Gefaald

GefaaldEllen Lina
ISBN 978-90-8660-366-4
Prijs € 16,95
Verschijnt september 2018

De dertigjarige Vesper runt met haar ouders een bungalowpark op Texel, wanneer ze de charmante Stijn Daalhuizen en diens puberzoon Nick ontmoet. Na het overlijden van zijn moeder heeft Nick het moeilijk, en dat hij een goede band weet op te bouwen met Vesper is voor Stijn meer dan belangrijk.

Door de jaren heen is het voornamelijk Vesper die zich bezighoudt met Nick, Stijn is druk met zijn groeiende bedrijf. Ondanks de zorg en aandacht van Vesper, ontwikkelt Nick zich tot een problematische achttienjarige. Hij wordt van school gestuurd en zijn leven bestaat uit drugs, foute vrienden en feesten. Net wanneer hij Vesper beterschap heeft beloofd, dient zich een klus aan die hij niet kan laten liggen. Die nacht loopt het compleet uit de hand en de gevolgen voor het hele gezin zijn vanaf dat moment niet meer te overzien. Stijn en Vesper krijgen te maken met een groep levensgevaarlijke criminelen die nietsontziend hun leven binnendringen. Het drama is compleet wanneer Vesper wordt herkend door één van hen. Haar verleden komt bovendrijven en dat blijkt heel anders te zijn dan Stijn en Nick hadden verwacht.

Weten Stijn en Vesper Nick te beschermen? Lukt het hen om elkaar te vertrouwen? Pas wanneer ze denken dat de rust is wedergekeerd ontvouwt zich een afschuwelijk scenario, dat alle relaties op scherp zet.

‘Hij hield helemaal niet van deze muziek,’ fluistert Stijn naast me. Ik schrik bijna van het feit dat hij iets tegen me zegt. ‘Het is dat jij het appte, ik had dit nooit gekozen.’
‘Hij zei het tegen me, een paar weken geleden.’
‘Had het een boodschap, denk je?’ vraagt hij toonloos. Ik buig naar zijn oor toe.
‘Ja.’
Hij zucht geërgerd, kijkt weer voor zich uit. Ik leg het rouwkaartje naast me neer, haak mijn vingers in elkaar. Zou willen dat dit afgelopen was, deze hel, deze afschuwelijke herdenking. Het drukt me met de neus op de feiten en dat doet pijn. Ik wil geen afscheid nemen van Nick, ik wil niet op deze manier naast Stijn zitten. Zo afstandelijk en koud. We verloren elkaar ook, niet alleen Nick. Ons gezin ligt compleet uit elkaar. Aan het begin van deze maand was er nog geen vuiltje aan de lucht. Ja, Nick liep te klieren, maar dat was niets nieuws. We hadden elkaar.
‘Dames en heren …’ Olivier, Stijn zijn oudste broer, gaat weer achter de microfoon staan. Hij heeft alles aan elkaar gepraat vanmiddag. ‘Namens Stijn, Vesper en de familie, wil ik u danken voor uw komst vanmiddag. U mag zo vanaf de achterste rij langs de kist lopen om afscheid te nemen van Nick, daarna is er de mogelijkheid tot condoleren en het nuttigen van een drankje. Nogmaals dank.’
Hij knikt en stapt van de katheder af. Now We Are Free van de film Gladiator wordt ingezet, een van Nick zijn lievelingsfilms. Stijn blijft voor zich uit staren, ook wanneer mensen langs de kist lopen en even zijn blik zoeken om hun medeleven te betuigen. Ik geef continu een keurig knikje of een verdrietige glimlach, hij negeert alles en iedereen. Sommigen nemen stilletjes afscheid, anderen staan het zichzelf toe om te huilen. Eén van de petjes legt iets op de kist, ik probeer te zien wat het is, maar het is te klein. De broers van Stijn sluiten de rij, ze knikken gelaten richting de kist en lopen het zaaltje uit. Alleen Stijn en ik zijn nog over, iedereen is weg. Ik sta op en loop naar de kist om te kijken wat die jongen er nou neergelegd heeft.
‘Stijn!’ fluister ik hardop. ‘Die gozer heeft een xtc-pil op de kist gelegd! Waar slaat dat nou op?’

1. Gefaald is, na een reeks gewone romans, je eerste thriller. Ben je van plan om in het vervolg toe te leggen op het spannende genre? Kun je iets vertellen over deze ontwikkeling?
Eigenlijk zat ik er al een beetje tegenaan met Crash en Koningslaan. In veel reacties kreeg ik terug dat vooral Koningslaan meer een thriller leek. Het spannende vond ik erg leuk om te schrijven, daar wilde ik eens wat mee. Het wil niet zeggen dat ik nu voor altijd thrillers blijf schrijven, maar het was zeker fantastisch om te doen. Gefaald is geen bloederige politiethriller, dat zal ik ook nooit kunnen neerzetten, maar ik denk wel dat ie spannender is dan Koningslaan.

2. In Gefaald speelt een problematische puber een belangrijke rol. Je bent zelf leerkracht op het Voortgezet Speciaal Onderwijs. In hoeverre helpt jouw ervaring met jongeren bij het schrijven van boeken met een dergelijk thema?
Gefaald was al af toen ik op deze school ging werken, maar ik ben na mijn afstuderen aan de PABO wel met jongeren op het MBO gaan werken die iets meer zorg en aandacht nodig hadden. Geweldig om te doen en heel leerzaam. Tot aan onze emigratie op mijn 29ste werkte ik daar. Die ervaring heeft mij zeker geholpen bij het schrijven van dit boek en het neerzetten van het personage Nick.

3. Vesper, de naam van de vrouwelijk hoofdpersoon, is niet bepaald een veelvoorkomende naam. Is er een reden waarom je voor deze naam hebt gekozen?
Nee! Eigenlijk vond ik het gewoon een heel mooie naam. Ik zoek voor mijn hoofdpersonages altijd een naam die bij ze past, en Vesper is een bijzondere, eigenzinnige dame. Ze is origineel en apart. Voor haar geen Emma of Sophie, het moest anders. Een naam die weinig voorkomt. Verderop in het boek zal de lezer iets te weten komen over de naam van Vesper.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben bezig met van alles! Daar kan ik helaas weinig over zeggen, het is onder pseudoniem. Voor een nieuw boek heb ik zeker al een verhaallijn in gedachten, maar door mijn nieuwe werk heb ik minder tijd over om te schrijven … In het nieuwe jaar ga ik eens een start maken. De personages heb ik al in mijn hoofd en ook de titel weet ik denk ik al. Ook nu gok ik weer op een thriller, maar ik wil eerst zien hoe Gefaald het gaat doen. Spannend!

Recensie op Thrillers and more

[...]
De schrijfstijl van Ellen Lina leest heerlijk. Er is niet alleen aandacht voor spanning maar zeker ook voor familiaire relaties en een paar erotische scenes. Dit allemaal in gepaste hoeveelheden, zeker niet overheersend.

Wat mij betreft is Gefaald meer een spannende misdaadroman dan een thriller, het boek bevat zeker voldoende spanning, maar toch overheerst in mijn optiek het familiaire deel van het gezin Daalhuizen het verhaal.
De proloog van Gefaald leek in eerste instantie tekenend voor het verhaal, toch is het Ellen Lina gelukt mij hiermee op een dwaalspoor te zetten, en het verhaal tot een ontknoping te brengen die ik niet aan had zien komen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Geschreven door Bianca Maartense


Lezersrecensie op Hebban

De eerste thriller van Ellen Lina smaakt naar meer. Wat een geweldig spannend boek, die je van begin tot het eind in zijn greep houdt.
Ik heb erg uitgekeken naar dit prachtige boek en wat heb ik er van genoten! Wegleggen was geen optie, dus in één dag had ik hem uit en leefde een dag helemaal mee met Vesper, Stijn en Nick. Deze drie personages hebben de hoofdrol in dit verhaal.
Nick is de zoon van Stijn, een dwarse tiener die onhandelbaar is en van school gestuurd wordt. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het gebruiken en verkopen van drugs en begeeft zich tussen foute vrienden. Ook zijn er een aantal criminelen die het gezin het leven zuur maakt, de ellende is dan niet te overzien als één van deze gevaarlijke criminelen Vesper herkent. Dan weet ze dat het verleden haar achterhaalt, wat ze zo graag wilde loslaten…
De angst neemt bezit van haar en dat is niet voor niets. Je komt op een punt en denkt te weten hoe het inelkaar zit, maar niets is minder waar.
De wendingen in het verhaal zijn subliem en je wilt alleen nog maar doorlezen. Ik ben een absolute fan van Ellen Lina en heb al haar boeken gelezen, en gewaardeerd met 5*Ook dit boek is een pareltje met sterke uitgewerkte karakters, een fijne schrijfstijl en een treffende titel ! Een schokkend einde maakt het hele verhaal compleet! Heerlijk spannend boek en ik kan niet wachten op de volgende..!!

5 sterren

Geschreven door Mieke Piersma