Een goed team

Een goed teamJosé Vriens
ISBN 978-90-8660-357-2
Prijs € 16,95
Verschijnt maart 2018

Fenna (29) heeft een goede baan en is gelukkig met haar vriend Lars. Als ze voor haar werk naar Londen gaat en daar Brandon Daniels tegen het lijf loopt, verandert dat alles. Hij dringt binnen
in haar werk en haar leven, op zodanige manier dat Lars het niet meer vertrouwt. Fenna kan Brandon niet stoppen en verliest de grip op haar leven. Als Lars haar dan ook nog eens verlaat is de ramp compleet. Toch lukt het haar niet om aan de Engelsman te ontkomen.

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Kun je ons vertellen waar de inspiratie voor ‘Een goed team’ vandaan kwam?
Lastige vraag. Soms weet ik dat nog precies, na bijna een jaar dat het boek werd geschreven. In het geval van dit boek weet ik het eerlijk gezegd niet meer zo zeker. Het begon met een ongewenst filmpje en daarna ging het verhaal een eigen leven leiden. Ik lijk soms wel vooruit te lopen op waargebeurde feiten. Het boek was eigenlijk al klaar toen het hele 'me-too' gebeuren van start ging.

‘Een goed team’ gaat over Fenna die naar Londen gaat. Waarom heb je voor deze setting gekozen?
Fenna is een sterke zelfstandige vrouw met een goede carrière. Ze is bereisd en slim genoeg om zich niet zomaar in een val te laten lokken. Londen speelt inderdaad een rol, maar ze verkeert ook in Frankrijk. Ik heb niet met een bepaalde reden voor deze landen gekozen. Het 'gebeurde' gewoon.

Wat vind je het leukste aan het schrijven van boeken?
Dat het verhaal mij naar verschillende kanten mee kan nemen zonder dat ik dit van tevoren heb bedacht. Inmiddels laat ik mij steeds verrassen door de wendingen die een verhaal gaandeweg het schrijven neemt. Dat is het leukste van alles. En ik beleef heel erg veel avonturen zonder daarvoor van mijn stoel te hoeven komen. Heerlijk. Steeds weer een andere wereld, een andere setting, soms andere landen waar ik doorheen kan zwerven met mijn hoofdpersonen.

Wat kunnen we na ‘Een goed team’ van je verwachten?
Het vervolg van 'Donkere ogen' waar een hoop lezers met smart zitten te wachten. Ik hoop dat ook dit boek aan hun verwachtingen voldoet en ik ze vast kan houden in het verhaal. Dat is toch steeds weer de vraag die ik mezelf niet goed durf te stellen. Lukt het ook met het volgende boek?

Recensie op Hebban

In deze tijden waarin #metoo niet meer uit het nieuws is weg te denken, zet José Vriens een verhaal neer waarbij je als lezer inziet dat het vaak helemaal zo zwart-wit niet is. Was dit misbruik of aanranding, want ze zei toch geen nee? Het is iets waar Fenna erg over tobt. Ze maakt het zichzelf ontzettend moeilijk doordat ze niet durft te praten over wat er met haar is gebeurd, juist omdat het 'met haar toestemming' was. De overwegingen om wel of niet te praten zijn moeilijk want ze weet wat ze kwijtraakt als ze het wel doet en hoe langer het duurt, hoe ingewikkelder het wordt.

Dan krijgt het verhaal een vreemde twist, want Fenna raakt toch kwijt wat ze had door een valse actie van Brandon Daniëls. Toch houdt ze contact met hem in verband met haar werk en ziet ze hem als een vriend, wat allesbehalve logisch is gezien hun voorgeschiedenis. Ze gaat zelfs voor hem werken en laat zich opnieuw verleiden, maar houdt vol dat ze vrienden zijn en kunnen blijven. Het steeds opnieuw contact zoeken mag dan grotendeels van Brandon uitgaan, ieder ander weldenkend mens had ervoor gekozen om te breken met dit personage en ver uit zijn buurt te blijven.

Het is dan ook niet raar dat de problemen alleen nog maar groter worden. Wat dat betreft zit de opbouw van het verhaal goed in elkaar. Fenna neemt steeds vaker weloverwogen beslissingen en krijgt haar leven weer in eigen hand, maar Brandon laat zich niet zo makkelijk afschepen en dat zorgt voor een constante onderliggende spanning.

De romantiek bevindt zich aan het einde van het boek en net als alles goed lijkt te gaan, komt ook de echte spanning in het verhaal. Fenna belandt in een behoorlijk uitzichtloze positie, waar ze wel erg snel in berust en hoewel het wat vergezocht is, zou het toch echt zo kunnen gebeuren. Het einde is vrij abrupt en de oplossing voor Fenna gaat gepaard met meer geluk dan wijsheid, maar het sluit het verhaal wel af.

Het boek leest makkelijk en vlot en is goed geschreven, de gebeurtenissen volgen zich snel achter elkaar op en de dialogen zijn goed. Afgezien van de vreemde keuzes die Fenna soms maakt, is het een prettige roman om te lezen en weet José Vriens de onderliggende spanning goed op te bouwen tot het einde. Met Een goed team heeft ze een mooie en spannende liefdesroman afgeleverd.

Geschreven door Marieke Scheers


Recensie op Leeskost

Hoewel het boek vlot geschreven is, verzuchtte ik toch af en toe: ‘Ja hoor, daar is hij weer!’ Laten we het een overdosis Daniels noemen. Dat was echt niet nodig geweest om de spanning erin te houden, integendeel, die herhaling ‘stopt’ het verhaal enigszins. Als een persoon in een verhaal duidelijk niet deugt, blíjft hij niet deugen als hij vaker optreedt.

Desondanks een zomerpil voor uren lichtvoetig leesgenot onder de parasol.

Geschreven door Marianne Janssen


Lezersrecensie op Hebban.nl

Vriens levert met dit boek opnieuw een fijne roman af die romantiek en spanning samenbrengt. Haar personages zijn goed neergezet en je vindt ze ofwel uiterst sympathiek of je hebt een spontane hekel aan een personage.

“Als in trance pakte ze haar kleren en trok die aan. Met trillende handen kamde ze haar nog natte haar en bond het bijeen in een staart. Twan zou vast geen zelfmoord hebben willen plegen. Zo was hij niet. Dit paste helemaal niet bij hem.”

Vriens hanteert een schrijfstijl die haar werk voor een groot publiek toegankelijk maakt. Niet hoogdravend, maar vlot en plezierig. Het enige dat bij mij een wat schurend gevoel opleverde, was het feit dat er wat veel ‘herhaling van zetten’ in het verhaal voorkomen.
Toch is ‘Een goed team’ een plezierig boek dat vlot wegleest en waar mening fan van zal genieten.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

In het begin van ‘Een goed team’ is het even wennen aan met name hoofdpersonage Fenna. Ze is een carrièregerichte vrouw en heeft een fijne relatie met Lars. Daar lijkt verandering in te komen door Brandon Daniels. In eerste instantie zorgt dat ervoor dat je geen binding voelt met Fenna. Je kunt je niet echt vinden in haar doen en laten. Naarmate je verder in het verhaal bent, komt daar wel verandering in en blijkt niet alles zo zwart/wit te zijn als het in eerste instantie lijkt. Knap hoe José Vriens die omslag in het boek heeft gezet.

Die omslag zorgt er tegelijkertijd voor dat het verhaal meteen een stuk vlotter leest. Vriens laat ondertussen van alles in het verhaal gebeuren, waardoor je steeds nieuwsgierig wordt hoe een en ander verder zal verlopen. Daarbij werkt de auteur naar een spannende ontknoping toe, die wat mij betreft net iets uitgebreider beschreven had mogen worden. Op het einde gaat alles ineens zo snel dat je voor je gevoel wat informatie gemist hebt. Al met al worden vrijwel alle losse eindjes van ‘Een goed team’ aan elkaar geknoopt.

Geschreven door Kim de Bruijn-Rompa