Julia & Julia

Julia & JuliaGaby Rasters
ISBN 978-90-8660-371-8
Prijs € 16,95
Verschijnt oktober 2018

Hoe ver mag je gaan uit liefde voor je kind?

‘Horen, zien en zwijgen. Weet je wel waar jij aan begint? Wat je over jezelf afroept? En nog erger, wie je meeneemt in je val? SURDUS is te machtig en te gevaarlijk. Jij bent het begin, maar misschien ook wel het einde. Jouw eigen einde…Jij speelt met vuur!’

Een waarschuwing aan de in Australië wonende dove Julia om vooral niet op zoek te gaan naar haar verleden. Een andere Julia in Nederland ontvangt ook een waarschuwing. Deze Julia is op zoek naar haar verdwenen tweelingzus. Haar zoektocht gaat heel ver en met hulp van de getalenteerde Niky komt ze heel dichtbij de waarheid. De vraag is of ze die waarheid wel onder ogen wil komen.
Deze zoektocht naar het verleden zal de toekomst van de beiden Julia’s voor altijd veranderen. Onvoorwaardelijke liefde en grote morele dillema’s komen tot uiting in dit spannende liefdesverhaal. De emoties zullen je grijpen en je wil nog maar een ding: achter de waarheid komen!

‘Denk je dat zo alles goed staat, Jake?’ Julia kijkt hem bezorgd aan. Kaarsjes branden en het is alsof de duivel ermee speelt; buiten komt de regen met bakken naar beneden. Een bliksemflits verlicht de hemel waardoor de schaduwen op de wand zichtbaar worden. Julia giechelt. ‘Ik heb alle lampen gewoon uitgedaan, dan slaan er ook geen stoppen door en vliegen wij niet van schrik tegen het plafond.’
‘We stoppen als een van ons twee het niet meer ziet zitten. Dat moet je me beloven.’ Het kaarslicht flakkert en de ogen van Jake lijken donkerder dan ooit.
Julia knikt.
Ze zitten tegenover elkaar en leggen hun wijsvinger op het omgekeerde limonadeglas. Het ouijabord ziet er oud en doorleefd uit, een diepe groef loopt door het midden van het bord, waardoor het lastig schuiven is met het glas. Met haar andere hand knijpt Julia in het bovenbeen van Jake. ‘Vraag jij of er iemand is?’
Ze ziet dat hij aarzelt. Wie had dat kunnen denken, haar stoere Australische bink. Dan kijkt hij haar recht in haar ogen aan. ‘Is er hier een geest aanwezig?’
Er gebeurt niks. Het glas beweegt niet. Een minuut lang blijven Jake en Julia doodstil zitten. En dan verschuift het glas heel langzaam richting de letter J.
‘Er is iemand, Jake, zie je dat!’ Op fluistertoon probeert Julia haar opwinding in toom te houden. Hij knikt alleen maar.
‘Ben jij diegene in mijn droom?’ Julia’s stem bibbert terwijl ze de beladen vraag stelt.
Het glas verschuift weer, maar nu naar de letter N. Teleurgesteld kijkt Julia naar Jake.
‘Maar weet jij wel wie het meisje in mijn droom is?’ Julia probeert niet te pushen, maar ze is wanhopig op zoek naar een antwoord.
Het glas begint te bewegen, met meer kracht nu. Weer gaat het richting de letter J.
‘Wie dan?’ Jake stelt de vraag en aan zijn houding te zien staan al zijn spieren strak gespannen. De donderslag doet hem opschrikken. Het glas beweegt naar de letter U.
‘U? ik ken niemand met de letter U…’ Julia fronst haar wenkbrauwen. Weer beweegt het glas, sneller nu, naar de letter L. Vervolgens naar de letter I om te eindigen met de letter A.
‘Het is een woord. De geest heeft net jouw naam gespeld, Julia. Ik vind dit akelig.’ Jake wil zijn vinger van het glas halen.
‘Nog een vraag, Jake, alsjeblieft.’ Ze kijkt hem smekend aan. Hij knikt en schuift zijn vinger wat meer naar het midden van het glas. Zonder geluid te maken laat hij zijn lippen bewegen, zodat Julia kan liplezen. ‘Je gaat niet vragen of je doodgaat, hoor je me?’
‘Nee. Natuurlijk niet.’
Beiden schrikken wanneer het glas begint te trillen onder hun vingers. Julia voelt dat ze weinig tijd over heeft voor een laatste vraag, het lijkt alsof de geest de kamer verlaten heeft. De kaarsjes geven opeens minder licht.
‘Is ze in gevaar, dat meisje? Moet ik haar zoeken? Wat wil ze me vertellen?’

1. Je schreef eerder 'gewone' liefdesromans, maar dit is je tweede spannende liefdesroman. Is dat voor jou een bewuste stap in je ontwikkeling als schrijfster of heeft dit puur te maken met het verloop van de verhalen die je wilt vertellen?
Julia & Julia is inderdaad een spannende liefdesroman. Geen vooropgezet plan, het werd gewoon "opeens" spannend. Dit is gewoon mijn manier van schrijven, het verhaal ontwikkelt zich ter plekke. Daarom blijft het voor mij spannend om te schrijven, elke zin is weer een verrassing. Ik vond Muurbloem spannend om te schrijven, maar tijdens Julia & Julia hield ik af en toe mijn hart vast, moet ik zeggen... er staan wel een paar gruwelijkheden in. Tijdens het schrijven nam ik mezelf dan ook plechtig voor om noooooit meer iets thrillerachtigs te schrijven. Maarja, dat voornemen had ik bij Muurbloem ook.

2. Kun je iets vertellen over de achtergrond van "Julia en Julia'? Hoe kwam je op het idee om niet één maar twee zoektochten naar het verleden te combineren?
Ik ben altijd al erg gefascineerd geweest door de verdwijning van Madelaine McCann. Nu bijna 11 jaar geleden verdween ze... op internet zijn allerlei theorieën hierover te vinden. Er zijn communities met duizenden mensen die nog steeds naar haar zoeken, echt indrukwekkend. Ik geloof in de kracht van velen om een moordzaak of verdwijning op te lossen. Waarom ik in mijn boek twee zoektochten ben gestart, weet ik niet. Ik wil ook niet teveel verklappen over het boek eigenlijk 🙂

3. Beide hoofdpersonen hebben dezelfde voornaam. Daar zul je wel een goede reden voor hebben, maar werkt dat niet verwarrend (zowel voor jou bij het schrijven als voor de lezer)?
Jazeker was dat verwarrend. Daarom staat er bij elk hoofdstuk een plaatsnaam: Amsterdam of Perth (in Australië). Ik vind vooral de verbondenheid weergegeven in de cover erg mooi: de namen zijn met elkaar verbonden via de letter J. Waarom ik voor deze titel heb gekozen, kan ik wederom niet uitleggen hier, want dan geef ik teveel prijs van het boek.

4. Een van de Julia's woont in Australië en is doof. Dat is geen voor de hand liggende keuze. Is daar een goede reden voor? En heb je veel research moeten doen of kon je op dat gebied putten uit eigen ervaringen?
Het was zeker geen voor de hand liggende keuze. Ik heb amper ervaring uit mijn eigen omgeving, dus ik heb veel research gedaan. Ik vond vooral de combinatie met muziek en doof zijn erg interessant. Ik ben heel veel van deze dove Julia gaan houden, moet ik zeggen. Ze voelt heel veel en heel erg intens.

5. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Vanaf 30 november ligt mijn nieuwe boek De Lissabon Brieven in de winkels. Een voor mij bijzonder boek waarin het thema van nierdonatie centraal staat.
De quote van Irene Moors spreekt volgens mij voor zich: 'Prachtig hoe orgaandonatie een belangrijke rol speelt in dit boek. Een inspirerend verhaal over hoop vrees en onvoorwaardelijke liefde wat je van begin tot eind meesleept en waar je nog lang over wil nadenken.'
Daarnaast schrijf ik nu aan een boek wat mij persoonlijk raakt en waar de emoties hoog zitten. Een lieve vriendin overleed kort geleden aan de gevolgen van borstkanker. Ik schrijf nu deels haar ziekteproces en verweef haar persoonlijkheid in mijn boek. Op deze manier blijft ze dichtbij mij. Nog niet eerder schreef ik zo'n zwaar boek, maar ik weet ook dat de liefde in elke letter zit verstopt. Het mooie aan dit verhaal is dat een groepje dames meeleest en ook meeleeft. Zij kennen elkaar niet, maar doordat ze samen in een FB groep zitten en samen praten over mijn nieuwe boek, raken ook hun levens met elkaar verbonden. Echt mooi om mee te maken!
Na dit boek ga ik "even" twee luchtige boeken schrijven, op adem komen! Overigens, spookt er een nieuwe thriller rond in mijn hoofd en ik ben "bang" dat deze er ook gaat komen.

Recensie op Hebban

De bijzondere en mooie cover van het luisterboek wist me over te halen om het boek te gaan luisteren. Weer heb ik niet het verhaal gelezen, maar heb ik me laten leiden door de cover. De combinatie van een donkere nacht met de maan en het silhouette achter de vleugel is een enorm sprekend en intrigerend beeld dat ik gewoon het boek wil luisteren.

Het luisterboek is goed en prettig te volgen, Hélène Warnshuis heeft een prettige stem en spreektempo.

We volgen de verhaallijn wisselend tussen de 2 verschillende Jullia's. De 2 Julia's leiden echt hele verschillende levens waardoor ze wel goed gedurende het verhaal uit elkaar te houden zijn, wel is enorm snel duidelijk dat beide Julia's met elkaar verbonden zijn. Maar hoe meer dat je gedurende het verhaal over het verleden te weten komt, hoe meer vragen en spanning het verhaal krijgt. Hierdoor wordt je als lezer enorm geboeid en wil je het bizarre raadsel mee oplossen. Iedere keer denk je als luisteraar net een stukje verder te zijn met de ontknoping en dan neemt het verhaal weer een wending waardoor de puzzelstukjes toch weer anders in elkaar lijken te zitten.

Het is een hele spannende roman, die echt stukjes van een thriller bevat naar mijn mening. Maar ook de stukken van een roman ontbreken niet. Het een hele bijzondere roman met een grote liefde voor muziek en morele dilemma's als doofheid en perfectie. Het verhaal heeft wel een heerlijke en goede afsluiting naar een heel heftig plot, waardoor je uiteindelijk het boek wel met een goed gevoel afrond.

Deze bijzondere en originele roman, met een flinke dosis spanning en is absoluut een mooie aanrader om te lezen.

4 sterren

Geschreven door Kim Coenen


Recensie op Hebban

Zoals de cover van Julia & Julia al doet vermoeden met het plaatje van een piano, is muziek van groot belang in deze spannende roman. We maken kennis met een Nederlandse Julia die ooit concertpianiste was maar nu pianodocente is. Ze heeft geen contact meer met haar ouders en leeft teruggetrokken. Als ze drie nieuwe leerlingen aanneemt die nieuwsgierig zijn naar haar verleden, besluit Julia dat het tijd is om te gaan onderzoeken wat er vroeger precies is gebeurd met haar zusje Anouk.

De hoofdstukken van de Nederlandse Julia worden afgewisseld met de verhaallijn van Julia in Australië. Zij is doof en geeft les op een school voor dove kinderen. Ze is getrouwd met Jake en is gelukkig. Het enige probleem dat ze heeft zijn de vreselijke dromen waarin een meisje haar iets duidelijk wil maken wat ze maar niet kan begrijpen. Een ouijabord helpt hen op weg bij de zoektocht naar Julia's verleden. Ze ontdekt dat toen ze klein was ze in therapie is geweest en ze besluit terug te gaan naar die therapeut om te kijken of ze een verklaring kan krijgen voor haar dromen. Het is een beslissing waar ze al snel spijt van krijgt.

Gedurende het boek wordt duidelijk dat de levens van beide Julia's met elkaar vervlochten zijn, maar hoe meer ze te weten komen hoe gevaarlijker het wordt. Wie is nog te vertrouwen?

Het is een verhaal dat goed is opgebouwd. Vanaf de eerste pagina weet de schrijfster de aandacht van de lezer te pakken en vast te houden. Door de afwisseling in hoofdstukken tussen beide Julia's wordt de spanning snel en duidelijk opgebouwd. Kleine stukjes informatie worden in de juiste dosering vrijgegeven en hoewel de lezer al snel een vermoeden zal hebben hoe het zit met de Julia's, blijkt de werkelijkheid toch net anders en nog grimmiger in elkaar te zitten dan verwacht. De ontknoping is dan wel wat vergezocht maar onmogelijk is het niet in een wereld waarin perfectie is gewenst.

Julia & Julia is een spannende roman, maar neigt toch behoorlijk naar een thriller door de acties die worden beschreven. Vooral tegen het einde is het soms best heftig. De porties feelgood en romantiek zijn er wel, maar de verhouding spanning is toch groter. Het is een roman met bijzondere thema's als muziek en doof zijn, alsmede ethiek omtrent streven naar perfectie.

Het boek is op een prettige wijze geschreven en de dialogen zijn goed neergezet. Opvallend zijn de kleine tussenstukjes van een onbekende helper. Het houdt direct verband met de dromen van de Australische Julia en brengt een kleine dosis paranormaal gebeuren in het verhaal. Toch is het niet zweverig, maar verklaard wordt het ook niet.

Het is Gaby Rasters gelukt om het boek erg mooi af te sluiten, na een paar pittige hoofdstukken weet ze het einde goed uit te werken. Voor de lezer is het alsof je naast deze mensen in de concertzaal zit, waarbij je de kracht van liefde en muziek voelt.

Julia & Julia is een goed opgebouwde spannende roman, waarbij met elk hoofdstuk een stuk van het verhaal wordt vrijgegeven over een ongelofelijke geschiedenis waarbij jonge meisjes slachtoffer werden van de drang naar perfectie.

4 sterren

Geschreven door Marieke Scheers


Recensie op Wat Cees leest

Het verhaal in Julia & Julia is volledig vanuit een voortdurend wisselend perspectief van beide Julia’s opgezet. Daarin zijn overeenkomsten maar vooral ook verschillen te ontdekken. De twee dames gaan, onwetend van elkaar, serieuze pogingen ondernemen om de flarden aan herinneringen die ze beiden hebben, te transformeren naar herkenbare gebeurtenissen uit hun jeugd. Vanzelfsprekend komen daar talloze emoties bij los, zeker als een hypnotiseur een tripje naar het verleden voorstelt.
En ja, al lezende ontstaat vrij snel het vermoeden dat er wel een relatie bestaat tussen beide Julia’s.

++ ‘En dan breekt hij. De man met zijn rechte rug en zijn immer correcte gedrag, breekt. Nog nooit zag ze een andere emotie dan woede bij deze man, maar nu beven zijn handen’ ++

Rasters toont in het verloop van het verhaal zeer bekwaam te zijn in het beschrijven van diverse soorten emoties. Met de juiste toon en in de perfecte taalkleur trekt een rijk palet aan emoties voorbij zoals blijheid, groot verdriet, volledig onbegrip maar ook ontluikende liefde, vastberadenheid en doorzettingsvermogen, angst etc. etc. De auteur gaat er schijnbaar soepel en deskundig mee om en laat op die manier bij de lezer alle indrukken achter, die beide protagonisten aan den lijve ondervinden.

++ ‘Verzetten heeft geen zin meer, ze weet wat er nu gaat gebeuren. Een flard van een herinnering die ze niet meer dacht te hebben, komt naar boven. En weg is ze. Totaal van de wereld’ ++

Met Julia & Julia als ‘spannende liefdesroman’ neer te zetten, doe je de auteur duidelijk tekort. Het verhaal is beladen met psychische elementen en de al eerdergenoemde emotievolle scenes waarin ook gevaar en angst hun rol opeisen. Voeg hier nog de totale originaliteit aan toe en daarmee zijn de eigenschappen van deze talentvolle auteur benoemd. Talenten die aanwezig moeten zijn om de weg van het spannende boek met succes af te leggen.

Eindoordeel: 4,0 sterren
Spanning: 3 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 4 sterren

Geschreven door Cees van Rhienen


Recensie op Juul's Boekwinkeltje

De uitgever noemt dit boek een spannende liefdesroman. Ik vind dat de lading niet dekken. Ik verwacht dan toch een heel ander boek, dan dit boek. Ik zou het een thriller noemen, met romantische elementen. Maar het spannende gedeelte heeft de overhand. Het romantische deel heft net genoeg de gruwelijkheden op om het verhaal niet te heftig te maken.

Het gaat over 2 Julia’s, eentje in Nederland en eentje in Australië. Dat zou verwarrend kunnen zijn, maar boven elk hoofdstuk staat duidelijk bij welke Julia je bent. Het is allemaal goed te volgen.

Naast dat het een spannend verhaal is, werpt het boek ook een ethisch vraagstuk op. Namelijk: hoe ver kan, mag en wil je gaan om perfectie te bereiken? En waarom zou je af willen van imperfectie? Een onderwerp waar nog lang geen antwoord op is, maar wel heel interessant en intrigerend is. En ook actueel. Wat dat betreft slaat Gaby met dit boek precies de spijker op de kop.

Het boek heeft mij op sommige momenten verrast met plotwendingen die ik niet aan zag komen. Dat vind ik altijd fijn, verrast worden in een boek.

De daden zijn werkelijk afschuwelijk en gaan mijn verstand, gelukkig, te boven.

Door dit alles is dit wel een boek dat ik, eenmaal begonnen, moeilijk kon wegleggen. Ik moest weten hoe of wat. Wat mij betreft zeker een aanrader.

Mijn oordeel: GOED

Geschreven door Juul


Recensie op Thrillers & More

Gaby Rasters weet middels haar realistische schrijfstijl het verhaal vooral beeldend neer te zetten. Steeds heb ik het gevoel dat ik als engeltje op een schouder aanwezig ben. Twee verhaallijnen die zich letterlijk mijlenver uit elkaar afspelen komen langzaam tot een mooi geheel. Julia & Julia is een realistisch eng en aangrijpend verhaal, een verhaal dat soms letterlijk onder je huid kruipt.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 5

Julia & Julia krijgt van mij dik verdiend 4 sterren.

Geschreven door Bianca Maartense


Lezersrecensie op Hebban

Het verleden, twee vrouwen, drie verhaallijnen. Ongeacht welk hoofdstuk je leest, vanaf het begin is er sprake van een opbouwende spanning. De verhalen van beide Julia's worden afgewisseld met flashbacks en maken gaandeweg het verhaal veel duidelijk. Ook al was het voor mij al snel duidelijk hoe het verhaal in grote lijnen in elkaar stak, de details en de kille motivatie die bepaalde personages lieten zien zorgden ervoor dat je per se wilde weten hoe dit zou gaan aflopen. De rol van de vage organisatie SURDUS lijkt iets met beide vrouwen te maken te hebben, maar hoe en wat ontdek je tijdens het lezen.

Gaby Rasters schrijft vlot en in helder taalgebruik. Het is duidelijk dat ze graag over mensen en hun (emotionele) grenzen schrijft. Ze weet de sfeer uit haar verhaal en bijbehorende emoties overtuigend neer te zetten en daardoor raak je betrokken bij de personages. Ook wanneer deze niet op je medeleven hoeven te rekenen. Rasters gaat bizarre wendingen niet uit de weg en ook schuwt ze het niet om zaken in haar boeken te benoemen die gevoelig liggen. Ook nu is dat het geval.

De sterke hoofdpersonages en een wel heel heftige gebeurtenis uit het verleden maken dat je meteen wordt meegenomen in het verhaal van beide vrouwen. Je ontwikkelt sympathie en medeleven voor wat ze hebben meegemaakt en nu nog doormaken. En dat allemaal om antwoorden te vinden zodat ze verder kunnen met hun leven. Ze moeten alleen zien uit te vogelen welke route ze daarvoor moeten bewandelen.

Onbegrijpelijke beslissingen die onlosmakelijk zijn verbonden met demonen uit het verleden en een duidelijke bedreiging aan het adres van de vrouwen zorgen ervoor dat er sprake moet zijn van een link, dat ze met elkaar verbonden zijn. Al lezend ontdek je tegelijk met de Julia's hoe de vork in de steel zit. En dat is niet wat je verwacht. In dat opzicht is dit verhaal wel vernieuwend te noemen. Jij weet het op hetzelfde moment wanneer zij het weten. Een pluspunt.

Julia&Julia is een roman die gaat over onvoorwaardelijke liefde en een grenzeloos doorzettingsvermogen. Het is verrassend en origineel. Spannend, ontroerend, met momenten beklemmend en angstaanjagend. Dit verhaal laat de onverwoestbare kracht zien van een onzichtbare band tussen twee mensen.

Julia&Julia is een aanrader voor zowel thrillerliefhebbers als romanlezers.

Geschreven door Patrice van Trigt


Recensie op Mustreads or not

Twee verschillende verhalen van Julia’s, maar wat hebben ze gemeen. Hun naam in ieder geval. Het genre spannende liefdesroman, maakt het boek tot een waar genoegen om te lezen voor roman lezers maar ook voor lezers die het spannende boek prefereren.
De spanning wordt veroorzaakt door eigenlijk een derde verhaallijn. De Surdus, een machtige en gevaarlijke organisatie, die ouders helpt om het perfecte kind te krijgen, Surdus schuwt het niet mensen te laten verdwijnen, die het niet met hun opvattingen eens zijn.
Een boek wat me deed huiveren, maar waar ook de tranen van over mijn wangen liepen. Gaby je hebt me weer diep geraakt. Een mustread voor elk genre.

Geschreven door Caroline Kuiper


Biblion-recensie op Bol.com

In dit verhaal lopen de twee vertellijnen eerst naast elkaar. Julia woont in Perth (Australië) en is doof. Ze wordt gekweld door nachtmerries waarin een meisje haar om hulp vraagt. De andere Julia woont in Nederland en is een getalenteerde pianiste die jong pianotalent coacht. Julia's tweelingzus verdween in Amsterdam op jonge leeftijd en nog altijd voelt ze het gemis. Een van haar leerlingen, Nicky, brengt haar via Facebook op het spoor van een groep die al jaren speurt naar haar verdwenen tweelingzus. Ze komt in contact met onderzoeksjournalist Ralf. Beide Julia's komen in groot gevaar als ze op zoek gaan naar hun verleden. De auteur (1975) heeft al meerdere succesvolle romans geschreven en ook in dit verhaal vinden lezers een combinatie van gevaar, spanning en romantiek.

Van Onna


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

In ‘Julia & Julia’ volg je twee personages die allebei Julia heten. Afwisselend lees je wat de Julia in Australië en de Julia in Nederland meemaakt. Al gauw blijkt dat ze allebei een heftig verleden hebben, waarin veel is gebeurd. Gaby Rasters laat stukje bij beetje weten wat de beide vrouwen hebben meegemaakt. Doordat er in elk hoofdstuk een perspectiefwisseling is, blijft het verhaal boeien. Je bent benieuwd wat er precies gebeurd is en wat de personages eventueel met elkaar te maken kunnen hebben.

Niet alles dat Rasters tijdens het verhaal laat gebeuren is even verrassend, alhoewel je ook een aantal keren met verbazing aan het lezen bent. Zonder teveel van de inhoud weg te geven, komen er tijdens het lezen van ‘Julia & Julia’ een aantal vragen in je op. Zijn er echt ouders die zo ver gaan voor hun kind? Hoe kan het dat dit allemaal gebeurd met medeweten van al die mensen zonder dat er iets tegen gedaan wordt?

De ontknoping is spannend en vormt een prima afsluiting van het verhaal. De auteur laat wel wat ruimte over voor een eventueel vervolg. Ik weet niet of dat er ooit gaat komen, maar ik ben ergens wel nieuwsgierig hoe het met de verschillende personages verder zou gaan.

Geschreven door Kim