Nachtvlinder

NachtvlinderAngelique van Dongen
ISBN 978-90-8660-394-7
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2019

Cat, 38 jaar, en single heeft een eigen glasblazerij. Daarnaast werkt ze een keer in de week, op vrijdag, bij het radioprogramma Nachtvlinder, waar zij haar eigen rubriek heeft om problemen van luisteraars op te lossen tussen twaalf en drie uur ’s nachts. Haar luisteraars kunnen hun problemen via de mail opsturen en Cat probeert oplossingen te bedenken. Ze doet dit al een aantal jaren en vind het ontzettend leuk om mensen te helpen. Echter krijgt ze sinds korte tijd mails van een luisteraar die aan haar persoonlijk gericht zijn. Hij zegt te weten waar Cat haar moeder kan vinden. Cat is geadopteerd toen ze vijf maanden was en heeft de zoektocht naar haar biologische ouders moeten staken. Ze weet niet goed wat ze aan moet met zijn mails en of het waar is. De geheimzinnige luisteraar weigert zich bekend te maken. Cat wil op zoek naar de luisteraar om te achterhalen wie het is en wat zijn reden is van al deze mystieke mails. Is het een bekende van haar of iemand die een spel speelt?

‘Mam, het ziet er geweldig uit. En wat ruikt het lekker,’ zei Cat.
‘Ja, als jij komt, is het feest! We vinden het zo fijn als je er bent, dat moet speciaal zijn. Ga zitten, dan schenk ik thee in.’
Het uur dat volgde, kletsten ze volop over hoe het in hun levens was. Cat had het soms te druk om vaker langs te gaan bij haar ouders, dus als ze er was, hadden ze elkaar altijd genoeg te vertellen. Na de lunch hielp Cat haar moeder met de afwas en daarna ging ze met haar vader nog even naar de schuur om te kijken hoe het geitje het maakte en hielp ze met hooi verversen. Na een laatste kop thee met een stuk appeltaart vertrok ze weer naar huis.
‘Volgende keer bij mij,’ zei Cat bij het afscheid.
‘Doen we. We spreken snel af,’ zei Mireille en samen met Hans zwaaide ze hun dochter uit.
Eenmaal thuis zette Cat haar laptop aan om de mails te checken voor haar radioprogramma. Ray had ze doorgestuurd naar haar, maar er zat een mail bij die aan haar persoonlijk gericht was. Hij had als titel ‘persoonlijk voor Cat’. Ray had hem zonder te lezen direct doorgestuurd naar Cat.
Cat was verbaasd; dit had niemand ooit eerder gedaan. Ze opende de mail en was verbijsterd over wat ze las.
‘Beste Cat,
Je kent mij niet, maar ik jou wel. Ik heb informatie over jouw echte moeder. Ik weet dat je ooit op zoek was naar haar, maar dat het niet gelukt is haar te achterhalen. Ik mail je om te zeggen dat ze nog steeds leeft en dichterbij is dan je denkt.
Afzender: W’

Cat knipperde met haar ogen en las de mail nog vijf keer door. Wat moest ze hiermee? En wat zei het nu helemaal? Niets. Of juist alles? Verward liep ze naar de keuken om koffie te zetten. Daarna ging ze weer achter haar laptop zitten en las ze de mail weer een keer. Het e-mailadres herkende niet. Het was een hotmailadres en dat kon iedereen maken. Daar had ze niets aan, het was een onbeduidende naam, benvanjou@hotmail.com. Ze kon er niets mee.

1. De hoofdpersoon van Nachtvlinder, Cat, heeft een eigen glasblazerij en doet een vragenrubriek bij de radio. Dat zijn geen voor de hand liggende bezigheden. Hoe kom je aan inspiratie voor dit soort dingen?
Ik vind het altijd erg mooi als mensen bijzondere hobby's hebben, iets waarin ze hun creativiteit kwijt kunnen. Onlangs zag ik iemand glasblazen en heb ik daar vragen over gesteld. Het intrigeert me hoe iemand met passie zijn of haar hobby/beroep uitoefent. Dat ik mijn hoofdpersoon dan deze hobby kan geven is erg leuk, dan kan ik haar laten doen wat ik zelf misschien wel erg leuk zou vinden om ooit eens te leren. Ik verdiep me erin op het moment dat ik iemand dat zie doen. Dat wat het glasblazen aangaat. Het programma op de radio is meer doordat ik zelf een aantal keren geïnterviewd ben door de plaatselijke radio en ik het erg leuk vond om te zien en te ervaren hoe vrijwilligers dat vorm geven. Ook hierin speelt hun passie voor hun vrijwilligerswerk een rol, dat fascineert me.

2. Heb je zelf ervaring met glasblazen en radiowerk, waardoor je het goed kunt beschrijven of doe je hiervoor research? Op wat voor manier doe je dat?
Met glasblazen heb ik geen ervaring, behalve dat ik in Malta ooit naar een glasblazerij ben geweest en daar een mini workshop heb gevolgd. Dat was leuk om te doen, maar voor één keer wel voldoende. Toch vind ik het glaswerk erg mooi, de kleuren die gebruikt worden en in elkaar over kunnen lopen, prachtig. Dus research gedaan door het daadwerkelijk te doen en ervaren en vragen te stellen aan de deskundige. Wat betreft radio, zoals bij vraag 1 beschreven, een leuke wereld. In een ongedwongen sfeer een interview geven in een radioprogramma en tussen de nummers door praten met de vrijwilligers die dat programma vorm geven. Dat was leuk, leerzaam, inspirerend. En vooral iets waar ik bewondering voor heb. Daar kwam uit voort dat ik Cat, mijn hoofdpersoon een rubriek gaf in een radioprogramma.

3. Het plot in Nachtvlinder draait grotendeels om een stalker die beweert te weten wie Cats biologische moeder is, maar weigert dat gewoon te vertellen. Dat klinkt spannend. Toch is het geen thriller, maar een roman in de Relax-serie. Houdt dat in dat romantiek en/of familieperikelen ook een rol spelen?
Jazeker! De romantiek speelt een belangrijke rol, de ontdekking die Cat doet wat haar liefdesleven betreft en hoe dat zich ontwikkelt, juist door de heftige gebeurtenissen in haar leven, vind ik belangrijk samen te voegen in een verhaal. Ook familie vind ik hier een grote rol in spelen. Het samenspel tussen die facetten maakt voor mij een roman compleet.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben alweer volop bezig met mijn nieuwe roman die in voorjaar 2020 uitkomt. Een roman waar ik mijn energie in kwijt kan en waarvan ik, ondanks dat het een heftig verhaal wordt, denk dat het een erg toegankelijk boek is met veel herkenbare items voor de lezers. Het boek heet 'Roze Paniek'.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.