Nachtvlinder

NachtvlinderAngelique van Dongen
ISBN 978-90-8660-394-7
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2019

Cat, 38 jaar, en single heeft een eigen glasblazerij. Daarnaast werkt ze een keer in de week, op vrijdag, bij het radioprogramma Nachtvlinder, waar zij haar eigen rubriek heeft om problemen van luisteraars op te lossen tussen twaalf en drie uur ’s nachts. Haar luisteraars kunnen hun problemen via de mail opsturen en Cat probeert oplossingen te bedenken. Ze doet dit al een aantal jaren en vind het ontzettend leuk om mensen te helpen. Echter krijgt ze sinds korte tijd mails van een luisteraar die aan haar persoonlijk gericht zijn. Hij zegt te weten waar Cat haar moeder kan vinden. Cat is geadopteerd toen ze vijf maanden was en heeft de zoektocht naar haar biologische ouders moeten staken. Ze weet niet goed wat ze aan moet met zijn mails en of het waar is. De geheimzinnige luisteraar weigert zich bekend te maken. Cat wil op zoek naar de luisteraar om te achterhalen wie het is en wat zijn reden is van al deze mystieke mails. Is het een bekende van haar of iemand die een spel speelt?

‘Mam, het ziet er geweldig uit. En wat ruikt het lekker,’ zei Cat.
‘Ja, als jij komt, is het feest! We vinden het zo fijn als je er bent, dat moet speciaal zijn. Ga zitten, dan schenk ik thee in.’
Het uur dat volgde, kletsten ze volop over hoe het in hun levens was. Cat had het soms te druk om vaker langs te gaan bij haar ouders, dus als ze er was, hadden ze elkaar altijd genoeg te vertellen. Na de lunch hielp Cat haar moeder met de afwas en daarna ging ze met haar vader nog even naar de schuur om te kijken hoe het geitje het maakte en hielp ze met hooi verversen. Na een laatste kop thee met een stuk appeltaart vertrok ze weer naar huis.
‘Volgende keer bij mij,’ zei Cat bij het afscheid.
‘Doen we. We spreken snel af,’ zei Mireille en samen met Hans zwaaide ze hun dochter uit.
Eenmaal thuis zette Cat haar laptop aan om de mails te checken voor haar radioprogramma. Ray had ze doorgestuurd naar haar, maar er zat een mail bij die aan haar persoonlijk gericht was. Hij had als titel ‘persoonlijk voor Cat’. Ray had hem zonder te lezen direct doorgestuurd naar Cat.
Cat was verbaasd; dit had niemand ooit eerder gedaan. Ze opende de mail en was verbijsterd over wat ze las.
‘Beste Cat,
Je kent mij niet, maar ik jou wel. Ik heb informatie over jouw echte moeder. Ik weet dat je ooit op zoek was naar haar, maar dat het niet gelukt is haar te achterhalen. Ik mail je om te zeggen dat ze nog steeds leeft en dichterbij is dan je denkt.
Afzender: W’

Cat knipperde met haar ogen en las de mail nog vijf keer door. Wat moest ze hiermee? En wat zei het nu helemaal? Niets. Of juist alles? Verward liep ze naar de keuken om koffie te zetten. Daarna ging ze weer achter haar laptop zitten en las ze de mail weer een keer. Het e-mailadres herkende niet. Het was een hotmailadres en dat kon iedereen maken. Daar had ze niets aan, het was een onbeduidende naam, benvanjou@hotmail.com. Ze kon er niets mee.

1. De hoofdpersoon van Nachtvlinder, Cat, heeft een eigen glasblazerij en doet een vragenrubriek bij de radio. Dat zijn geen voor de hand liggende bezigheden. Hoe kom je aan inspiratie voor dit soort dingen?
Ik vind het altijd erg mooi als mensen bijzondere hobby's hebben, iets waarin ze hun creativiteit kwijt kunnen. Onlangs zag ik iemand glasblazen en heb ik daar vragen over gesteld. Het intrigeert me hoe iemand met passie zijn of haar hobby/beroep uitoefent. Dat ik mijn hoofdpersoon dan deze hobby kan geven is erg leuk, dan kan ik haar laten doen wat ik zelf misschien wel erg leuk zou vinden om ooit eens te leren. Ik verdiep me erin op het moment dat ik iemand dat zie doen. Dat wat het glasblazen aangaat. Het programma op de radio is meer doordat ik zelf een aantal keren geïnterviewd ben door de plaatselijke radio en ik het erg leuk vond om te zien en te ervaren hoe vrijwilligers dat vorm geven. Ook hierin speelt hun passie voor hun vrijwilligerswerk een rol, dat fascineert me.

2. Heb je zelf ervaring met glasblazen en radiowerk, waardoor je het goed kunt beschrijven of doe je hiervoor research? Op wat voor manier doe je dat?
Met glasblazen heb ik geen ervaring, behalve dat ik in Malta ooit naar een glasblazerij ben geweest en daar een mini workshop heb gevolgd. Dat was leuk om te doen, maar voor één keer wel voldoende. Toch vind ik het glaswerk erg mooi, de kleuren die gebruikt worden en in elkaar over kunnen lopen, prachtig. Dus research gedaan door het daadwerkelijk te doen en ervaren en vragen te stellen aan de deskundige. Wat betreft radio, zoals bij vraag 1 beschreven, een leuke wereld. In een ongedwongen sfeer een interview geven in een radioprogramma en tussen de nummers door praten met de vrijwilligers die dat programma vorm geven. Dat was leuk, leerzaam, inspirerend. En vooral iets waar ik bewondering voor heb. Daar kwam uit voort dat ik Cat, mijn hoofdpersoon een rubriek gaf in een radioprogramma.

3. Het plot in Nachtvlinder draait grotendeels om een stalker die beweert te weten wie Cats biologische moeder is, maar weigert dat gewoon te vertellen. Dat klinkt spannend. Toch is het geen thriller, maar een roman in de Relax-serie. Houdt dat in dat romantiek en/of familieperikelen ook een rol spelen?
Jazeker! De romantiek speelt een belangrijke rol, de ontdekking die Cat doet wat haar liefdesleven betreft en hoe dat zich ontwikkelt, juist door de heftige gebeurtenissen in haar leven, vind ik belangrijk samen te voegen in een verhaal. Ook familie vind ik hier een grote rol in spelen. Het samenspel tussen die facetten maakt voor mij een roman compleet.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben alweer volop bezig met mijn nieuwe roman die in voorjaar 2020 uitkomt. Een roman waar ik mijn energie in kwijt kan en waarvan ik, ondanks dat het een heftig verhaal wordt, denk dat het een erg toegankelijk boek is met veel herkenbare items voor de lezers. Het boek heet 'Roze Paniek'.

Biblion-recensie op In de boekenkast

tap voor stap wordt duidelijk wie denkt te weten wie haar moeder is, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Ondertussen merkt Cat dat Ray, een van de vrienden in haar vriendengroep, toch leuker is dan ze dacht. Zal de liefde nu eindelijk in haar leventje opbloeien?

Angelique van Dongen heeft met Nachtvlinder weer een heerlijke feelgoodroman geschreven. Het verhaal bouwt zich lekker op en de afwisseling van een vleugje spanning met romantiek zorgt ervoor dat het verhaal lekker wegleest. Door de makkelijke schrijfstijl vloog ik door het verhaal heen. Het boek was met een paar uurtjes al uit, maar wat was het even lekker genieten.

Eerder las ik Rozenlaan 10 van deze auteur en was verrast. Ze weet hoofdpersonages tot leven te brengen en zorgt ervoor dat het geheel klopt. Ook in Nachtvlinder krijgt ze dit voor elkaar. Wat mij betreft, is Angelique van Dongen niet meer weg te denken in het genre feelgood.

4 sterren

Geschreven door Antoinette van Steeg


Biblion-recensie op Bol.com

De 38-jarige Cat heeft naast haar werk als glasblazer de rubriek "Nachtvlinder' in een radioprogramma op de vrijdagnacht. In die rubriek "Cat weet raad' beantwoordt ze vragen van luisteraars. In een uitzending meldt zich een man, Wim, die aangeeft meer te weten over Cats biologische moeder. Cat is geadopteerd en haar zoektocht naar haar moeder leverde nooit iets op. Het blijft niet bij die ene keer dat Wim zich meldt. Hij dringt zich in haar persoonlijke leven met dreigementen en gewelddadige pogingen om haar schrik aan te jagen. Cat heeft haar vrienden – onder wie één speciale – en de politie nodig om te ontdekken wie Wim is. Een vlot, eigentijds verhaal met romantiek en spanning voor een brede lezerskring. De schrijfster (1970) publiceerde meerdere romans bij uitgeverij Ellessy.

Geschreven door H.W.L. Keus-Asveld


Recensie op hanneketinorcenti.nl

Van Dongen heeft met Nachtvlinder een fijne feelgood afgeleverd. Haar schrijfstijl is zeer toegankelijk en derhalve geschikt voor een groot publiek. De enkele, wat ongemakkelijke zin, is haar daarbij vergeven. Een extra redactieronde bij een volgende druk, kan dat simpelweg verhelpen.

Van Dongen karakteriseert haar personages prima en als lezer laat je je gemakkelijk meeslepen in diens emoties en gevoelens. Daarbij komt vanzelfsprekend het hoofdpersonage het beste uit de verf, maar de subpersonages worden zeker niet verwaarloosd. De dialogen zijn natuurlijk en bevatten geen overbodige ballast.

Kortom, een fijne feelgood met de nodige spanning.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Boekrecensiesblog

Onvoltooid verleden tijd
In haar romans schuwt Angelique het niet om naast de mooie verhaallijnen over liefde, geluk en hartstocht, ook de rauwe en moeilijke kant van het leven te beschrijven. In ‘Nachtvlinder‘ wordt de hoofdpersoon Cat geconfronteerd met haar verleden. Als geadopteerd kind heeft ze het erg getroffen met haar adoptieouders. Om meer over haar biologische afkomst te weten te komen, is ze, jaren geleden, op zoek geweest naar haar biologische ouders. Ondanks al het speurwerk heeft ze geen informatie kunnen vinden. En ineens is daar een Wim, zie zomaar uit het niets beweerd alle antwoorden op haar vragen over haar afkomst te hebben.

Wim suggereert dat haar afkomst minder fraai is dan ze zou willen weten en hij dreigt haar de waarheid te vertellen tijdens haar wekelijkse rubriek in het radioprogramma ‘Nachtvlinder’. In eerste instantie negeert Cat deze berichten, maar wanneer haar vrienden de bedreigingen wel serieus nemen, kan ze er niet meer omheen: ze wordt gestalkt!

Gestalkt!
Als haar vader ook nog eens ernstig ziek wordt, staat het leven van Cat echt op zijn kop. Gelukkig blijkt haar vriendengroep haar steunen. Zonder hen had ze zich in deze moeilijke periode geen raad geweten. Hoe moeilijk het leven soms ook is, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. En juist in deze moeilijke periode komt Cat erachter wat echt belangrijk voor haar is.

‘Nachtvinder’ een roman met een aangrijpende verhaallijn en een prachtige boodschap!

De boodschap in ‘Nachtvlinder’ laat duidelijk zien dat Angelique weet waar ze overschrijft. De onderwerpen die beschreven worden zijn niet alledaags en daardoor geeft dit boek niet altijd dat lichtvoetige feelgood gevoel dat je bij een roman verwacht. Gelukkig heeft Angelique het talent om het verhaal, naast de spannende en ingrijpende gebeurtenissen, ook boeiend en liefdevol te beschrijven. Want hoe moeilijk hoofdpersoon Cat het ook heeft, liefde, vriendschap en familie blijken haar redding te zijn. En Cat leert zichzelf, en daarmee ook de lezer, dat het allerbelangrijkste is om naar je gevoel te luisteren.

Geschreven door Yvonne