Hometown

HometownAstrid Witte
ISBN 978-90-8660-350-3
Prijs € 18,95
Aantal pagina’s 208
Verschijnt najaar 2017

Omdat de twintiger Dahla binnenkort Engelse les gaat geven in China, volgt ze een introductiecursus op een paar uur afstand van haar woonplaats. Ze couchsurft zolang bij een alleenstaande vrouw. Als Dahla op een dag de uitgestrekte natuur in trekt, verdwaalt ze, maar gelukkig komt ze een man te paard tegen die haar terug­brengt. Finn heet hij en hij zegt in een klein, afge­zonderd dorp te wonen, waar men een primitief leven leidt. Hometown. Ondanks dat Finn haar duidelijk heeft gemaakt dat buitenstaanders niet erg gewenst zijn, gaat Dahla een paar dagen later op zoek naar het dorp. Ze kan Finn namelijk niet uit haar hoofd zetten. Ook hij denkt tot zijn ergernis aan niets anders dan Dahla, maar hij ziet geen toekomst voor zich met een vrouw die van buiten komt. Hij wil voor geen goud zijn dorp verlaten en denkt niet dat zo’n wereldwijze meid daar zou k­­unne­n wennen. Toch treffen ze elkaar opnieuw en als hun harten voor elkaar opengaan, zullen ze beide een moeilijke keuze moeten maken.

‘Woon je hier alleen?’ vroeg ze tenslotte. De inrichting van de blokhut zag er functioneel uit, maar miste een vrouwelijke hand. Er hingen geen foto’s of schilderijtjes aan de muur en er stond nergens iets gewoon voor de leukigheid. Ze nam een klein slokje uit haar mok en kon nog net voorkomen dat ze het er direct weer uit spuugde. Ze had nog nooit gras geproefd, maar wist zeker dat het precies moest smaken als deze thee.
‘Je bedoelt of ik een vriendin heb?’
Ze voelde haar wangen gloeien en hoopte dat Finn het niet zag. ‘Zoiets ja.’
‘Ik ben vrijgezel.’
Wat een onmogelijkheid. Zo’n knappe man ‘au naturel’ die ook nog beschikbaar was. Misschien was er iets mis met de vrouwen in het dorp?

Gefeliciteerd met je debuut voor volwassenen! Hoe was het om na een paar boeken voor tieners voor volwassenen te schrijven?
Anders. Je moet toch een beetje rekening houden met het taalgebruik en de belevingswereld van de doelgroep. Gelukkig is dit een soort verhaal waar ik wel ook humor in kwijt heb gekund, net zoals bij mijn jeugdboeken.

In je boek hebben China en Couchsurfing een grote rol. Hoe ben je hier zo op gekomen?
Ik wilde de twee hoofdpersonen grote tegenstellingen in hun persoonlijkheid en levenservaring geven. Terwijl Finn heel lokaal leeft, leek China me voor Dahla wel een contrasterende bestemming. Couchsurfing vond ik ook goed bij haar openminded karakter passen.

Wat probeer je de lezer mee te geven met dit boek?
Natuurlijk wil ik de lezer lekker meeslepen in een romantisch verhaal. Maar er zit wel een boodschap in. Dat je je leven ook anders kunt inrichten dan dat de menigte doet. Er is meer dan massaconsumptie en smartphones.

Wat kunnen we na Hometown nog van je verwachten?
Als lezers zitten te wachten op een vervolg, zou ik dit graag schrijven. Maar ik heb ook nog wel wat andere ideeën voor zowel jeugd als volwassenen!

Recensie in de Texelse courant

Hometown


Recensie op Charlotte's Web

‘Hometown’ leest gemakkelijk, voor je het weet ben je een eind gevorderd in het boek. Deze liefdesroman telt 208 pagina’s, dus je kan het gemakkelijk in twee dagen lezen. ‘Hometown’ is een boek dat je gemakkelijk oppakt nadat je het even hebt weg gelegd, je bent zo weer in de levens van Dahla en Finn gestapt en in het leven van de bewoners van ‘Hometown’, want zij spelen zeker een grote rol in dit boek.

Is er dan geen maar, ja die is er wel. Er staan wel heel veel vragen in het boek, op een aantal wordt meteen antwoord gegeven, op een aantal niet, mede omdat deze vragen zich afspelen in de hoofden van de hoofdrolspelers. Deze vragen worden op een gegeven moment wel storend, het haalt voor mij de vaart uit het verhaal en het is onnodig. Het liefdesverhaal ontvouwt haar prima. De keus die Dahla en Finn moeten maken is niet altijd eenvoudig, maar ze doen wat ze moeten doen. Volg je hart is het motto dat op ‘Hometown’ van toepassing is, liefde kan veel bergen verzetten, echte en menselijke……

Ondanks deze maar krijgt ‘Hometown’ vier sterren van mij, omdat Witte het genre liefdesroman op een hoger niveau tilt. De mooie cover laat een prachtig landschap zien met klaprozen.

Geschreven door Charlotte Veltman


Recensie op Only By Me

"Hometown is voor diegene die graag een roman op niveau willen lezen, zonder ingewikkelde taalgebruiken of moeilijke zinnen maar wel met een hoop liefde."

Een heerlijke roman waarbij Astrid de lezer mee weet te nemen in het leven van Finn en Dahla. De omschrijving van hun leefomgeving en de wijze waarop ze hier mee omgaan, geweldig!
Normaal gesproken lees ik voornamelijk literaire thrillers maar ik vind het op zijn tijd heerlijk om een roman te lezen. Astrid heeft mij met dit boek echt een paar heerlijke leesuurtje gegeven. Het is zo pakkend geschreven, ook al weet je waar het verhaal zal eindigen. Ik was nieuwsgierig hoe het verhaal afgerond zou worden. Astrid heeft dit op een heerlijke feelgood wijze weten af te ronden.
Hometown is een echte aanrader voor diegene die graag een roman op niveau willen lezen zonder ingewikkelde taalgebruiken of moeilijke zinnen. Voor wie even heerlijk wil weg zwijmelen bij een open haard of een heerlijk wijntje is Hometown een ideaal boek.

Geschreven door Antoinette van Steeg


Recensie op Thrillers and more

De cover roept gelijk het kleine huis op de prairie gevoel op, een mooie weergave van dit verhaal. Hometown is een liefdesroman waar de passie en liefde werkelijk vanaf spat. Liefde op het eerste gezicht zorgt ervoor dat twee mensen die beiden in totaal verschillende werelden leven een bijna onmogelijke keuze moeten maken.

De lezer is getuige van de zoektocht naar ware liefde, je voelt daarbij de vlinders fladderen in je eigen buik. Astrid Witte is erin geslaagd de emoties die de hoofdrolspelers voelen over te brengen op de lezer. Dahlia en Finn zijn beiden in staat hun leven te laten leiden door liefde, dat is een idealisme wat helaas in het echte leven vaak niet gebeurt.

De schrijfster lis zeer prettig, al glimlachend lees ik het boek in één ruk uit. Met de 200 bladzijdes is het boek een aangenaam tussendoortje. Buiten de liefde zet het verhaal de lezer tot nadenken: wat heeft een mens nou daadwerkelijk nodig om gelukkig te zijn? Een vraag die tijdens het lezen continu door mijn hoofd spookte.

Hometown is een aanrader voor de lezer die even lekker wil weg zwijmelen in een prachtig liefdesverhaal met een mooie boodschap.

Originaliteit: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5

Van mij krijgt Hometown dik verdiend 4,5 sterren.

Geschreven door Bianca Maartense


Biblion-recensie op de Boekensalon app

Astrid Witte heeft eerder twee tienerboeken uitgebracht, 'Hometown' is haar eerste roman. Met groot succes. Het is vlot geschreven, bevat romantiek en de nodige humor. Voor liefhebbers van José Vriens, Suzanne Peters en Bianca van Strien.

Geschreven door Lisanne Ortsen


Recensie op Hebban

Met ‘Hometown’ heeft Astrid Witte een heerlijke romantische feelgoodroman afgeleverd. Je dompelt onder en leeft mee. De plezierige schrijfstijl van de auteur is daar natuurlijk voor een belangrijk deel debet aan.

“Dahla zat voor Finn op het paard, terwijl ze door de enkelhoge sneeuwlaag richting Hometown sjokten. Hij snoof de frisse geur van haar haren op. Wat had hij deze geur gemist. Alsof hij niets meer had geroken sinds ze weg was.”

Witte weet haar personages prachtig neer te zetten. Ondanks hun enorme verschillen, vat je spontaan sympathie op voor de levenslustige Dahla en het ingetogen natuurmens Finn. Ook de andere personages komen overigens goed uit de verf. Zo is er Sem, de vriend van Finn en de hospita van Dahla, die haar steun en toeverlaat wordt.

“Wat was het heerlijk om gewoon de deur uit te kunnen stappen en direct in de natuur te zijn. Heel anders dan de drukte van de stad. Natuurlijk was het leuk om een avond te stappen, uitgebreid te shoppen, ergens koffie te gaan drinken, maar had ze die dingen echt nodig?”

Witte weet overigens ook zeer beeldend de omgeving te schetsen. Je ziet de eenvoud van Hometown voor je en je voelt je verbonden met de prachtige bossen waarin deze leefgemeenschap zich bevindt.

“Het was goed lopen langs de rivier. Droog gras, kiezelstranden, ritmische geluiden van kabbelend water en een roffelende specht. Soms moest ze wat grotere keien over klimmen om bij de rivier te kunnen blijven. Voor zich uit een wijds uitzicht op de bergen. De lage flanken begroeid met naaldbossen, de toppen van kaal gesteente, bedekt met een spierwitte laag marsepein.”

Conclusie: een heerlijke roman die niet alleen een flinke portie romantiek bevat, maar ook een levensles. Dit alles weergegeven in een fijne en warme schrijfstijl. Aanrader!

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi