Schot in de roos

Schot in de roosMargreeth Kooiman
ISBN 978-90-8660-396-1
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2019

Als de Schotse Jamie bij Eva op kantoor komt werken, vallen zij als een blok voor elkaar. Het duurt niet lang of ze hebben een date. Tot haar schrik ontdekt Eva al snel dat Jamie een drugsprobleem heeft en met foute types omgaat. Ook doet hij geheimzinnig over zijn jeugd en zijn moeder, op wie Eva erg lijkt. Jamie is bang dat hij Eva kwijtraakt en belooft haar met de drugs te stoppen. Zij twijfelt echter of ze hem kan vertrouwen en worstelt met vragen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Eva’s zus, Elly, en Jamie elkaar lijken te kennen? En wie is die Laura die in zijn flat in Londen woont? Eva’s verstand zegt dat ze beter een punt achter hun relatie kan zetten. Maar haar gevoelens voor hem zijn zo heftig dat dit onmogelijk lijkt.

‘Eerlijk gezegd schrok ik wel een beetje. Doe jij daar ook aan…?’ Ze tikte tegen haar neus. Ze wilde de woorden coke snuiven niet hardop uitspreken.
Hij haalde zijn schouders op. ‘Niet echt. Heel soms als ik het druk heb gehad…’
Zijn antwoord joeg haar angst aan. Heel soms was te vaak. Wat wist ze nou eigenlijk over deze man? Hij leek lief, maar hij had iets onpeilbaar dieps. Iets waar ze niet bij kon. Misschien moest ze hem zo snel mogelijk uit haar leven bannen. Te laat, wist ze meteen. Hij had haar al betoverd. Ze moest er niet aan denken dat ze hem nooit meer zou zien.
Ze drukte het alarmerende gevoel opzij en nam Jamies kamer in zich op. Er stond een tweepersoonsbed met een rij kussentjes tegen het hoofdeind, een grote klerenkast en een bureau waarop zijn laptop stond. In een hoek, een beetje verdekt opgesteld stond een foto van een roodharige vrouw. Een rilling trok langs Eva’s ruggengraat. Het was alsof ze naar haar eigen portret keek. ‘Oh,’ bracht ze alleen uit.

1. Bij hoofdpersonen Eva en Jamie is het liefde op het eerste gezicht. Geloof je zelf ook dat zoiets mogelijk is?
Jazeker, hoewel ik het eerder verliefdheid op het eerste gezicht zou noemen. Een vonk die overspringt in die eerste seconden dat je elkaar in de ogen kijkt. Die vonk kan heel heftig zijn. Liefde komt pas later, als het goed is tenminste. Dat is iets dat moet groeien.

2. In Schot in de roos spelen druggebruik en de gevolgen daarvan een rol. Was het moeilijk om daar op een zinvolle manier over te schrijven, zonder er een heel dramatisch verhaal van te maken?
Ik probeer bij het schrijven, over welk onderwerp dan ook, niet te veel drama op drama te stapelen. Zelf haak ik als lezer al snel af als er te veel dramatiek in een verhaal zit. Ik denk dan al snel ‘jaja, het zal wel…’ Een meer ingetogen schrijfstijl komt, denk ik, realistischer en sterker over. Misschien zelfs wel dramatischer.

3. Een deel van het boek speelt zich af in Schotland. Ben je daar zelf ook geweest? Heb je een bijzondere band met de Hooglanden?
Mijn man is Schots en ik ben vaak in Schotland geweest. De Hooglanden hebben een meer uitgesproken landschap dan de Laaglanden. Je kunt de bergen en de lochs beschrijven. Het leek me een prachtig decor voor het verhaal.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Mijn eerste twee boeken waren familieromans. Het leek me leuk om ook eens een liefdesroman te schrijven. Dat is Schot in de roos geworden. Op dit moment ben ik weer bezig met een familieroman. Het verhaal gaat over een echtpaar dat een grote prijs in de loterij heeft gewonnen, maar daar niet bepaald gelukkiger van wordt.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.