Hartsvriendin gezocht

Hartsvriendin gezochtJellie Bouwstra
ISBN 978-90-8660-408-1
Prijs € 16,95
Verschijnt voorjaar 2020

Wat nu als je een -meer slim dan goed voor je is- type bent dat naar Utrecht is verhuisd voor haar werk als lab analist, nog nooit een beste vriendin heeft gehad, niet goed tussen haar collega’s past en hardop tegen haar kat praat?

Juist; dan scheur je de advertentie van beste-vriendin-gezocht.nl uit het tijdschrift dat in de wachtkamer van de tandarts ligt.

In haar zoektocht naar een vriendin belandt Iris in situaties die ze op haar eigen wijze het hoofd biedt. Lukt het haar om een beste vriendin te vinden, of raakt ze afgeleid door Mike, de broer van haar date Gaby, die ontzettend aantrekkelijk -maar oh zo vervelend- is? Of door Wouter; de man die haar opfleurt wanneer een date niet komt opdagen?

Ik pak het trommeltje met de snickertaart en houd hem Jenny voor. Die pakt een stukje en trekt een vies gezicht. ‘Je hebt zeker geen servetten bij je?’ vraagt ze.
‘Nee, daar heb ik niet aan gedacht. We zullen onze vingers erbij af moeten likken,’ grap ik.
Jenny glimlacht kort en neemt een hap van de taart. ‘Lekker hoor, maar wel heel machtig,’ is haar commentaar, dat ze met een volle mond geeft. Dan houdt ze haar hoofd schuin. ‘Volgens mij word ik gebeld.’ Ze geeft het stukje taart aan Wouter om het voor haar vast te houden, veegt haar handen aan haar broek af en haalt haar telefoon tevoorschijn. ‘Het is mijn collega, sorry, die moet ik opnemen.’ Zonder dat ze het doorheeft, is het stuk taart in Wouters handen ondertussen in zijn mond verdwenen. Jenny loopt tijdens het gesprek een eindje bij ons vandaan.
Ik zie mijn kans schoon en schuif op de plek die ze heeft achtergelaten. ‘Ik heb eigenlijk wel zin in een brownie,’ zeg ik tegen het jongetje naast me. Met grote ogen volgt hij mijn handen, die een stukje brownie uit het trommeltje pakken. Jenny is druk in gesprek en staat met haar rug naar ons toe. ‘Hier, eet maar lekker op,’ zeg ik zacht tegen hem. Ongelovig kijkt hij naar mijn hand die het stukje vasthoudt en voordat ik me zou kunnen bedenken heeft hij het uit mijn handen gegrist. Hij propt het hele stukje in een keer naar binnen, net op tijd voordat zijn moeder voor het bankje komt staan.
‘Ik moet heel even snel iets op mijn kantoor ophalen. Dat zit hier aan de Maliesingel.’ Ze wijst naar de overkant van het park. ‘Vind je het erg? Ik ben terug voordat je het weet.’
‘Eh… Nou, ik denk dat we ons wel een poosje redden,’ zeg ik met een scheef oog op Beer gericht.
‘Dank je. Je bent een engel. En vergeet niet dat Wouter geen chocolade mag.’
Ik knipoog naar Wouter en kijk Jenny na, die zich naar haar kantoor haast. Het is grappig om te zien hoe ze op een sukkeldrafje door het park rent en stukken over het gras gaat, om de weg af te snijden.
Dan zie ik vanuit mijn ooghoek Wouter met twee handen tegelijk de rest van mijn brownies naar binnen proppen. Dat gaat net iets te ver. ‘Wouter, ik denk dat het tijd is om te stoppen met eten.’
Hij kijkt me aan met een brutale blik. Weg is het bedeesde jongetje dat achter zijn moeder wegkroop. Terwijl hij me blijft aankijken pakt hij met zijn plakkerige chocoladevingers het trommeltje waar de snickertaart inzit. Ik moet ingrijpen, straks komt Jenny terug en kotst hij alles eronder. Mijn hand gaat naar het trommeltje, maar Wouter laat het niet zomaar los. Boos gaat hij voor me staan en trapt op mijn tenen. Nu weet ik zeker dat hij die snickertaart niet krijgt. Vervelend ventje. Met een ruk trek ik het trommeltje los en klem het onder mijn arm. Wouter stampt met zijn voet en steekt zijn tong uit. Ik moet zelf op mijn tong bijten om niet hetzelfde te doen, maar kijk hem wel triomfantelijk aan.
Op dat moment zie ik aan de blik in zijn ogen dat hij me dit betaald gaat zetten.

1. Iris, de hoofdpersoon in Hartsvriendin gezocht, is zoals de titel al zegt op zoek naar een beste vriendin. Hoewel de liefde zeer zeker een rol speelt in het verhaal, speelt de vriendschappelijke en zusterlijke band tussen vrouwen onderling een grotere rol. Waarom heb je voor dit uitgangspunt gekozen?

Dit manuscript begon als een inzending voor een schrijfwedstrijd. Het thema van deze schrijfwedstrijd was 'Vriendin' en het genre was chicklit. Vandaar deze invalshoek. Daarnaast ben ik zelf heel erg fan van verhalen met een leuke rode draad en die ontstaat bij mij meestal pas tijdens het schrijven. Dat was ook bij dit verhaal zo, want een klein detail begon als een klein puzzelstukje maar kreeg geleidelijk een steeds grotere rol in het verhaal.
 
2. Iris is "slimmer dan goed voor haar is" en heeft daardoor problemen met sociale contacten. Waarom heb je gekozen voor een hoog-intelligente hoofdpersoon? Heb je daar zelf ervaring mee?

Hoewel Iris niet op mij is gebaseerd, heb ik wel kleine stukjes van mezelf in haar gestopt. Ik heb chemie gestudeerd en ben daarnaast vrij analytisch ingesteld. Het schrijft prettig wanneer je weet waarover je het hebt, al ben ik natuurlijk zelf bepaald niet 'hoog-intelligent'. En ik mag mezelf graag wijsmaken dat ik sociaal toch een stuk minder onhandig ben dan Iris.
 
3. Je noemt je boek zelf een "romcom" kun je uitleggen wat je daarmee bedoelt en waarom je het verhaal op deze manier geschreven hebt?

Ik ben een ontzettende beelddenker; ik zie verhalen altijd helemaal voor me en probeer het verhaal zo op te schrijven dat een lezer datzelfde beeld erbij krijgt. Iris komt in een aantal nogal hilarische situaties terecht. Van die situaties die je in de Nederlandse Romantische Comedy's voorbij ziet komen. Eigenlijk gewoon een beetje over the top, maar daardoor wel erg grappig. En dat is wat je van dit verhaal mag verwachten.
 
4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?

Al tijdens het schrijven van dit verhaal, schreef ik in mijn hoofd het verhaal van Lydia en Gaby waarmee je ook kennismaakt in het boek. Ik heb van elk personage een achtergrond in mijn hoofd, een karakter en dus eigenlijk zijn of haar eigen verhaal. Ik hoop deze zomer het verhaal van Lydia op papier te kunnen zetten.

Biblion-recensie

Het onderwerp van online dating is actueel, maar hier in een ander jasje gestoken: een site voor het vinden van een beste vriendin. De studieuze lab analiste Iris besluit het maar eens te proberen na eindeloze treiterijen van haar collega's op het werk - en een telefoontje van haar zus, die met haar gezin naar Singapore verhuist. Na een paar mislukte 'dates' ontmoet ze Gaby, wiens sexy broer Mike haar hoofd behoorlijk op hol laat slaan. Al is er ook nog Wouter, de man die zo lief voor haar was na weer een mislukte afspraak. Terwijl Iris twijfelt, blijken beide mannen anders dan dat ze zich in eerste instantie voordeden. Qua verloop is het een vrij traditionele chickflick, maar het heeft enkele opvallende invalshoeken en werkt individuele karakters goed uit. De snelheid blijft goed in het verhaal, dat accelereert als het even nergens heen lijkt te gaan en juist afremt als de ontknoping nadert. Niet alleen een aanrader voor een doelgroep die op zoek is naar een luchtig vakantieboek, maar ook erg geschikt voor wat volwassenere tienermeiden. Een sympathiek verhaal dat makkelijk wegleest. Debuutroman.

Geschreven door S. Hoekema


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

Het onderwerp van ‘Hartsvriendin gezocht’ is origineel. Veel (feelgood) romans gaan over de liefde tussen een vrouw en een man, terwijl Jellie Bouwstra laat zien dat vrouwen ook op zoek kunnen gaan naar een (beste) vriendin. Want zoals hoofdpersonage Iris al eens zegt: het is best lastig om een goede vriendin te vinden als je volwassen bent, zonder relatie, zonder kinderen en niet echt een klik met je collega’s hebt.

Bouwstra heeft een hele prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal fijn leest. Je leeft mee met Iris tijdens haar belevenissen in de zoektocht naar een nieuwe vriendin. Af en toe moet je gewoon even hardop lachen door wat Iris meemaakt. Erg leuk beschreven!

De auteur zorgt hier en daar voor een verrassende wending in ‘Hartsvriendin gezocht’. Hierdoor verloopt het verhaal niet overal zoals je van tevoren verwacht had. Heerlijk! Je beleeft met deze roman een aantal fijne en leuke leesuurtjes.

Geschreven door Kim de Bruijn


Recensie op In de boekenkast

Hartsvriendin gezocht is een vermakelijke feelgoodroman. Een luchtig en (jammer genoeg) ietwat braaf verhaal. Geen verhitte scènes in dit boek. In dit boek komt er wel wat romantiek om de hoek kijken, maar het verhaal draait voornamelijk om vriendschappelijke relaties tussen vrouwen.

Het boek is het geslaagde debuut van Jellie Bouwstra. Zelf heeft zij net als het hoofdpersonage (Iris) chemie gestudeerd. Het moet dan ook niet moeilijk zijn geweest voor Jellie om zich op dit vlak in Iris te verplaatsen. Iris is op meerdere vlakken wat onhandig, waardoor ze in de loop van het verhaal diverse malen in de problemen komt. De situaties waarin Iris terechtkomt, zijn een tikkeltje over de top, maar daardoor krijgt het verhaal wel een komisch randje.

Jellie Bouwstra heeft een eenvoudige frisse schrijfstijl, waardoor de roman heel gemakkelijk wegleest. Hierdoor is Hartsvriendin gezocht echt een aanrader voor de komende zomermaanden. Een aangenaam tussendoortje om te lezen tijdens een dagje strand of gewoon thuis op je balkon of in de tuin. Het verhaal is geen minuut saai en bevat een paar onverwachte wendingen, waardoor ik durf te garanderen dat je dit verhaal als feelgood-romanliefhebber zeker zult waarderen.

Zelf heb ik vooral erg genoten van de diverse personages (vooral ene Mike trok mijn aandacht) en de vriendschappen die terloops ontstonden in het verhaal. Op de website van de uitgever valt te lezen dat Jellie al nieuwe verhalen in gedachten heeft voor twee andere personages uit dit boek. Ik kijk dan ook erg uit naar een nieuw boek van haar hand, dat wordt vast weer genieten!

4 sterren

Geschreven door Sandra Hutchison