Penitenza

PenitenzaKarin Kallenberg & Dimitri van Hove
ISBN 978-90-8660-355-8
Prijs € 16,95
Verschijnt maart 2018

Penitenza is een beroemd schilderij, het pronkstuk van de basiliek in Florella. Als Johan Jagers gevraagd wordt samen met een internationaal team deze kerk te restaureren, vertrekken hij en zijn vrouw Merel voor een jaar naar de Italiaanse kunststad.
Hun verblijf verloopt al snel totaal anders dan ze zich hadden voorgesteld. Daniël, bij wie Merel en Johan woonruimte huren, blijkt een vrouwenversierder en een maffiamaatje, en als er op een dag een gruwelijk misdrijf plaatsvindt, komen Merel en Johan in een ware nachtmerrie terecht. Welk aandeel heeft Daniël hierin? Waarom weigert Johan door te gaan met de restauratie van het schilderij? Zal Merel Daniël kunnen blijven weerstaan?

Penitenza is een spannende misdaadroman over idealen, onrecht en opoffering.

Er wordt geklopt. Merel bijt in de keuken net in een boterham met pindakaas. Is dat Johan die al terug is van het ritje met Daniël? Met haar mond vol loopt ze naar de voordeur en maakt hem open.
Op de mat staan twee mannen. Kaarsrecht naast elkaar als bierflesjes in een krat. Een vent met een pilotenbril op zijn neus wacht bij de trap. Met zijn arm boven zijn hoofd leunt hij tegen de muur.
Ze doet een stapje achteruit en legt haar hand op de klink. Ze kan nog altijd de deur dichtgooien.
‘Si?’ zegt ze aarzelend.
‘Daniele,’ antwoordt degene met de zonnebril.
De twee op de mat staren haar aan. De linker draagt een motorjack en heeft een bandana om zijn hoofd. Bij de rechter bungelen er twee metalen kettingen van zijn heup, hij heeft leren handschoenen aan. Met een dof geluid slaat hij ze ineen. Alsof hij applaudisseert voor een geweldige prestatie die nog moet plaatsvinden.
Merels handen worden klam. Ze schudt haar hoofd.
‘No?’ vraagt de man met de zonnebril. Hij heeft een stem alsof hij zware keelontsteking heeft.
‘No,’ zegt Merel. Ze bedoelt… Ze weet niet of Daniël thuis is. Misschien is hij al terug. ‘Io…’ Haar Italiaans is niet goed genoeg om die lui te woord te staan.
‘No Daniël.’ Ze gebaart naar de verdieping boven haar.
De man met de bandana wijst naar haar mondhoek. Er kriebelt iets. Ze wrijft het weg met de rug van haar hand. Daar zit nu een lichtbruine veeg op. De man glimlacht en knikt haar toe. Merel probeert terug te glimlachen maar haar lippen werken niet mee. Hoe zijn ze het trapportaal binnengekomen? Ze heeft helemaal niets gehoord.
Die vent met de handschoenen priemt een zwartleren vinger in haar borst. Ze hapt naar adem. Haar hand verkrampt om de deurklink. Als een legerofficier snauwt hij haar iets toe in het Italiaans. Ze begrijpt niet wat. Hou ons maar niet voor de gek, gemene snol?
De man met de zonnebril doet een paar stappen naar voren en slaat de gehandschoende klauw weg. Achter de groengekleurde glazen ziet ze zijn ogen niet, maar zijn mondhoeken wijzen minachtend naar beneden en hij klemt zijn kaken op elkaar.
Ze staat verstijfd voor de mannen. Het messing van de klink wordt warm in haar zweterige palm. Ze is nog maar net in dit land of de cast van The Godfather staat al voor de deur. Zal ze hem dichtsmijten? Die vent in zijn gezicht spuwen? Hem stronzo noemen?
De kerels lopen weg. De man met de zonnebril duwt haar belager voor zich uit. Bij de trap draait hij zich naar haar om. ‘Daniele,’ zegt hij. ‘Finito.’ Hij haalt zijn vuist langs zijn keel.
Snel sluit ze de deur. Met bevende vingers zoekt ze naar een extra knip. Die er niet is. En waarom is er godsamme geen intercom? In ieder beschaafd land hebben de deuren nachtsloten en appartementen een intercom. Vloekend loopt ze naar de keuken. Haar benen voelen aan alsof ze een marathon gelopen heeft. Ze zakt op een stoel neer. Haar armen zijn loodzwaar. Met moeite wrijft ze een pluk haar van haar voorhoofd. Waar is ze in godsnaam in terecht gekomen?
Als haar hartslag weer enigszins normaal is staat ze op en drinkt een glas water. Peinzend bekijkt ze het lege glas in haar hand. Dit gaat ze niet tegen Johan zeggen. Die heeft al genoeg aan zijn hoofd met zijn nieuwe baan. Daniël zoekt het zelf maar uit met zijn maffiamaatjes. Ze pakt haar bord van tafel. Met haar voet opent ze de pedaalemmer en schuift er de half opgegeten boterham in.

Kunnen jullie iets vertellen over de inhoud van Penitenza?
Dimitri: Ja. (Geeft microfoon door aan Karin)

Karin: Het makkelijkst is om even de tekst van de achterflap te geven.
Penitenzais een beroemd Italiaans schilderij, het pronkstuk van de basiliek van Florella. Als Johan Jagers gevraagd wordt samen met een internationaal team deze kerk te restaureren, vertrekken hij en zijn vrouw Merel voor een jaar naar de kunststad.
Hun verblijf verloopt al snel totaal anders dan ze zich hadden voorgesteld. Daniël, bij wie Merel en Johan woonruimte huren, blijkt een vrouwenversierder en maffiamaatje, en als er op een dag een gruwelijk misdrijf plaatsvindt, komen Merel en Johan in een ware nachtmerrie terecht.
Welk aandeel heeft Daniël hierin? Waarom weigert Johan door te gaan met de restauratie van het schilderij? Zal Merel Daniël kunnen blijven weerstaan?

Penitenza is een spannende misdaadroman over idealen, onrecht en opoffering.
Karin komt uit Amsterdam en woont in Rome. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.
Dimitri woont en werkt in Brugge.’

Jullie hebben samen aan het boek gewerkt. Hoe hebben jullie deze samenwerking aangepakt?
D: Toen we net begonnen stuurden we een e-mail heen en weer waaraan we om de beurt een woord toevoegden, als we dat zo’n tachtigduizend keer doen hebben we een boek, dachten we toentertijd – beginners, hè. Maar uiteraard…

(Karin pakt microfoon af)

K: Het was een lijdensweg, en nou overdrijf ik niet. Kijk, dat Dimitri Vlaming is met het bijbehorende taalgebruik kan hij ook niets aan doen. Die minstens vijf spelfouten op elke pagina kan ik nog wel door de vingers zien. Maar het bijsturen van die racistische ideeën van een potentiële, rolstoelgebonden seriemoordenaar bracht mij zelf op het randje van de waanzin. Gelukkig heeft een psychiater me van het begin af aan begeleid.

Wat was de grootste inspiratiebron voor Penitenza?
D: Marihuana.

K: Die is autobiografisch van mijn kant. Ik ben destijds naar Rome vertrokken met mijn echtgenoot en deelde een huis met een Italiaanse familie. Jullie denken toch niet dat Dimitri met zo’n geweldig idee komt?

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?
D: Nog wel een aantal boeken, denk ik. Momenteel hebben we twee heel originele ideeën die om voorrang strijden. Dat zullen weer het soort rauwe omstreden verhalen worden als we met ons debuut ‘B.B.’ mee begonnen zijn. Hou ons in de gaten.

K: Minstens nog honderd selfies in alle mogelijke poses, een interessante serie recepten op basis van aardappelschillen. En we denken aan, maar hier mogen we eigenlijk nog niet over praten, een handleiding voor het punniken van een rood met witte stippen paddenstoel.

Lezersrecensie op Hebban

Onlangs heb ik het boek “Penitenza” van Karin Kallenberg en Dimitri van Hove gelezen. Eerder had ik al hun debuut “B.B.” gelezen en ik was dan ook nieuwsgierig of dit tweede boek net zo spannend was.
In dit boek moest ik wel even inkomen, maar dat heb je soms.
Johan en Merel gaan naar Italië, omdat Johan daar in een kerk het schilderij “Penitenza” gaat restaureren.
Zij huren een appartement in Florella bij Daniël, een oud-klasgenoot van Merel.
Daniël is vooral op zijn eigen gewin uit en daarnaast een echte vrouwenversierder.
De spanning tussen Merel en Daniël hangt dan ook voelbaar in de lucht.
Johan is zich van dit alles niet bewust en stort zich op de restauratie.
Hij voelt zich niet op zijn gemak, omdat hij het restaureren op vervalsen vindt lijken. Dan gebeurt er een ongeluk en ook nog een moord, waar Johan de schuld van krijgt.
Hoe zal Merel zich opstellen?
Het einde vond ik verrassend.
Bij het vorige boek wilde ik ook graag weten waar de schrijvers je naar toe nemen. Ook hier wil je verder lezen.
Sterk is de wisseling van de karakters in het boek, misschien omdat er twee auteurs zijn.
Ook de kennis van Italië en de Italiaanse woorden maken het boek completer.
Een boek om mee te nemen op vakantie.

3 sterren

Geschreven door Liesbeth


Recensie op Only by me

Penitenza wordt verteld vanuit meerdere personages, waarbij per hoofdstuk de naam vermeldt wordt van de ‘verteller’. Het geeft het verhaal reuring en enige tempo, maar echt goed leren doen we de personages niet. Maria Grazia en Daniël zijn de personages die ik het beste vond uitgewerkt.

B.B. is het vorige boek van dit schrijversduo en deze vond ik heerlijk om te lezen. Helaas vond ik dit verhaal minder dan hun vorige samenwerking. Penitenza suddert meer aan en kent veel seksuele toespelingen, wat geen meerwaarde biedt aan het geheel. Dat neemt niet weg dat de schrijfstijl wel prettig is en het redelijk vlot leest. Zelf had ik verwacht dat het verhaal meer om het schilderij zou draaien, gezien de titel.

Ik heb respect voor duo-schrijvers. Tijdens het lezen bleef ik mij afvragen: wie heeft welk deel geschreven en hoe komen hun geschreven deel tot 1 geheel. Het afhankelijk zijn van elkaar vraagt meer dan als je een eigen boek schrijft. Wat dat betreft hebben ze het geheel tot een aardig geheel weten te verwerken in penitenza.

Dit keer was ik niet helemaal overtuigt van hun werk, maar het verhaal is zeker niet slecht. Het verhaal had meer diepgang en tempo mogen krijgen. Het geheel was dan overtuigender geweest en had meer spanning gekend. Een leuk boek voor tussendoor.

Geschreven door Antoinette


Biblion-recensie op Bol.com

Restaurator Johan krijgt de kans om een jaar lang in een internationaal team in het Italiaanse Florella de basiliek te restaureren, inclusief het beroemde schilderij "Penitenza'. Zijn vrouw Merel gaat mee. Ze huren woonruimte bij de Nederlander Daniël en zijn Italiaanse vrouw Loredana. De seksgedreven Daniël wil graag door de maffiafamilie van Loredana worden ingelijfd. Hij dringt zich aan Merel op. Johan komt in gewetensnood als blijkt dat hij Penitenza niet zozeer moet restaureren alswel geheel vernieuwen. Dan maakt in zijn nabijheid een collega een dodelijke val van de steiger. Als Loredana wordt vermoord en Johan bij haar wordt aangetroffen, is hij eerste en enige verdachte en komt hij in de gevangenis. Merel wil zijn onschuld bewijzen, maar wie helpt haar? En kan ze Daniël weerstaan? Beiden zijn de hoofdpersonages, maar Daniël is de echte hoofdpersoon. Er zijn diverse ontwikkelingen en verhaallijnen, maar ze zijn goed te volgen. Een knap bedachte, goed uitgewerkte misdaadroman, uitstekend geschreven, met een passend slotakkoord. Een gedegen misdaadroman, tot het eind boeiend.

Geschreven door Mirjam Scholten


Lezers-recensie op Hebban

Na een weifelend begin, werd ik steeds verrassender misleid...
Getrokken naar een nieuw facet in de verhaallijn.
Waar gaat dat heen..........steeds een wending..... meegelokt vetder te lezen
Een nieuw plot wat niet erg makkelijk wegleest tot je erin komt een boek rer verstooing aan een zwembad in....helaas geen Italie...Onderduiken in intrige
De stijl is wat haperend maar ondergeschikt aan t plot.
Natuurlijk zijn de ingredienten voor een slimme cocktail.aanwezig.
Italie is een mix van maffia, cultuur en amore! Dus daar krijg je voldoende van in deze thriller.

Kijk uit naar een nieuwe thriller van dit duo!!!!!!!!

Geschreven door Keultje


Recensie op Vrouwenthrillers.nl

Penitenza speelt zich af in Italië en ademt ook echt een authentieke sfeer, wat niet verwonderlijk is gezien het feit dat een van de auteurs in Italië woont. Het perspectief wisselt tussen verschillende personen waardoor de lezer meer inzicht krijgt in de gedachten en zienswijzen van Daniël, Merel en Johan. Ondanks deze vertelwijze blijven alle karakters wat oppervlakkig en stereotype. Hierdoor voelt het niet alsof er ontwikkeling zit in de hoofdpersonen, hoewel dit bij sommigen wel het geval is. De achterflap van het boek vermeldt dat Daniël een vrouwenversierder is, maar al snel blijkt dit seksverslaafd te zijn. Dit gegeven verwerken de auteurs consequent in zijn karakter, maar het voelt af en toe wat teveel van het goede en weinig ter zake doend. Merel en Johan hebben wat meer inhoud en eigenheid, maar voelen ook niet helemaal af. Maria Grazia, de nonna en donna van het verhaal, maakt daarentegen wel veel indruk. Zij is zonder meer een sterk, interessant én boeiend personage dat uitstekend is getypeerd door de auteurs.

Penitenza is het Italiaanse woord voor boetedoening en is in het boek de naam van een schilderij dat door Johan moet worden gerestaureerd. Het schilderij leidt tot nogal wat ellende, maar belangrijker is de eruit voortvloeiende symboliek. Alle personen in het boek moeten op hun eigen manier boete doen voor gemaakte zonden. Bij sommigen is dit duidelijker dan bij anderen en uiteindelijk doet iemand boete voor iets dat hij niet heeft gedaan en ondergaat een ander volledige boetedoening voor iedereen. Ondanks de mooi uitgewerkte symboliek en de voelbaar aanwezige Italiaanse sfeer overtuigt Penitenza als thriller of misdaadroman niet helemaal. Het verhaal komt erg traag op gang en lijkt in eerste instantie te draaien om bijzaken. Het eerste slachtoffer valt letterlijk uit de lucht en blijft een los eindje dat door de auteurs niet wordt opgehelderd; daarnaast gaan sommige personages irriteren en is er te weinig spanning aanwezig.

De auteurs hebben met Penitenza een boek geschreven dat vlot leest, waarin mooie symboliek is verwerkt en met een verrassende eindtwist, maar door het ontbreken van spanning en boeiende karakters is het geen boek dat een blijvende indruk achter zal laten.

Geschreven door Anneke


Recensie op Hebban

De titel van het boek, Penitenza oftewel boetedoening, is goed gekozen. Want hoewel het schilderij zelf van ondergeschikt belang is ontkomt bijna geen enkel personages eraan om te boeten voor zijn of haar daden. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Merel, Johan, Daniël en Loredana’s oma Maria Grazia. Haaar bijnaam, La Statua, maakt ze als sterke maffiamoeder die de touwtjes nog steeds stevig in handen heeft, meer dan waar. De perspectiefwisselingen houden het verhaal levendig. Aan de eenduidige schrijfstijl is nergens te merken dat het boek geschreven is door twee auteurs. Het verhaal las gemakkelijk weg en werd keurig opgebouwd naar twee belangrijke plottwists en hoewel de laatste twist niet helemaal verrassend was, was de eerste twist dat zeker wel. Ondanks dat de personages behoorlijk heftige dingen meemaken, lukte het me niet om echt met ze mee te leven. Het blijft allemaal net iets te oppervlakkig en te stereotype. Loredana is met een oma en een vader als kopstukken in de maffia bijvoorbeeld wel erg naïef en blind voor het gedrag van Daniël die voor haar ogen ongegeneerd flirt met Merel. En Daniël op zijn beurt blijft iets te veel in de rol van seksverslaafde narcist hangen. Een positieve uitzondering is Maria Grazia. Hoewel haar rol niet al te groot is, sprak ze als krachtige vrouw die alles overheeft voor haar familie het meest tot de verbeelding. Het is jammer dat de andere personages niet wat meer ontwikkeling doormaken, dat zou het verhaal zeker meer diepgang hebben gegeven. Ik werd nu, ondanks dat het thema interessant is, niet echt het verhaal ingetrokken. Uiteraard hoop je nooit in zo’n nachtmerrie als Johan en Merel te komen, maar de auteurs slaagden er wel in om me bijna een mediterraan vakantiegevoel te bezorgen door de levendige beschrijving van het Italiaanse leven, het gebruik van Italiaanse woorden en de heerlijke kookkunsten van Loredana. Dat zorgde er toch mede voor dat ik het boek met plezier heb gelezen.

Geschreven door Helma Koot


Lezersrecensie op Hebban

Penitenza betekent boetedoening en dit thema vindt je terug bij de verschillende personages van dit boek. Dit boek is het tweede boek van het schrijversduo Karin en Dimitri en als je dit boek leest merk je niet dat het door twee mensen geschreven is. Het is één geheel geworden. Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken die steeds vanuit een ander personage geschreven zijn. Dit maakt je nieuwsgierig naar de afloop.
De spanning wordt steeds meer opgebouwd en pas als je het boek helemaal gelezen hebt snap je het hele verhaal.
Ik vind dat de schrijvers erin geslaagd zijn om een spannend verhaal te schrijven dat zich afspeelt in Italië en ook om de sfeer van Italië goed neer te zetten. Tijdens het lezen van dit boek heb ik me echt in Italië gewaand. Het kunstwerk Penitenza had wat mij betreft wel wat meer aandacht in het verhaal mogen hebben, maar dit blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Al met al zeer zeker een aanrader!!

Geschreven door Karin de Boer


Recensie op Leeskost.nl

Omdat de hoofdstukken wisselend vanuit de hoofdpersonen zijn geschreven leest deze misdaadroman lekker weg. Genoeg voor een paar uur ontspannen genieten tijdens een zwoele avond, desgewenst met een heerlijk glaasje erbij.

Geschreven door Anita Zijlstra


Lezersrecensie op Hebban

Wat is de waarheid? een mooi verhaal, maar ook spannend. Hoe ver wil je gaan voor je man en waar blijft je vertrouwen in een situatie waar je als mens nooit van hoopt in verzeild te raken.
Ga je mee met de dromen van je man of kies je voor jezelf?

Een intrigerend boek, die je laat nadenken. Door Karin en Dimitri geschreven, die elkaar geweldig aanvullen voor zover ik heb kunnen zien.

Geschreven door Petra


Lezersrecensie op Hebban

Een heel spannend en boeiend verhaal doe zich afspeelt in het prachtige Italië.

Geschreven door Mireille Muls


Lezersrecensie op Hebban

De hoofdpersonen in het boek (Daniël, Merel, Johan en Marie Grazia) vertellen in de hoofdstukken, die hun naam dragen hun eigen verhaal over zaken die zij ondernemen of gadeslaan. Penitenza is de naam van een beroemd schilderij maar de betekenis van het woord is boetedoening en dat doen diverse mensen op eigen hun wijze in dit boek. Ook geeft het boek een beeld van culinair Italië en de maffia. De inhoud laat vermoeden dat ook kunst en architectuur een rol spelen. Deze twee zaken spelen echter een ondergeschikte rol in dit boek.
Het boek leest prettig en is zeker een aanrader voor in de vakantiekoffer.

Geschreven door Henny Valkenberg


Lezersrecensie op Hebban

Op de cover staat dat Penitenza een spannende misdaadroman is over idealen, onrecht en opoffering. Dat dekt de lading en is niet alles. Boetedoening is de naam van het schilderij dat Johan moet restaureren. Boetedoening komt in het boek op verschillende manieren terug. Johan, Merel, Daniel, Maria Grazia, allen krijgen een rekening gepresenteerd die ze niet verwacht hadden en gaan daar op hun eigen manier mee om. Of ze echt boetedoen, is een tweede.

De schrijfstijl is hard en hier en daar grof. Vooral Daniël blijkt elke vrouw in termen van seks te benaderen. Vrouwenversierder is een vriendelijke versie van wat hij is: seksverslaafd. Hij wordt wel zeer consequent door de auteurs zo neergezet. De personages ontwikkelen iets, waarbij de trouwheid van Johan aan zijn idealen te bewonderen valt. Daniëls aantrekking op Merel valt uit haar verleden te verklaren. Als klasgenoten werd zij niet gezien.

De spanning heeft te maken met een aantal moorden die gepleegd werden.
Wat mij bijblijft is de humor in de rol die Maria Grazia speelt. Als mafia peetmoeder houdt ze zich met allerlei zwendels bezig. Vooral het deel waarin ze argeloze toeristen op de markt oplichtte, kan zo in een Tarantino film opgenomen worden. De vanzelfsprekendheid waarmee deze oude dame haar aangetrouwde kleinzoon Daniël op zijn plaats onder haar zet, is zeer goed gedaan.

Al met al een zeer vermakelijke misdaadroman.

Geschreven door Ferry Derickx


Recensie op Hebban

Het verhaal, dat afwisselend in (relatief) korte hoofdstukken wordt ‘verteld’ door Daniël, Merel, Johan en Maria Grazia (de oma van Loredana), begint nogal overrompelend, mede door de vele personages die in korte tijd voorgesteld worden, hun bezigheden en diverse gebeurtenissen die meteen door elkaar heen spelen.

Qua personages worden Merel en Daniël het meest getypeerd, en Johan en Maria Grazia in iets mindere mate. Merel wordt heen en weer geslingerd tussen haar liefde voor Johan en de aantrekkingskracht die Daniël op haar heeft. Hij geeft haar complimentjes en besteedt aandacht aan haar en daar is ze nogal gevoelig voor. Daniël is een echte ‘womanizer’; hij weet hoe hij de vrouwen aan moet pakken om hun aandacht te krijgen en ondanks zijn huwelijk met Loredana flirt hij er lustig op los. Hij is egoïstisch, houdt weinig rekening met anderen en ziet pas te laat de gevolgen van zijn doen en laten. Toch heeft hij ook een andere (goede) kant, die hij echter maar sporadisch laat zien en die dan ook verder niemand kent. Johan is een man van principes. Hij offert hier zelfs veel voor op. Hij kan niet tegen leugens en het valt hem zwaar om te gaan met de manier waarop Daniël en Gianni (de vader van Loredana en tevens hoofduitvoerder van de restauraties aan de kerk) zakendoen en omgaan met eerder gedane beloften. Maria Grazia is een echte Italiaanse nonna. Ze staat haar mannetje en weet van aanpakken.

Het eerste deel van het verhaal komt niet echt goed uit de verf. Zoals eerder gezegd, gebeurt er nogal veel en het verhaal springt vaak van de hak op de tak. Daarbij zit er, mede door de gebruikte schrijfstijl, weinig diepgang in het verhaal. In de tweede helft van het verhaal wordt dit iets beter opgepakt en begint het verhaal zich meer te ontwikkelen. De plot is wel goed uitgewerkt en doordacht, hoewel je als lezer een deel ervan kunt voorzien.

Penitenza wordt door de auteurs zelf niet als thriller getypeerd, maar als (spannende) misdaadroman. Spanning is er echter weinig tot niet. Wel staan Merel en Johan psychologisch gezien onder een behoorlijke druk. In zijn algemeenheid kan er gesteld worden dat er een stijgende lijn in het verhaal zit en dat er veel aandacht is voor de typisch Italiaanse familietradities en de gebruikelijke hiërarchie. Misdaad, de strijd tegen onrecht, opoffering, het nastreven van idealen en verlangens. Het komt allemaal voorbij. Ondanks dit alles is het net niet voldoende om het verhaal in Penitenza écht te laten beklijven.

Geschreven door Diana Wienholds


Lezersrecensie op Hebban

Penitenza is geen recht-toe-rechtaan misdaadroman. Het schrijversduo Karin Kallenberg en Dimitri van Hove heeft geprobeerd het verhaal een meerwaarde mee te geven door er diverse vormen van symboliek in te verwerken. Dat begint al meteen bij de titel: Penitenza. De oorspronkelijke titel van het boek was Boetedoening, het Nederlandse woord voor het Italiaanse Penitenza, wat meteen ook het thema van het boek is. Verschillende personages in het verhaal hebben namelijk ieder hun eigen boetedoening te volbrengen. De schrijfstijl van het boek is erg prettig; Penitenza leest vlot weg en heeft lekker korte hoofdstukken. Wanneer een verhaal over architectuur, kunst, de oudheid gaat, kan het nogal eens oubollig of ingewikkeld worden, maar daar heeft dit verhaal geen last van. Daarbij zijn de schrijvers er goed in geslaagd om niet alleen de personages goed uit te werken en geloofwaardig neer te zetten, maar ook een mooie schets te maken van Italië. Al met al een fijne reis/leeservaring voor de lezer; even eruit naar Florella.

Geschreven door Silke van Deelen


Lezersrecensie op Hebban

In de eerste helft van het boek had wat meer aktie mogen zitten,dat werd na het gruwelijk misdrijf beter.
De personages van Merel,Daniël en Loredana worden duidelijk beschreven maar van Johan minder.
Het personage van Maria Grazia,de oma van Loredana,wordt het beste beschreven.
Het boek leest prettig en is zeker een aanrader voor in de vakantiekoffer.
Door de verrassende wendingen in het boek zoals,Daniël als weldoener,krijgt het boek 3 sterren.


Lezersrecensie op Hebban

Penitenza, een misdaad roman. Een niet al te dik boek, dus perfect voor een weekje vakantie in bijvoorbeeld Italië waar het verhaal zich afspeelt. Het boek is verrassend en zo ook de schrijfstijl, omdat de zinnen in tegenwoordige tijd zijn, kort en duidelijke taal. Hier en daar Italiaanse woorden/zinnen, gerechten en omschrijvingen van de omgeving wat maakt dat je je echt in Italië voelt. Dit had voor mij nog meer mogen zijn, maar zoals nu is ergens misschien ook wel genoeg om niet de aandacht van de hoofdpersonen af te leiden. En heerlijk om de hoofdstukken uit perspectief van de hoofdpersonen Johan, Merel en Daniël te lezen. Hou wel rekening met grove woorden soms van de gedachten van Daniël vooral over sex, had ik zelf niet verwacht van te voren. Maar dit is wel hoe hij is, maakt het verhaal echter. Kon mij daardoor meer inleven. En de tijdslijn is af en toe iets moeilijk te volgen, maar dat vond ik het juist wel interessant maken. Voor de rest absoluut een goed boek, dus een aanrader!


Lezersrecensie op Hebban

‘Penitenza’ is een spannende roman die zich afspeelt in Italië, de denkbeeldige plaats Florella om precies te zijn. De schrijfwijze van dit auteursduo is prettig, een gemakkelijke taal en korte hoofdstukken. Je merkt totaal niet dat hier twee schrijvers aan het werk zijn geweest, het verhaal is een vloeiend geheel. De toevoeging van de Italiaanse woorden en termen zijn een mooie aanvulling. ‘Penitenza’ wordt vanuit een wisselend perspectief verteld. Boven elk hoofdstuk wordt de naam aangegeven van het desbetreffende personage. De karakters van Merel en Daniël worden voldoende uitgediept. Johan wordt wat magertjes uitgewerkt terwijl hij toch een cruciale rol in het geheel heeft. Maria Grazia daarentegen is weer heel goed uitgewerkt. Zij is een statige vrouw die aanzien geniet en de touwtjes goed in handen heeft. Een zeer interessant personage die het boek verrijkt. Je zou haast denken dat zij de hoofdrol vertolkt.

‘Aan elke vinger kon Giuseppe tien meisjes krijgen, maar hij koos voor haar, La Statua: het standbeeld. Een rijzige, aristocratische verschijning tussen de kleine Sardijnen. Er waren niet veel mannen die niet hand in hand met Maria Grazia op het dorpsplein wilden flaneren.’

De andere personages zoals Loredana en Peter blijven wat op de vlakte. De titel ‘Penitenza’ is mooi gekozen en betekent ‘boetedoening’. Toch had ik wat meer verhaal verwacht omtrent het schilderij en zijn restauratie. Nu heeft het een bijrol gekregen en komt het niet goed uit de verf. De plot is desondanks mooi gekozen. De auteurs hebben de spanning goed op weten te bouwen en onverwachte wendingen aan het verhaal gegeven. Helaas is het laatste hoofdstuk voorspelbaar en voelde je de uitkomst al aankomen.

‘Penitenza’ is een spannende misdaadroman over: onrecht, opoffering, egoïsme en de handel in illegale producten. Een boek waarvan je zeker zult genieten!
Ik waardeer het met 3,5*

Geschreven door Silvia van Elzelingen


Lezersrecensie op Hebban

Dit boek geeft een inkijk in de misdaadwereld in Italië, en dat je er moeilijk uitraakt, schuld en schuldbesef, romantiek en een verrassend plot.... ik kon het boek niet wegleggen tot ik wist hoe de vork in de steel zat....

Geschreven door Saskia


Lezersrecensie op Hebban

Wie verwacht dat ‘Penitenza’ een thriller is, komt bedrogen uit. Het is, zoals de auteurs zelf al zeggen, een misdaadroman. Zeker een aanrader voor lezers van romantische boeken die eens aan een ander genre wil ruiken. Of gewoon voor lezers die een vlot geschreven misdaadroman willen lezen.

Geschreven door Wil


Lezersrecensie op Hebban

De schrijfwijze van dit duo is prettig te noemen. Er is gekozen voor hoofdstukken vanuit karakters. Dit zorgt op een paar punten voor een minder prettige overgang omdat er een onlogische situatie ontstaat. Behoudens dat is de opbouw en het plot goed uitgewerkt. Persoonlijk had ik graag meer diepgang in de omgeving gehad zodat je meer wordt meegenomen in het mooie landschap dat Italië te bieden heeft.
De toevoeging van enkele Italiaanse woorden en termen zijn dan wel weer een mooie toevoeging.

Geschreven door Sander


Lezersrecensie op Hebban

Ik geef drie sterren . In het begin vond ik het wat langdradig het leek mij niet echt een thriller. Enkel na een tijdje kwam er de spanning in. Dan pas begon het ook vlotter te lezen. Ik vond wel dat het leuke en interessante personages waren zoals een echte Italiaanse familie hoort te zijn. La mama die eigenlijk de familie bijeen houdt en die ongemerkt toch alles weet wat er gaande is (dat merk je dan ook in het einde). Dan de wat zieke vader en de zoon die de zaken dan behartigt en de casanova speelt.
Het moment waarop de moeder de journalisten toespreekt is zo goed beschreven met de nodige italiaanse drama zoals een echte het zou doen, ik zie dat beeld zo duidelijk voor mij schitterend.

Geschreven door Caro


Lezersrecensie op Hebban

Het verhaal begint met een proloog waarin Johan schuldig gevonden wordt aan het misdrijf dat plaats heeft gevonden.
Dan spoelt het verhaal terug en is de indeling in korte hoofdstukken met telkens één van de hoofdpersonen aan het woord. Tijdens en na de introductie van de karakters vind ik het verhaal een beetje rommelig en verwarrend van opbouw omdat de karakters van de hak op de tak springen. Zoals Merel bijvoorbeeld, een trouwe vrouw met een eigen carrière die haar man volgt en achter de maffiapraktijken van Daniël komt maar in plaats van afstand neemt juist naar hem toetrekt.
De aan sex verslaafde Daniël wordt geïntroduceerd met zeer expliciete bewoordingen wat voor mijn gevoel ook teveel van het goede is en geen meerwaarde heeft voor het verhaal.
Het feit dat Merel en Daniël op dezelfde school zaten maar hij haar niet meer herinnerde omdat ze een grijze muis was en zei nu opeens zijn huurder wordt en dikke vrienden is ook niet echt duidelijk gecommuniceerd.
Ondanks deze rommelige start werd het boek later beter en vooral het karakter van Maria Grazia is overtuigend. Door haar en haar dochter Loredana krijg je echt een kijkje in het echte Italiaanse leven en hoe verweven de maffia in het dagelijkse leven in Italië is.
De rol van het kunstwerk Penitenza zou wat mij betreft wat uitgebreider gemogen hebben in het verhaal omdat het hele verhaal hiermee samenhangt.
Het verhaal heeft enkele keren een verrassende plottwist en een onverwacht einde. Wat zeker ook wel wat vragen opriep.
Wat ik het mooist vond aan dit verhaal is dat je jezelf af en toe echt even in het dagelijkse leven van Italië kon wanen. Waarschijnlijk omdat één van de auteurs ook daadwerkelijk in dit land woont en goed de sfeer weet te omschrijven.

Ondanks de rommelige opbouw is het verhaal op zich redelijk spannend en de moeite waard om te lezen.

Geschreven door Marja Legius


Duorecensie op Thrillers and More

Miriam: Kallenberg & Van Hove nemen de lezer moeiteloos mee naar Florella, Italie. Vanaf het moment dat Johan en Merel arriveren in hun nieuwe onderkomen, waan je je in Italiaanse sferen en zou een glas limoncello er best in gaan.
Verwacht geen spannende thriller, dat is Penitenza niet. Het is een zeer onderhoudende misdaadroman met een aantal kleurrijke figuren en een vleugje humor. Het leest heerlijk weg en het verhaal is goed voor een paar onbezorgde uren uitstekend vermaak.
Een verhaal over het vasthouden aan idealen (of indien nodig, juist het loslaten daarvan), onmacht, onrecht, opoffering en penitenza.

3,5 ster voor Penitenza

Bianca:Penitenza is een verhaal dat je makkelijk wegleest, geen psychologische diepgang maar een spannende liefdesroman met een verrassend einde. Als alles opgelost lijkt te zijn komt er een epiloog die de lezer doet verbazen, het geeft het verhaal net een beetje extra sjeu.
De schrijfstijl is prettig, niet te veel nadenken maar ontspannen doorlezen. De hoofdstukken zijn kort en worden wisselend vanuit bepaalde personen geschreven. De vele Italiaanse termen en beschrijvingen maken het verhaal net een beetje meer bijzonder.

Penitenza krijgt van mij een mooie 3 sterren.

Geschreven door Miriam en Bianca


Lezersrecensie op Hebban

Voor een klus in het buitenland verhuizen Johan Jagers en zijn vrouw Merel naar Florella voor een jaar, maar wat eerst een eenvoudige klus lijkt te zijn eindigt al snel in een rampzalige situatie.
Een het boek “Penitenza” wordt het verhaal vertelt van meerdere personen die elk een aandeel hebben in een misdrijf dat zorgt voor een onschuldige veroordeling.
Het is een ontzettend spannend boek en leest erg vlot. Ik heb erg genoten van deze misdaadroman en de raadsels die zich in het verhaal afspelen. Niets is wat het lijkt en pas op het einde, kan je pas zeggen dat je weet wat er is gebeurd.
Er zitten vele wijsheden in het verhaal verstopt en een groot thema is Familia en wat men allemaal voor elkaar doet.
Meerdere quotes zijn me bijgebleven:
Mens: Uw naam is Hebzucht. Uw achternaam Dom
Wie geen oog heeft voor schoonheid is blind voor het ware geluk
Na-apen is tientallen keren eenvoudiger dan zelf schapen
Wie heden niet in staat is, zal het morgen nog minder zijn
Het boek krijgt 4 sterren van mij. Een genot om te lezen was het.

Geschreven door Palu


Recensie door Charles Kuijpers

In 2013 baarden Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove, kortweg Karin & Dimitri genoemd, groot opzien met hun weergaloze debuut “B.B.”. De recensie ervan is op deze blog te vinden.
Pas vijf jaar later is hun tweede thriller verschenen. Waarom het zo lang geduurd heeft laat zich welhaast raden. De boekenwereld heeft een moeilijke periode achter de rug. Vermoedelijk durfden uitgevers het niet aan een buitenbeentje uit te geven uit vrees dat de markt daar niet ontvankelijk voor was. Dat is jammer want “B.B.” was een Bijzonder Boek.

Kortelings verscheen “Penitenza” bij Ellessy Crime. In de flaptekst wordt het boek getypeerd als “een spannende misdaadroman over idealen, onrecht en opoffering”.
In de proloog staat Johan Jagers voor de Italiaanse rechter en wordt schuldig verklaard. Waaraan blijft duister.
En dan begint het verhaal. Johan gaat met zijn aantrekkelijke vrouw Merel uit Nederland een jaar naar het Italiaanse Florella om daar het beroemde schilderij Penitenza van Brunacci te restaureren. De restauratieopdracht vertoont enkele ongebruikelijke trekjes. Johan en Merel huren een gehorig appartement van Daniel en diens vrome vrouw Loredana. Een bijzonder stel, en dat zijn ze. De knappe uit Nederland afkomstige Daniel is een obsessieve vrouwenversierder en voyeur, en dat maakt het verblijf voor Merel, die hem van vroeger kent, ongemakkelijk.

Al snel ontstaan er spanningen op diverse terreinen. In het werk ervaart Johan dat er ongewone dingen van hem worden verwacht. En ook in het restauratieteam dat de complete renovatie van de kerk doet, is het allesbehalve koek en ei. Dan valt er een dode. Is het een ongeluk of is het moord? De lezer trekt al snel zijn/haar conclusies.
De schoonvader van Daniel, Gianni, heeft de leiding over de restauratie. Hij blijkt een dubieuze reputatie te hebben, zoals ook enkele andere betrokkenen.

Na een paar weken weigert Johan verder te gaan met zijn werk. Waarom? De lezer ontdekke dat zelf.

Karin & Dimitri hebben zowel samen als ieder voor zich een vlotte pen. Hun taalgebruik is soepel en vloeiend waardoor het verhaal gemakkelijk te lezen is. De personages worden alleszins voldoende uitgediept. Daarbij moet wel worden aangetekend dat enkele karaktereigenschappen nogal fors worden uitvergroot. De typisch Italiaanse sfeer is beeldend onder woorden gebracht en de familieverhoudingen zijn mooi aangezet. Vooral Maria Grazia met de prachtige bijnaam La Statua –toch niet een echt fijne dame- steelt al snel het hart van de lezer.

De spanningsboog van het verhaal is niet strak aangespannen. Dat maakt het lezen van het boek tot een ware ontspanning. De plot is bepaaldelijk niet complex. En de afloop van het verhaal is voor de doorgewinterde thrillerlezer geen echte verrassing.

Dit alles maakt “Penitenza” tot een lezenswaardig boek. Het verhaal mist de brille van “B.B.” en geeft de veellezer van thrillers af en toe een gevoel van herkenning.
Dat neemt niet weg dat het boek de kwalificatie “goed” haalt en drie sterren krijgt.

Geschreven door Charles Kuijpers