Roadtrip Italia

Roadtrip ItaliaAnnette van Luyk
ISBN 978-90-8660-406-7
Prijs € 17,95
Verschijnt januari 2020

Marloes loopt tegen de veertig, en hoewel ze haar biologische klok voelt tikken, heeft ze nog geen partner gevonden met wie ze een gezin zou willen stichten. Maar dan loopt ze hem plotseling tegen het lijf: de charmante levensgenieter Erik. Ze wordt stapel- verliefd, en tot haar grote verrassing is ze binnen drie maanden zwanger. Tijdens haar zwangerschap ontdekt ze dat Erik niet altijd even open en eerlijk tegen haar is, maar ze schuift haar onderbuik- gevoelens opzij.
Na de geboorte van Luna doet Marloes echter een angstaanjagen- de ontdekking die haar doet besluiten direct te vluchten, ver weg van Erik. Midden in een koude winternacht vertrekt ze halsoverkop met haar baby, zonder een duidelijk plan in haar hoofd. Gaande- weg besluit ze dat dit het juiste moment is om op zoek te gaan naar haar Italiaanse vader, die ze nooit heeft gekend. Het wordt een enerverende roadtrip dwars door Italië, waarbij spannende en gevaarlijke situaties haar zoektocht bemoeilijken.

Behoedzaam sluit ik de deur van het slaapkamertje. Luna slaapt rustig door in de Maxi-Cosi die ik met mijn rechterhand vastklem, zo stevig, dat mijn knokkels wit uitslaan. Met mijn linkerhand grijp ik de trapleuning vast en op mijn tenen sluip ik naar beneden. De propvolle luiertas die om mijn schouder hangt, slingert een paar keer vervaarlijk heen en weer, maar gelukkig weet ik mijn evenwicht te bewaren en heelhuids bereiken we de voordeur.
Ik pak de autosleutel van het haakje en aarzel. Dan reik ik ook naar mijn huissleutels en laat ze in mijn jaszak glijden. Op de tast vind ik het koffertje dat voor me klaar staat in de gangkast. Ik open de statige, houten voordeur en hou mijn adem in; het slot maakt meer lawaai dan ik me kan herinneren. Gelukkig, het blijft doodstil in huis. Zo zacht mogelijk trek ik de deur achter me dicht en verdwijn de donkere vriesnacht in, mijn vrijheid tegemoet. Ónze vrijheid.
Mijn rode Fiat Panda heb ik gisteravond met opzet om de hoek geparkeerd. Ik open het portier, maak voorzichtig de Maxi-Cosi vast op de passagiersstoel, gooi mijn koffer in de achterbak en start de auto. In digitale cijfers licht de tijd op: 3.08. Ik huiver en schud een opkomende rilling van me af. Ik ga dit echt doen! Met een nieuwe adrenalinestoot trap ik het gaspedaal diep in en rij de stad uit, de A12 op. Ondanks dit nachtelijke uur is er toch aardig wat verkeer op de weg. Ik haal een paar vrachtwagens in, en als ik de ringweg van Utrecht gepasseerd ben wordt het rustiger.
Ik kijk opzij naar Luna die zich voorbeeldig gedraagt. Af en toe wordt ze even wakker; dan kijkt ze me met haar grote, blauwe ogen aan alsof ze wil zeggen: ‘Het is goed, mama’, maar ze geeft geen kik en slaapt rustig verder. Haar duimpje glijdt naar beneden en haar mondje zakt open; ik moet de neiging onderdrukken om haar te knuffelen.

1. Roadtrip Italia speelt zich voor een groot deel af in Italië, waar hoofdpersoon Marloes op zoek gaat naar de vader die ze nooit gekend heeft. Was er een reden om voor dit land te kiezen? Heb je er een bijzondere band mee?
Ik heb zeker een bijzondere band met Italië! Al sinds mijn studententijd kom ik er regelmatig, ik heb heel veel gereisd in Italië en ik spreek de taal vloeiend. Sinds 2014 hebben mijn man en ik ook een huis in Puglia, in de hak van de laars; een streek waar wij de laatste jaren steeds meer verliefd op zijn geworden. Ik beheer ook de Facebookpagina Annette in Puglia.

2. Marloes maakt deze roadtrip noodgedwongen samen met haar baby, omdat ze op de vlucht is voor de vader van haar kind. Verhalen over mensen die op de vlucht zijn voor (ex-)partners zijn er genoeg, maar de baby is een onverwacht element. Reizen met een jong kind brengt tenslotte heel specifieke problemen met zich mee. Hoe kwam je op het idee om het verhaal op deze manier te schrijven?
Eerlijk gezegd bestaat er geen speciale reden om een vlucht met een baby te beschrijven. Ik kwam op het idee voor dit verhaal toen ik een vrij onbekende Franse film zag, waarin een vrouw achter een geheim van haar man kwam, waar ook dit verhaal op is gebaseerd. Dat vond ik een interessant gegeven. Maar daar houdt ook meteen elke gelijkenis op, de rest is volledig uit de duim gezogen. Al zitten er wel meer autobiografische elementen in dit boek dan in Een perfecte Illusie, mijn debuutroman; met name in de flashbacks van de hoofdpersoon.

3. Zowel je eerste boek als Roadtrip Italia zijn feelgood-romans met een behoorlijke dosis spanning. Kun je uitleggen waarom dit genre je voorkeur heeft?
De combinatie romantiek en spanning vind ik persoonlijk bijzonder prettig om te lezen. Ook hou ik erg van reizen en vind ik het leuk om daarover te schrijven. Alle plaatsen die beschreven staan in mijn boeken bestaan ook echt! Je zou Roadtrip Italia ook kunnen zien als een reisverhaal, maar dan anders… niet voor niets hangen er donkere wolken boven de weg op de omslag 😉
Het nadeel van dit genre is dat het moeilijk in een hokje te plaatsen is; het voordeel is dat het een groot publiek aanspreekt: zowel lezers van feelgood-romans als van thrillers zullen het boek waarderen.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben inmiddels begonnen aan mijn derde roman. Veel kan ik er nog niet over kwijt, maar er zal zeker weer een flinke dosis avontuur, spanning en romantiek in voorkomen.

Lezersrecensie op Hebban

Roadtrip Italia is een spannend maar ook romantisch boek. Annette van Luyk heeft een heerlijk vlotte schrijfstijl waardoor je snel meegezogen wordt in het verhaal. Het voelt of je mee reist met de hoofdpersoon en letterlijk haar angst voelt. Annette schrijft heel beeldend wat het voorstellingsvermogen nog verhoogd. In het begin is het even wennen aan het springen tussen de verschillende tijden, maar eenmaal gewend geven juist deze flashbacks een goed beeld van het leven van Marloes en zorgen ze ook voor een goede opbouw van het verhaal. Hoe verder je in het verhaal komt hoe meer de spanning en snelheid toenemen waardoor het moeilijk is het boek weg te leggen. De zoektocht van Marloes naar haar vader en de verhoudingen met familie en vrienden nemen een grote rol in het boek in en zorgen naast spanning voor een heerlijk feelgood gevoel. Als die combinatie je aanspreekt moet je Roadtrip Italia zeker gaan lezen. Het verhaal blijft tot het einde van het bijna 400 bladzijden tellende boek spannend. Een aanrader dus!

Geschreven door Corine Kuijper


Recensie op Leeskost

Marloes ontmoet tijdens haar tocht door Italië een behulpzame aardige man. Het kan bijna niet missen dat deze meneer zich aanzienlijk betrouwbaarder en romantischer opstelt dan Erik, die overigens niet plompverloren terzijde wordt geschoven in dit verhaal. Om en om vertellen hij en Marloes hún kant van het verhaal. Marloes vindt hem een schuinsmarcheerder met kwaadaardige trekken, hij vindt Marloes een instabiele tante die niet in staat is om voor een kind te zorgen. Zo vertelt ieder het verhaal hoe het hem of haar het best schikt. Een mooie invalshoek.

Dit is geen feelgoodroman, dit is geen thriller, het is een kruising: een feelgooodthriller. Weer eens wat anders. Vlot geschreven, een lekker zomerboek.

Geschreven door Marianne Janssen


Recensie op Koukleum.nl

Nadat ik al erg genoten had van ‘Een perfecte illusie‘ was ik erg benieuwd naar dit nieuwe boek van Annette van Luyk. Ook dit zou weer een reisthriller worden, dat doet de naam van het boek al vermoeden. Deze keer is het bestemming Italië, maar de reis verloopt niet zo vlotjes. Marloes vlucht namelijk op een koude nacht zonder plan en besluit dan richting Italië te rijden. Het boek is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel van het boek leren we Marloes kennen en lezen we hoe ze Erik leert kennen. Dit eerste deel wordt ook verteld vanuit het perspectief van Marloes. Door verschillende flashbacks leren we Marloes beter kennen en worden bepaalde beslissingen ook duidelijker.

In deel 2 komt ook het verhaal van Erik aan bod en hierdoor krijg je een heel andere kijk op de gebeurtenissen. Dit zorgt er ook voor dat het verhaal spannender wordt en de vaart meer in het verhaal komt. Vanaf het 3e deel komen ook nog andere personages aan bod. Die weer een andere kijk op het verhaal geven. Hierdoor krijg je een mooi totaalbeeld, waardoor je continue verder wilt blijven lezen en ik continue met Marloes meeleefde. En ik hoopte dat Luna uit handen van Erik zou blijven. Het verhaal is voor mij een kruising tussen een feelgood verhaal en een thriller. Want je zit net niet op het puntje van je stoel, want net op het punt dat het razend spannend zou worden buigt van Luyk het verhaal zo om dat onderlinge verhoudingen belangrijk worden. Ondanks dat het boek hierdoor niet razend spannend is, is het wel zo geschreven dat je continue verder wilt lezen en heeft van Luyk het boek zo weten op te bouwen dat er een goed evenwicht is tussen spanning en feelgood. Ik hoop dat we nog veel van van Luyk gaan horen.

Geschreven door Veronique


Recensie op Hebban

Roadtrip Italia is het tweede boek van Annette van Luyk. Haar eerste boek, Een Perfecte Illusie, verscheen in 2018. Een prima debuut dat vlot en toegankelijk leest en doet denken aan de boeken van bijvoorbeeld Suzanne Vermeer. Een boek dat ik met plezier gelezen heb en was dan ook wel benieuwd naar dit tweede boek van de auteur.

'Gelukkig, het blijft doodstil in huis. Zo zacht mogelijk trek ik de deur achter me dicht en verdwijn ik de donkere vriesnacht in, mijn vrijheid tegemoet. Onze vrijheid.'

Roadtrip Italia verhaalt vanuit een wisselend perspectief, waarbij de hoofdrollen aan Marloes en Erik zijn gegeven. Het boek omvat vier delen en een epiloog. In het eerste deel speelt het verhaal zich af in verschillende tijdspanne en dit is ook, maar dan in mindere mate, het geval in het tweede deel. Situaties uit het verleden worden uitgelicht en hierdoor wordt er in ieder geval een goed beeld van Marloes geschetst. Wat typerend is voor beide boeken van van Luyk is dat er voor het hoofdpersonage niet gekozen is voor een hele jonge vrouw, maar juist voor een vrouw die al wat ouder is. Ook in Roadtrip Italia zet ze het hoofdpersonage op een herkenbare wijze neer, waardoor men zich prima kan inleven. Vooral de vrouwen die nog een kinderwens hebben, maar waar de leeftijd een rol gaat spelen, zullen zich met Marloes kunnen identificeren. En velen zullen dat alomvattende gevoel voor een kind volledig kunnen begrijpen en zo ook de beslissingen die Marloes moet nemen.

'Plotseling word ik overmand door het gevoel dat ik wil vluchten, ver weg hiervandaan, voor het te laat is.'

Had Een perfecte illusie soms wat voorspelbaarheid, in dit boek is daar geen sprake van. Ja, misschien een klein beetje op het romantische vlak, maar de afloop van dit verhaal is moeilijk te voorzien. De auteur heeft heeft er meer dan genoeg wendingen en cliffhangers in verwerkt waardoor het verhaal voortdurend onderhoudend blijft en van een goede spanningsboog wordt voorzien. En tevens geven de wendingen onverwachte situaties en mocht er al enig idee zijn over het verloop van het verhaal, het blijft nog lang gissen. Ook qua originaliteit wordt de plank niet mis geslagen. En dat van Luyk niet stil gezeten heeft en het nodige heeft ondernomen om haar schrijven te perfectioneren is duidelijk merkbaar in Roadtrip Italia. Haar debuut krijgt zo een meer dan prima navolging. De wijze waarop de genres feelgood en thriller gecombineerd worden geeft als resultaat een fijne spannende roman die laat genieten van een paar heerlijke leesuurtjes.

4 sterren

Geschreven door Wendy Wenning


Recensie op Hebban

‘Roadtrip Italia’ bestaat uit 65 hoofdstukken en een epiloog, onderverdeeld in vier delen. Van Luyk heeft een vlotte schrijfstijl en weet hoe ze de lezer gevangen moet houden. Spanning en romantiek weet ze moeiteloos te combineren. De omgeving wordt beeldend beschreven, net of we zelf met haar mee reizen. Het eerste deel wordt vanuit het perspectief van Marloes verteld. Door middel van flashbacks duiken we dieper in haar leven. Haar jeugd met haar moeder, haar kennismaking met Erik en de reden waarom Marloes vlucht worden uitgelicht. Deel 2 wordt afwisselend vanuit het perspectief van Marloes en Erik verteld en in het volgende deel komen nog meer personages aan bod. Naarmate het verhaal vordert nemen de spanning en snelheid in het verhaal toe.

‘Roadtrip Italia’ is een spannend verhaal gecombineerd met romantiek. Het bevindt zich op het snijvlak van een feelgood-roman en een thriller. Een heerlijk boek in de stijl van Suzanne Vermeer.
Zeker de moeite waard om te lezen!

4 sterren

Geschreven door Silvia van Elzelingen


Recensie op Thrillerlezersblog

Cover
Ik ben een liefhebber van foto’s van landschappen en ook. Deze cover vind ik dan ook erg mooi. De bomen, de lucht en de weg die verdwijnt aan de horizon, prachtig! Waar deze weg naar toe leidt...... daar wil ik graag achter komen.

Mijn mening
Wat een heerlijk boeiend verhaal met romantische, vervelende maar ook zeker bizarre situaties! De auteur Annette van Luyk heeft een prettige, vlotte en ook zeker een meeslepende schrijfstijl met een makkelijk te volgen verhaallijn.

Ik heb me ontzettend in kunnen leven in de spannende gebeurtenissen van Marloes maar ook in die van Erik ondanks dat ik hem op sommige vlakken het een irritante vent vond! Marloes die in het eerste deel van het verhaal toch wel aardig naïef is en zich door Erik voor de gek houden terwijl ze eigenlijk onbewust wel weet dat wat hij zegt niet klopt. Maar zodra ze iets vindt waardoor de schellen van haar ogen vallen besluit ze halsoverkop met Luna te verdwijnen. Ik vond dat Marloes toen lef toonde! Erik helemaal in de stress want dat Marloes met hun baby Luna zou verdwijnen lag niet in de planning. Dit paste totaal niet in het straatje van Erik want die had hele andere plannen. Hij meldt Marloes dan ook als vermist bij de politie. Maar ook aan de politie laat Erik niet het achterste van zijn tong zien en zeker niet wanneer blijkt dat hij meer problemen krijgt dan hij zelf heeft voorzien. En of het Marloes lukt om helemaal van de radar te verdwijnen? Ze doet haar uiterste best totdat Luna dreigt roet in het eten gooien.......

Ik heb het boek zodra het kon opgepakt en had het binnen twee dagen uit. Het verhaal is voor mij een dat ik graag lees na een psychologische of literaire thriller. Meestal kies ik dan een boek van Suzanne Vermeer of Linda van Rijn maar daar voeg ik nu graag boeken van Annette aan toe. Ik heb me met dit boek goed vermaakt en het krijgt dan ook van mij 3,5 kraaien.

Spanning: 3,5
Psychologische ontwikkeling personages: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Plot: 3,5
Originaliteit: 3,5

3,5 ster

Geschreven door Jacqueline


Recensie op hanneketinorcenti.nl

Van Luyk hanteert ook in Roadtrip Italia haar geëigende, vlot lezende schrijfstijl en weet spanning en romantiek op uiterst aantrekkelijke wijze met elkaar te verweven. Op subtiele wijze schetst de auteur bovendien de omgeving, waardoor ze een haast filmische setting creëert. Knap gedaan. Ook de vele sprongen in de tijd dragen bij aan de vaart die dit verhaal kenmerkt en ze bieden bovendien veel extra informatie. Van Luyk heeft de flashbacks op dusdanige wijze verwerkt dat deze nergens verstoren of verwarren. De karakteriseringen van de personages zijn goed gedoseerd en de dialogen kenmerken zich door een geloofwaardige natuurlijkheid.

Kortom, met Roadtrip Italia bewijst Van Luyk dat ze zich kan meten met andere succesvolle auteurs in dit genre.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Thrillers and More

Roadtrip Italia is het verhaal van Marloes. Haar kinderwens gaat snel in vervulling als ze op wat latere leeftijd Erik ontmoet, de relatie is nog te kort om hem echt goed te leren kennen.
Erik heeft al een huwelijk achter de rug en neemt het allemaal niet zo nauw. Marloes zit na de geboorte van dochtertje Luna op een roze wolk. Desalniettemin voelt ze toch dat er iets niet klopt en ze besluit op onderzoek uit te gaan. Dit wordt een reis naar Italië: Marloes besluit zowel te vluchten voor Erik maar ook op zoek te gaan naar haar ware roots, twee vliegen in één klap. De reis met een ukkie van twee maanden valt haar zwaar en ook de angst dat ze achtervolgd wordt, gaat haar niet in de koude kleren zitten.

Marloes is het ultieme voorbeeld van een moeder die door het vuur gaat voor haar kind, zodra je moeder wordt, verandert een vrouw soms van een volgzaam vogeltje in een leeuw die vecht voor haar jong.

Roadtrip Italia is een feelgood met een spanningselement. De spanning bouwt wel op maar laat je niet op het puntje van je stoel zitten, zover laat de auteur het niet komen. Op dat punt neemt de feelgoodkant de overhand en draait het om de opbouw van relaties en de zoektocht naar familie.

De auteur heeft ervoor gekozen om de hoofdstukken zowel vanuit verschillende personen als vanuit verschillende tijdsperioden te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je gedurende het verhaal vordert te weten komt hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

Roadtrip Italia leest makkelijk weg, geen ingewikkelde toestanden maar lekker genieten van een verhaal over de liefde. Ik heb zeker van het verhaal genoten maar qua emoties voelde ik het niet. Roadtrip Italia is een aanrader voor de liefhebbers van thrillers in het genre van Suzanne Vermeer.

Roadtrip Italia krijgt van mij 3 sterren.

Geschreven door Bianca Maartense


Lezersrecensie op Hebban

Je komt al snel helemaal in het boek te zitten en leeft erg mee met de avonturen van Marloes en haar dochtertje Luna. Een echte aanrader voor iedereen die lekker meegetrokken wil worden in een verhaal én van Italië houdt.

5 sterren