niets over zeggen...

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik hoop zeker dat er in de toekomst nog meer boeken van mij worden gepubliceerd. Momenteel liggen er vier andere manuscripten ter beoordeling bij verschillende uitgevers. Dit gaat van een (oorlogs)drama tot een prentenboek.

Recensie op Thrillzone

Nog voor het lezen begint dringt zich al snel de conclusie op dat het boekje uit een beperkt aantal bladzijden (136) bestaat. Het moet nauwelijks mogelijk zijn om daar een volledig verhaal met goed neergezette en verdiepte personages in een tot de verbeelding sprekende achtergrond met een strakke spanningslijn in een nauwkeurig opgebouwd plot neer te zetten. Al lezend wordt dit steeds meer bevestigd terwijl het idee zich uitstekend leent om daar een boeiend en spannend plot, inclusief wendingen, verrassingen en knetterende ontknoping in kwijt te kunnen.
Daar heeft de auteur echter helaas niet voor gekozen. In een snelle start waarin veel zaken bij haar al volkomen duidelijk zijn komt ze direct to the point en beperkt zich tot het opsommen van de gebeurtenissen. Aanleidingen, achtergronden en glasheldere motieven worden hierbij nauwelijks meer genoemd en beschouwt Witte als gegeven.

Samengevat is De tweede vrouw een goed ontsproten idee wat strak is opgetekend maar in de uitwerking te weinig gebruik heeft gemaakt van alle mogelijkheden. Van de optie om een strakke spanningslijn op te bouwen en daar raffinement aan toe te voegen is te weinig mee gedaan. Voor de gemiddelde lezer is deze eerste thriller voor volwassenen een vertelsel waarin de intonatie ontbreekt en mogelijkheden om meer kleur aan te brengen niet zijn gebruikt waardoor het geheel redelijk vlak blijft en bijna als een verslag kan worden gelezen.

Eindoordeel: 3,0 sterren

Spanning: 2 sterren
Plot: 3 sterren
Leesplezier: 3 sterren
Schrijfstijl: 3 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 3 sterren

Geschreven door Cees van Rhienen


Recensie op Hanneke Tinor-Centi

De tweede vrouw is weliswaar geen lijvige roman, maar Witte weet in de beperkte ruimte, de situatie prima te schetsen en de spanning knap op te bouwen. Bovendien krijgt de lezer een goed beeld van de belangrijkste personages in het verhaal. Haar schrijfstijl is toegankelijk en beeldend en haar dialogen zijn natuurlijk. Al met al een knappe prestatie.

Terwijl de vragen verder blijven kriebelen en knagen, neemt de auteur haar lezers mee richting een fijn uitgewerkt plot.

De tweede vrouw is het eerste verhaal binnen het thrillergenre voor Witte en ze bewijst daarmee eens te meer een veelzijdig auteur te zijn.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Lezersrecensie op Hebban

Wat meteen opvalt is dat het een dun boek is. Astrid de Witte heeft een prettige en vlotte schrijfstijl dat het maakt dat het boek voor een groot publiek toegangelijk is. De weinige personages in het boek hadden van mij meer diepgang mogen hebbben. Gregoor is een manipulatief persoon waar je meteen het onderbuik gevoel bij krijgt maar Jessica blijft voor mij wat oppervlakkig. Ook mis ik de echte spanning in het verhaal. Af en toe is het wat voorspelbaar en wanneer de puzzelstukjes bij elkaar komen is het al snel duidelijk hoe de vork in de steel zit.
Een prettig boek voor tussendoor maar geen thriller. Ik geef het 3 sterren.

Geschreven door Inge


Biblion-recensie

Gregoor is een alleenstaande man. Zijn kanariepiet betekent alles voor hem. Zijn vrouw, Anette, is al lange tijd vermist en hij is op zoek naar een nieuwe vrouw in zijn leven. Hij verwacht niet meer dat zijn vermiste vrouw nog terugkomt. Via een datingsite ontmoet hij de oppervlakkige Jessica en al snel gaan ze samenwonen. Dan gaat Gregoor zich raar gedragen. Hij probeert Jessica te veranderen, zodat ze steeds meer op Anette lijkt. Hij houdt niet van Jessica, maar wil ook niet alleen zijn. De vraag is of hij het verlies van Anette wel heeft verwerkt. Af en toe krijgt hij berichten van een helderziende vrouw die verontrustende beelden binnenkrijgt. Ook politierechercheur Arnold duikt steeds op, want het onderzoek naar de vermissing loopt nog. Ondertussen probeert Gregoor zijn zus en buurvrouw bij Jessica weg te houden, omdat hij niet wil dat zij te veel over zijn verleden weet. Een thriller met de juiste dosis spanning en een onverwacht einde, geschreven in een vlotte, beeldende stijl. Astrid de Witte (1981) schrijft jeugdboeken en romans. Haar eerste thriller is geslaagd, spannend maar soms vrij voorspelbaar. De hoofdpersonage is goed uitgewerkt, maar de andere personages zijn wat oppervlakkig.

Geschreven door M.D. Broersma


Recensie op De Perfecte Buren Leesclub

Ik startte direct en na het lezen van de proloog moest ik verder. Jeetjemina. Dit wordt spannend! Het verhaal gaat over Gregoor. Hij heeft sinds de vermissing van zijn vrouw Annette nog geen waardige vervangster gevonden. En zo letterlijk moet je het ook nemen. Vervangster. Een lookalike van zijn Annette. Op allerlei manieren heeft hij geprobeerd een geschikte kandidaat te vinden maar eindelijk komt Jessica op de proppen. Zij heeft helaas ook veel eigenschappen welke hem mateloos irriteren. Maar aan het uiterlijk kan hij wel het een en ander veranderen. Hij krijgt haar zover het haar blond te verven en een brilmontuur a la Annette te nemen. Zij weet dit helemaal niet maar de buurtgenoten van Gregoor valt het direct op. Zij spreken haar er ook op aan. En hij verbiedt contact te hebben met de directe buren.

Maar het roept natuurlijk van alles op bij Jessica. Wie was Annette? Wat is er gebeurd? En dan komen er antwoorden. Bizarre en onwerkelijke antwoorden. Je wilt verder lezen en voor je het weet is het boek uit. Dichtklappend kwam ik tot de conclusie dat het wel redelijk voorspelbaar was. Maar de schrijfstijl is lekker vlot en pittig. Ik wilde eigenlijk wel steeds weten of mijn voorspelling en voorgevoel ook uitkwam, en helaas was dit vaak wel zo. Ik zat niet op het puntje van mijn stoel maar het was te spannend om het boek weg te leggen. Missie geslaagd.

De cover ziet er aantrekkelijk uit. Ik ben daar toch gevoelig voor maar weet heel goed dat dit natuurlijk ook vaak teleurstellend werkt. Of misleidend. Ik vond de walging van Gregoor betreffende bepaalde gewoontes en handelingen van Jessica subliem beschreven. Ik herkende er ook veel van. Wat zegt dat over mij? Haha. Zet mij naast een smakkend iemand of in de bioscoop naast een popcorneter. Pffff. Ik ben in staat te verkassen.

Al met al een drie en halve ster voor Astrid Witte! Een vermakelijk boek maar naar mijn mening te kort en te licht. Ik ben heel benieuwd naar de volgende thriller!

3,5 ster

Geschreven door Linda Zweep


Recensie op Boekrecensiesblog

In slechts 136 bladzijden weet Astrid Witte een kort, maar krachtig verhaal neer te zetten. ‘De tweede vrouw’ is de eerste psychologische thriller van de schrijfster, die voorheen jeugdboeken en romans heeft geschreven.

Veel vragen
Tijdens het lezen spoken de vragen door je hoofd: wat is er eigenlijk met zijn vrouw gebeurd? Waarom moet deze ‘tweede’ vrouw voor hem veranderen? Doordat het verhaal kort is (maar wel goed uitgewerkt), blijft vooral het karakter van Jessica een beetje vlak. Waarom blijft ze bij hem? Hier had ik graag meer over willen lezen. Het boek had daarom iets langer kunnen zijn, om dit beter te begrijpen.

De tweede vrouw is spannend maar kort
‘De tweede vrouw’ leest erg vlot en blijft een spannend (maar net iets te kort) verhaal: je moet weten wat er nu echt gebeurd is, wat is de waarheid? Al met al is het een goede eerste psychologische thriller van Witte. Ik ben benieuwd naar het volgende verhaal!


Recensie op Hebban

De 1e thriller van Astrid Witte.
De eerste indruk is het een erg dun boekje. De kaft springt er uit, waardoor je aandacht wordt getrokken.

Gregoor heeft al verschillende dates gehad voordat hij de brunette Jessica leert kennen. Ze is niet perfect maar voldoet wel aan de eisen die hij stelt. Al na een paar maanden stelt hij voor om te gaan samenwonen. Stap voor stap probeert hij haar te veranderen. Een potje blonde haar verf, een andere bril en zelfs de kledingkeuze ziet hij liever anders.

Waarom Gregoor dit doet kom je tegen het einde van het verhaal achter. Tijdens deze reis gebeuren er bizarre dingen. De schrijfster weer je mee te nemen in het hoofd van Gregoor en uiteindelijk een verrassend plot weg te geven.

Het verhaal leest heel gemakkelijk weg, een niet al te ingewikkeld plot met een verassende wending. Jammer dat het boekje vrij dun is waardoor er weinig ruimte is om de hoofdpersonages beter te leren kennen.
Naar mijn idee een leuk boek voor tussendoor of voor de beginnende lezer.
3 sterren omdat ik er wel van heb genoten.

Geschreven door Corina


Recensie op Hebban

Het verhaal over “De tweede vrouw” wordt verteld in een klein boekje.
Ik vond de schrijfstijl wel prettig en was er snel door heen.
Er zitten enkele leuke anekdotes in.
Wat ik jammer vond dat er elke keer personages mee spelen in dit korte verhaal die eigenlijk niets toevoegen. Op bladzijde 60 had ik al tien namen voorbij zien komen. De gedachtes van Gregoor die ineens overgaan naar iets anders. Het gaf mij een hak op de tak gevoel. Het zwakt de spanning af.

De tweede vrouw is de eerste thriller die Astrid Witte uit heeft gebracht.
Daarvoor heeft ze jeugdboeken en romans geschreven.

3 sterren

Geschreven door Annemarie van de Kuilen


Recensie op The New Royalty World Boeken Blog

Dit was nu zo een boek dat je met een zucht dicht slaat en voor je gevoel het allemaal veel te kort was. Wat een verhaal ! Vanaf het begin wordt je meegezogen in een spannend verhaal.

In het verhaal maken we kennis met Gregoor, waarvan zijn vrouw al enige tijd vermist is. Gregoor is op zoek naar nieuw geluk want hij verwacht zijn vrouw niet meer terug. Dan ontmoet hij Jessica. Al snel wonen ze samen en dan begint Gregoor raar gedrag te vertonen. Hij probeert Jessica te veranderen, tegen haar zin. Kan hij zijn eerste vrouw wel vergeten? Of speelt er meer? Ja dat ga ik hier niet vertellen natuurlijk.

Het boek is heeft een juiste dosis spanning. Het verhaal is ook allemaal heel beeldend beschreven. De schrijfstijl is lekker vlot. De personages goed uitgewerkt, vooral Gregoor. Het maakt dat je soms medelijden met hem hebt, maar soms wil je hem ook wel vanwege zijn gedrag achter het behang plakken. Jessica krijg je niet hoogte van. Dat blijft een beetje oppervlakkig.

De verhaallijn en het plot worden prima uitgewerkt en komen de puzzelstukjes op einde toch samen. Alleen wel met een enigszins ander einde dan verwacht. Dan sla je zoals eerder vermeld een zucht als het boek uit is. Voor het gevoel is het verhaal gewoon te kort. Dat is geen kritiek, maar je zit zo lekker in het verhaal dat je niet stoppen wilt. Het is zeker een aanrader.

Geschreven door Elma