Zeemeerman

zeemeermanHélène G Vijver
ISBN 9789086601363
Prijs € 17,95
Aantal pagina’s 262
Verschenen 15-11-2010

Zakenman William de Vrede is te zwaar, zijn kinderloze huwelijk met Ada is verworden tot een façade, zijn handel in elektronica gaat hem tegenstaan en zijn minnares Trix heeft een kinderwens waaraan hij niet wil voldoen. Voor de midlifecrisis toeslaat neemt hij een rigoureus besluit. Hij laat alles in de steek om een jongensdroom waar te maken: hij gaat naar zee en monstert aan op een kustvaarder die naar de westkust van Noord-Afrika vaart.

Onderweg nopen onverwachte verwikkelingen hem het schip te verlaten. In Marokko reist hij samen met lotgenote Antoinette door het binnenland naar Tanger. Als hun jeep strandt trekken ze met een groep Berbers verder door de woestijn. Ada probeert haar verdwenen echtgenoot te vergeten en herpakt haar leven. Tijdens een schaatstocht ontmoet ze Andries ‘de IJsman’ waarmee iets moois opbloeit. William sluit zich bij de Berberstam aan. Het lijkt dat hij bij het natuurvolk zijn bestemming heeft gevonden, maar na een krantenbericht over zijn vermeende dood overtuigt Antoinette hem dat hij terug moet gaan naar Nederland om orde op zaken te stellen…

 

Recensie Biblion

Williams leven is een sleur geworden. Hij haalt geen voldoening meer uit zijn zaak, zijn huwelijk of zijn minnares. Op een dag laat hij alles achter. Hij scheept onder een valse naam in op een boot en reist zo naar Marokko. Hier duikt hij onder bij een Berberstam. Zijn plotse verdwijning is een schok voor zijn vrouw Ada. Zij geloofde al lang niet meer in hun huwelijk, maar nu ontdekt ze dat ze voor alles alleen komt te staan. Ze is sterk en krijgt haar leven weer op de rails. Trix, Williams minnares, blijkt zwanger te zijn. Zij mist hem enorm, maar kan op onverwachte steun van Ada rekenen. Na een jaar wordt William dood verklaard maar dan duikt hij plots weer op. Door de korte zinnen en de eenvoudige verhaallijn leest dit verhaal heel gemakkelijk. Een verhaal voor wie houdt van vreemde culturen en eenvoudig geschetste menselijke relaties. Aardig contrast in de beschrijvingen van het leven in Marokko en Nederland.
Paperback met kleine druk en ruime interlinie