De orde

De ordeKarin Kallenberg & Dimitri van Hove
ISBN 978-90-8660-392-3
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2019

Jeroen Joosten is dameskapper. Om een levensreddende operatie voor zijn dochtertje te bekostigen, steelt hij uit het kasregister en de tassen van klanten. Maar hoe veel hij er verder ook bijklust, hij krijgt het geld niet bij elkaar. Dan komt hij in contact met een charismatische en schatrijke sekteleider die zichzelf Vader noemt. Samen met zijn vriendin smeedt Jeroen een plan om bij de gevaarlijke orde te infiltreren.
Tijdens een door hen geleide groepsmeditatie maken ze kennis met de achttienjarige Amber. Zij rekende erop dat de Orde van het Licht de oplossing voor haar problemen zou zijn. Haar verblijf bij de orde resulteert echter in een grote teleurstelling en Vader blijkt een regelrechte psychopaat.
Lukt het Jeroen om het leven van zijn dochter te redden? Slaagt Amber erin uit Vaders verstikkende greep te ontsnappen?
En waarom haalt Moeder geen adem meer?

De orde is het derde boek van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove. Een psychologische thriller waarmee het schrijversduo na het luchtige Penitenza weer het tragikomische opzoekt.

Hij kijkt in een van de grote kappersspiegels. Om het trillen van zijn handen tegen te gaan trekt hij wat plukjes in zijn haar omhoog. Hij slikt krampachtig en hoopt dat Sabine het niet ziet. ‘Ik heb de kas alvast opgemaakt.’ Gelukkig klinkt zijn stem normaal.
Zijn bazin draait haar hoofd een beetje opzij en knijpt haar ogen samen. 
‘Ik heb geveegd en gedweild zoals je vroeg, Sabine. Ik wou naar huis gaan, maar je was er nog steeds niet, dus toen heb ik het geld voor je geteld. Dan hoef jij dat niet te doen.’ 
‘Ik wil niet dat het personeel aan de kassa komt, Jeroen! Dat weet je!’
Het zweet breekt hem uit. De reden waarom de politie hier direct voor de deur kan staan, zit als een bundeltje tegen zijn hart.
Sabine is een kop kleiner dan hij, maar haar lange kunstnagels zijn net kleine scheermesjes. Ze staat naast het desinfecteerapparaat voor de scharen, een greep erin en ze heeft iets om zijn ogen mee uit te steken.
‘Ik zit op de rand van een burn-out en als jullie nou ook nog…’ Driftig gebaart ze om zich heen. ‘Jullie moeten verdorie doen wat ik zeg!’ 
Ze loopt naar de kassa, snel draait Jeroen zich naar haar toe. ‘Een burn-out?’ Hopelijk doet de zenuwachtige trilling in zijn stem de woorden meelevend klinken. ‘Het is ook niet niets, zo’n zaak runnen. En dan Henk en de kinderen er nog bij.’
Ze strekt een wijsvinger uit naar de geldlade. Hij legt zijn hand op de hare. 
‘Ik vond je er al zo moe uitzien de laatste tijd. Neem je weleens een gezichtsmasker?’
Met haar andere hand drukt ze op de knop om de lade te openen. Vliegensvlug houdt hij hem met zijn duim tegen en schuift hem terug. ‘Een gezichtsmasker?’ herhaalt hij.
Ze kijkt hem aan. Haar blik is dodelijk vermoeid. 
‘Natuurlijk niet. Heb ik toch geen tijd voor? Na een hele dag op mijn benen en al dat geleuter van klanten val ik om.’ Ze kijkt op de klok boven de deur. ‘Verdorie. Het is al kwart over zes en ik ben nog steeds niet klaar. Laat me nu even.’ Met haar elleboog duwt ze hem bij de kassa weg. ‘Ik moet het dagtotaal nog inschrijven.’
Hij pakt haar bij haar schouders en draait haar bruusk om. ‘Nee, ik laat je niet éven, Sabine! Alle vrouwen in je zaak maak je mooi, maar zelf schiet je erbij in.’ 
Hij trekt zijn parka uit en gooit hem op de toonbank.
Ze doet een stapje achteruit, verbaasd kijkt ze hem aan. 
‘Als jij instort heb ik geen baan meer,’ zegt hij.
‘Kom.’ Zijn toon duldt geen tegenspraak. Hij pakt haar hand en begeleidt haar naar de deur met Privé. In het kantoortje laat hij haar plaatsnemen in de relaxstoel. Hij houdt haar schouders tegen de leuning gedrukt terwijl hij met zijn andere hand de stoel tot ligstand brengt. Bij het voeteneind knielt hij neer. Nog steeds met het hart in zijn keel trekt hij haar pantoffels en sokken uit. 
‘Wat doe je?’

1. In De orde speelt een griezelige sekte een belangrijke rol. Dat is een veel voorkomend onderwerp in (psychologische) thrillers. Hoe vermijdt je in zo'n geval clichés? En wat is er anders en nieuw aan jullie insteek?
K: Als je het niet leuk vindt om voorspelbare boeken en hun platgetreden paden te lezen, ga je ze ook niet schrijven. Daarom zijn de hoofdpersonages, het geloof van de sekte en verschillende andere aspecten heel verrassend.
D: Eerlijk gezegd ben ik niet zo thuis in het subgenre, de sektethrillers. En volgens mij zorgt dat automatisch voor een originele insteek: als je niet eens wéét wat de clichés zijn, vermijd je als vanzelf dat je erin trapt en, belangrijker, doe je geen enkele moeite om gekunsteld om die clichés heen te dansen.

2. Jeroen, één van de hoofdpersonen, is dameskapper. Dat beroep is niet echt een voor de hand liggende keuze voor de hoofdpersoon van een thriller. Is zijn beroep van belang voor de rest van het plot, of was er een andere reden voor deze keuze?
K: Dit moet Dimitri beantwoorden, is allemaal zijn schuld.
D: Het idee om er een dameskapper van te maken heeft verscheidene oorzaken. Ten eerste had ik een autobiografisch motief: ik heb van dichtbij een kleptomane kapster meegemaakt, die stal uit tassen van klanten en uit het kasregister. Het enige wat we veranderd hebben is het geslacht van deze dievegge en de beweegredenen. Ten tweede is het, los van deze kleine literaire afrekening, nog echt een beroep waar geld gemakkelijk en onopgemerkt achterover te drukken is. We hadden van Jeroen ook een babysitter kunnen maken, maar ik wilde ook dat hij zich zou voordoen als homo om het vertrouwen van zijn vrouwelijke collega’s te winnen, dus welke setting combineert al deze factoren…? Precies.

3. De orde is een psychologische thriller, jullie vorige boek Penitenza was een misdaadroman. Wat is er kenmerkend aan dit verhaal waardoor De orde een psychologische thriller te noemen is?
D: In tegenstelling tot Penitenza (en tot mijn jolijt, hihi) zit er een psychopaat in.
K: In Penitenza staat de misdaad centraal. In De orde draait het voornamelijk om de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonages en hun beweegredenen om tot die misdaad te komen.

4. Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten? Zijn jullie bezig met een volgend boek?
K: Ik heb bijna een manuscript afgerond gebaseerd op autobiografische ervaringen, o.a. mijn tijd in Mozambique en bij de Bijenkorf B.V. De titel is Het wespennest.
D: Ik overweeg ernstig om mijn pseudoniem af te stoffen en me weer aan niet zo brave graphic novels te wijden.

Lezersrecensie op Hebban

Voor Thrillers & More mocht ik dit verhaal gaan lezen.
In het begin is het erg wennen omdat elk hoofdstuk, die vrij kort zijn, overschakelt naar een ander hoofdpersoon. In dit geval zijn dat er drie: Jeroen, Amber en Efraïm.
Jeroen is een alleenstaande vader van een dochtertje die ziek is. Om een experimentele behandeling in Boston te kunnen bekostigen, steelt hij geld bij zijn werkgever.
Amber is een jongvolwassene met een rugzakje, zij woont in een groep waar zij ondersteuning krijgt om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij.
Efraïm is de leider van een sekte (Orde van het licht) en zet een gemeenschap op samen met zijn vrouw, Engelien.

Door de omstandigheden, raken de hoofdpersonen verstrengeld met elkaar. Amber zoekt een uitvlucht door te gaan wonen bij de 'Orde van het licht'. Jeroen wil infiltreren om Efraïm te chanteren en hem geld afhandig te maken om de behandeling van zijn dochtertje te kunnen betalen.

Het verhaal is erg gedetailleerd omschreven en is erg spannend. Ik heb dit boek in twee avonden uitgelezen. Het sprak mij aan, omdat ik altijd wel een nieuwsgierigheid heb gehad naar sektes. In dit verhaal wordt uitgedoekt wat een ontzettende grote organisatie hierachter kan zitten. Erg interessant! Het dwingt je om verder te gaan lezen, omdat de korte hoofdstukken de spanning erin houden.
Het wekt ook wel een bepaalde sympathie op voor alle hoofdpersonen. Dat is echt de kracht van het boek.

Tevens krijgt het verhaal meerdere plottwisten, die men zeker niet verwacht! Dit is dan ook echt het lezen waard. Het boek houdt je in de greep!!!!

4 sterren

Geschreven door Lisanne Stam


Lezersrecensie op Hebban

Het zijn mooie korte hoofdstukken, waarbij het verhaal steeds vanuit een ander personage verteld wordt. Dit leest erg vlot. Wel miste ik soms stukjes in het verhaal, het lijkt dan alsof er ineens een sprongetje gemaakt wordt. Dit geeft soms wat verwarring.
De spanning wordt goed opgebouwd en gaandeweg komen de personages steeds meer naar elkaar toe. Het plot was voor mij verrassend, maar miste wel een echt einde. Ik hoop dan ook op een vervolg, want ben met nog aardig wat vragen blijven zitten.

Wel had ik wat meer willen lezen over de Orde zelf. Nu werd er wel af en toe iets verteld, maar ging het binnen de Orde toch voornamelijk over Efraïm, Engelien en Amber. Ik had graag nog iets meer gelezen over hoe het er in een sekte aan toe gaat.

Verder vind ik het een goed verhaal en heb het boek met plezier gelezen.

4 sterren

Geschreven door Janny Portma


Lezersrecensie op Hebban

Ik heb via thrillers and More en ellessy uitgeverij het boek ' de orde' van karin kallenberg en Dimitri Van Hove mogen lezen. Het verhaal gaat over 3 mensen. Jeroen een dameskapper die geld stal uit de kassa van het kapsalon. Amber een 18 jarige meisje die mentaal veel problemen heeft gehad en de sekteleider Efraïm.
Ze ontdekte " de orde" een veilige oord voor de mensen. Maar naarmate het verhaal ontdekt je wat voor een sekte het eigenlijk is. Het is een sekte waarvan de leider papa wordt genoemd en daar niet allerdaagse dingen gebeuren. Het verhaal is echt wel goed. Ze leest snel weg. Korte hoofdstukken waarvan elke hoofdstuk een personage is. Je ziet het verhaal goed in elkaar vloeien. Je leert de personages beter en beter kennen. Het precies of je naar een film kijkt. Zo goed is het. Ik hoop dat er een vervolg opkomt want het is spannend hoe het met Maartje gaat

Doe zo verder Karin en Dimitri

3 sterren


Recensie op Hebban

Het steeds wisselen van perspectief tussen Efraïm, Amber en Jeroen zorgt ervoor dat er vaart in het verhaal blijft. Ook blijft het boek hierdoor eigenlijk continu spannend. De hoofdstukken zijn duidelijk aangegeven.

De personages blijven wat oppervlakkig. Er is weinig tot niets bekend over wat er gebeurd is voor de start van het boek. Bij de start van het boek lijkt er te zijn gekozen voor vrij standaard personages met een standaard achtergrond. Tijdens het verhaal maken de personages echter wel een mooie ontwikkeling door, die in sommige gevallen behoorlijk verrassend is. Dit maakt de personages interessanter.

Ook de informatie over de Romeinse cultuur en hun geloof in de Numina blijft wat oppervlakkig. Hier had zeker meer mee gedaan kunnen worden.

Vaak lijkt het alsof beïnvloeding vanuit een sekte gebeurt door 1 zeer charismatisch iemand. De Orde laat mooi zien dat er een hele machinerie van mensen betrokken is bij het werven van nieuwe leden. Door pressiemiddelen en groepsdruk zorgen de leden van De Orde er ook zelf voor dat ze elkaar onderdrukken en Vader blijven gehoorzamen.

Het verhaal verloopt chronologisch, zonder grote tijdsprongen of flashbacks. De zinnen zijn eenvoudig, middellang en er worden nauwelijks lastige woorden gebruikt. De gebruikte Romeinse termen worden altijd uitgelegd.

Het einde voelt wat afgeraffeld aan en laat veel vragen open. Niet alles hoeft altijd voorgekauwd te worden, maar iets meer was hier wel fijn geweest.

De kwalificatie tragikomedie lijkt niet helemaal te passen en wekt verwachtingen die niet uitkomen. Spannende roman is wellicht een betere benaming.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

Ik geef ‘De Orde’ van Karin Kallenberg en Dimitri van Hove 3 sterren.

3 sterren

Geschreven door Bonnie


Recensie op Hebban

Dit is het derde boek van het schrijversduo Dimitri van Hove en Karin Kallenberg. Misschien komt er nog een vervolg op De orde.

Er zijn drie vertelperspectieven. Efraïm de leider van de sekte: De orde van het licht. Hij zwaait samen met zijn vrouw Engelien de skepter. Het is een typische sekte waarbij de man het voor het zeggen heeft en zich rijkdom verschaft door geld af te troggelen van de leden. Ook seks is geen taboe zelfs niet met minderjarigen. Jeroen heeft een dochtertje met een spierziekte, om een levensreddende operatie te ondergaan heeft hij veel geld nodig, hij is kapper en steelt zelfs kleine bedragen van klanten. En de laatste is Amber, zij heeft problemen gehad waardoor ze in een instelling zat. Nu is ze achttien en mag op eigen benen gaan staan en denkt dat ze bij de orde op een goede plek terecht komt.

Je vliegt letterlijk door de korte hoofdstukken heen, soms is dit prettig maar soms had het ook wel iets langer mogen zijn, waardoor je de personen wat beter leert kennen. Het verhaal is goed opgebouwd en je wilt door blijven lezen. De spanning is omdat je wilt weten of Jeroen genoeg geld bij elkaar kan krijgen om zijn dochter Maartje te kunnen redden. Het is geen onhoudbare spanning maar meer nieuwsgierigheid. Ook of het goed gaat komen met Amber. Natuurlijk ook hoe de verschillende verhalen samen gaan komen. Dit wordt op een originele manier gedaan.

Er is niet echt een tijdsaanduiding aanwezig, wat het lezen niet altijd prettig maakt, omdat je geen idee hebt of het om een dag of een week gaat, dit was prettiger geweest als er meer duidelijkheid was.

Er zitten grappige elementen in, die als lachwekkend gezien kunnen worden, maar door de overdrevenheid ook een beetje doorslaan. Er blijven wat open eindjes en er zijn plotselinge oplossingen, toch is het een leuk verhaal met verrassende wendingen.

Geschreven door Jeanet


Lezersrecensie op Hebban

Wat mij betreft is dit tot nu toe het beste boek van Karin en Dimitri.
Mijn aandacht bleef tot het einde.
Het Romeinse tintje vond ik goed gevonden.
Ook mooi weergegeven hoe een oplichter toch weer naïef kan zijn en dan zelf opgelicht wordt.
Ik ben zeer benieuwd naar de volgende (solo) roman van Karin.

4 sterren

Geschreven door Liesbeth


Lezersrecensie op Hebban

Het boek is met veel vaart geschreven. Ik kon niet merken wie van het auteursduo welk deel geschreven heeft.
De personages hadden wel iets meer uitgediept mogen worden maar ik heb het boek wel met heel veel plezier gelezen en het krijgt van mij dus ook 4 sterren.

4 sterren


Lezersrecensie op Hebban

Doordat de korte hoofdstukken steeds aangeduid worden met de naam van het personage waaruit verteld wordt is het verhaal goed te volgen en door de makkelijke en eenvoudige schrijfstijl van de auteurs las het vlot.
De spanning werd langzaam opgebouwd. Geen thriller die bloedspannend is maar er zit genoeg spanning om door te willen lezen.
De hoofdpersonages werden wel goed uitgediept maar de bijfiguren wat minder.

De boeken van Karin &Dimitri kenmerken zich door humor die zij erin verwerken en dat is met De orde weer zo.
Ik vond het weer heerlijk lezen met de herkenbare Karin & Dimitri stijl.
En doordat dit boek eindigt met een open einde hoop ik dat er nog een vervolg komt ook al had Karin Kallenberg aangegeven dat ze nu alleen met een nieuw boek bezig was.

4 sterren

Geschreven door Dini van Heumen


Lezersrecensie op Hebban

De Orde wordt geclassificeerd als een psychologische thriller. Helaas zijn de personages niet zo goed uitgewerkt als ik had verwacht. Dit is jammer aangezien er dan weinig diepgang is. Hierdoor zijn de keuzes van personages voor hun doen en laten niet altijd even duidelijk en geloofwaardig.
Wel heeft het boek een mooi plot bestaande uit drie verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen. Het plot is goed te volgen en prettig te lezen door de kleine hoofdstukken met als titel een van de personages. In het boek wordt daarbij een opbouw gebruikt waarbij het naar mijn mening erg lang duurt voordat de verhaallijnen uiteindelijk samenkomen. Dit zorgde er wel voor dat ik wilde blijven doorlezen, omdat ik benieuwd was naar hoe het verder ging. Het plot heeft daarnaast een aantal verrassende wendingen wat het willen blijven doorlezen, alleen maar versterkte. Het plot vond ik verder niet heel spannend, maar dus eerder verrassend.

Ik zou dit boek wel aanraden om te lezen, omdat het plot sterk is met een mooie opbouw die wel enigszins lang duurt. Ik zou vooral dit boek aanraden wanneer het onderwerp je aanspreekt.

4 sterren

Geschreven door Femke


Recensie op Hebban

De hoofdstukken zijn allemaal relatief kort en belichten steeds een van de hoofdpersonages. Dit opzet maakt dat het lezen bijzonder snel gaat. Het boek is ook vlot geschreven met aandacht voor de gebeurtenissen. De achtergronden en het innerlijke van de personages krijgen daarentegen vrij weinig aandacht. Dat maakt hun beweegredenen niet altijd even duidelijk en dat knaagt bij tijd en wijle weleens aan de geloofwaardigheid. Uit wat je te weten komt van wat de personages hebben meegemaakt, haal je wel voldoende om te begrijpen hoe ze in het leven staan, maar het verklaart niet altijd al hun handelen. De structuur van het boek zit goed, maar een beetje meer randinvulling hier en daar had het naar een hoger niveau getild.

Het is wellicht geen verrassing dat de drie personages initieel aparte verhaallijnen hebben die op een gegeven moment samenkomen. De wijze waarop dat gedaan is, zit logisch in elkaar, maar de snelheid waarmee de personages zich aan elkaar gaan hechten, is dan weer overdreven. Dat heeft ook te maken met het ontbreken van een duidelijke tijdsaanduiding. Scènes die op elkaar volgen, spelen zich niet noodzakelijk ook heel snel na elkaar af en de auteurs zaaien soms wat verwarring omdat dat niet altijd duidelijk is.

Het boek wordt tragikomisch genoemd, maar de scènes die de auteurs bedachten, gaan daar niet echt ver in. Er zitten enkele gekke situaties in het boek die bij een aantal lezers vast een glimlach op het gezicht zullen toveren, maar die zijn niet uitgesproken vaak aanwezig. Tragische momenten zijn er evenmin. Enkele scènes die hetzij komisch, hetzij tragisch bedoeld zijn, zijn veeleer onsmakelijk te noemen. Het label tragikomisch wordt daarom beter weggelaten. Dit boek biedt wel een zekere spanning. Die is niet te snijden, zoals dat heet, maar is in milde vorm doorheen heel het boek aanwezig, met enkele kleine en goed gedoseerde piekjes. Het begrip ‘spannende roman’ past daarom beter bij dit boek dan ‘thriller’.

Samenvattend kunnen we stellen dat het boek vermakelijk is, met de nodige goede en minder goede ideeën erin. Er had meer ingezeten maar het valt zeker ook niet tegen.

3 sterren

Geschreven door Marvin


Lezersrecensie op Hebban

Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove schreven met De orde een spannende thriller. Door de snel wisselende vertelperspectieven, waarbij het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van de drie hoofdpersonen, wordt de spanning opgebouwd en leest het boek als een trein. Toch bevatte het boek ook enkele overdrijvingen en clichés, waardoor je als lezer toch wat op je honger bleef zitten. De personages zijn ook weinig uitgewerkt, we komen weinig te weten over hun gedachten en gevoelens, waardoor de term ‘psychologische thriller’ niet echt op zijn plaats lijkt. Het einde bevredigde ook niet helemaal, alsof er geen tijd meer was om een goed einde uit te schrijven, maar dit zou door de auteurs bewust kunnen gedaan zijn met de idee er in een volgend boek een vervolg aan te breien.

3 sterren

Geschreven door Hilde


Recensie op Hebban

Samen met de leesclub van Hebban ben ik het boek " de Sekte" van Karin Hallenberg en Dimitri van Hove gaan lezen. Voor mij onbekende schrijvers dus bij voorbaat al een leuk avontuur. Mijn voornemen voor 2020 was om meer boeken van Nederlandstalige schrijvers te lezen, dus kom maar op. De sekte verteld het verhaal van Jeroen, alleenstaande vader van een ernstig ziek kind, en van Amber een jonge vrouw die net 18 is geworden en haar leven tot nu heeft doorgebracht in tehuizen en pleeggezinnen. Jeroen en Amber kennen elkaar niet, maar dat veranderd in de loop van het verhaal. De derde hoofdpersoon is Effraim of Vader, leider van de Sekte van het Licht. Als lezer leef je mee met de strijd van Jeroen; wanhopig op zoek naar financiële middelen om een levensreddende operatie voor zijn dochter te bekostigen in Amerika en de strijd van Amber die zoekt naar de warmte van ergens bijhoren. Beide worden op hun eigen manier slachtoffer van Vader. Meteen vanaf het begin van het verhaal komen er gevoelens van woede en walging bij me op als je leest waar deze man, in eerste instantie samen met zijn vrouw Engelien toe in staat is. Hij voelt zich superieur, vergelijkt zichzelf en zijn volgelingen met de Romeinen aan het begin van onze jaartelling, is seksverslaafd en probeert over de ruggen van anderen stinkend rijk te worden. Het verhaal wordt ons verteld in kleine hoofdstukken elke keer verteld vanuit 1 van de 3 hoofdrolspelers. Naar het einde van het verhaal escaleert de situatie compleet. Twee van de drie komen als winnaar uit de bus, maar of je echt van winnaars kunt spreken is voor mij de grote vraag. Meer wil ik van het verhaal niet prijsgeven. Je moet het boek gewoon zelf gaan lezen. Want ondanks dat ik het boek geen maximaal aantal sterren geef is het zeker de moeite waard om te lezen. Wat mij betreft hadden de karakters meer mogen worden uitgediept. Gevoelens, ervaringen en emoties blijven vlak en soms vaag en daardoor voor mij niet altijd begrijpelijk. Door de korte hoofdstukken bleef de vaart goed in het verhaal, maar echt spannend werd het voor mij nooit. Waar dit aan ligt: het kan zijn dat ik door de huidige coronaviris gewoon teveel met andere dingen bezig was. Ik sluit af met complimenten naar de schrijvers. Als er een nieuw boek komt ga ik die zeker lezen!

3 sterren

Geschreven door Renate


Recensie op Vrouwenthrillers.nl

Karin Kallenberg en Dimitri van Hove leerden elkaar kennen via een schrijverssite waar Dimitri een coauteur zocht. Het duo debuteerde eind 2013 met de psychologische thriller B.B., die erg goed werd ontvangen. Daarna was het lang wachten op Penitenza, dat volgens de auteurs meer een misdaadroman dan een thriller zou zijn. De orde is het derde boek van beide auteurs waarmee ze bewijzen geen gelegenheidsduo te zijn.

Het verhaal in De orde wordt verteld aan de hand van de perspectieven van sekteleider Efraïm, Jeroen en de 18-jarige Amber die net is toegetreden tot de Orde. De manier van vertellen is net als in de vorige boeken direct, in een hoog tempo en met de nodige - soms rauwe - humor. Met de gebeurtenissen die zich in de loop van het verhaal ontvouwen zoeken de auteurs, net als in hun debuut, ook weer het tragikomische op. Wanneer je als lezer dieper over bepaalde zaken nadenkt zijn ze behoorlijk triest, maar tegelijkertijd ontkom je er niet aan af en toe hardop te lachen. Karaktertrekken en gedrag worden bij alle personages weer net dat beetje extra uitvergroot waardoor regelmatig absurde situaties ontstaan. Toch weten de auteurs met enkele personages ook te ontroeren, zoals Jeroen die zich met veel creativiteit door een moeilijk bestaan heen weet te worstelen. Of zijn dappere dochter Maartje die op haar manier het leven voor haar vader toch ook weer lichter maakt.

'De geschiedenis leert dat sommige sektes zich op een gegeven moment moeten verdedigen'

De spanning ontbreekt ook niet in het boek; naarmate de verhaallijnen van de hoofdpersonen meer met elkaar verweven raken loopt deze flink op. Wanneer de auteurs er bijna aan het einde nog een mooie plottwist aan toevoegen krijgt het verhaal opeens een andere wending. Alle verhoudingen komen anders te liggen en plannen worden aangepast met een hoge dosis creativiteit en doorzettingsvermogen. Het open einde zorgt voor een passende afsluiting van een verhaal dat ondanks het soms absurde van de situatie wel degelijk raakvlakken heeft met de realiteit. Denk bijvoorbeeld aan groeperingen of gezinnen die zodanig in afzondering leven dat ze compleet van de radar verdwijnen. Hoe schrijnend en echt dit kan zijn, ook in Nederland, bewees nog niet zo lang geleden het gezin in Ruinerwold.

De orde is een spannende thriller met beangstigende verhaallijnen waarin personages en gebeurtenissen worden uitvergroot waardoor een leuke mix is ontstaan van spanning en humor.

3,5 ster

Geschreven door Anneke


Lezersrecensie op Hebban

Ik heb dit boek gelezen voor een leesclub van Hebban.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek zelf nooit had gepakt in de winkel omdat de cover er wat mij betreft niet aantrekkelijk uit ziet.
Maar ik had me ingeschreven voor de leesclub omdat de informatie over het boek me wel aantrok. Het boek gaat in grote lijnen over een sekte. En dat soort onderwerpen heeft direct mijn volledige aandacht. Gelukkig mocht ik meedoen in de leesclub en al spoedig kreeg ik het boek in handen. Wat me eerst opviel was het vreemde formaat waarin dit boek gedrukt is. Dat vind ik persoonlijk niet een leuk formaat omdat ik het wat smal vind.
Maar goed, het gaat om het lezen wat erin staat.
Dit verhaal bestaat uit drie verhaallijnen en dat maakt de afwisseling groot. Wel heel bijzonder hoe tegen het eind van het boek de lijnen bijeen komen.
De hoofdrol is over Amber. Amber is een meisje/jonge vrouw die al heel wat voor de kiezen heeft gehad en toch besluit om zich aan te sluiten bij een sekte. Vreemd vond ik hoe iemand die redelijk door de wol is geverfd zich vrij snel laat overhalen om zich aan te sluiten bij een vreemde groep mensen. Maar ze was in het boek wel een karakter waar ik graag over mocht lezen. Er viel bij haar wel wat te beleven.
Dan was er nog de verhaallijn van Afraïm, de gestoorde sekteleider. Hoewel we er niet helemaal achter komen waarom hij zo is als hij is, vind ik ook deze figuur wel een leuk karakter om over te lezen.
En als laatste verhaallijn is voor mij het stuk over Jeroen. Jeroen is een vader met dochter Maaike. De dochter is behoorlijk ziek en kan mogelijk alleen genezen door een hele dure behandeling in Amerika. En dat geld heeft Jeroen niet.
Nou, en deze drie gaan elkaar ontmoeten en er gebeurt heel veel in het boek.
De schrijfstijl van het duo Karin en Dimitri is erg aangenaam en boeiend. Het maakt in ieder geval dat je makkelijk verder wilt lezen en dat ik een dikke plus. Hier en daar vond ik het wel wat ongeloofwaardig en ik houd niet zo van een open eind.
Maar het is een heel leuk verhaal. En ik kon echt niet ontdekken dat er twee auteurs waren. Dat is best moeilijk om te schrijven als één. Ik zou voor het vervolg best nog wel een boek van deze twee willen lezen.

4 sterren

Geschreven door Lies Oosterhoff


Lezersrecensie op Hebban

De orde is een spannend boek dat ik zeker met plezier heb gelezen. Ik vond de verhaallijn goed en de basis voor de personages was zeker goed aanwezig. Echter vind ik niet dat dit voldoende is uitgediept.
Ik was erg benieuwd naar meer info over de achtergrond van Amber, van Aurora en over Jeroen. Ook over zijn dochter en haar ziekte had ik graag iets meer gelezen.
De personages blijven redelijk oppervlakkig terwijl ze juist erg interessant zijn in de basis. Je komt net niet genoeg te weten. En dat is een gemiste kans naar mijn mening.
Dit geldt eigenlijk ook voor het hele verhaal. Het is spannend, het verhaal is goed, alleen het is het net niet.
Er vallen teveel "gaten" in het verhaal. Dit trekt zich door tot en met het einde van het verhaal. Op een gegeven moment zit je goed in het verhaal en dan is het opeens klaar. Het boek had makkelijk 100 pagina's meer kunnen en mogen hebben. Dat zou het verhaal ten goede komen denk ik.
Jammer is ook dat er wat kleine slordigheidjes in het boek staan. Wat fouten in zinnen en het ontbreken van bepaalde nummers op pagina's.
Ondanks dit alles is dit wel een leuk boek, dat zeker voldoende lezers verdiend. Het is ook zeker niet dat ik negatief over het boek denk. Alleen blijft het gevoel maar hangen bij me van "er had meer ingezeten"...
Helaas kan ik hier geen halve sterren geven anders had ik 3.5 ster gegeven. Nu 3.
Ik ga deze auteurs ook zeker beter volgen en meer werk hiervan lezen.

3,5 ster

Geschreven door Johan


Lezersrecensie op Hebban

Leg die iPad/ telefoon weg en lees dit boek!

In het begin is het even wennen; ieder hoofdstuk wordt verteld vanuit een ander perspectief, het oogpunt van één van de drie hoofdpersonen uit dit misdaadroman.
Maar al snel valt het kwartje en zit je zo diep in het verhaal dat je het boek niet meer weg kan leggen. Je moet gewoon weten hoe het verder gaat met Efraim, Jeroen en Amber.

Een spannende psychologische thriller die ik in één adem heb uitgelezen.
Wel jammer dat ik hem nu uit heb.

5 sterren

Geschreven door Jesse