Nachtschade

NachtschadeAngelique van der Bijl
ISBN 978-90-8660-332-9
Prijs € 19,95
Aantal pagina’s
Verschijnt voorjaar 2017

Carmen is een jonge succesvolle journaliste die de band met haar zus Irene probeert te versterken nadat ze elkaar een aantal jaren uit het oog zijn verloren. Op het eerste gezicht lijken Carmen en Irene weer dichter tot elkaar te komen, maar dat verandert wanneer de dubieuze zakenman Ivan in hun leven opduikt. Als op een dag Ivan plotseling samen met haar zus verdwijnt, gaat Carmen op onderzoek uit. Ze raakt verstrikt in een crimineel netwerk wat ooit is begonnen bij de moord op een Servische politicus waarna zijn vrouw met hun tienjarig zoontje naar Nederland vluchtte.
Het eens zo evenwichtige bestaan van Carmen komt in schril contrast te staan met de machtsstrijd tussen twee zakenpartners. In haar zoektocht naar de waarheid ontdekt ze dat de psychologische strijd tussen haar en Irene een lange familiegeschiedenis met zich meedraagt.

Ze vervolgde haar weg richting de galerij en passeerde een kerk waar een begrafenis plaatsvond. Ze liep gestaag op de menigte af, niemand leek Carmen op te merken door hun eigen verdriet. De kist werd uit de lijkwagen getild. De harde wind zorgde ervoor dat de witte bloemen op de kist heen en weer schudden. Een bloem raakte los uit het boeket en viel in een regenplas, de witte bloem deinde heen en weer in het water bij iedere voetstap die passeerde.
Heel even zag Carmen voor zich dat Ivan in de kist zou liggen. Ze schudde die afgrijselijke gedachte van zich af en liep met een boog om de rouwstoet heen. Toch kon ze haar ogen niet van de kist afhouden. Ze zag in gedachten zichzelf de kist volgen. Ze bleef even stilstaan. Het geluid van de kerkklokken verstomde en de kist verdween uit haar gezichtsveld door de openstaande deuren van de kerk. Carmen keek naar de witte bloem, die nog steeds in de plas door de wind heen en weer schommelde. De meeste bloemblaadjes hadden losgelaten. De bloem had zijn pracht verloren. Net als het leven van Carmen!

Interview Angelique van der Bijl

1. Hoe kwam je op het idee een thriller te gaan schrijven?
Levens die door samenloop van omstandigheden met elkaar verweven raken, intrigeren mij. Series en boeken waarvan de personages in mijn herinnering worden opgeslagen zijn voor mij belangrijke criteria. Langzaam maar zeker vormde er een aantal jaar geleden zich een verhaal in mijn hoofd over de moeizame band tussen twee zussen die maar niet lijkt te verbeteren doordat zij allebei totaal verschillend in het leven staan. Er ontstond het idee om de levens van deze twee zussen met elkaar te verweven zonder dat zij zich daar in eerste instantie van bewust waren. Ik ging stukken schrijven over de psychologische strijd tussen hen en langzaam maar zeker ontstond er een verhaallijn. Verhaallijnen die een oorsprong hebben in het verleden vind ik altijd erg interessant en daarom combineerde ik het verhaal met een onderwerp uit de geschiedenis. De keuze van het onderwerp over het voormalig Joegoslavië is ontstaan na het kijken van een reisprogramma over Sarajevo.
Ik begon het uitwerken van de verhaallijnen en het schrijven zo leuk te vinden dat ik er meer over wilde leren. Door de aantrekkingskracht van de manier van schrijven van Esther Kreukniet heb ik meer informatie over haar opgezocht en bleek zij de cursus Creatief Schrijven te geven. Een half jaar lang ging ik iedere dinsdagavond naar Oostvoorne om haar cursus te volgen. Op de terugweg voerde ik in mijn hoofd gesprekken met de personages van mijn boek en reed ik vol inspiratie weer richting huis om de volgende hoofdstukken uit te werken. Omdat ook Esther steeds enthousiaster werd over het boek besloot zij door te gaan met de cursus tot mijn manuscript was afgerond.

2. Je schreef je debuut tijdens een cursus creatief schrijven. Wat waren je verwachtingen toen je aan je cursus begon?
Tijdens het uitwerken van mijn verhaallijn en het neerzetten van de personages merkte ik dat ik meer theorie nodig had om de opbouw te maken en de dialogen goed neer te zetten. Je kunt daar op internet en in boeken veel over vinden, maar ik vond het belangrijk dat de stukken die ik schreef beoordeeld zouden worden. Esther haar schrijfstijl spreekt mij enorm aan en toen ik zag dat zij cursussen gaf, heb ik meteen contact met haar opgenomen. Na de eerste ontmoeting met Esther hadden we meteen al een klik. Zij heeft me vanaf het begin al gemotiveerd om het manuscript af te schrijven. Ook op de momenten als ik even helemaal vastliep stelde zij de juiste vragen over mijn verhaallijn zodat ik zelf de antwoorden al gaf en weer verder kon. Ik heb er echt enorm veel van geleerd en heb er een hele leuke tijd gehad.
Nadat we een fragment hadden ingestuurd naar Sebes & Bisseling Literary Agency en ik geselecteerd werd om daar de cursus 'Literair debuteren' te mogen volgen, was zij bijna net zo enthousiast als ikzelf. Deze cursus duurde twee dagen en ook daar heb ik enorm veel geleerd over het schrijversvak. De persoonlijke benadering en dat jouw werk wordt geredigeerd is echt ontzettend leerzaam.

3. Wat betekent dit debuut voor jou?
Schrijven werkt voor mij bevrijdend. Ik ga helemaal op in mijn fantasie en geniet van het uitwerken van de verhaallijnen, het verrichten van onderzoek en het ontwikkelen van de karakters. Ik sluit me op in mijn eigen beleefwereld die ik voor mezelf werkelijkheid laat worden op papier. Het hele schrijfproces vormt voor mij een persoonlijke drijfveer om alle indrukken die ik in mijn brein verwerk om te vormen tot een spannend verhaal. Ik wil heel graag de lezers meeslepen in een wereld die niet van hen is, maar die wel dichtbij kan komen. Ik hoop dan ook dat dit met Nachtschade is gelukt en dat de personages na het lezen in de herinnering van de lezers wordt opgeslagen.
Dit debuut betekent voor mij de waardering voor het manuscript dat ik heb ingezonden naar uitgeverij Ellessy. Ik ben dan ook erg blij met deze kans en ik hoop uiteraard dat het boek gewaardeerd gaat worden onder de thrillerlezers!

4. Wat moet de lezer weten over Nachtschade?
'Nachtschade' weerspiegelt de psychologische strijd tussen de twee zussen Carmen en Irene die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan wanneer de dubieuze zakenman Ivan in hun leven verschijnt. Het rustige leven van de succesvolle journaliste Carmen staat in contrast met het mysterieuze leven van haar zus Irene die werkzaam is als bedrijfsleidster in een nachtclub in Amsterdam. Het bijzondere aan het boek is dat het een kijkje geeft in het mysterie van de nacht dat zich afspeelt in nachtclubs en in de ongrijpbare wereld van vrouwenhandel vanuit een vrouwelijk personage die een belangrijke schakel vormt in het criminele netwerk. Nachtschade ontrafelt langzaam het groot bewaarde geheim van Irene dat haar ertoe gebracht heeft dat ze verstrikt is geraakt in deze duistere wereld.
Carmen doorgrond langzaam het verleden nadat haar zus Irene samen met zakenman Ivan plotseling verdwijnt. Carmen raakt verstrikt in het crimineel netwerk wat ooit is begonnen bij de moord op een Servische politicus waarna zijn vrouw met hun tienjarig zoontje naar Nederland vluchtte.
Nachtschade vertelt hoe de levens van Carmen, Irene en Ivan met elkaar verweven raken en uiteindelijk leiden tot een climax waarin de personages met gevaar voor eigen leven vechten tegen de waarheid van hun eigen verleden.

5. Wat kunnen we na Nachtschade van je verwachten?
Momenteel werk ik aan mijn tweede boek 'Het weeskind van Haamstede' waarvan ik de eerste opzet heb gemaakt tijdens de cursus Literair debuteren bij het agentschap van Sebes & Bisseling. Deze thriller hoop dan ook uit te mogen geven bij uitgeverij Ellessy uiteraard.

'Het weeskind van Haamstede':
Kerstavond 1985. Een zwaar depressieve man beroofd zijn vrouw en twee kinderen van het leven in hun woning in Burgh-Haamstede en pleegt daarna zelfmoord. Echter laat hij zijn eenjarige zoon Willem in leven en niemand weet de reden waarom. Willem wordt door zijn oom en tante opgevangen en ze verhuizen naar Amsterdam. Over de gebeurtenis wordt nooit meer gesproken…
Dertig jaar later woont Willem samen met zijn vriendin Isa in een mooi grachtenpand in Amsterdam en volgt hij zijn oom op als directeur van het succesvolle bouw- en constructiebedrijf wat ooit als familiebedrijf is opgericht in Burgh-Haamstede. Willem zijn leven lijkt op rolletjes te lopen en het familiedrama behoort tot een schim in het verleden als Isa op een dag iets eigenaardigs ontdekt over het drama. Samen verdiepen ze zich in het verleden, allebei met hun eigen beweegredenen. Maar wanneer ze belemmerd worden tijdens hun onderzoek zijn ze er allebei zeker van dat het verleden opnieuw vertelt moet worden en beginnen ze een zoektocht naar de ware toedracht van het familiedrama.

Ik ga zeker door met schrijven en ik hoop nog vele thrillers te mogen uitgeven!

Lezersrecensie op Hebban

Naar aanleiding van haar tweede boek ook nog het eerste gelezen.

Spannend verhaal van Angelique van der Bijl! Je wilt weten hoe het afloopt en hoe alles samen hangt. Onverwacht einde.

5 sterren

Geschreven door Siets


Recensie op De wereld van Bryan

Toen ik begon te lezen merkte ik al snel dat de hoofdlijn van het verhaal verteld werd vanuit verschillende personages. Daarnaast loopt er ook een verhaallijn tussendoor van een vrouw die moet vluchten met haar tienjarig zoontje, nadat haar man, die een bekende politicus in Servië was, vermoord is. Deze twee verhaallijnen worden razendsnel afgewisseld in het boek, voor mijn gevoel ging dit iets te snel. Daarnaast staan er ook nog schuingedrukte teksten in het boek, dit zijn telefoon gesprekken tussen twee criminelen, en hoe verder je in het boek komt, des te duidelijker wordt het wie dit zijn. Ik werd wel echt in het verhaal meegenomen en wilde ook eigenlijk constant verder blijven lezen, wat ik erg prettig vond waren de korte hoofdstukken, hierdoor had ik telkens zoiets van “Nog eentje dan”. Ik ben blij verrast door de makkelijke en aangename schrijfstijl van Angelique van der Bijl. De personages zijn op de juiste manier uitgewerkt, hierdoor kon ik me perfect inleven in de karakters.

Ik hoop dat Angelique snel weer in de pen kruipt en een volgend boek schrijft, ik zal haar zeer zeker gaan volgen.

Ik geef dit boek 4 van de 5 sterren.

Geschreven door Bryan


Recensie op Sim's Cup of Tea

Verschillende verhaallijnen
De verhaallijnen worden afgewisseld tussen Carmen, haar zus Irene en een vrouw met haar zoon in het vroegere Joegoslavië. De verhalen van Carmen en Irene spelen zich in het heden af. Wat het verhaal in het verleden met alles te maken heeft is vrij lang onduidelijk. Dat maakt het wel spannend. Want wat probeert de auteur ons te vertellen? Buiten deze drie verhaallijnen vinden we af en toe ook nog korte cursieve stukken tekst, met een enorm duister randje. En dit maakt het alles nog mysterieuzer.

Verrassende personages
Terwijl je over personages als Irene en Carmen en Jalena redelijk veel te weten komt, blijven personages als Ivan en Daan redelijk mysterieus. Dat houdt het aan de ene kant spannend, maar aan de andere kant zorgt het ervoor dat je met bepaalde personages absoluut geen band opbouwt. Al had ik er in dit boek sowieso wel moeite mee om een favoriet personage te benoemen. Normaal heb ik dat wel. Maar dat maakt het verhaal niet minder goed.

Plot fout ingeschat
Op een gegeven moment dacht ik dat ik het plot in de smiezen had. Achteraf bleek dat totaal niet het geval te zijn. Ik had het zo ontzettend mis. En dat vind ik top. Dat is een goed verhaal met een verrassend einde dat je niet zag aankomen. Chapeau Angelique

Geschreven door Simone Schaeks


Biblion-recensie op de Boekensalon

Journaliste Carmen wordt door Ivan, een succesvolle zakenman uit de bouwsector, gevraagd om zijn nieuwe promobrochure te schrijven en foto’s te nemen. Carmen wordt stapelverliefd op deze Ivan, maar dan verdwijnt hij spoorloos met haar zuster Irene met wie ze na jaren verwijdering onlangs weer de contacten hernieuwd heeft. Ivan blijkt echter samen met zijn partner een nevenactiviteit te hebben in de nachtclubsector en escortewereld, waar Irene ook in verzeild is geraakt door haar drugsverslaving. Ondertussen volgen we ook het verhaal van de Joegoslavische Jalena die zwanger is van haar vriend, zoon van een politicus, en een beter leven plant in Nederland. Deze debuutroman van de business analist (1982) die een schrijfcursus heeft gevolgd, situeert zich in een niet bijster originele omgeving. Het duurt te lang voor we de tweede verhaallijn kunnen inpassen in het verhaal van Carmen. Behoorlijk geschreven, wat langdradig, maar wel boeiend naar het einde toe.


Recensie op Samen lezen is leuker

Het is een bij tijd en wijle uitstekende thriller, met een aantal uitstekend geschreven spannende passages, afgewisseld met veel zwakkere stukken tekst.

In een eenvoudige, goed leesbare schrijfstijl, gaat het verhaal alle kanten op. Hetzelfde geldt voor de hoofdpersonen, van het ene op het andere moment worden standpunten en posities vrijgegeven en gewisseld, naargelang de auteur dat nodig heeft voor een ordentelijk verloop van het verhaal. Situaties worden veelvuldig te vet aangezet (Een snerpende pijn raasde door haar lichaam), het toeval speelt een ( te) grote rol in het plot.

De schrijfstijl is grotendeels beschrijvend van aard. Veelal vanuit de standpunten van Carmen en Irene wordt het verhaal beschreven. Het aantal dialogen is helaas beperkt, en dat is jammer. Dialogen, mits goed geschreven, zijn de kersen op de taart, en er zijn tal van scènes waarin een dialoog de situatie beter tot zijn recht zou hebben doen komen dan de beschrijvende tekst.

Angelique van der Bijl heeft een prima debuut op de markt gezet. Met name de personen van Carmen en Irene, en zeer zeker ook Jalena, zijn sterk neergezet. Ik ben benieuwd hoe van der Bijl zich verder gaat ontwikkelen.

3 sterren.

Geschreven door Jac Claasen


Recensie door Drukinkt

In dit boek worden twee grotere en één kleinere verhaallijn heel mooi gecombineerd. Het verhaal is daardoor erg in evenwicht. Het verhaal in het heden heeft een haast duizelingwekkende snelheid. Het perspectief wisselt vaak snel en vóór iedere perspectiefwisseling is er steeds een mooie cliffhanger. Soms groot, soms klein, maar altijd spannend. Tegelijkertijd is er wel diepgang.

De verhaallijn uit het verleden wordt juist wat langzamer verteld. Er wordt erg diep ingegaan op wat er is gebeurd en wat de personages voelen en denken. Dit is een mooie afwisseling op de andere, superspannende verhaallijn. Er is ook nog een derde verhaallijn die uit korte,mysterieuze, schuingedrukte stukjes bestaat.

Pas in de laatste hoofdstukken kom je er als lezer achter wat er nu echt aan de hand is. Dan blijkt ook dat de schrijfster er nogal goed in is om je op het verkeerde been te zetten. De meeste dingen waren toch wel anders dan ik had verwacht. Ook sloeg mijn mening over bepaalde personages door het sterke einde helemaal om. Bepaald gedrag kan blijkbaar een hele goede reden hebben.

Ik vind dit een mooi debuut. Het verhaal is spannend en bevat een aantal erg verrassende en originele wendingen. De personages zijn erg interessant en hun verleden, hun gevoelens en gedachten en de redenen achter hun handelen worden goed uitgelicht. Subtiel wordt er ook het een en ander verteld over het verleden van Servië en over de hedendaagse criminaliteit in Servië en Nederland. Dit zorgt voor een uiterst boeiend geheel, dat fijn is om te lezen.

Geschreven door Bianca Brummelhuis


Lezersrecensie door Joyce Cruesen

Prachtig thriller debuut van Angelique van der Bijl! Goede schrijfstijl en spannend tot het einde... je wil weten hoe het afloopt en hoe alles samen hangt. Je wordt steeds op een ander spoor gezet met een onverwacht einde.
Ik kijk uit naar meer van Angelique van der Bijl! Ik vind deze thriller vergelijkbaar met boeken van Saskia Noort, Linda Jansma, Esther Verhoef!

Absoluut 5 sterren!

Geschreven door Joyce Creusen


Recensie door Hanneke Tinor-Centi

Een parel van een debuut van Van der Bijl! Werkelijk alles klopt aan dit ingenieuze verhaal. De opbouw is kundig, de tijdswisselingen tussen heden en verleden zijn boeiend en de spanningsboog is fijn.

“Met trillende hand deed ze deur verder open. Het zwarte gat van de kelder doemde voor haar op. Het was er net zo duister als in haar ziel. Ze zette een voet op de eerste trede. Even aarzelde ze om verder te gaan, maar ze voelde dat ze de confrontatie aan moest gaan om verder te kunnen met haar leven. Alleen zijzelf kon het duister verjagen en het daglicht tegemoet treden.”

Van der Bijl hanteert bovendien een vlotte schrijfstijl en haar toepassing van de Nederlandse taal is zeer verzorgd. De personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Vaak is het zo dat dat uitsluitend gezegd kan worden over de hoofdpersonages, maar Van der Bijl ziet kans om ook de bijrollen boeiend te karakteriseren.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie door Books I Care About

Er werd mij gevraagd mee te doen aan de blogtour rondom het thriller debuut van Angelique van der Bijl. De flaptekst van het boek sprak mij aan, ondanks dat ik dit boek niet zo gauw zo oppakken in de winkel.
Nadat het boek was ontvangen was hij binnen drie dagen uit, dat zegt al genoeg! De cover van het boek vind ik iets minder aantrekkelijk. Hij is vrij donker, maar is wel passend bij de thema’s van het boek criminaliteit, drugs, Oostbloklanden en vrouwenhandel.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Carmen en Irene, hierdoor leer je beide zussen erg goed kennen. Ook lees je mee vanuit het perspectief dat behoort tot het verleden van een van de criminele jongens, wie dit is kom je al verder lezend in het boek achter. Door de korte hoofdstukken en de spannende gebeurtenissen, waarbij je als lezer net zoals Carmen het idee krijgt dat er iets niet klopt wanneer haar zusje Irene plots verdwijnt, zorgen ervoor dat het boek binnen no-time uit was. Door het thema van het boek leer je daarnaast ook nog wat over de Oostbloklanden en hun verleden, interessant!

Ondanks dat ik het boek in de winkel niet zomaar zou oppakken, vond ik dit een spannend, vlot lezend thrillerdebuut waarbij de spanningsboog tot op het laatst gespannen blijft! Een aanrader!

7.0

Geschreven door Kim


Recensie door Boeken- en leesclub De Perfecte Buren

Dit debuut van Van der Bijl valt op door een aantal bijzondere themakeuzes. Ze combineert meerdere verhaallijnen met behoorlijk diverse invalshoeken. In het nu hebben we te maken met de zusjes, Ivan en Daan. Hun levens lopen door elkaar heen en geregeld is daar sprake van een verrassingselement. Het succes van de een is een doorn in het oog van de ander en de belangen lopen hoog op.
Wanneer je denkt het wel te doorzien is daar een totaal onverwachte plotwending.

Tevens is er een verhaal dat start in 1974 en langzaam naar het nu komt. Dit gedeelte speelt zich gedeeltelijk af in het voormalige Joegoslavië waar corrupte politici in een recent oorlogsverleden worden belicht door de ogen van een vrouwelijk hoofdpersonage. Mooie flashbacks vertellen een waar indrukwekkend deel van iemands leven. Hier is duidelijk merkbaar dat er veel aandacht is voor detail in het verhaal, zowel qua sfeer als situaties. Van der Bijl houdt hier heel lang vast om wie het nu gaat en dit komt de spanning absoluut ten goede. Het naar elkaar toe laten groeien van de twee verhaallijnen én daarbij de cursief gedrukte passages, van een nog onbekende persoon, is echt goed gedaan. En doordat er in korte hoofdstukken is geschreven lees je in no time het boek uit.

De intrigerende band tussen de zussen en het explosieve in een karakter versterken elkaar en brengen het verhaal tot een hoger niveau. Er is sprake van een vlotte schrijfstijl, die met vlagen gedurfde situaties beschrijft. Aannemelijke dialogen en mooie verdieping van de personages waar nodig, maken het verhaal tot een aannemelijk geheel. Daarbij is er sprake van helder taalgebruik en strakke verhaallijnen. Alles is goed in balans en iedereen voegt iets aan het verhaal toe, zelfs de kleinste rol blijkt van essentieel belang voor de plot. Wat heel bijzonder is aan ‘Nachtschade’ is het indrukwekkende levensverhaal dat als tweede verhaallijn wordt gebracht en van essentieel belang is voor de hoofdpersonages in het nu. Erg goed gedaan en mooi samengevoegd ook.

Zoals gezegd zijn er diverse heftige onderwerpen die in dit verhaal hun intrede doen. Denk daarbij aan trauma’s, jaloezie, een complexe oorlogssituatie, psychologische strijd en criminaliteit. Van der Bijl heeft haar best duidelijk gedaan en deze meer dan goede thriller geschreven die de lat voor een volgend boek heel hoog legt. Het feit dat ze de geschiedenis is ingedoken is bijzonder dapper want dat geeft niet alleen diepgang aan een verhaal maar kan ook een valkuil zijn. In ‘Nachtschade’ is daar gelukkig geen sprake van.

‘Nachtschade’ is een veelbelovend debuut.
4 mooie sterren

Geschreven door Patrice


Recensie door Lees dan!

Thrillers halen vaak de speurneus in mij naar boven. Zo ook Nachtschade. De radertjes in mijn hoofd draaiden op volle toeren: Wie heeft er met wie te maken? Wat is de link tussen de personages?
Tijdens het lezen maakte ik aantekeningen, zodat ik later terug zou kunnen zien waar ik het mysterie precies ontrafeld had.
Nou, in dit geval kostte dat wel even tijd. Ik zat er telkens helemaal naast.

Het verhaal speelt zich af in 2013, maar heeft flash-backs naar 1974. De verhaallijn die start in 1974 draait om de Joegoslavische Jalena, haar politiek actieve man Tomaz en hun zoontje.
Het is duidelijk dat beide verhaallijnen verband houden met elkaar, maar hoe?

Angelique van der Bijl houdt steeds net genoeg achter om het niet uit te kunnen vogelen. Je weet pas meer wanneer zij dat wil. Knap.

De personages worden goed uitgediept, waardoor hun manier van handelen verklaarbaar is.

Een goed debuut. Ik was nog aan het zoeken naar puntjes van kritiek, want ook die horen thuis in een recensie, als die er tenminste zijn.

Ik heb me niet gestoord aan bepaalde personages of aan de manier waarop hun verhaal is neergezet.

De afbeelding op de cover is wel erg donker, daardoor is de foto die erop staat wat lastig te onderscheiden.

Nachtschade heeft ervoor gezorgd dat ik zin heb om weer meer thrillers te gaan lezen.

Geschreven door Gerrianne Vittorioso


Recensie door Boekenbeschrijfster

‘Nachtschade’ begint met een spannend, schuingedrukt fragment dat een heleboel vragen oproept. Wie komen er voor in dit fragment? Wat is er precies gebeurd dat het zo ver is gekomen? En hoe loopt dit af? Deze en vele andere vragen worden in de loop van het boek beantwoord. Het duurt eventjes voor je lekker in het verhaal zit. Dat komt vanaf het moment dat doorhebt wie de verschillende personages zijn en wat hun rol is.

Angelique van der Bijl vertelt het verhaal in het heden (2013) en het verleden (de jaren ’70 en ’80). Als lezer heb je door dat de gebeurtenissen uit het verleden met het heden te maken hebben, maar hoe het precies in elkaar steekt…? Daarvoor geeft de auteur je stukje voor stukje aanwijzingen om zo erachter te komen wat het een met het ander te maken heeft. De ene onthulling is daarbij verrassender dan de ander. Zonder iets weg te willen geven, werkt de auteur naar een spannende ontknoping toe waarbij je als lezer nog even goed verrast wordt. Knap gedaan!

Met ‘Nachtschade’ heeft Van der Bijl een prima debuut geschreven dat voor een aantal spannende leesuurtjes zorgt. Leuk detail: tijdens de cursus ‘Creatief schrijven’ bij auteur Esther Kreukniet heeft ze dit ‘Nachtschade’ geschreven.

Geschreven door Kim de Bruijn-Rompa


Recensie door Thrillerlezers

Nachtschade heeft een duistere cover en dat is gelijk ook tekenend voor het verhaal. Een cover die goed past bij het boek. Je ziet bijna niet staan dat het hier een thriller betreft, onderaan staat zelfs Ellessy relax, maar relaxt voelde ik me geenszins, daar was het boek veel te spannend voor.

De personages Carmen en Irene, zijn in dit verhaal mooi uitgediept. Ondanks de grote verschillen in leefstijl en karakter die beide zussen ervaren is de bloedband voelbaar. Je voelt als zussen of iets klopt of niet klopt, dit is vaak naar de omgeving toe niet uit te leggen. Je denkt elkaar door en door te kennen, maar helaas is dit niet altijd het geval.
Carmen is direct argwanend als op een dag haar zus samen met Ivan verdwijnt, ze besluit haar gevoel te volgen en wil koste wat het kost te weten komen wat hen ertoe gebracht heeft samen te vluchten.
Niemand in haar omgeving is van plan haar te helpen, sterker nog, ze wordt zelfs op de meest bizarre manieren belemmerd en is op zichzelf aangewezen. Ivan heeft samen met zijn vriend Daan een goed lopend onroerend goed bedrijf wat door de plotselinge verdwijning van Ivan onder druk komt te staan. Daan is van mening dat de zaken voor het meisje gaan, hij is een man die alleen op geld uit is. Daan heeft een totaal andere mening over de definitie van vriendschap dan ik, dat is ook de reden dat ik hem geen sympathiek persoon vind. Een personage dat goed is neergezet als bad guy.

Nachtschade is mooi opgebouwd uit twee verhaallijnen, welke zich wisselend afspelen in Nederland en Servië. De hoofdstukken zijn kort, het heden wordt continu afgewisseld met het verleden. De start van het verleden is in 1974 en voegt langzaam in tot het heden. Zowel in het heden als verleden wisselen spannende scenes zich af met aangrijpende momenten.
Je voelt dat het verleden zijn sporen heeft nagelaten en dat daar in het heden de gevolgen van gedragen worden. De vrouw die vroeger vanuit Servië is gevlucht met haar zoontje om hem een beter leven te geven is zich bewust van de sporen die het verleden op hun ziel heeft achtergelaten. De traumatische ervaringen zijn te bizar voor woorden. Ze probeert haar zoon zijn verleden te laten verwerken maar hier sluit hij zich, misschien wel bewust, voor af. Pas wanneer ze een aantal jaren in Nederland zijn en een nieuw leven hebben opgebouwd gaat het langzaam beter met hem.

Tijdens het lezen vermoed ik welke kant het verhaal op zal gaan maar ik ben toch op het verkeerde been gezet. De plot is verrassend, spannend maar zeker ook schokkend te noemen.
Nachtschade is een verhaal wat angst, spanning, liefde, verdriet, jaloezie, macht, onmacht en machtsmisbruik bevat. Een thriller zoals ik ze graag lees. De schrijfstijl is prettig en nodigt uit tot snel door willen lezen.

Angelique van der Bijl is er wat mij betreft in geslaagd een origineel spannende thriller met een duistere kant te schrijven waarin de criminaliteit binnen de politieke kringen in Servië mooi is verweven in een verhaal met een rauw, emotioneel aangrijpend randje.

Originaliteit 4
Schrijfstijl 4
Spanning 4
Psychologie 4
Plot 4

Nachtschade krijgt van mij dik verdiend 4 kraaien!

Geschreven door Bianca


Recensie door Nadine Kuiper

Nachtschade begint gelijk al met een aantrekkelijke proloog. Het verhaal wordt beschreven vanuit verschillende personages. Voornamelijk vanuit Carmen en Irene, maar ook af en toe vanuit Ivan. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar, die zich afspelen in het verleden en heden. Zo nu en dan zijn er schuingedrukte passages die nogal mysterieus zijn en wat prijsgeven over bedreigingen door de onderwereld die nachtclubs willen overnemen.

Angelique van der Bijl is een nieuwkomer, maar zet zich wat mij betreft gelijk goed op kaart. Ze heeft een hele prettige schrijfstijl, het verhaal komt goed en solide over. Ook technisch gezien is het goed opgebouwd en netjes afgewerkt. Er zijn in het begin veel vraagtekens, die beetje bij beetje beantwoord worden.

Als lezer zie je een groot deel van het verhaal wel aankomen, maar niet alle aannames van mij waren terecht. Ik word graag op het verkeerde been gezet en dat is de auteur ook nog een beetje gelukt. Aan het einde van het boek komen verleden en heden goed samen. Er zijn maar weinig personages, wat het geheel makkelijk te volgen maakt.

Nachtschade speelt zich niet alleen in Nederland af, maar gaat ook de grens over. Dat geeft het verhaal in dit geval nog meer allure. Het is een geloofwaardig totaalplaatje geworden. Ik heb deze thriller met veel plezier gelezen.

Eindoordeel ☆☆☆☆

Geschreven door Nadine Kuiper


Recensie door Juuls boekwinkeltje

Cover
Donker, houtmotief. Een liggend vrouwfiguur. Maar vooral heel donker. Daardoor onheilspellend.

Mijn mening
Op de cover staat dat het een uitgave is van Ellessy Relax. Nou laat dat relax maar weg! Het is een op-het-puntje-van-mijn-stoel-nagelbijtend-spannend boek.
Het verhaal speelt zich in verschillende landen en verschillende tijdsperiodes af. Op deze manier wordt het verhaal opgebouwd naar een climax die je met open mond achterlaat. Mij tenminste wel.
Tijdens het lezen vorm je natuurlijk je eigen idee van hoe het allemaal zou kunnen zitten. Beetje bij beetje geeft Angelique stukjes informatie weg. Net genoeg om je verder te willen laten lezen.
De ontknoping was werkelijk een verrassing voor mij. Ik had toch hele andere dingen bedacht.
Carmen en Irene zijn als zussen totaal anders. Ik vind persoonlijk Carmen een beetje een verwend nest, terwijl ik ondanks haar destructieve gedrag wel sympathie voor Irene heb. Al zullen de meesten juist sympathie voor Carmen hebben. Zij lijkt het slachtoffer, terwijl Irene dat net zo goed is.
De zakenpartners Ivan en Daan zijn ook totaal anders, al hebben ze beiden een moeilijk verleden. De een gaat daar beter mee om dan de ander.
De personages hebben echt inhoud en maken zeker een ontwikkeling door. Zeker 1 personage doet aan het einde iets dat niet bij het karakter, tot dan toe, past. Mooi vind ik dat.
Het is een debuut dat smaakt naar meer en veel lezers verdient!
4,5 sterren

Geschreven door Juul


Recensie door Charlotte's web

‘Nachtschade’ is goed leesbaar. Van der Bijl schrijft uitgebreid en legt veel uit, dat breekt de spanning wel. Het is doorlezen, want ‘Nachtschade’ bestaat uit 358 bladzijden. De titel kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Maar die uitleg kan je pas geven als je het boek gelezen hebt. Alles wat je vertelt over het verhaal is een grote spoiler. Van der Bijl heeft kennis van zaken. Psychologie speelt een grote rol in ‘Nachtschade’.

Geschreven door Charlotte


Recensie door Mustreads or not

Nachtschade het thrillerdebuut van Angelique van der Bijl, en wat voor een debuut. Al snel zit je in het sluimerende verhaal wat je nieuwsgierig maakt. Na een pakkend proloog, blijf je in de heerlijk mysterieuze sfeer zitten, waarbij Angelique elke keer iets meer prijs geeft. Stoppen is een No Go. Je wilt weten hoe het in elkaar steekt, heel langzaam wordt er elke keer een klein tipje van de geheimzinnige sluit opgetild. En krijg je meer inzicht in de situatie, welke alles behalve rooskleurig is. De karakters weet Van der Bijl sterk te beschrijven, je leest het verhaal in het heden en vanuit Sarajevo in het verleden, lang blijf je onzeker over wie het verhaal uit het verleden gaat en wat het de link is naar het heden toe, dit geeft die mysterieuze sfeer.

Tot het einde toe blijven de karakters om elkaar heen draaien en leef je in onzekerheid naar de verbintenis tussen deze personages. Hierdoor is het psychologische gehalte hoog geheimen maken het verhaal. Je blijft gissen naar wat er in het verleden en het heden is gebeurt en vooral het waarom!

Angelique zet met Nachtschade een sterk debuut neer wat mij aantrekt en nieuwsgierig maakt naar meer van deze schrijfster.

Plot 4 ****
Spanning 4 ****
Psychologie 5 *****
Schrijfstijl 4 ****
Leesplezier 4 ****

Dikke 4 sterren voor Nachtschade, een goed psychologische thriller welke smaakt naar meer.

Geschreven door Moon Kager


Recensie door Passie voor boeken

Nachtschade heeft meerdere verhaallijnen waarvan het verband tussen twee lijnen onduidelijk is en lang verborgen blijft. Irene, de zus van Carmen, is een vrouw die al in haar jeugd veel meegemaakt heeft. Als Carmen de banden probeert aan te halen lijkt het op het eerste gezicht redelijk te lukken, maar Irene is meer beschadigd dan Carmen zich kan voorstellen en Irene is geobsedeerd. Als Ivan in hun leven opduikt, raakt Irene alleen maar erger in de war.

Het verhaal pakt meteen en juist omdat het verband tussen twee lijnen niet duidelijk is, blijft de nieuwsgierigheid sterk geprikkeld. De auteur heeft een prettige schrijfstijl en het verhaal laat zich makkelijk lezen. Nachtschade begint met een lichte spanning, die naarmate het verhaal vordert steeds meer opgevoerd wordt. Naast een mooie spanningsboog is er veel ruimte voor de psychologie. Als je leest wat Irene allemaal heeft meegemaakt, is het wel begrijpelijk dat zij beschadigd is geraakt. Maar Irene is niet de enige.

Een verhaallijn die zich eerst afspeelt in Belgrado, in het verleden, verteld over Jalena. Een vrouw die op een gegeven moment uit Servië moet vluchten, samen met haar zoontje. Deze lijn moet een samenhang hebben met de andere, maar dit blijft vaag. Vermoedens genoeg, maar ook twijfels of deze vermoedens de goede kant op wijzen. Zo zijn er steeds onverwachte wendingen die je als lezer weer in de war brengen. Als we richting de plot geraken worden de verbanden langzaam duidelijk en begrijpelijk. De diverse personages hebben allemaal hun reden voor hun doen en laten en een aantal zijn door de omstandigheden in louche zaakjes terechtgekomen. Eenmaal begonnen is er ook geen weg terug. Bij Irene denk je op een gegeven moment: hoeveel kan een mens verdragen?

De personages in Nachtschade zijn met veel diepgang neergezet waardoor je je goed kunt inleven. Het verhaal houdt voortdurend de aandacht gevangen en tot aan de plot toe blijft er veel te raden. De plot is verrassend en dan komt ook pas alles op zijn plaats en is er duidelijkheid. Een schokkende waarheid komt aan het licht…
Een mooi debuut, spannend met een fraai stukje psychologie. Een aangename kennismaking met deze auteur…

Geschreven door Wendy Wenning


Recensie door Samen lezen is leuker

Wanneer dit gewoonweg je debuut is, dan maak ik een diepe buiging en neem ik met een zwier mijn pet voor je af! Wat een steengoed verhaal zet van der Bijl hier neer met Nachtschade! Wat een personages, wat een verhaallijnen en vanaf de eerste letter werd ik aan mijn kraag een wereld van drugs, vrouwenhandel, geweld, politieke ellende en criminaliteit ingetrokken.

De proloog is kort en spannend. Wie wordt daar vermoord en waarom? Vervolgens duik je het verhaal in en switch je van het heden naar het verleden. De opbouw is fantastisch. Hoe Carmen Ivan ontmoet en ze samen een zakelijke deal aangaan. Hoe vervolgens personages als Irene en Daan hun intrede doen en je al snel met gefronste wenkbrauwen verder leest omdat je gewoonweg aanvoelt dat dit foute boel is. De verdwijning van Irene en Ivan zorgt ervoor dat Carmen haar eigen onderzoek start, haar liefde voor Ivan houdt haar op haar eigen spoor. Het ene na het andere komt boven en oioi wat zit dit sterk elkaar.

De verhaallijn in het verleden over Jalena met haar zoontje, wat start in Belgrado, is zó beeldend en aangrijpend. Hier komt het stukje politieke ellende naar boven en je leeft en gruwelt mee. De uitdieping is ronduit geweldig en bij meerdere personages word je stevig tot nadenken gezet. Hoeveel ellende kan iemand dragen, hoe vecht iemand zich daar dan uit en in hoeverre slaat iemand daar dan wel of niet in door? Hoe liggen de connecties en wat speelt familie voor een rol? Het is spannend, het is ellendig en het gaat natuurlijk bij deze of gene alle perken te buiten. Komt daar nog bij dat je tussendoor getrakteerd wordt op schuingedrukte stukken en je je tot het einde afvraagt: Wie ìs dit dan en hoe gaat dit er straks in passen?

Van der Bijl hanteert een meer dan kundige pen, weet je op het verkeerde been te zetten zodat je bij een subtiele hint denkt: Wacht even, zit dat anders?? En mijn god ja hoor, dat zit anders. Het verleden en het heden komen dichter en dichter naar elkaar toe waarbij richting einde alles eindelijk compleet en duidelijk is. Je nog nadenkend en voldaan het boek dichtslaat en het allemaal nog een tijdje nasuddert. Nachtschade was ik niet zomaar kwijt, ik verheug me gewoon nu al op een volgend boek van van der Bijl!

Conclusie:
Schrijfstijl: 4.5
Plot: 4.5
Psychologie: 4.5
Spanning: 4
Originaliteit: 4
Leesplezier: 5

Vier en halve sterren voor Nachtschade.

Geschreven door Karin Meinen