De tweede vrouw

De nieuwe postbode van OosterendAstrid Witte
ISBN 978-90-8660-419-7
Prijs € 16,95
Verschijnt september 2020

Na tientallen speeddates en een lidmaatschap op drie datingsites heeft Gregoor haar eindelijk gevonden. Natuurlijk is Jessica niet perfect, maar al snel gaan ze samenwonen in zijn bungalow in Garderen, waar hij sinds de vermissing van zijn vrouw Anette alleen woont. De recherche is nog steeds naar haar op zoek, sinds ze anderhalf jaar geleden spoorloos verdween.
In eerste instantie zoekt Jessica er niets achter wanneer Gregoor blondeermiddel voor haar koopt, en met parfum en nieuwe kleren komt aanzetten. Maar wanneer hij ook nog een nieuwe bril voor haar uitzoekt, krijgt ze het idee dat hij haar wil veranderen in iemand die ze niet is. De buurvrouw en Gregoors zus kijken haar zorgelijk aan en stellen vreemde vragen. Wie was zijn vrouw eigenlijk en wat is er met haar gebeurd?

‘Is het niet aandoenlijk? Het zijn net mensen, he?’ Ze zaten op een bankje tegenover de gorilla’s. ‘Zoals die moeder haar kleintje beschermt. Daar kan menig mensenmama nog wat van leren,’ zei Jessica.
Ze likte met haar blik in de verte van haar ijshoorntje. Rondom haar lippen had zich een bruin randje gevormd van glimmend chocolade ijs.
Ze begon te ratelen over een vroegere buurvrouw die haar peuter regelmatig alleen thuisliet. Omdat ze strak gefocust was op de apen in het buitenverblijf, zag ze niet dat er een wesp om haar heen zwermde. Het gestreepte insect zigzagde wat heen en weer, voordat hij midden op het bruine zoete goedje landde. Hij wipte verblijd met zijn vleugels en terwijl Jessica onafgebroken door kwebbelde, ging haar gezicht langzaam dichter naar de oubliehoorn toe en kwam haar tong naar buiten zoals in een vertraagd filmpje van een kameleon die zijn prooi vangt. Nog even en een chocolade ijsje zou voor haar altijd een nare bijsmaak hebben.
Hij kon haar tegenhouden, maar zijn armen lagen comfortabel op zijn schoot in de zon en leken geen behoefte te hebben aan actie.
Een fractie van een seconde voordat haar mond in aanraking kwam met zijn doel, was de wesp blijkbaar verzadigd en vloog weg.
‘Kom, we gaan,’ zei hij.

1. De tweede vrouw is niet je eerste boek, maar wel je eerste thriller. Je andere boeken zijn jeugdromans en liefdesromans. Waarom heb je de keuze gemaakt om een ander genre te schrijven?
Ik schrijf puur wat in me opkomt en dat hangt dus niet perse samen met een bepaald genre of een vaste leeftijdscategorie. Mijn ideeën voor boeken lopen zeer uiteen en ik vind het ook leuk om niet telkens in hetzelfde genre te schrijven.

2. De tweede vrouw is een psychologische thriller. Wat kenmerkt volgens jou dit subgenre en in welk opzicht voldoet De tweede vrouw daaraan?
Wat voor mij een thriller psychologisch maakt, is dat het niet alleen maar om de misdaad draait en er vooral actie in voorkomt, maar dat er dieper op de hoofdpersonages wordt ingegaan. Waar is een mens toe in staat en wat beweegt hem of haar om een bepaalde daad te plegen? Dit is ook waar het in De tweede vrouw om draait.

3. Wat inspireerde dit verhaal? Is het gebaseerd op een werkelijke misdaad?
Het verhaal is niet gebaseerd op waargebeurde misdaad. Het zaadje voor dit boek werd geplant toen ik in een restaurant iemand zag zitten die in een flits leek op mijn overleden oma. Verder kan ik er nog niets over zeggen...

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik hoop zeker dat er in de toekomst nog meer boeken van mij worden gepubliceerd. Momenteel liggen er vier andere manuscripten ter beoordeling bij verschillende uitgevers. Dit gaat van een (oorlogs)drama tot een prentenboek.

Recensie op Hebban

Het verhaal over “De tweede vrouw” wordt verteld in een klein boekje.
Ik vond de schrijfstijl wel prettig en was er snel door heen.
Er zitten enkele leuke anekdotes in.
Wat ik jammer vond dat er elke keer personages mee spelen in dit korte verhaal die eigenlijk niets toevoegen. Op bladzijde 60 had ik al tien namen voorbij zien komen. De gedachtes van Gregoor die ineens overgaan naar iets anders. Het gaf mij een hak op de tak gevoel. Het zwakt de spanning af.

De tweede vrouw is de eerste thriller die Astrid Witte uit heeft gebracht.
Daarvoor heeft ze jeugdboeken en romans geschreven.

3 sterren

Geschreven door Annemarie van de Kuilen


Recensie op The New Royalty World Boeken Blog

Dit was nu zo een boek dat je met een zucht dicht slaat en voor je gevoel het allemaal veel te kort was. Wat een verhaal ! Vanaf het begin wordt je meegezogen in een spannend verhaal.

In het verhaal maken we kennis met Gregoor, waarvan zijn vrouw al enige tijd vermist is. Gregoor is op zoek naar nieuw geluk want hij verwacht zijn vrouw niet meer terug. Dan ontmoet hij Jessica. Al snel wonen ze samen en dan begint Gregoor raar gedrag te vertonen. Hij probeert Jessica te veranderen, tegen haar zin. Kan hij zijn eerste vrouw wel vergeten? Of speelt er meer? Ja dat ga ik hier niet vertellen natuurlijk.

Het boek is heeft een juiste dosis spanning. Het verhaal is ook allemaal heel beeldend beschreven. De schrijfstijl is lekker vlot. De personages goed uitgewerkt, vooral Gregoor. Het maakt dat je soms medelijden met hem hebt, maar soms wil je hem ook wel vanwege zijn gedrag achter het behang plakken. Jessica krijg je niet hoogte van. Dat blijft een beetje oppervlakkig.

De verhaallijn en het plot worden prima uitgewerkt en komen de puzzelstukjes op einde toch samen. Alleen wel met een enigszins ander einde dan verwacht. Dan sla je zoals eerder vermeld een zucht als het boek uit is. Voor het gevoel is het verhaal gewoon te kort. Dat is geen kritiek, maar je zit zo lekker in het verhaal dat je niet stoppen wilt. Het is zeker een aanrader.

Geschreven door Elma