Vergelding

VergeldingGerard Nanne
ISBN 978-90-8660-354-1
Prijs € 16,95
Verschijnt juni 2018

Een 79 jarige vastgoedhandelaar wordt dood voor zijn villa aangetroffen. De man blijkt door veertien messteken om het leven te zijn gebracht. Tijdens de autopsie wordt ontdekt dat de messteken de initialen MM vormen. Aanvankelijk wordt gedacht aan toeval, maar als enige tijd later een tweede slachtoffer met een zelfde aantal messteken en tekens wordt aangetroffen, lijkt daar geen sprake meer van. Er vallen meerdere slachtoffers, met als overeenkomst dat ze een connectie hebben met de eerder vermoorde vastgoedhandelaar. De rechercheurs Felix Winner en Paula van Es, onder leiding van hoofdinspecteur Jillian Blom, raken verzeild in een complex onderzoek. In welk verband stonden de slachtoffers met elkaar? Welke geheimen droegen ze met zich mee? Maar bovenal, welke boodschap wilde de dader met de achtergeble- ven initialen uitdragen...?

Onderweg naar zijn huis kan Tom van Berkhoven zich nauwelijks op de weg concentreren. Het beeld van zijn dode vader wil maar niet wijken. Als chirurg heeft hij veel bloed gezien, maar dit ligt anders. Dit was bloed dat ook door zijn aderen stroomt.
Nadat hij weer bij zinnen was gekomen en de rechercheurs had weten te overtuigen dat het weer goed met hem ging, mocht hij naar huis. Ze maakten de afspraak dat hij vanmiddag naar het bureau zou komen om zijn verslag op schrift te stellen. Hij had nog geïnformeerd over de te volgen procedures. Inspecteur Blom vertelde dat zijn vaders lichaam enige tijd voor onderzoek beschikbaar zal moeten blijven. En mogelijk dat ook in de woning sporenonderzoek zal worden gedaan. Dat laatste zint hem niet. Het idee dat er straks vreemden door zijn ouderlijk huis lopen, geeft hem een onbehaaglijk gevoel.
Het zoemende geluid van de telefoon rukt hem uit zijn gedachten. Het is zijn zus Wilma. Ze vraagt of hem of ze morgen kan langskomen. Zonder zijn antwoord af te wachten, zegt ze dat ze morgenochtend om rond elf uur bij hem kan zijn. ´Het wordt hoog tijd dat we weer eens bijpraten,´ verklaart ze. ´Heb jij dan de koffie klaar?´
´Wacht even, Wilma.´ Tom rijdt zijn auto naar de kant van de weg en denkt koortsachtig na. Wat moet hij zijn zus vertellen? Of juist niet vertellen?
´Waar ben je op dit moment?´ vraagt hij, terwijl hij de alarmlichten laat knipperen.
´Ik ben thuis. Waarom vraag je dat?´
Tom hoort haar verbazing. Op de achtergrond klinkt muziek. Amerikaanse rockmuziek, waar Wilma verslingerd aan is.
´Er is iets gebeurd dat je moet weten,´ gaat hij een direct antwoord uit de weg. ´Iets dat ik je liever niet door de telefoon vertel. Misschien is het beter dat je hier vanmiddag nog naar toekomt.´
´Godsamme, Tom. Vertel me liever wat er aan de hand is. Ben je ziek? Is er iets met Ad? Is hij dood? Heeft hij een hartaanval gehad?´
´Nee Wilma,' antwoordt Tom, van zijn stuk gebracht door haar directe vragen. ´Zo is het niet. Of in ieder geval niet helemaal. Het is… Nou ja, Ad is wel dood, maar het is niet zijn hart. Hij is… Ad is vermoord.´
´Wat?' Er volgt een kort, hysterisch lachje. ´Verstond ik je goed? Ad is dood? Vermoord?´
Tom wacht tot een voorbijrijdende motor hem is gepasseerd en antwoordt dan: ´Ja, Wilma, sorry. Ad is dood. Onze vader is dood.´
´Maar…´
´Je kunt misschien beter komen, Wilma. Dan kunnen we er over praten. Als je wilt, kun je hier blijven slapen.´
Wilma´s antwoord laat op zich wachten. De muziek is niet meer te horen. Alleen nog haar ademhaling.
´Ik weet het niet, Tom,´ antwoordt ze uiteindelijk. ´Ik moet dit even verwerken. Ik bel je zo terug...´

1. Vergelding is je zeventiende boek. Heb je het gevoel dat je je nog steeds ontwikkelt als schrijver of is het schrijven een vak dat je inmiddels goed beheerst?

Het is niet aan mij om te beoordelen of ik het vak goed beheers. Ieder boek is weer een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die ik nog altijd met hart en ziel aanga. In hoeverre ik er in slaag tot een lezenswaardig resultaat te komen, is aan de lezer om te beoordelen.

2. Hoewel het plot in ieder boek anders is, zijn het steeds dezelfde 
rechercheurs die de misdaad onderzoeken. Is dat een prettige manier van 
werken?
Het prettige aan vaste personages is dat je als schrijver zozeer vertrouwd met ze raakt, dat het bij het aanvangen van weer een nieuw avontuur voelt als thuiskomen. 

3. In Vergelding worden slachtoffers gevonden met messteken die 
initialen vormen. Baseer je dit soort details op waargebeurde verhalen 
of is het puur fantasie?
De achtergelaten initialen zijn pure fantasie, en voor dit boek mede bedacht om het motief van de dader te onderstrepen.

4. Wat kunnen in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een 
volgend boek?
Ik heb een voorzichtig begin gemaakt ( 20000 woorden) met weer een nieuwe misdaadroman. Over het hoe en wat doe ik nog geen uitspraken, maar zeker is wel dat mijn vaste team daar dit keer geen rol in speelt.
Verder wil ik nog kwijt dat ik me al enige tijd probeer te bekwamen in het romantische boek. Tot nog toe heeft dat zich beperkt tot wat vingeroefeningen en het veel lezen van boeken uit dit genre, waarin me is opgevallen dat het (in Nederland) een pure vrouwenaangelegenheid betreft, met Martin Scherstra als enige positieve uitzondering. Wat (lijkt mij) de verscheidenheid van het genre niet ten goede komt. Voor mij dus des te meer een reden om te proberen me hierin verder te ontwikkelen.

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.