Gefaald

GefaaldEllen Lina
ISBN 978-90-8660-366-4
Prijs € 16,95
Verschijnt september 2018

De dertigjarige Vesper runt met haar ouders een bungalowpark op Texel, wanneer ze de charmante Stijn Daalhuizen en diens puberzoon Nick ontmoet. Na het overlijden van zijn moeder heeft Nick het moeilijk, en dat hij een goede band weet op te bouwen met Vesper is voor Stijn meer dan belangrijk.

Door de jaren heen is het voornamelijk Vesper die zich bezighoudt met Nick, Stijn is druk met zijn groeiende bedrijf. Ondanks de zorg en aandacht van Vesper, ontwikkelt Nick zich tot een problematische achttienjarige. Hij wordt van school gestuurd en zijn leven bestaat uit drugs, foute vrienden en feesten. Net wanneer hij Vesper beterschap heeft beloofd, dient zich een klus aan die hij niet kan laten liggen. Die nacht loopt het compleet uit de hand en de gevolgen voor het hele gezin zijn vanaf dat moment niet meer te overzien. Stijn en Vesper krijgen te maken met een groep levensgevaarlijke criminelen die nietsontziend hun leven binnendringen. Het drama is compleet wanneer Vesper wordt herkend door één van hen. Haar verleden komt bovendrijven en dat blijkt heel anders te zijn dan Stijn en Nick hadden verwacht.

Weten Stijn en Vesper Nick te beschermen? Lukt het hen om elkaar te vertrouwen? Pas wanneer ze denken dat de rust is wedergekeerd ontvouwt zich een afschuwelijk scenario, dat alle relaties op scherp zet.

‘Hij hield helemaal niet van deze muziek,’ fluistert Stijn naast me. Ik schrik bijna van het feit dat hij iets tegen me zegt. ‘Het is dat jij het appte, ik had dit nooit gekozen.’
‘Hij zei het tegen me, een paar weken geleden.’
‘Had het een boodschap, denk je?’ vraagt hij toonloos. Ik buig naar zijn oor toe.
‘Ja.’
Hij zucht geërgerd, kijkt weer voor zich uit. Ik leg het rouwkaartje naast me neer, haak mijn vingers in elkaar. Zou willen dat dit afgelopen was, deze hel, deze afschuwelijke herdenking. Het drukt me met de neus op de feiten en dat doet pijn. Ik wil geen afscheid nemen van Nick, ik wil niet op deze manier naast Stijn zitten. Zo afstandelijk en koud. We verloren elkaar ook, niet alleen Nick. Ons gezin ligt compleet uit elkaar. Aan het begin van deze maand was er nog geen vuiltje aan de lucht. Ja, Nick liep te klieren, maar dat was niets nieuws. We hadden elkaar.
‘Dames en heren …’ Olivier, Stijn zijn oudste broer, gaat weer achter de microfoon staan. Hij heeft alles aan elkaar gepraat vanmiddag. ‘Namens Stijn, Vesper en de familie, wil ik u danken voor uw komst vanmiddag. U mag zo vanaf de achterste rij langs de kist lopen om afscheid te nemen van Nick, daarna is er de mogelijkheid tot condoleren en het nuttigen van een drankje. Nogmaals dank.’
Hij knikt en stapt van de katheder af. Now We Are Free van de film Gladiator wordt ingezet, een van Nick zijn lievelingsfilms. Stijn blijft voor zich uit staren, ook wanneer mensen langs de kist lopen en even zijn blik zoeken om hun medeleven te betuigen. Ik geef continu een keurig knikje of een verdrietige glimlach, hij negeert alles en iedereen. Sommigen nemen stilletjes afscheid, anderen staan het zichzelf toe om te huilen. Eén van de petjes legt iets op de kist, ik probeer te zien wat het is, maar het is te klein. De broers van Stijn sluiten de rij, ze knikken gelaten richting de kist en lopen het zaaltje uit. Alleen Stijn en ik zijn nog over, iedereen is weg. Ik sta op en loop naar de kist om te kijken wat die jongen er nou neergelegd heeft.
‘Stijn!’ fluister ik hardop. ‘Die gozer heeft een xtc-pil op de kist gelegd! Waar slaat dat nou op?’

1. Gefaald is, na een reeks gewone romans, je eerste thriller. Ben je van plan om in het vervolg toe te leggen op het spannende genre? Kun je iets vertellen over deze ontwikkeling?
Eigenlijk zat ik er al een beetje tegenaan met Crash en Koningslaan. In veel reacties kreeg ik terug dat vooral Koningslaan meer een thriller leek. Het spannende vond ik erg leuk om te schrijven, daar wilde ik eens wat mee. Het wil niet zeggen dat ik nu voor altijd thrillers blijf schrijven, maar het was zeker fantastisch om te doen. Gefaald is geen bloederige politiethriller, dat zal ik ook nooit kunnen neerzetten, maar ik denk wel dat ie spannender is dan Koningslaan.

2. In Gefaald speelt een problematische puber een belangrijke rol. Je bent zelf leerkracht op het Voortgezet Speciaal Onderwijs. In hoeverre helpt jouw ervaring met jongeren bij het schrijven van boeken met een dergelijk thema?
Gefaald was al af toen ik op deze school ging werken, maar ik ben na mijn afstuderen aan de PABO wel met jongeren op het MBO gaan werken die iets meer zorg en aandacht nodig hadden. Geweldig om te doen en heel leerzaam. Tot aan onze emigratie op mijn 29ste werkte ik daar. Die ervaring heeft mij zeker geholpen bij het schrijven van dit boek en het neerzetten van het personage Nick.

3. Vesper, de naam van de vrouwelijk hoofdpersoon, is niet bepaald een veelvoorkomende naam. Is er een reden waarom je voor deze naam hebt gekozen?
Nee! Eigenlijk vond ik het gewoon een heel mooie naam. Ik zoek voor mijn hoofdpersonages altijd een naam die bij ze past, en Vesper is een bijzondere, eigenzinnige dame. Ze is origineel en apart. Voor haar geen Emma of Sophie, het moest anders. Een naam die weinig voorkomt. Verderop in het boek zal de lezer iets te weten komen over de naam van Vesper.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben bezig met van alles! Daar kan ik helaas weinig over zeggen, het is onder pseudoniem. Voor een nieuw boek heb ik zeker al een verhaallijn in gedachten, maar door mijn nieuwe werk heb ik minder tijd over om te schrijven … In het nieuwe jaar ga ik eens een start maken. De personages heb ik al in mijn hoofd en ook de titel weet ik denk ik al. Ook nu gok ik weer op een thriller, maar ik wil eerst zien hoe Gefaald het gaat doen. Spannend!

Recensie op Hebban

Het boek begint met een heftige proloog, maar schakelt daarna over op het achtergrondverhaal. Dit begint heel kalm. De situatie is vervelend, maar niet echt gevaarlijk. Na een aantal hoofdstukken begint er echter ergens een dreiging op te komen. In het begin bouwt deze dreiging zich langzaam op, maar daarna volgen de gebeurtenissen elkaar steeds sneller op. Er komt ook informatie bovendrijven die ik niet voor mogelijk had gehouden. Op een gegeven moment gebeurden er zoveel dingen tegelijk, het ene nog spannender dan het andere, dat ik het boek onmogelijk nog weg kon leggen.

Er komt een nogal foute liefdesrelatie voor in het boek. Maar Ellen Lina schrijft het zo op dat ik, hoewel ik het af zou moeten keuren, de relatie toch begreep en er zelfs in zekere mate in mee ging. Dit gedeelte van het verhaal is dus erg goed geschreven.

Het verhaal is zeker niet voorspelbaar. Steeds als ik dacht dat ik alle informatie wel had, kwam er nog nieuwe informatie naar voren, waardoor alle door mij bedachte theorieën over de plot weer de prullenbak in konden. De plot zit voor mijn gevoel echt heel erg goed in elkaar.

De plottwists zijn regelmatig vrij bizar, maar wel net geloofwaardig genoeg. Doordat de verschillende verhaallijnen door het oogpunt van meerdere personages zijn geschreven krijg je niet alleen inzicht in wat er is gebeurd, maar ook in waarom het is gebeurd. Dit vind ik een belangrijk punt in een boek.

Ik heb van alle eerdere boeken van Ellen Lina genoten en dit boek heeft me, ondanks de wat kalme start, ook zeker niet teleurgesteld. Ik ben ontzettend benieuwd naar haar volgende boeken.

5 sterren

Geschreven door Bianca Brummelhuis


Recensie op Hebban

Het verhaal gaat over Vesper, die verliefd wordt op Stijn, en met zijn zoon Nick een gezinnetje vormt. Het gaat echter niet helemaal zoals gepland. Na het eerdere overlijden van Nicks moeder en recente overlijden van zijn oma, heeft Nick het moeilijk. Hij zoekt zijn troost niet alleen bij drugs, foute vrienden en alcohol, maar ook bij Vesper, die worstelt met beschermende moeder- en verwarrende liefdesgevoelens. De spanning in Gefaald bouwt zich langzaam op. Waar je in het begin helemaal op scherp staat door de korte vooruitblik, zwakt dit even af door een uitvoerige beschrijving van hoe het leven van Nick, Stijn en Vesper er hedendaags uitziet. Dit is enigszins nodig voor de ontwikkeling van de personages, want als lezer kijk je over Vespers schouder mee terwijl Nick langzaam maar zeker de onderwereld in gezogen wordt, met alle gevolgen van dien.

‘Dit kan ik toch niet tolereren?’

Het boek wordt afwisselend geschreven vanuit het perspectief van Vesper en Nick, met hier en daar een uitstapje naar Stijn of een ander personage, en terug- en vooruitblikken die het verhaal interessant houden. Ze hebben elk een zeer uitgesproken en ‘levende’ persoonlijkheid. Je voelt met arme Vesper mee, terwijl je je irriteert en laat charmeren door Nicks verdorven, maar jonge persoonlijkheid. Nick wordt vooral sterk neergezet, met zijn gescheld, gedreig en manipulerend gedrag is het alsof er zo een levende puberjongen in het boek is gestapt.

‘Dat Joris heeft gekletst is echt fucked up.’

Vesper wil Nick kosten wat het kost beschermen tegen de dreigingen van de onderwereld, maar beseft al snel dat het wellicht te laat kan zijn en dat niet iedereen is wie je verwacht dat hij is. Wanneer je moordmysteries á la The Silence of the Lambs gewend bent is deze thriller misschien te mild voor je, maar hij zal je zeker niet vervelen. Het verhaal is namelijk zeer verfrissend, op een duistere manier. Je voelt de onderwereld haast dichterbij komen door de gekke en pijnlijke taferelen waar Nick in verstrikt raakt en het laat inzien dat je makkelijk in deze duistere goudmijnen kan rollen, maar er moeilijk weer uit komt.

‘Ik wil de puzzel kunnen leggen, ik wil overzicht.’

Gefaald heeft nagenoeg alles wat je als thrillerlezer verwacht; een razende schrijfstijl, plotwendingen, spannende taferelen en dat ene nare gevoel dat je langzaam bekruipt. De spanning mocht wellicht íets eerder op gang komen en het gescheld mocht iets minder, maar al met al is het een zeer geslaagde thriller. We kunnen alleen maar hopen dat Lina snel met meer van dit soort verhalen op de proppen komt.

4 sterren

Geschreven door Merel Kuitert


Recensie op Valeries Boekenwereld

Niet geheel onbevooroordeeld begon ik met hoge verwachtingen aan Gefaald. Na Ooit zal ik je weer zien en Sky ben ik fan van de verhalen van Ellen Lina en de manier waar ze haar personages neerzet en uitdiept. Hoewel Gefaald niet perfect in het rijtje romans past, maar een beetje afwijkt van de eerder genoemde titels omdat het thriller is, maakte ik me absoluut geen zorgen. Ellen Lina is een auteur met bijzonder veel kwaliteiten die in vele genres thuis is. Dat bevestigt ze met deze thriller van formaat.

Het verhaal begint middenin de actie en als lezer heb je meteen een enorme informatieachterstand. Je hebt geen idee wat er is gebeurd, waarom Vesper en Stijn ruziën en hoe het zo ver is kunnen komen. Na de proloog keren we terug in de tijd en ontdek je langzaam maar zeker wat er voorafging aan de noodlottige gebeurtenis van de proloog. Een van de boeiendste punten van deze thriller is dat de proloog niet echt het einde is. Vaak verwijzen auteurs al naar een noodlottige afloop of een moord, maar hier zet Lina je op het verkeerde been en ontdek je tijdens het lezen dat er nóg dingen zijn om te ontdekken. Voor thrillerliefhebbers is dit fantastisch: het ene luik na het andere zien opengaan en van de ene verbazing in de andere vallen.

Net zoals in haar vorige boeken zijn ook in Gefaald de personages enorm menselijk. De puberzoon Nick is bij vlagen ietwat cliché, maar dat weet Lina op gepaste momenten te doorbreken waardoor het geheel niet voorspelbaar wordt. Ook Vesper is een zeer boeiend hoofdpersonage met een eigen bijzondere jeugd waarvan je aan het begin van het verhaal niets weet. Dit mysterie komt ook slechts stukje bij beetje meer en meer naar het oppervlak drijven, waardoor je niet enkel het probleem met Nick volgt, maar ook naar het puntje van je stoel wordt gedreven door het verleden van Vesper.

Boeiende personages, onverwachte wendingen en een spanningsboog om U tegen te zeggen, Gefaald is in alle opzichten een prima thriller waar elke liefhebber zonder twijfel enorm van zal genieten.

Geschreven door Valerie


Biblion-recensie op Bol.com

Hoofdpersonage Vesper heeft een relatie met weduwnaar Stijn. Terwijl Stijn veel tijd besteedt aan zijn bedrijf, weet Vesper een band met de ongezeglijke en tegelijk onzekere puberzoon Nick op te bouwen, hoofdpersonage twee. Toch glijdt deze af, het criminele milieu in. Door een misstap van hem komt het hele gezin in gevaarlijk vaarwater. Een hel van niets ontziend geweld breekt los. Dan wordt Vesper herkend door een van de criminelen en geconfronteerd met haar geheime verleden. Dat verklaart hoe het komt dat ze ook seksueel met Nick verkeert. In alle tumult gaat de schijnwerper ineens naar Stijn en duiken nieuwe vragen op. Heeft iedereen gefaald? De gebeurtenissen worden goed beschreven. Het taalgebruik is in de goed getroffen dialogen stevig, soms keihard en grof. Het einde is niet heel geloofwaardig, maar evenmin niet totaal onverwacht. De auteur heeft een vaardige pen en weet te boeien. Maar wonderlijk dat bij eigennamen niet de formele bezitsvorm is gebruikt: niet Stijns zoon maar Stijn zijn zoon. Storend, al zijn de hoofdstukken vanuit het ik-perspectief geschreven.

Geschreven door Mirjam Scholten


Recensie op Vrouwenthrillers

Ellen Lina laat Gefaald starten met een proloog die gelijk nieuwsgierig maakt. Een ouderechtpaar op de begrafenis van hun zoon en een gezin dat compleet uit elkaar ligt. Stijn en Vesper ontmoeten elkaar op het eiland Texel, waar Vesper woont en ze worden verliefd. Stijn heeft een zoon, Nick die ook helemaal weg is van Vesper en haar accepteert als zijn stiefmoeder. Tot zover lijkt alles goed te gaan. Dan raakt Nick in de problemen, krijgt de verkeerde vrienden en op school gaat het ook mis. Bij zijn laatste klusje gaat het fout en dan krijgt de hele familie een drugsbende achter zich aan met alle gevolgen van dien. Dan maakt Vesper in haar relatie met Nick een onvergeeflijke fout en dan lijkt het echt nooit, nooit meer goed te komen.

Elk verhaal heeft meerdere kanten, dat laat Ellen Lina goed zien door het verhaal vanuit de drie hoofdpersonen te vertellen. Er staat boven elk hoofdstuk wie het is, en eventueel wanneer, of het een flashback is of niet. Maar omdat het zo duidelijk vanuit de karakters is geschreven is al snel herkenbaar wie er aan het woord is. Dat doet ze zonder in herhaling te vallen. De spanningsboog staat van begin tot het einde gespannen, telkens als de hoofdpersonen denken dat ze rust krijgen gebeurt er iets wat hun leven op de kop zet. Het naar boven komen van het verleden van Vesper was een extraatje wat leuk was om te lezen, maar wat beter was geweest wanneer dit eerder was gedeeld met de lezer. Want voor dit uitkomt is er totaal niets te merken aan haar. En waarom had het zoveel invloed op de relatie met haar stiefzoon? Dat wordt niet helemaal duidelijk. De plot is verrassend en spannend, Ellen Lina heeft het verhaal mooi afgerond zonder het af te raffelen of een ongeloofwaardig einde te schrijven.

4 sterren

Geschreven door Diane


Recensie op Wat Cees leest

Gefaald is het verhaal waarin mensen vol verborgen geheimen uit het verleden in harmonie met elkaar proberen te leven. Lina weet op confronterende wijze en zuinig doserend, deze verledens langzaam te ontrafelen. Leugens stapelen zich op en het aantal breidt flink uit als er ongewenste situaties plaats gaan vinden.

Door het verhaal vanuit wisselend perspectief op te bouwen worden de persoonlijke belangen goed uitgelicht. Op een bepaald moment meer dreigt leven meer en meer te verschuiven naar overleven. Het gevaar zwelt onder regie van de auteur langzaam aan en als het komt dan is het onverwacht, zowel plaats als tijdstip.

++ ‘Samen een sigaret roken op de veranda, even de dag doornemen, bespreken hoe hij zich voelt. Het hoort niet alleen bij zijn dagelijkse ritme, maar ook bij het mijne. Ik voel me bijna slecht omdat ik hem aan zijn lot ga overlaten, ook al is het maar voor een paar dagen, ik zou voor hem moeten zorgen’ ++

Samengevat is Gefaald een verhaal dat bol staat van verrassende wendingen waarbij lang onduidelijk blijft hoe de verhoudingen precies liggen. Het leest prettig, wordt nooit saai want op momenten dat daar kans op is, brengt Lina weer een kanteling aan waardoor belangstelling en aandacht weer een trigger krijgen. Enige opmerking die valt te maken is het ontbreken van een chronologie. Die is er niet. Zonder aanduiding, anders dan soms het toepassen van een ander lettertype, is het aan de lezer om uit te vogelen waar op de tijdlijn zich iets afspeelt. Maar dat leert snel en kan nauwelijks als bezwarend worden beschouwd. Dat ligt anders met de geloofwaardigheid die enkele momenten op het randje balanceert. Maar een kleine correctie van de regisseur en het komt weer goed, zoals bijna alles aan het einde, bijna alles…..
Resteert nog om de scherpzinnigheid destijds van haar begeleidend PABO-docent te complimenteren. Het talent kan er wel zitten maar dat moet dan vervolgens wel gesignaleerd worden.

Eindoordeel: 4,0 sterren
Spanning: 4 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 4 sterren
Psychologie: 4 sterren

Geschreven door Cees van Rhienen


Recensie op Thrillzone

Lina schrijft heel boeiend en in goed leesbare taal. Door uitgebreide dialogen, maar ook door weergave van hoe de verschillende personen zich in situaties voelen krijg je als lezer een heel goed beeld van deze mensen. Je leert ze goed kennen en ze kruipen onder je huid. Heel knap gedaan, want de gebeurtenissen die in het boek beschreven worden zijn beslist niet alledaags te noemen. Toch lees je het alsof het zo zou kunnen voorvallen.

Gefaald draait om drie hoofdpersonen. Vesper is een vrouw van 30 jaar, met een verleden wat lang verborgen blijft, maar later een belangrijk gegeven blijkt in de ontwikkeling van het verhaal. Ze woont op Texel bij haar ouders, in een bungalowpark. Stijn, die pas weduwnaar geworden is en Nick, zijn puberzoon die met zichzelf in de knoop zit, komen Vesper tegen op Texel. Stijn en Vesper krijgen een relatie. Vesper trouwt met Stijn en geeft veel zorg en aandacht aan Nick. Die ontwikkelt zich tot een problematische 18jarige. Hij krijgt contacten met verkeerde vrienden, waarbij drank en drugs een rol spelen. Op een avond doet hij een klus, die verkeerd afloopt. De criminelen nemen hem dit niet in dank af en komen verhaal halen bij Nick en zijn familie. Met elkaar moeten ze dit zien te overleven, waarbij Vespers verleden een rol gaat spelen. Heftige gebeurtenissen wisselen dan af met terugblikken in het verleden. Het blijft tot het eind aan toe spannend hoe en of ze zullen ontkomen aan de criminele bende en of ze elkaar nog weer gaan vertrouwen na alles wat verzwegen was en dan uitkomt.

Het verhaal wordt steeds vanuit de verschillende hoofdpersonen verteld. Dit wordt duidelijk aangegeven door de naam boven elk stukje. Ook worden er flashbacks gebruikt, soms van enkele weken ervoor, soms vanuit Vespers jeugd. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van verschillende lettertypes. Soms leest dit wat verwarrend en kijk je als lezer even terug om te ontdekken wanneer een stukje tekst speelt. Als je echter verder komt in het verhaal valt alles ‘als vanzelf’ op zijn plek en is het goed te volgen. De wisseling lijkt dan heel natuurlijk.

Gefaald is een aanrader voor mensen die houden van een spannend boek met diepgang. Ook mensen die normaal gesproken geen thrillers lezen, maar houden van boeken vol psychologische ontwikkelingen, die zullen dit boek graag lezen! Ellen Lina heeft met haar eerste thriller zeker niet gefaald.

Geschreven door Renate van der Kwast


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

De boeken van Ellen Lina worden steeds spannender. Ze is ooit begonnen met de liefdesroman ’Vasthouden’. Haar vorige boek ’Koningslaan’ kon al bestempeld worden als spannende liefdesroman. Met ‘Gefaald’ heeft ze haar eerste echte thriller geschreven. Wat mij betreft, is het niet de laatste geweest.

Het verhaal wordt vanuit meerdere personages verteld. Je leest vooral door de ogen van Vesper, maar ook wel eens vanuit Nick en Stijn. Daarnaast heb je tussendoor fragmenten naar het verleden. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe Vesper en Stijn elkaar hebben leren kennen. Die fragmenten heb je nodig om het volledige verhaal te begrijpen. Tegelijkertijd geven ze het wat extra spanning. In stukjes lees je over het verleden en probeer je tijdens het lezen een en ander zelf in te vullen. Dan blijkt regelmatig dat je het toch niet helemaal bij het goede eind hebt. Heerlijk als dat gebeurt.

De spanning in ‘Gefaald’ zit ‘m vooral in de situatie rondom Nick. Wat heeft hij allemaal uitgespookt? Welke gevolgen heeft dat? En hoe zal het allemaal verder met hem gaan? Ook ben je benieuwd wat het precieze verhaal rondom Vesper en rondom Stijn is. Dat komt onder andere door de proloog, die je meteen een aantal vragen geeft. De belangrijkste daarbij is: wat is er toch allemaal gebeurd in het leven van deze familie?

Lina weet haar lezers vanaf het eerste hoofdstuk te boeien en houdt de aandacht vast tot aan de laatste bladzijde. Ze geeft de lezer de ruimte om zaken zelf in te vullen en zelf te laten ontdekken dat niet alles zo eenvoudig in elkaar zit als het in eerste instantie lijkt. Je krijgt met een aantal onverwachte wendingen te maken. Dat maakt van ‘Gefaald’ een erg sterke en boeiende thriller.

Geschreven door Kim de Bruijn-Rompa


Recensie op Leesclub De Perfecte Buren

Geheimen, wie heeft er geen? Maar soms drukt de last van een geheim zo zwaar dat het je hele leven overhoop gooit. Daar weten de hoofdpersonages in Gefaald alles van. De proloog zet al meteen de toon voor wat er gaat komen, dat voorspelt niet veel goeds. Het gevoel van verbazing en woede is voelbaar, je weet het nog niet te plaatsen, maar dat komt wel én hoe!

Ellen Lina heeft met Gefaald een realistische en actuele thriller neergezet. Geheel in de belevingswereld van een opgroeiende jongvolwassene, de excessen en verleidingen die ze op hun pad kunnen krijgen en hoe snel iets fout kan lopen. Maar dat is niet alles. Lina doet er nog een schepje bovenop en verwerkt een gezinsdrama in een verhaal dat maar moeilijk weg te leggen is. Haar vlotte schrijfstijl, de pure dialogen en continu onderliggende dreiging maken Gefaald tot een ware nachtmerrie. Het is een rollercoaster aan kwelgeesten, spanning en emoties, de ultieme test als het op geduld en incasseringsvermogen aankomt. En het meest bijzondere is misschien nog wel dat je met alle drie de hoofdpersonages wel binding krijgt. Nick verknalt het echt, maar toch ontwikkel je een zwak voor hem, er speelt zoveel meer waardoor hij je sympathie verdient. Ondanks zijn onberekenbaarheid heb je het met hem te doen, juist omdat zijn acties en keuzes gebaseerd zijn op onterechte aannames en een grote mate van onzekerheid. Vesper ziet dat net zo maar schat het niet goed in en ondervindt daarvan de gevolgen. Nick komt letterlijk tussen zijn vader en Vesper in te staan.

Omdat Lina per hoofdstuk wisselt van perspectief en ook flashbacks verwerkt ligt het leestempo hoog, de spanning stijgt en je leeft enorm mee met wat er gebeurt. Stukje voor stukje ontrafelt zich een spannend verhaal dat heel realistisch is en waarin rekening wordt gehouden met de beleving vanuit Stijn, Nick en Vesper. Deze sterke personages, de heftige confrontaties, de overtuigende verhaallijn en alle randverschijnselen zijn goed uitgewerkt. Emoties als wanhoop, angst, frustratie, machteloosheid, paranoia en onvoorwaardelijke liefde passeren de revue, maar is houden van wel genoeg? De drie zitten gevangen in een onmogelijk scenario waarin oud zeer, wraak en bedreigingen elkaar in een moordend tempo opvolgen. Lina laat geen losse eindjes achter, het verhaal klopt en neemt diverse keren een meer dan verrassende wending. Net wanneer je denkt dat de situatie hopeloos verloren is, wordt het nog erger…

De grote kracht van Gefaald is de grote mate van realiteitszin. Alle personages komen op papier tot leven, ze begeven zich in een web waaruit ze moeilijk kunnen ontsnappen. Voor alle drie de personages valt iets te zeggen, zowel positief als negatief. De drang naar het hebben van een goed functionerend gezin is wat hen bindt, maar dat maar niet wil lukken, ze falen in dat opzicht allemaal op meerdere vlakken. Toch is er sprake van ongekende toewijding die zorgt voor begrip en blijvende steun. De band tussen Vesper en Nick is veelzeggend en vatbaar voor discussie, maar wanneer je het verhaal eenmaal kent is daarvoor zelfs begrip. En dat doet Lina op een bijzonder overtuigende wijze want hun relatie is minstens controversieel te noemen. Ik vind het knap dat ze dit aandurft en als thema heeft verwerkt. Vooral omdat alles meerdere lagen kent en dus niet zo simpel ligt.

Dit alles maakt Gefaald tot een krachtige psychologische thriller. De spanning, het thema, de uitwerking, het heldere taalgebruik, de actualiteit, de actie en de psychologie die tot in de finesse is uitgewerkt en maken dat Gefaald in alle opzichten geslaagd is. De titel is zowel eenvoudig als allesomvattend. Alles bij elkaar opgeteld geef ik deze steengoede pageturner dan ook graag het maximale aantal sterren, vijf stuks!

Geschreven door Patrice van Trigt


Recensie op Biebmiepje

Het verhaal begint met een proloog die je meteen bij de keel grijpt en doet afvragen wat er in hemelsnaam allemaal gebeurd is. Vanaf dat moment kun je het boek meteen al niet meer wegleggen! En de heerlijk vlotte schrijfstijl van Ellen helpt daar ook aan mee, je vliegt door het boek heen en voordat je het doorhebt heb je hem uit…
Na de proloog ga je drie weken terug in de tijd en ontvouwt zich langzaam wat voor drama er zich heeft afgespeeld. Daarnaast lees je ook hoofdstukken die zich afspelen in een verder verleden, waardoor je de relatie tussen Stijn, Vesper en Nick zich ziet ontwikkelen en je een nog beter plaatje krijgt. En dan toch zitten er nog een aantal fijne verrassende wendingen in het verhaal!

Mooi hoe de titel op allerlei facetten van het verhaal slaat, heel raak gekozen! En wat is dit gewoon weer een fantastisch verhaal! Echt weer op zijn Ellens: een achtbaan aan emoties en personages die je, ondanks hun tekortkomingen, in je hart sluit en waar je onwijs mee meeleeft. En daarnaast echt onwijs spannend! Een hele geslaagde thriller wat mij betreft. Het smaakt zeker naar meer!

5 sterren

Geschreven door Judith


Recensie op Mustreads Or Not

Ellen Lina schreef eerder Crash en Koningslaan, twee thrillers waar ik enorm van genoten heb. Lina schrijft op een actuele dreigende manier, een schrijfstijl welke je maar moeilijk los kan laten. De eerdergenoemde waren wat mij betreft pageturners, nu komt ze met Gefaald.

“Het is interessant natuurlijk, welke achtienjarige jongen wordt er nou vermoord door onderwereldfiguren? Sensatiezoekers.”

Gefaald is een verhaal waarvan de karakters je nog lang bij zullen blijven, allereerst was ik geschokt, toen was ik vermaakt en later was ik weer getriggert. Kortom even lekker rustig lezen is er in Gefaald niet bij. Je wordt heen en weer geslingerd tussen de personages, je houdt van ze, je haat ze en ze ontroeren je, er gebeurt zoveel met de emotie van de lezer dat dit boek je niet loslaat. Wegleggen blijkt al snel geen optie en waren Chaos en Koningslaan al pageturners, ook in Gefaald blijf je maar lezen, je wilt weten hoe het verhaal eindigt. Het verhaal is trekkend en doordat er zoveel gebeurt kun je geen genoeg krijgen van de verhaallijn, ik baalde toen het boek uit was, ik had nog zoveel meer willen lezen.

“Ik ben Vesper Daalhuizen- Altena,vrouw van Stijn, stiefmoeder van Nick. Als ik het maar vaak genoeg zeg tegen mezelf, komt alles goed.”

Het verhaal is op zichzelf staand, maar wel heel origineel is de terugkomst van eerdere personages uit een ander boek van Lina. Ook met Gefaald weet Ellen Lina mij weer te raken, niet alleen de karakters de verhaallijn maar zeker ook de trekkende schrijfstijl, ze heeft een originele schrijfstijl welke zich onderscheid van andere auteurs. Waarschijnlijk is het de dreiging die van de karakters uit gaat, het onheilspellende, het onverwachte. Kortom Gefaald hoort weer in het rijtje Mustreads thuis.
Heerlijk leesvoer, waarvan de thrillerliefhebber geen genoeg kan krijgen.

Gescheven door Moon Kager


Recensie op MJ van Dam

Gefaald bevat veel verhalen. Het verhaal van Nick, het verhaal van Stijn en het verhaal van Vesper. Lina laat de verhalen geleidelijk in elkaar over gaan en samen komen. Ellen Lina heeft een rustige, luchtige schrijfstijl. Ze vertelde mij dat ze ‘niet literair, maar gewoon zoals het leven is’ schrijft. Daar kan ik mij wel in vinden.
Soms springt de auteur met een hoofdstuk terug in de tijd. Dit kan zo nu en dan voor wat verwarring zorgen, vooral omdat het niet staat aangegeven. Maar zodra je vertrouwd bent met de verhaallijnen uit het heden en uit het verleden, schakel je steeds zonder problemen over.
Plotwendingen te over in dit boek! Ze volgen elkaar in hard tempo op wat het boek spannend, interessant en tot een pageturner maakt.

Veel lezers bestempelen de boeken van Lina als ‘boeken voor vrouwen’. Daar wil ik het volgende over kwijt: ik ben iemand die zich hard maakt tegen genderlabels bij boeken. Tuurlijk zullen vrouwen bepaalde boeken leuker vinden dan mannen, maar het koppelen van genders aan boeken heeft als gevolg dat jongens het niet stoer vinden om dat ene boek te lezen etc. (Chicklit valt trouwens over te discussiëren ;-))
Maar nee, Gefaald zal denk ik bij de leeftijd van 14 tot 100enverder in de smaak vallen, ongeacht wat je tussen je benen hebt!

Vier sterren voor Gefaald!

Geschreven door Marc-Jan van Dam


Recensie op Hanneketinorcenti.nl

Lina levert met ‘Gefaald’ een huiveringwekkende thriller af. Een uitstekend verhaal met bizarre, maar geloofwaardige plotwendingen. De personages heeft de auteur bovendien prima uitgewerkt en haar schrijfstijl is bovengemiddeld goed. Wat veel inzicht geeft in de emoties en het handelen van de diverse karakters, is het feit dat Lina hen, om beurten aan het woord laat in een hoofdstuk.

Een van de sterkste punten van Lina is overigens de wijze waarop ze haar taalgebruik in de dialogen weet aan te passen aan het personage. Dat maakt hen écht en zonder twijfel geloofwaardig.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Lezersrecensie op Hebban

Gefaald vertelt het verhaal van de 30-jarige Vesper, die getrouwd is met de charmante Stijn Daalhuizen. Stijn is een echte workaholic, altijd druk bezig met zijn groeiende bedrijf. De zorg voor zijn puberzoon valt grotendeels op Vesper, die als problematische 18-jarige de nodig aandacht op eist. Drugs, feesten, foute vrienden, Nick heeft het allemaal. Wanneer hij van school wordt getrapt is de maat echt vol, en hij belooft beterschap. Nog één klus, die hij echt niet kan weigeren, en juist die loopt compleet uit de hand. Het hele gezin krijgt te maken met een groep levensgevaarlijke criminelen, en een van hen herkent Vesper... wat heeft zij al die tijd voor hun verborgen?
Als Ellen Lina ergens goed in is, dan is het in het eerste hoofdstuk alle kaarten op tafel gooien. Je krijgt alles te zien, maar kan er helemaal niks mee. Tijdens het lezen vallen de kleine puzzel stukjes op zijn plek. Heden en verleden wisselen zich af, en ga je steeds iets meer begrijpen van de persiages en hun keuzes. Door vanuit zowel het perspectief van Versper als Nick te schrijven, krijg je een duidelijk beeld van de hele situatie, hun intenties en gedachtegang. Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt moeite had met de band tussen Vesper en Nick, maar tijdens het lezen vallen de dingen op hun plek. En hoe heftig het ook is, het maakt het verhaal in dit geval compleet. Het had gewoon weg niet anders geschreven kunnen worden.

"Doodsangst. Dit is doodsangst. Een verlammend gevoel dat zich door mijn lichaam verspreidt en tegelijkertijd een stoot adrenaline afgeeft, de combinatie is afschuwelijk." ~ p204.

Ik ben fan van alles wat Ellen Lina schrijft, roman of thriller, en ook dit keer weet ze me weer volledig in te palmen met haar schrijven. Tijdens het lezen vergeet ik de hele wereld om mij heen, en wil ik gewoonweg niet stoppen tot ik op de laatste bladzijde ben.

Geschreven door Cisz Strasters


Recensie op Books I Care About

Zoals ik net al schreef is dit Lina’s eerste thriller en wat mij betreft mag ze hier zeker mee doorgaan want men wat een goed boek was dit!
Je leest het verhaal door de ogen van Stijn, Vesper en hun puberzoon Nick. Doordat de drie afwisselend hun verhaal vertellen ga je voor alle drie sympathie kweken en met ze meevoelen. De dwarse Nick, de hardwerkende Stijn en de lieve stiefmoeder Vesper die een groot geheim met zich meedraagt wat niemand zal verwachten.
De schrijfstijl is prettig en door de afwisselende perspectieven van Nick, Vesper en Stijn zorgt het ervoor dat het verhaal snel weg leest en je wil weten hoe het afloopt met de criminele capriolen van Nick.

Het boek houd je van begin tot het eind in spanning. En ik moet zeggen dat einde had ik totaal niet verwacht of zien aankomen. Ik heb de laatste drie / vier hoofdstukken dan ook met open mond van verbazing gelezen. Wil je weten waarom, lees het boek dan zeker zelf!

8.0

Geschreven door Kim


Recensie op Woorden van Meij

Ellen Lina’s schrijfstijl in combinatie met de spanningsopbouw van het verhaal bezorgen je met recht een slapeloze nacht. Dit boek wil je zo snel mogelijk uitlezen en die te hoge hartslag neem je dan maar voor lief. Tussen de regels door lees je ook de wanhoop van ouders die hun kind zien wegzaken in het verkeerde circuit en hoe lastig het is om hen te beschermen.

Ellen Lina schrijft in een moderne, bijna spreektaalachtige, stijl waarin het Nederlands wordt afgewisseld met Engelse termen. Hiermee wordt goed de toon van de personages weergegeven. Er is bovendien een verschil tussen de manier waarop Nick met zijn vrienden praat, en waarop Vesper en Stijn communiceren. Vooral Nick hoorde ik in mijn hoofd hardop praten.

Gefaald wordt verteld vanuit verschillende personages en switch tussen heden en verleden. Na de proloog ga je drie weken terug in de tijd, waardoor je dus al een vooruitblik hebt met behoorlijk wat vragen. De hoofdstukken zijn zo opgebouwd dat er telkens een tipje van de sluier wordt opgelicht, maar tegelijkertijd zak je steeds dieper weg in het moeras van raadsels. Halverwege vraag je je ook terecht af ‘what the fuck is hier aan de hand’. Ellen Lina weet het tempo tot op het einde vast te houden zonder dat de spanningsboog geforceerd wordt opgerekt. Het verhaal stuwt zich als het ware vanzelf voort en daardoor vlieg je erdoorheen.

Eén van de sterkste punten van Gefaald vond ik de personages en de manier waarop ze zijn vormgegeven. Doordat je het verhaal vanuit de verschillende karakters leest, krijg je inzicht in hun emoties en motivaties. Bij Nick is dit heel goed gedaan. Deze jongen wil je een schop onder zijn kont geven en tegelijkertijd heel dicht tegen je aan houden en zeggen dat het goed komt. Ook Vesper kruipt onder je huid. Hierdoor kun je hun acties beter begrijpen want Nick en Vesper hebben beiden dingen gedaan die op zijn minst ‘discutabel’ zijn. Complimenten voor de manier waarop Ellen Lina de stiefmoeder en -zoon relatie heeft neergezet. Gewaagd en geloofwaardig.

Ook een compliment en pluspunt voor de cover. Deze viel mij direct op en heeft een hele goede referentie naar het verhaal. In principe is dit eigenlijk het thema van het verhaal. Mooi gedaan.

Gefaald is een verhaal dat je niet loslaat. De auteur sleurt je moeiteloos mee in een maalstroom van onmacht en angst.

Geschreven door Annette


Recensie op Sims Cup of Tea

Proloog
Door te proloog te lezen ben je direct in shock. Je komt dingen te weten die je eigenlijk pas op het einde van het boek wil weten of zou verwachten. Maar dat kan toch niet? Ze zou het einde toch niet zomaar verklappen? Doordat Ellen aftrapt met deze ijzersterke proloog wil je niets anders dan direct verder lezen.

Point of view
Het verhaal wisselt zich continu af tussen Vesper, Stijn en Nick. Zo leer je vooral Vesper en Nick door en door kennen en weet je waarom ze bepaalde keuzes maken. Het is prettig dat Ellen wederom voor deze schrijfstijl gekozen heeft, want zo bouw je een diepere band op met alle personages en leer je wat er in hun hoofd omgaat.

Spanning tot het bittere einde
Ellen weet het verhaal op zo’n manier te vertellen, dat je je continu afvraagt wat nu waar is. Wie kun je vertrouwen? Uiteindelijk vertrouw je niemand meer en neemt het verhaal weer een wending waar je u tegen zegt. Het verhaal bevat meerdere wendingen en eindigt met een flinke plot twist die je niet ziet aankomen.

Mijn mening
Ik ben normaal geen snelle lezer, maar dit boek had ik in drie avonden uit. Dat is snel voor mij, want ik lees alleen in bed vlak voordat ik ga slapen. De laatste avond ben ik veel te laat naar bed gegaan, want ik kon het verhaal absoluut niet loslaten en moest doorlezen. Dat is wanneer ik weet dat ik echt een goed verhaal te pakken heb. En ondanks dat ik stiekem ook al wist dat dit verhaal wel goed moest zijn, verbaasde Ellen me toch weer. Ongelofelijk knap!

5 sterren

Geschreven door Simone


Recensie op Samen lezen is leuker

Oeh, dit begint goed en lekker sinister. Een herdenkingsdienst, geen lichaam. Vanuit verschillende perspectieven worden de personages en het verhaal lekker strak neergezet. Ellen beheerst die kundige en no nonsens pen, doorspekt met wat Engels, wat ontzettend fijn wegleest. Love it!

De romanfactor ligt hoog en wat een invalshoek zeg. De foute liefdesperikelen zorgen voor het vieze bijsmaakje bij dit stel en dit gevoel wint het continu van het begrip dat je als lezer op wil brengen. Petje af, gewaagd! Echter, het begint ook te irriteren, ik ben na een tijdje een beetje klaar met de seksgedachten en bijbehorende scènes. De flashbacks maken de achtergronden en de tijdlijn compleet, de uitdieping is op zeker prima aanwezig, maar het is langere tijd nog nergens spannend. Een spectaculaire achtervolging blaast daar dan leven in de zaak en dan……

Dan komt daar de ommezwaai, de (heftige) actie, thrilleradrenaline it is! Wat een geheimen komen boven water, wat word je even lekker op het verkeerde been gezet, en hoppa daar komt dan ook nog even die plottwist waar je U tegen zegt! Dit is loeispannend en hoe gaat dit aflopen?! Bizar, cool en passend kan ik je vertellen. Wat een goed uitgewerkt plot en dat maakte al met al dat Gefaald me wat laat, maar alsnog wist te overtuigen.

Conclusie:

Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Leesplezier: 3.5
Psychologie: 4
Spanning: 3
Plot: 4

Drie en halve sterren voor Gefaald.

Geschreven door Karin Meinen


Recensie op Boekenrupsjenooitgenoeg

Na het lezen van dit boek kan ik niet anders concluderen dan dat de cover passend is. Het lijkt of de (jonge)man op de cover een moeilijke, onduidelijke weg alleen moet afleggen, zonder te weten waar die naartoe leidt. Het zou zo een weg op Texel kunnen zijn, maar ook ergens in het buitenland.

Ik vroeg me even af in hoeverre deze eerste echte thriller van Ellen Lina zou verschillen van haar spannende liefdesromans, want die vond ik al spannend. Maar in deze thriller weet ze de spanning nog een (behoorlijk) tandje op te schroeven. Spanning in meerdere opzichten. Spanning die onder je huid kruipt en daar blijft sudderen.

Ellen Lina laat met dit boek zien hoe vaag de grens tussen kleine en grote criminaliteit is en dat afglijden makkelijker is dan je misschien zou denken. Ze beschrijft het zo levensecht, dat ik soms het idee kreeg dat ik zelf een rol speelde in dit hele verhaal en geen grip meer op mijn leven had. De personages zijn zo goed beschreven en uitgewerkt; het brengt het verhaal tot leven en maakt de personages geloofwaardig.

Het verhaal is enorm goed opgebouwd en wordt afwisselend vanuit het oogpunt van Stijn, Nick en Vesper verteld. De spanning wordt door dit wisselende perspectief steeds opgevoerd. Bij de proloog dacht ik nog: “Ja, lekker dan. Op de achterflap staat Weten Stijn en Vesper Nick te beschermen? en hier hebben ze het ineens over de begrafenis van Nick. Dan hebben ze hem dus niet kunnen beschermen… Weg verrassing.” Maar hoe verder ik kwam, hoe verrassender het werd. Elke keer als ik dacht dat ik wist hoe het zat, nam het verhaal een andere wending. Ik ging op een gegeven moment aan alles twijfelen. Niets is wat het lijkt. En daar hou ik van.

Uiteindelijk (na die frustrerende proloog, die aan het einde van het boek helemaal duidelijk wordt) heeft het boek me tot het einde toe weten te boeien en was het in een paar avonden uit. Zoals voor velen waarschijnlijk wel bekend is, kom je ook in dit verhaal personen tegen uit haar eerdere boeken. Ze hebben een kleine rol, maar zijn zeker herkenbaar. Ik ben benieuwd of iemand anders deze personen ook heeft herkend!

Ellen Lina, ik blijf fan van jou! Wat ik jammer vind, maar dat is ook een beetje beroepsdeformatie waarschijnlijk (ik ben zelf ook redacteur), is dat ik nog een aantal slordigheidsfoutjes in de spelling/grammatica las. Ik splits mijn oordeel vanaf nu dan ook op in verschillende onderdelen:

Cover en titel: 4,5 ****
Inhoud: 5*****
Redactie: 4****

Ruim voldoende dus en zeker een aanrader!


Lezersrecensie op Hebban

Wat volgt is een spannend verhaal, met de feiten neergeschreven zoals ze zijn met de scherpe randjes.
Het is niet echt een thriller vind ik, maar een verhaal met een constante spanningsboog.
Je wilt dan ook doorlezen tot aan het einde.
Een aanrader!

5 sterren

Geschreven door Clas


Recensie op Thrillers and more

[...]
De schrijfstijl van Ellen Lina leest heerlijk. Er is niet alleen aandacht voor spanning maar zeker ook voor familiaire relaties en een paar erotische scenes. Dit allemaal in gepaste hoeveelheden, zeker niet overheersend.

Wat mij betreft is Gefaald meer een spannende misdaadroman dan een thriller, het boek bevat zeker voldoende spanning, maar toch overheerst in mijn optiek het familiaire deel van het gezin Daalhuizen het verhaal.
De proloog van Gefaald leek in eerste instantie tekenend voor het verhaal, toch is het Ellen Lina gelukt mij hiermee op een dwaalspoor te zetten, en het verhaal tot een ontknoping te brengen die ik niet aan had zien komen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Geschreven door Bianca Maartense


Lezersrecensie op Hebban

De eerste thriller van Ellen Lina smaakt naar meer. Wat een geweldig spannend boek, die je van begin tot het eind in zijn greep houdt.
Ik heb erg uitgekeken naar dit prachtige boek en wat heb ik er van genoten! Wegleggen was geen optie, dus in één dag had ik hem uit en leefde een dag helemaal mee met Vesper, Stijn en Nick. Deze drie personages hebben de hoofdrol in dit verhaal.
Nick is de zoon van Stijn, een dwarse tiener die onhandelbaar is en van school gestuurd wordt. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het gebruiken en verkopen van drugs en begeeft zich tussen foute vrienden. Ook zijn er een aantal criminelen die het gezin het leven zuur maakt, de ellende is dan niet te overzien als één van deze gevaarlijke criminelen Vesper herkent. Dan weet ze dat het verleden haar achterhaalt, wat ze zo graag wilde loslaten…
De angst neemt bezit van haar en dat is niet voor niets. Je komt op een punt en denkt te weten hoe het inelkaar zit, maar niets is minder waar.
De wendingen in het verhaal zijn subliem en je wilt alleen nog maar doorlezen. Ik ben een absolute fan van Ellen Lina en heb al haar boeken gelezen, en gewaardeerd met 5*Ook dit boek is een pareltje met sterke uitgewerkte karakters, een fijne schrijfstijl en een treffende titel ! Een schokkend einde maakt het hele verhaal compleet! Heerlijk spannend boek en ik kan niet wachten op de volgende..!!

5 sterren

Geschreven door Mieke Piersma