Zijdelings

ZijdelingsSophie Ester
ISBN 978-90-8660-381-7
Prijs € 16,95
Verschijnt mei 2019

…en wanneer rust het wint van onmacht, wanneer optimisme sterker blijkt dan angst, dan slaat de impact van de weerwraak des te harder toe…
De Vanhovens wonen na een aantal turbulente jaren in de strijd tegen hun vijand Robert Dayle in Sydney en ze leven in tamelijke rust. Tenminste, dat denken ze…
Het geluk dat ze dachten te vinden is echter betrekkelijk: al is er van de oude dreiging geen sprake meer; een nieuw probleem heeft bezit van hun levens genomen, met verschrikkelijke gevolgen.
Zijdelings gaat over wraak. Wraak over een genomen beslissing van jaren eerder. Niemand ziet het aankomen. Tot de puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen. Vlak voor het laatste stukje zijn plek lijkt te vinden, komt er een oplossing, al heeft dat behoorlijke gevolgen voor iedereen. Eindelijk lijkt alles goed. Een nieuw leven begint, een leven vol voorspoed en goede dagen.
Totdat…

Dit tweede deel volgt Carol, die is opgegroeid tot een volwassen vrouw en aan haar leven als vrouw van een beroemde rockster inhoud probeert te geven.

Jamey dronk koffie, de hele dag door. Daarnaast spitte hij papieren door en pleegde telefoontjes met andere muzikanten, bevriende managers, reclamemakers en songwriters.
‘Het lijkt wel of hij het alleen doet om bezig te zijn,‘ had Kelly al eens fluisterend tegen Steven gezegd, toen deze op een namiddag langkwam.
‘Jamey is de enige die nog komt; van de andere mannen heb ik al dagen of zelfs weken niets gehoord. Hij heeft nog altijd de hoop dat Vincent straks binnen komt lopen en dat alles weer goed komt, maar ik weet het niet,’ stamelde ze. ‘Gelukkig weet ik me overdag nog wel te vermaken, ook al is het met mijn puzzelboekje. Maar zolang Jamey niet opgeeft, doe ik dat ook niet. Bovendien betaalt hij me trouw elke maand mijn salaris, dus waarom zou ik weggaan?’
Ze hoorde Steven bijna onhoorbaar kreunen en zag dat hij met zijn beide handen door z’n haren woelde.
‘Wat is er? Toch niet nog meer moeilijkheden? Steven, zeg me dat er niet weer iets is? ‘ schrok ze.
‘Vincent is weggegaan. Ik heb geen idee waar hij is, maar gisteravond kwam hij bij me om het te vertellen. Hij zoekt rust en kan het hier niet vinden… ‘
‘Mijn god, hoe vertel je dat aan hem? ‘ vroeg ze en knikte met haar hoofd naar de deur waarachter Jamey zat.
Steven zuchtte. ‘Het komt wel goed. Het komt vast wel goed. We hebben erger meegemaakt, dus hier komen we ook wel door. Zolang die heks van Bracca voorlopig niets in de gaten heeft, kan Vincent doen en laten wat hij wil. Blijf alsjeblieft de rots in de branding die je altijd al voor ons bent en hou je mond, dan komen we er wel uit. ‘
‘Ik zwijg als het graf,’ beloofde ze hem en drukte hem even later twee koppen koffie in zijn handen. ‘Die ga je nodig hebben, ‘ beloofde ze hem en opende de deur.
Steven zuchtte nogmaals diep en ging naar binnen. Weer was hij de brenger van slecht nieuws. Dat zinde hen niets.
Toen Steven een half uur later wegging, was het enige dat hij haar nog vertelde hun vermoeden dat Vincent terug was gegaan naar New York, om daar herinneringen op te halen aan oude tijden.

1. Zijdelings is een vervolg op je eerste thriller, Ommekeer. In hoeverre is dit vervolg zelfstandig te lezen?
Het is niet zelfstandig te lezen! Het is echt een vervolg op Ommekeer en zonder dat weet je niet waar het boek over gaat. Dat is ook vanaf het begin duidelijk gemaakt: het is een vervolgverhaal, in een serie van vier boeken. Wanneer ik het als zelfstandig te lezen had gemaakt, was het een veel te dikke pil geworden, waarin alles uitgelegd moest worden. Dat wordt vervelend voor de lezer. Dus wil je deze goed snappen, dan moet je Ommekeer hebben gelezen!

2. Zijdelings speelt zich af in Sydney, Ommekeer speelt zich af in San Francisco. Je kiest duidelijk voor locaties in het buitenland. Heb je een reden om je boeken niet in Nederland af te laten spelen?
Het verhaal past niet echt in Nederland. Het heeft een bepaalde setting nodig en het in Nederland laten spelen zou een deel van de sfeer weghalen. San Francisco, New York en Sydney staan op mijn bucketlist om ooit te bezoeken en ik heb gewoon "iets" met die steden. Onze zoon gaat waarschijnlijk dit najaar New York bezoeken en ik heb al een lijstje met speciale plekken die ik gaat op foto wil hebben, hahaha. Daarbij komt dat de twee belangrijkste bronnen van de hele serie ook uit de USA en uit Australië komen: de bands Heart en Icehouse. Dat zijn mijn favoriete bands en zij liggen beiden ten grondslag aan het verhaal.

3. Je vertelde in een eerder interview dat je onder pseudoniem schrijft omdat deze verhalen zo anders zijn dan je normale genre. Toch heb je redelijke bekendheid onder je eigen naam. Werkt dit niet tegen je?
Nee, eigenlijk integendeel. Iedereen weet ondertussen wel dat Sophie Ester mijn pseudoniem is. Dat mocht ook bekend worden. Juist omdat het genre zo verschillend is met wat ik verder schrijf, vonden mijn uitgever en ik het verstandiger om er dan ook een andere naam onder te zetten. Sophie Ester is de naam van mijn oma van moeders kant en dit is een soort eerbetoon aan haar. De naam Ester komt ook in veel van mijn boeken terug.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben zelfs bezig met 3 verschillende boeken. Voor uitgeverij Ellessy komt dit jaar Zijdelings uit en in het voorjaar van 2020 een jeugdboek en een relaxroman. Voor een andere uitgeverij komt er dit najaar een verhaal in een Omnibus uit en in het voorjaar van 2020 een roman.

Recensie op Jaimy’s Eat Sleep Read

We volgen in dit tweede deel vooral Carol Vanhoven en waar ik bij het eerste deel, Ommekeer, moeite had om in het verhaal te komen zit ik er dit maal meteen in. Uiteraard ken ik de familie ondertussen en ik ben dan ook heel benieuwd hoe het hen allemaal vergaan is.
Het is fijn om direct in dit warme bad terecht te komen en het verhaal weer op te pakken.
Al snel blijkt het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn te zijn en komt de familie weer in onrustig vaarwater. Maar niemand kon hen en de lezer erop voorbereiden wat ze nog allemaal te wachten stond. Dit is nog maar het begin.

Sophie Ester heeft met schrijven van dit deel een enorme sprong gemaakt. De zinnen lopen veel vloeiender door waardoor het verhaal heerlijk wegleest.
Ook dit keer blijkt de plot goed uitgedacht en uitgewerkt, maar waarbij dit bij Ommekeer lang onduidelijk blijft en op het einde piekt is het in Zijdelings al vrij snel duidelijk hoe de vork in de steel zit. Hier zit het echter in de uitwerking van het plot en het hoe en wanneer wat de lezer geïntrigeerd en de spanning op pijl houdt.
Toch blijkt ook nu het einde de echte knaller en komt deze wending uit het niets.

5 sterren

Geschreven door Jaimy


Recensie op Thrillers and More

Het eerste gedeelte van het verhaal gaat een beetje veel over hetzelfde onderwerp, op een gegeven moment zou je het verhaal wel een zetje willen geven. Dat gedeelte duurt mij net iets te lang. Vervolgens gebeurt er van alles en ben je voor je het weet aan het eind van het verhaal en blijf ik flabbergasted achter. Geen idee of er nu genoeg materie over is voor nog twee delen.

Zijdelings is minder spannend dan Ommekeer. Pas in het laatste gedeelte van het verhaal draait het echt om spanning, het overgrote deel van het verhaal is gebaseerd op een roman. De schrijfstijl van Sophie Ester leest vrij eenvoudig, er zijn geen ingewikkelde plottheorieën, het is een verhaal dat je zonder veel nadenken goed kunt volgen.
Soms lees ik zinnen die ik anders opgebouwd zou hebben maar dat heeft geen invloed op het leesplezier. De roman wint het hier van de misdaad, en dat had van mij wel iets meer in evenwicht mogen zijn.
Het persoonlijke leven van Carol vond ik wel een tof verhaal, dat ook niet zou misstaan als feelgood.

Zijdelings krijgt van mij 3,5 ster.

Geschreven door Bianca


Recensie op Hanneke Tinor-Centi.nl

Ester hanteert een enigszins staccato schrijfstijl die echter verbazingwekkend goed past bij de hoge spanningsgraad in Zijdelings. De auteur zou, naar mijn mening, wel iets meer dialoog en minder opsommingen van handelingen en gebeurtenissen mogen toepassen. Soms voelt dat, in combinatie met een enkele alinea waarin ze blijk geeft van een nog wat ongeoefende schrijfstijl, wat stroef aan. Toch is Zijdelings een intrigerende en zeer spannende thriller met een origineel én actueel thema en weet Ester de aandacht vast te houden.

“Vincent liep naar het huis, dat aan het einde van zo’n huizenblok lag. Hoe ging hij dit aanpakken? Gewoon aanbellen en zijn weg naar binnen dringen zou niet slim zijn. Beter was het te wachten tot het avond was en dan op zoek te gaan naar een deur of raam dat niet al te vast zat.”

Het thema en de dilemma’s waar de diverse personages voor komen te staan, zijn zeer origineel en goed gevonden. Bovendien weet Ester spanning, romantiek en emotie goed ineen te smeden tot een zeer aantrekkelijk verhaal.

Kortom, met mij zullen ongetwijfeld nog veel meer lezers benieuwd zijn naar wat Ester nog meer in petto heeft.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op VrouwenThrillers.nl

Zijdelings is het langverwachte vervolg op Ommekeer. Het is al een poosje geleden dat Ommekeer is verschenen en het verhaal was wat weggezakt, maar dat maakt Sophie Esther snel weer goed. Dit deel is ook los te lezen door een aantal terugblikken op het eerste verhaal en omdat dit verhaal op veel punten helemaal losstaat van het vorige deel. Het verhaal is in derde persoon geschreven met enkele momenten waarop de hoofdpersonen hun gedachten en gevoelens rechtstreeks met de lezer delen. Dat geeft het verhaal meerdere lagen. Het is een heerlijke thriller om gelezen te hebben met hele spannende momenten. De ontknopingen waren soms iets te snel naar mijn zin. Die emoties en gevoelens passen goed in het verhaal, zo leer je de karakters beter kennen. Het verdriet om een overleden geliefde en frustratie om wat er misgaat nu je net weer het geluk gevonden hebt, is ook goed beschreven.

Een echte vrouwenthriller want hoewel meerdere mensen een grote rol spelen in Zijdelings is het toch Carol waar alles om draait. De gebeurtenissen op het eind van dit boek blazen je van de bank af, heftig, mooi en heel spannend! Maar na het lezen van het epiloog vraag je je af hoe het nu verder moet met het verhaal, wat heeft Sophie Esther nog meer voor ons in petto? Ik hoop dat deel 3 heel snel komt!

4 sterren

Geschreven door Diane