Liefde in de lens

Liefde in de lensDani van Doorn
ISBN 978-90-8660-397-8
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2019

Uitgedaagd door haar zus, belandt de 53-jarige weduwe Helen voor een fotoshoot in Parijs, samen met een groepje jonge vrouwen en twee fotografen. De aantrekkelijkste fotograaf Tom (51 en van Indische afkomst) is jammer genoeg een versierder eerste klas, die vooral aandacht heeft voor de jongere vrouwen. Dat hij nu Helen in het vizier krijgt, vindt ze ongeloofwaardig. Maar zijn aandacht doet wel wat met haar en ook zijn verlangen naar contact met zijn dochter raakt haar.
Een verhaal over jezelf zijn, ware liefde en verzoening.

Tom liep de hotelbar in en adviseerde de dames fotomodel om naar bed te gaan zodat ze er morgen fris op zouden staan. ‘Het is half elf, hoogste tijd voor mooie meisjes om te gaan slapen,’ zei de fotograaf vaderlijk.
Helen geeuwde. ‘Ik ga ook.’
Ik bedoelde jou natuurlijk ook, toen ik het over mooie meisjes had,’ zei Tom.
Helen draaide zich naar hem toe. ‘Je gaat toch niet met mij flirten, hè Tom? Daar heb ik totaal geen zin in.’
Hij was even sprakeloos. ‘Nou Helen,’ mompelde hij toen, maar verder kwam hij niet.
Impulsief gaf ze hem een zoen op zijn wang. ‘Dank je wel voor het gesprek, het heeft me enorm opgelucht.’
‘Mag ik ook eens bij jou komen biechten?’ vroeg hij laconiek, maar ze hoorde zijn serieuze ondertoon.
‘Als je bedoelt van de ene senior tot de andere, ja, dat mag,’ zei ze met een glimlachje. ‘Welterusten, Tom.’
‘Draak,’ hoorde ze hem nog mompelen en grinnikend liep ze de trap op.
Op haar kamer lag Debby te lezen in een tijdschrift. ‘O Helen, ben je daar!’ riep ze quasi-wanhopig. ‘Laat me nooit meer alleen met Ben en die meisjes. Ik heb me kapot verveeld.’
‘Ja, ja,’ zei Helen geamuseerd. ‘Je hebt anders voor het eerst in jaren een tijdschrift uitgelezen, volgens mij. Of je hebt een uur met thuis gebeld. Een van de twee.’
‘Allebei,’ grinnikte Debby en nam een kussen in haar armen. ‘Jullie zijn lang weggebleven. Ging de shoot zo moeilijk?’
Helen vond de inhoud van het gesprek tussen haar en Tom niet geschikt om te delen. ‘Nou, we hebben eerst heerlijk gedineerd en daarna hebben we een tijd op het dakterras staan praten. Intussen heeft Tom geschoten.’
‘Het klikt wel tussen jou en Tom, hè? Hij is ontzettend aantrekkelijk, vind je ook niet? Beetje George Clooney met die donkere ogen, maar dan jonger en cuter.’ Debby wachtte niet op antwoord. ‘Die jonge meiden zijn gek op hem. Celine en Elsa niet, die hebben allebei een vriend, maar na onze auditie hing Suzie al aan zijn arm.’
‘Ja, hij beweert dat dat met het vak te maken heeft.’ Helen begon zich uit te kleden.
‘Geloof jij dat?’ vroeg Debby met lachende ogen.
‘Nee.’ Helen grinnikte. ‘Daarvoor ziet hij er veel te goed uit.'


1. Helen, de hoofdpersoon in Liefde in de lens, is 53 jaar. Voor een liefdesverhaal is het niet heel standaard dat de hoofdpersoon al wat ouder is. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Mijn verhalen zijn meestal het gevolg van iets dat ik droom, over personages in een bepaalde situatie. 
Die droom geeft me dan een bepaald gevoel dat ik wil gaan uitwerken. Dan maakt leeftijd niet uit.
In dit boek valt er al vroeg een zoen en het wordt steeds romantischer.  Het is als het ware een chicklit over 50 plussers die dagelijks met jonge mensen omgaan die ook hun belevenissen hebben. 
Daarnaast zitten er ook familieroman-elementen in, omdat de fotograaf die Helen het hof maakt, contact wil krijgen met zijn kind, dat hij nooit mocht leren kennen.
Schrijven over wat mensen van middelbare leeft bevalt me heel goed. Ik kan al schrijvend dicht bij mezelf blijven. De hoofdpersonen zijn in de vijftig maar er komen drie generaties in voor, naast de vijftigers dus twintigers en kinderen onder de tien.
Daarnaast hebben een aantal mensen in het kader van de veelkleurige bevolking van Nederland een in min of meerdere mate getinte huid. Hun roots zijn deels of helemaal Indisch of Surinaams. 
Ik wil graag in elke moderne roman personage met een exotische achtergrond hebben, maar ik vergeet het ook wel eens.


2. Liefde in de lens gaat niet alleen over liefde, maar ook over jezelf zijn. In welk opzicht heeft Helen hiermee te maken? Speelt dat in je eigen leven ook?
Helen is een weduwe na 25 jaar huwelijk. Ze moet zichzelf als het ware opnieuw ontdekken, maar in eerste instantie voelt ze daar niets voor. Het is haar zus die haar over het randje duwt en zo komt Helen van het een in het ander. En in Parijs natuurlijk! 
Wat mezelf betreft: ik denk dat het belangrijk is dat je (zo mogelijk) in alle omstandigheden probeert dicht bij jezelf te blijven en dat is een voortdurend leerproces, omdat het leven steeds verandert.


3. De mannelijke hoofdpersoon is fotograaf. Heb je je voor dit verhaal verdiept in de technische en artistieke aspecten van dit vak?
Ik doe altijd achtergrond research, maar de moderne digitale fotografie is technisch te ingewikkeld om even 'na te kijken', dus ik heb me op de dingen eromheen gericht. De hoofdpersoon treedt gelukkig op als model, niet als fotograaf, maar internet leverde minder info op dan ik had verwacht. Via facebook kwam ik aan mensen met ervaring in modeshows en modefotografie en die heb ik specifieke vragen gesteld. Natuurlijk dook Het Toeval ook weer op, dat kent elke schrijver. Iemand noemde een Nederlandse modefotograaf die aan de top stond. Bleek die man net zo oud te zijn en in dezelfde stad te wonen als mijn fictieve top modefotograaf en mijn personage was in bepaalde opzichten geen lieverdje. Voor de zekerheid heb ik mijn personages toen maar laten verhuizen naar Den Bosch.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Als het goed is komt er een knotsgekke chicklit van me uit begin volgend jaar. Zo gek dat het bijna meer een satire op een chicklit is dan een echte chicklit.
En ik ben nog steeds in de ban van de historische roman! Daar schrijf ik nu dus aan.  Wie weet ook een nieuwe Ellessy...

Lezersrecensie op Hebban

Een heerlijk boek om te lezen, binnen twee dagen had ik de roman uitgelezen!
Vanaf de eerste bladzijde was ik geboeid en met een glimlach op mijn lippen blijven lezen.

Juist door de humor en de sprankelende manier van schrijven leest het boek gemakkelijk weg,
De gesprekken onderling tussen Tom en Helen zijn heel herkenbaar, ook bijzonder om te lezen hoe twee mensen op middelbare leeftijd de liefde opnieuw ontdekken en meer dan dat..
Door het verhaal heen zie je ze "groeien" als persoon, in zelfkennis, vertrouwen en elkaar daarin durven aanvullen.
Moeilijke thema's worden niet uit de weg gegaan in dit boek en toch blijft de toon luchtig en vol humor.
Dat vind ik een groot compliment waard voor de auteur Dani van Doorn.

Een boek wat ik met veel plezier heb gelezen en warm kan aanbevelen!

4 sterren

Geschreven door Anneke Poldervaart


Recensie op Passie voor boeken

Van Doorn zet Helen goed herkenbaar neer, als een typische lerares die mede door haar beroep al snel overwicht heeft op de andere (jongere) modellen. Iemand die goed kan luisteren en kan relativeren. Een vrouw waarbij men zich prettig en veilig voelt en aan wie men graag advies vraagt. Helen is ook iemand die, als ze kan, graag een helpende hand biedt. Een sterke vrouw die stevig met de beide benen op de grond staat. Eigenlijk een vrouw die je niet zo makkelijk kunt voorstellen als een model, maar juist door haar nuchterheid is ze uitermate geschikt voor wat de ontwerpster voor ogen heeft. Doordat Helen een paar keer per jaar naar Parijs gaat, voelt ze zich, als ze daar zijn voor de fotoshoot, meteen weer thuis in deze stad. Er zijn wat opstartproblemen die zij door haar contacten weet te verhelpen. Elk personage heeft een bepaald belang bij deze fotoshoot en ondanks dat het soms met horten en stoten gaat, verloopt het naar tevredenheid en zien de ontwikkelingen er positief uit.

Liefde in de lens is origineel. Een setting die je niet bij het hoofdpersonage verwacht en een liefdesverhaal met ‘oudere’ personages in de hoofdrol. Met deze bedoel ik dus mensen van mijn leeftijd. En mocht er gedacht worden dat onzekerheid alleen bij jongeren voorkomt, van Doorn geeft hier een mooi voorbeeld dat dit dus niet zo is. De thema’s zijn herkenbaar en de personages zijn levensecht neergezet waardoor ze dicht bij de lezer komen te staan. Ook de ontwikkeling van de personages heeft de auteur mooi uitgediept waarbij er soms wat oud zeer naar bovenkomt. We komen wat filosofische mijmeringen tegen, serieuze dialogen, maar ook wat humor en dit geeft een fijne luchtigheid aan het verhaal.

Liefde in de lens is een feelgood met een originele setting en laat volop genieten van een romantisch verhaal.

4 sterren

Geschreven door Wendy Wenning


Recensie op Diane's Boekenhoekje

Het is Dani van Doorn weer gelukt; ze heeft een heerlijke feelgood roman geschreven vol romantiek en een vleugje passie waar ook diepere onderwerpen beschreven worden. Loskomen van een oude liefde, van de verstikkende liefde van jouw ouders of juist loskomen van jouw kind zijn zaken waar de lezer op een prettige manier mee geconfronteerd zal worden tijdens het lezen. De prettige dialogen met leuke anekdotes en een beetje humor worden afgewisseld door diepere gesprekken en dat maakte dat ik mij tijdens het lezen geen moment verveeld heb. Ik was ontroerd en verrast. Daarnaast is Dani ook origineel want het gaat hier niet over een ontluikende eerste grote liefde tussen jongelui maar tussen “oudere” mensen die allebei al een ervaring hebben met zo’n grote eerste of meerdere liefdes. Daarin maakt ze dat dit een bijzondere roman is geworden. Fijn om gelezen te hebben!!

Geschreven door Diane


Lezersrecensie op Hebban

Liefde in de lens is een zeer geslaagde feelgoodroman. Door het verhaal waan je je in Parijs en lijkt het alsof je zelf een toeschouwer bent tijdens de fotoshoot en de modeshow.

Helen is een sterke en vooral lieve vrouw waar je gelijk van gaat houden. Het boek zorgt dat je met een glimlach op je gezicht zit die tot het einde van het boek niet meer weggaat.

4 sterren

Geschreven door Christa Klerks


Lezersrecensie op Hebban

Wat een heerlijk liefdesverhaal, Liefde in de lens is het eerste boek dat ik van auteur Dani van Doorn las maar de rest van de boeken komt nu zeker op mijn lijstje om te lezen.

De schrijfstijl van Dani is, ondanks de heftige onderwerpen, vlot en vrolijk waardoor je maar blijft lezen. Aan haar schrijfstijl merk je ook dat ze zelf al ervaring in het leven heeft, geen hoofdpersonage met rare naïeve meiden acties maar een rijpe vrouw die door ervaring weet wat ze in haar leven wil. Dit wijkt af van de ‘normale’ feelgood verhalen waarin de hoofdpersonages vaak in situaties belanden en keuzes maken die niet logisch zijn, dit boek voelt daarom ook als een frisse wind door het feelgood genre.

Op sommige momenten gaat het verhaal wel net iets te snel, waardoor er voor het gevoel belangrijke dingen worden overslagen, of juist wat langzaam, waardoor je voor je gevoel te lang in 1 scene blijft hangen. Dit doet echter weinig, tot niets, af aan het leesplezier en je zult versteld staan hoe makkelijk dit boek leest.
Dani van Doorn snijdt in dit boek serieuze thema’s als autisme, familieproblemen en onzekerheid aan maar brengt dit op een luchtige manier waardoor je niet terecht komt in een neerwaartse spiraal. Juist door deze aanpak laat Dani zien dat dit helemaal geen onderwerpen zijn waar je voor moet oppassen maar ze juist besproken moet worden omdat dit juist heel positief voor alle betrokken kunnen zijn.

Wil je dus een boek lezen dat vrolijk en makkelijk leesbaar is maar met een unieke insteek dan is Liefde in de lens zeker een aanrader.

Dani van Doorn woont met haar man in Eindhoven en schrijft het liefst historische feelgoods. Haar boeken verschijnen bij verschillende uitgevers waaronder Ellessy, Van Driel Publishing en haar eigen uitgeverijtje Joy Books. Naast schrijven houdt Dani erg van het uitpluizen van de geschiedenis en bezoekt ze met haar man geregeld kunst- en streekmusea.

4 sterren

Geschreven door Soraya Latten


Biblion-recensie

Helen, een vrouw van 53 jaar oud, heeft enkele jaren geleden haar man verloren, ze heeft geen kinderen. Haar zus vindt dat ze zich verwaarloost en wijst haar op een advertentie voor modellen. Het is een eindexamen project van een beginnend ontwerpster. De show zal plaatsvinden in Parijs, dit is de lievelingsstad van Helen die onderwijzeres Frans is. Er gaan twee fotografen mee, Tom en Ben en nog drie andere modellen, twee professionele jonge vrouwen en een onervaren model net als Helen. Gezien haar leeftijd kan ze de anderen steunen en veel regelen omdat ze de stad goed kent. Als alles is afgelopen blijven Helen en Tom nog een paar dagen langer in Parijs voordat ze teruggaan voor de slot modeshow in Nederland. Tom doet haar een bekentenis en dat maakt dat de reis nog emotioneler wordt. Een optimistisch goed lopend verhaal met de boodschap dat je nooit te oud bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan en eens iets anders te doen in je leven. Voor een grote lezersgroep.

Geschreven door Sophia van Poppel


Lezersrecensie op Hebban

Geheel passend bij de schrijfstijl van Dani is dit ook weer een prettig lezend verhaal. Hier en daar een grappige nuchtere opmerking maakt het geheel luchtig. De personages hebben een zeer duidelijke persoonlijkheid meegekregen. Ze maken een flinke positieve ontwikkeling in karakter door, Helen bijvoorbeeld ontpopt zich van een rups in een vlinder. Helaas blijft haar zus hierbij achter. Dat blijft een mooi contrast vormen met Helen. Liefde, familierelaties en romantiek spelen een grote rol. Het is niet alleen een liefdesverhaal maar het heeft ook veel diepgang. Diverse problemen die in het dagelijkse leven voorkomen komen in dit boek aan bod en maken het geheel realistisch. Het is een mooi beeldend verhaal dat je met een goed gevoel afsluit.

4 sterren

Geschreven door Ideke


Lezersrecensie op Hebban

In 'één dagdeel heb ik het boek "liefde in de lens" uitgelezen. Dani weet je tot het einde toe geboeid te houden. Wat op het eerste gezicht enkel een leuk liefdesverhaal belooft te worden, blijkt een heerlijke feelgoodroman met diepgang. De hoofdpersoon, Helen, groeit in het boek van een vrouw die denkt dat het leven achter haar ligt, naar een vrouw die durft te zijn wie ze is; zichzelf. Haar keuzes en principes hebben invloed op de mensen in haar omgeving, ze is niet bang om af te wijken van de norm.
Dani, ik heb genoten van je boek, het is sprankelend, humoristisch, verfrissend en ook nog eens heerlijk romantisch!

4 sterren

Geschreven door Jolanda de Faria


Lezersrecensie op Hebban

Het is werkelijk een heerlijke roman met veel verwikkelingen in een geweldige setting (Parijs). De personages komen tot leven en de nuchterheid en eerlijkheid van Helen is geweldig. Ze is zo’n sterke en vooral lieve vrouw, dat je direct van haar gaat houden. Het is ook erg fijn om eens een boek te lezen waarin de hoofdpersoon wat ouder is, terwijl daarnaast personages van alle leeftijden een rol spelen.
Scheiding, kinderen, ouderschap, liefde, jaloezie, vergeving en verandering, er zit zoveel in deze roman en dat is precies in balans. Het boek heeft zo’n positieve uitstraling dat de glimlach die het boek al in het begin oproept ook niet meer weggaat tot het einde.

Liefde in de lens is een zeer geslaagde feelgoodroman. Het verhaal laat je mee genieten met de bijzondere gebeurtenissen rondom een fotoshoot in Parijs met een modeshow als afsluiter en de personages overwinnen hun problemen en groeien en dat allemaal dankzij Helen.

4 sterren

Geschreven door Marieke Scheers