Evenwicht

EvenwichtJacqueline Coppens
ISBN 978-90-8660-330-5
Prijs € 19,95
Aantal pagina’s
Verschijnt voorjaar 2017

Marli heeft een moeilijke jeugd gehad. Zelfs nu ze volwassen is, staat ze er alleen voor en heeft enig geluk in de liefde nog niet mogen ondervinden. Na een periode van zwaar weer krijgt ze een baan bij de medische registratie in het plaatselijke ziekenhuis. Ze krabbelt langzaam op, krijgt weer zin in het leven en wil eindelijk iets aan haar overgewicht gaan doen. Ze overweegt het plaatsen van een maagbandje door chirurg Van de Boom, maar ontdekt in de medische dossiers dat er relatief veel patiënten overlijden na deze ingreep. Geschrokken van deze informatie besluit ze de oorzaak van de sterfgevallen te onderzoeken en al snel blijkt iemand niet zo blij met haar gesnuffel in de medische dossiers. Ze ontvangt serieuze dreigementen die haar doen twijfelen of ze wel verder moet gaan met haar onderzoek. Moet ze met alle geweld de waarheid naar buiten brengen? En zo ja, wat zijn dan de gevolgen?Wie kan ze nog vertrouwen? Dokter Van de Boom? Haar manager? Of die aardige artsassistent die haar onverwachts te hulp schiet?

Jacqueline Coppens behoorde met Evenwicht tot de laatste drie kanshebbers voor de Coffeecompany Book Award, een literaire prijs voor het beste manuscript van niet eerder gepubliceerde schrijvers.

Kon ik mijn ogen maar voor altijd sluiten. De schrijnende pijn onder mijn wenkbrauwen maakt me stapelgek. Ik doe opnieuw een poging om mijn hand naar de trekkerige jeuk boven mijn ogen te brengen, maar ik heb nauwelijks kracht in mijn arm. De duisternis is inktzwart. Het voelt alsof ik diep onder de aarde verborgen ben. Het dagelijks leven van een blinde en wat was ik blind. Het is een monster dat mij hier gevangen houdt. Hoe lang lig ik hier al? Een paar uur, een dag? Echt heel lang kan het niet zijn. Ik leef nog! Of laat hij mij hier langzaam sterven? Ik spits mijn oren als ik meen iets te horen en beweeg mijn hoofd naar het geluid. ‘Help! Help me dan!’ dreunt er in mijn hoofd en ik open mijn mond, maar ik kom niet verder dan een paar schorre klanken van achter uit mijn keel. Ik bevochtig mijn opengebarsten lippen en proef bloed. Mijn strot is gortdroog. Ik verzamel zoveel mogelijk speeksel en slik het door. Ik teer op mijn eigen lichaamssappen. Bijna schiet ik in een hysterische lachstuip om de uitgehongerde status waarin ik mij bevind. Stekende pijn doorboort mijn borstkas als ik daarna de longen uit mijn lijf hoest. Ik moet me niet gek laten maken, mijn hersenen zijn het enige instrument dat laat weten dat ik besta. Ineens hoor ik het zoemen van een vlieg langs mijn oren, dan moet er leven in de buurt zijn. Is er nog hoop? Ik voel gekriebel op mijn wangen, ik schud mijn hoofd, het zoemen stopt. Waar zit die klootzak? Ik snuif diep door mijn neus en blaas mijn adem vanuit mijn mondhoeken over mijn wangen. Ik stop deze zinloze actie als het tot me doordringt dat ik in een dom gevecht ben met een onschuldige vlieg. Kom terug vlieg, smeek ik in stilte. Wijs mij de weg naar de uitgang van deze hel. Alsof mijn gedachten gehoord worden, verschijnt er een flauw lichtschijnsel op het plafond, gevolgd door het kraken van een deur. Ik zet mijn kaken klem als ik in de verte iemand zwaar hoor ademen. Ik draai mijn hoofd opzij naar het geluid. Schijnbaar komt het van achteren en met alle kracht die ik in me heb, gooi ik mijn hoofd in mijn nek. Met al mijn zintuigen op scherp luister ik naar de voetstappen die dichterbij komen, terwijl de adrenaline door mijn lijf wordt rondgepompt.

1. Je hebt al een nominatie te pakken met Evenwicht, zelfs nog voor het boek uit was. Hoe voelt het om zo te debuteren?
Het voelt heel goed, ook al heeft het enige tijd geduurd. Die nominatie was een flinke opsteker! Met dat manuscript ben ik uiteindelijk bij Larry terechtgekomen. Ik denk dat ik van geluk mag spreken. Er zijn meer dan 1 miljoen schrijvers en de meeste (grotere, bekende) uitgeverijen nemen niet gauw meer debutanten aan. Zeker niet toen Evenwicht klaar was om uit te vliegen: er was op dat moment crisis in het boekenvak. De nominatie was al een hele grote eer en erkenning van mijn werk. De uitgave, het fysiek in de boekwinkel mogen liggen, is toch wel de kroon op mijn werk. En, natuurlijk dat mensen het een fijn boek gaan vinden, dat blijft altijd spannend!

2. Wat betekent Evenwicht voor jou?
Evenwicht is mijn eersteling en heeft een speciaal plekje. In dit boek heb ik alles mogen meemaken wat een beginnend schrijver maar kan ervaren. Ik schreef tot dan toe columns, stukjes op een weblog en korte verhalen. Een heel boek was zo ongeveer de uitdaging van de eeuw. En het is me gelukt, met vallen en opstaan. Om Evenwicht in evenwicht te krijgen heeft heel veel voeten in de aarde gehad. Om jezelf te bekwamen in het schrijven van een boek, gaat niet zonder slag of stoot. Ik heb een cursus schrijven op de Schrijversvakschool gevolgd, veel schrijfboeken gelezen, ben naar allerlei boek/schrijfevenementen gegaan en heb contacten met schrijfcollega’s gelegd. Op social media ben ik heel actief in de lees- schrijfwereld.
Ook ben ik gaan recenseren voor crimezone, later opgegaan in Hebban.nl, en de laatste twee jaar ben ik ook redacteur voor de Boekenkrant. Ik lees regelmatig, maar ben ook een fervent kijker van crimeseries. Genieten en leren: dat betekent Evenwicht voor mij. Dit debuut is mijn oefenveld geweest. Maar wordt nu wel gelanceerd als een volgroeide baby.

3. Hoe hoop je dat lezers zullen reageren op je thriller?
Op de eerste plaats hoop ik dat ze het spannend vinden en ervan genieten. Helemaal kunnen opgaan in een verhaal is het meest ultieme gevoel dat je een lezer kunt geven. Ook hoop ik dat ze het fijn vinden om te lezen over personages van alle dag. Je zou hoofdpersoon Marli zo op straat kunnen tegenkomen.
Ook belangrijk is of de plot als herkenbaar en waarachtig wordt ervaren en dat er niet te veel vraagtekens zijn of wenkbrauwen die worden opgetrokken. Daarnaast is het natuurlijk fantastisch als lezers het een goed boek vinden: goed geschreven en dat het logisch in elkaar zit. Welke auteur verlangt dat niet?

4. Wat kunnen we na Evenwicht van je verwachten?
Na en tijdens het afronden van Evenwicht heb ik niet stilgezeten. Omdat ik je mis, is inmiddels mijn tweede afgeronde manuscript. Boek 3, titel nog geheim, is al een eind weg.
Wat ik wel kan verklappen is dat in boek 2 en 3 dezelfde vrouwelijke rechercheur voorkomt.. Zelfs in boek 4 (plot is bedacht en het boek staat in de steigers) komt ze terug. Voor Boek 5 liggen de fundamenten al klaar. Ik verveel me geen moment. Na de rush van Evenwicht ga ik weer rustig aan mijn bureau zitten. Doen wat ik het liefste doe: schrijven.

Lezersrecensie op Hebban

‘Evenwicht’ van de Nederlandse Jacqueline Coppens is een medische thriller à la Robin Cook en Michael Palmer. Het idee is goed: na het ondergaan van een maagverkleining overlijden wel erg veel patiënten. Marli, die medische dossiers registriert, gaat op onderzoek uit. Deze verhaallijn, die voor het thrilleraspect moet zorgen, wordt aanvankelijk compleet ondergesneeuwd door o.a. ontluikende romances, vrijpartijen en gekibbel tussen collega’s. Bovendien is de zaak waar Marli in verzeilt geraakt nogal warrig en blijft de logica uit, ook nadat je het boek uithebt. ‘Evenwicht’ is wel heel mooi geschreven, al ben ik niet zeker of Coppens haar debuut in het juiste genre gemaakt heeft. Pas de laatste 70 blz wordt het verhaal spannend, maar dan is al lang duidelijk hoe de ontknoping eruit zal zien. De laatste drie zinnen zorgen alsnog voor een verrassing.

Verhaal 7, Schrijfstijl 8, Originaliteit 7, Spanning 6, Leesplezier 6

Geschreven door Greet Braem


Biblion-recensie op de Boekensalon

Na een moeilijke jeugd heeft Marli flink overgewicht. Het ziekenhuis waar zij op de medische registratie werkt, voert maagverkleiningen uit. Daarover wil ze meer weten. Dan ontdekt ze schokkende zaken in patiëntendossiers. De betrokken chirurg raakt in opspraak. Marli ontvangt bedreigingen en voelt zich achtervolgd. Maar door wie? Het gedrag van directe collega's alarmeert haar. Ook is het nogal toevallig dat een man uit het verleden opduikt en contact zoekt. Behalve haar verhaal bevat het boek beschouwingen van de zieke pervert die haar bedreigt, waardoor de lezer vrij gauw weet hoe het zit, in weerwil van dwaalsporen die de auteur uitzet. Het wordt Marli, die zich verliest in haar relatie met een knappe arts, pas laat duidelijk, als de val dichtklapt. Hoe overleeft ze dit? Een vlotte thriller vol suspense, met goede dialogen en goed gedoseerde spanning.
Meerwaarde is dat de auteur de ziekenhuiswereld kent. Wel bevat het boek nogal wat taalslordigheden, alsof de auteur zich niet de rust heeft gegund daar op te letten. Twee sterren in VN's Detective & Thrillergids 2017.

Geschreven door Mirjam Scholten


Gastrecensie op Boeklovers

De zwarte cover met daarop een onderzoekstafel in het felle licht geeft goed aan dat er iets vreemds aan de hand is.
De proloog begint sterk met een scène die je als lezer meteen op scherp zet. Het prikkelt je meer te weten te komen over wat er in dit verhaal speelt.
Door de slechte band met haar moeder in haar jeugd is Marli onzeker, Dit nog afgezien van haar naïviteit. Haar overgewicht draagt daar zeker ook een steentje aan bij. Nu ze op zichzelf woont lijkt het met haar wel de goede kant op te gaan. Ze heeft werk wat ze graag doet, leuke buren en ze is eraan begonnen haar overgewicht aan te pakken. De onzekere kant van haar is duidelijk voelbaar maar gaandeweg groeit haar karakter en leren we haar kennen als een slimme en vasthoudende persoon.

Maagverkleining is een onderwerp wat steeds vaker aan de orde is en dit heeft Jacqueline in deze medische thriller goed verwoord.
Het verhaal heeft twee verhaallijnen die elkaar steeds op het juiste moment afwisselen. De verhaallijn van de dader zorgt er voor dat je ook de twee kanten van hem leert kennen.
Het is een boek met een duidelijk begin en een helder einde, opgebouwd met de nodige spanning waardoor ik goed in het verhaal zat. Daarnaast bloeit er ook een romance op die voor de broodnodige rust zorgt.

Jacqueline laat je met Evenwicht kennismaken met de medische wereld in een toegankelijk en vlotte stijl. Ik hoop dat ze op deze ingeslagen weg doorgaat.

Rating: 4/5

Geschreven door Coenraad de Kat


Recensie op Hanneke Tinor-Centi.nl

Met ‘Evenwicht’ levert Coppens een geslaagd debuut af. De thema’s die de auteur gebruikt voor haar boek zijn boeiend, het verhaal interessant. Mijn verwachtingen waren enigszins anders aangezien ik vooraf vernomen had dat in het boek de thema’s boulimia en een moeizame moeder-dochter relatie, de boventoon zouden voeren. Ik zette mij schrap aangezien dit thema’s zijn die mij persoonlijk raken, maar de werkelijkheid was in mijn beleving anders.

Toegegeven, Marli heeft een moeizame relatie gehad met haar –inmiddels overleden- moeder en ja, zij heeft een boulimiaverleden. Deze thema’s blijven naar mijn mening echter redelijk onderbelicht. Waar ‘Evenwicht’ in hoofdtoon over gaat zijn de misstanden in het ziekenhuis waar Marli werkt en het onderzoek dat zij hiernaar doet hetgeen haar niet in dank wordt afgenomen en haar in gevaarlijk situaties doet terechtkomen. Deze thrillerachtige setting is heel aardig uitgewerkt en geloofwaardig van opzet.

“Hij pakte een nieuwe set ampullen, een doosje handschoenen, een flesje Rohypnol en een fles chloroform van het schap. Uit zijn bureaulade nam hij de zakflacon wodka en mengde er een halve ampul van het gif doorheen.”

Middels diverse hoofdstukken in cursief, laat Coppens de dader zijn visie geven op de gebeurtenissen en dit geeft een aardige extra dimensie aan het boek.

Coppens maakt gebruik van vlotte dialogen en haar personages zijn beeldend uitgelicht. Haar schrijfstijl is uiterst prettig, maar deze debuterende auteur laat met ‘Evenwicht’ bij mij de indruk achter dat ze meer in zich heeft!

Dit debuut is weliswaar geen ‘ijzingwekkende’ thriller, maar zeker een fijn debuut!

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Lezersrecensie op Hebban

Ik mocht mee doen met een leesclub, bij ThrillZone, over het boek Evenwicht.

Mijn eerste indruk van het boek en schrijfster. Is dat het boek is een tussenmaat wat wel gelijk aandacht trekt. Niet alleen omdat het een tussenmaat boek is, maar ook om de cover. De cover is zwart met een bed die lijkt op een oud bed van een psychiatrische instelling of oud ziekenhuis. op de voorkant staat de titel met rode letters valt een beetje op had iets feller of groter gemogen om het er meer uit te laten springen. Het boek zelf ligt lekker in de hand en heeft een mooie hoeveelheid van 388 bladzijden. De beschrijving van het boek klinkt kort krachtig en spannend.

Ik ben met een openmind in het boek begonnen, omdat ik nog niet bekent ben met de schrijfster en laat me graag verrassen.

Het verhaal heeft een fijne schrijfstijl en leest daarom fijn en vlot. Het verhaal is opbouwend en ontwikkelt zich wat langzaam in het begin. Er zou meer spanning in het begin mogen. Halverwege het boek is er wel meer spanning en die blijft tot aan het einde van het verhaal aanwezig. Het boek is een medische thriller, gelukkig zijn de medische thermen niet te ingewikkeld. Het hoofdkarakter is goed en duidelijk beschreven en je zie haar groeien in het verhaal van een sterke dame naar een onzeker bang meisje. Het verhaal heeft een mooi en spannend eind wel een klein beetje voorspelbaar.

Dit is de debuutthriller van Jacqueline Coppens en ik zou graag meer werk willen lezen van deze schrijfster.

Een aanrader onder onze thriller lezers. Ik geef dit boek 3.5 sterren.

Geschreven door Saphira


Recensie op Samen lezen is leuker

Het verhaal heeft de onderhuidse spanning vanaf bladzijde 1, je vraagt je steeds af wat er aan de hand is en waarom de dingen gebeuren. Het cursief geschreven gedeelte is van de ‘dader’, lang weten we niet wie de dader is, al heb ik wel altijd mijn vermoedens gehad. Bij het genre medische thriller verwachtte ik eigenlijk medische terminologie en medische vraagstukken, maar dat is in dit geval niet direct. Je hoeft geen medische kennis te hebben om dit boek te kunnen lezen. Wat het overigens niet minder spannend maakt.

In het verhaal komen de onderwerpen overgewicht, en de ongelukkige jeugd van Marli naar boven, maar ook van de dader krijg je een goed beeld. De psychologische aspecten zijn goed uitgewerkt, en zijn geloofwaardig neergezet wat het nog spannender maakt.

Ik heb genoten van iedere bladzijde van dit boek en wilde alsmaar doorlezen. Ik zou graag meer willen lezen van deze auteur.

Het boek krijgt van mij 3,5 sterren.

Geschreven door Yvonne Vogels


Recensie op LeesKost

Doktersromans zijn overbekend en vormen geliefde ontspannings-leeskost. Dokters-misdaadromans zijn bij mijn weten een minder bekend fenomeen. Coppens heeft daarmee een origineel thema te pakken. Doordat de auteur zelf in een ziekenhuis gewerkt heeft, weet ze de werksfeer en de standsverschillen tussen de ‘witte jassen’ en het overige personeel mooi te tekenen.

Het verhaal van de maagband-doden door opzet en schuld, maar wiens schuld en waarom en hoe, en wat is de rol van de speurende Marli, is af en toe wat warrig maar dat is een kwestie van terugkijken. De stevige dosis seks is soms een tikkie buitenissig, zeker voor ‘recht-op-en-neerders’. De auteur heeft er in elk geval een fraai complot met onverwachte uitschieters van gemaakt dat de lezer niet gauw ergens anders zal aantreffen.

Hier en daar wat inconsequenties (voorbeeld: als Marli twaalf is en naar de brugklas gaat verandert ze haar naam Marilaine in Marli, maar verderop vertelt ze dat ze haar naam meteen na haar moeders dood veranderd heeft en dat was jaren later), maar vooruit, het is de auteur vergeven.

Een origineel debuut.

Geschreven door Marianne Janssen


Recensie op Thrillzone

Dat Coppens het schrijversvak uiterst serieus neemt, wordt bevestigd door haar vele tientallen recensies die ze eerder schreef waarin ze steeds een objectief oordeel geeft over relevante onderdelen van auteur en zijn of haar verhaal. Daarom moet het nu voor haar ietwat vreemd aanvoelen om als schrijver te worden beoordeeld.

Met Evenwicht, een verhaal waar inhoudelijke kennis wordt gebruikt die ze door de jaren heen heeft opgebouwd, heeft ze zich geen onoverkomelijke problemen op de hals gehaald. Het avontuur zou, gezien haar werkzame verleden, zomaar autobiografische elementen kunnen bevatten. Maar er van uitgaand dat dit niet het geval is, blijkt de auteur ook over een creatieve geest en rijke fantasie te beschikken. In een makkelijk leesbaar verhaal schetst Coppens een realistisch lijkend beeld van een kleine populatie van het ziekenhuispersoneel. Met een kleine cast die bestaat uit gekleurde karakters, goed beschreven en zodanig verdiept dat ze voor lezers tot leven komen en ook voldoende zijn voor persoonlijke beeldvorming.

Samengevat is Evenwicht een goed debuut, makkelijk leesbaar in een rechtlijnig voortschrijdende stijl, zonder veel plotwendingen en verrassingen.Dat ze het in zich heeft om spannende scenes te schrijven, getuige de ontwikkelingen in aanloop naar het einde. Nu een succesvolle start als auteur achter haar ligt is het moment daar om te overwegen de opzet van een volgend verhaal van meer lagen te voorzien, onverwachte plotwendingen in te bouwen en voorspelbaarheid uit te sluiten.

Geschreven door Cees van Rhienen


Recensie op VrouwenThrillers.nl

venwicht behoorde tot de laatste drie kanshebbers voor de Coffee Company Book Award, een literaire prijs voor het beste manuscript van niet eerder gepubliceerde schrijvers. Deze medische thriller telt 388 pagina’s en is het debuut van Coppens. Het is zonder meer een origineel verhaal over de onzekere Marli met haar eetstoornis, de ingewikkelde relatie die ze met haar moeder heeft en de misstanden in het Oostland ziekenhuis. Patiënten overlijden, dossiers raken kwijt en het wantrouwen onder de collega’s groeit. Het speurwerk van Marli brengt spanning in het verhaal dat eerst wat kabbelt tussen werk en sportschool. De schrijfster koos ervoor om de naïeve Marli verkeerde keuzes te laten maken - wie overkomt dat niet? - maar als lezer weet je dat een en ander niet klopt. Toch is Marli ook een doorzetter en gaat ze verder met haar speurwerk. Het verhaal in Evenwicht komt wat traag op gang en is erg gedetailleerd waardoor de vaart er een beetje uit gaat. Zoals bij veel debutanten wil de schrijfster iets te veel vertellen. Gelukkig ontbreekt het aan spanning op de laatste pagina’s niet. Al met al een mooi debuut!

3,5 ster

Geschreven door Ellen


Lezersrecensie op Hebban

Het verhaal in Evenwicht (en dan voornamelijk het verhaal met betrekking tot de gewichtsproblemen van Marli) zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Veel ontwikkelingen en gebeurtenissen eromheen (gelukkig) niet. Marli is een persoon die, mede door de slechte relatie met haar moeder en andere gebeurtenissen in haar jeugd, nogal onzeker is. Ze snakt eigenlijk naar aandacht en als ze die dan krijgt, voel je dat ze hierdoor sterker en weerbaarder wordt. Toch blijft ze een stukje onzekerheid en naïviteit bezitten en dat brengt haar uiteindelijk ook in de problemen. Marli is wel een doorzetter, ze moet en zal de waarheid naar boven brengen.

Het verhaal in Evenwicht komt helaas wat langzaam en moeizaam op gang. Het is, zeker in het eerste deel, wat te langdradig en te gedetailleerd en de échte spanning ontbreekt. Dit wordt in het laatste deel gelukkig wel weer enigszins goedgemaakt. In cursief gedrukte hoofdstukken wordt uit de doeken gedaan dat een persoon een bepaald doel voor ogen heeft en daarvoor een plan ten uitvoer moet brengen. Deze, ook door Coppens gebruikte methode is niet meer echt origineel te noemen. Of het ook altijd daadwerkelijk bijdraagt aan de spanningsopbouw is nog maar de vraag. In dit geval hebben deze hoofdstukken weinig toegevoegde waarde omdat ook eigenlijk al redelijk snel duidelijk wordt om welk personage het gaat en op dat moment schiet het al zijn doel voorbij.

Het is jammer dat Coppens niet meteen vanaf het begin meer vaart en spanning in het verhaal heeft gebracht; het heeft nu een té lange aanloop nodig naar de ontknoping. Een ontknoping waarmee Coppens wel laat zien dat ze in staat is een goede thriller te kunnen schrijven.

Hier en daar zitten nog wat schoonheidsfoutjes, maar alles bij elkaar is Evenwicht een aardig debuut.

Geschreven door Diana Wienholds


Recensie op Thrillerlezers

Danielle: Eerste bladzijdes zijn binnengekomen ….heb nu al een hekel aan sommige personages, als je die toch als collega’s moet hebben. Schrijfstijl bevalt me wel en de schuine gedrukte stukken tekst maken me nieuwsgierig …wie is hij?

Heidi: De eerste 100 blz heb ik achter me gelaten. Het verhaal leest tot dusver prettig weg, af en toe worden de hoofdstukken afgewisseld door schuingedrukte stukken, hier word ik wel nieuwsgierig van en wil hierdoor ook graag doorlezen, wie is dit en wat gaat dit personage doen? Vlug verder dus…

Amanda: Het verhaal leest erg lekker. Vlot geschreven. Vind het nog niet super spannend maar voel wel een bepaalde dreiging constant. Ik ben benieuwd wat Marli nog gaat ontdekken en van wie die schuingedrukte stukken nou zijn!

Brenda: Een fijne schrijfstijl waarin je makkelijk kan verdiepen in het verhaal.
En als ik Marli was had ik allang gesolliciteerd naar een andere baan. Met zulke collega’s heb je toch geen plezier in je werk!! Wat een nare personen. En de schuin gedrukte teksten. Ik ben al aan het speculeren wie het zou kunnen zijn. Het nodigt zeker uit om verder te lezen en dat ga ik ook maar weer doen.

Bianca: Halverwege was ik reuze nieuwsgierig hoe het verhaal zich zou ontwikkelen en vroeg ik me af wanneer het echt spannend zou worden. Inmiddels weet ik dat….

4 sterren

Geschreven door Danielle Henssen, Bianca Maartense, Brenda van Liere, Heidi de Jonge en Amanda de Leeuw van Weenen


Lezersrecensie op Hebban

Prima debuut van Jacqueline Coppens! Haar noeste arbeid heeft geleid tot een plezierig te lezen thriller, waar weliswaar het een en ander op aan te merken is, maar die voldoende kwaliteit laat zien voor drie sterren, oftewel 'goed'. Coppens' tweede thriller, titel nog onbekend, verkeert inmiddels in een gevorderd stadium. Een tweede boek is een soort graadmeter of een auteur zich in positieve zin ontwikkelt, het is altijd interessant om zo'n proces te volgen.

Die verschillende dilemma's waar Marli mee worstelt zijn niet helemaal oké. Zij handelt en denkt bij vlagen naïef oftewel een beetje dom, niet passend bij haar niveau. Zo spreekt het vanzelf dat zij verkeerde beslissingen neemt en in de val loopt, terwijl je als lezer allang voorvoelt dat iets/iemand niet deugt. Stress en emoties spelen een rol, maar toch. Coppens werkt naar een bepaalde situatie toe, die zij sterk en spannend beschrijft, maar de weg daarheen is niet heel geloofwaardig.
Ander punt van kritiek is, dat de auteur te veel vertelt en te weinig laat zien ('Show, don't tell'). 'Evenwicht' staat letterlijk en figuurlijk bol van overbodige details. Door rigoureus schrappen daarvan zou het boek dunner en de spanning groter worden (want hoe uitgerekter hoe minder, in een thriller als deze). De winst zit echter vooral in het feit dat de lezer zijn verbeeldingskracht kan laten spreken, wat bevredigender is dan alles voorgekauwd te krijgen.

Fraaie cover, dat mag ook wel even genoemd worden.
Op naar boek twee, dat naar alle waarschijnlijkheid in 2018 verschijnt. Ik kijk ernaar uit!

[spanning 2, plot 3, schrijfstijl 3, leesplezier 4, originaliteit 3, psychologie 3]

Geschreven door Anna Bakker


Lezersrecensie op Hebban

Pas gestart in het boek vond ik het bijna wat neigen naar chicklit, met dit verschil dat het verhaal snel omslaat naar een thriller. Er wordt goed beschreven wat Marli doet, denkt en waarom ze bepaalde gedachten heeft. Langzaam vormt zich bij je als lezer een beeld van de jeugd die Marli heeft gehad, samen met haar moeder. Waarom Marli is wie ze is. Er gaat iets broeien als je tussen de hoofdstukken door, het verhaal over een ander personage te lezen krijgt. Wat moet dat niet voor een persoon zijn? En je wilt vooral weten wie die persoon is in het leven van Marli. Bij mij duurde het even voor het een en ander op zijn plek viel, ook omdat er personages in het leven van Marli buiten het ziekenhuis in aanmerking komen. De verhaallijn over de situaties op het werk van Marli zijn zo weergegeven dat je het voor je ziet
gebeuren, en helemaal als je op een kantoor werkt of werkzaam bent geweest.

Al met al een fijn boek dat lekker weg leest! En een debuut waar je als schrijfster trots op mag zijn.

Bij de presentatie werd gemeld dat Jaqueline al een tweede thriller op stapel heeft liggen. Persoonlijk ben ik daar erg nieuwsgierig naar.

Geschreven door Annette Bons


Recensie op Passie voor boeken

De proloog van Evenwicht zet de zintuigen al gelijk op scherp en de nieuwsgierigheid is getriggerd. Het boek begint met een stukje uit het verleden van Marli om daarna over te springen naar het heden. Het verhaal gaat met een vaart van start, en zal geen moment tot rust komen. Gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, er is geen tijd om bij te komen, het rolt almaar door en door.

“Ze was hem even te slim af door af te wijken van wat hij verwacht had dat ze zou doen, bedacht hij wrang, terwijl hij zich verschool achter een breed uitgeschoten rodondendron.”

Toch wel uniek, een medische thriller van Nederlandse bodem, en een onderwerp dat ik op deze wijze nog niet eerder ben tegengekomen. De jeugd die Marli heeft meegemaakt, heeft haar wat onzeker gemaakt, maar naarmate het verhaal vordert zie je haar steeds sterker worden. Marli is een personage dat laat zien dat je meestal alleen maar sterker uit de strijd komt, en dat het goed is om dingen los te laten. Het wordt haar allemaal niet gemakkelijk gemaakt en ze heeft zich in een flink wespennest gestoken maar toch zet ze door, ondanks de problemen die boven haar hoofd hangen.

“Voor de buitenwereld speelde ze mooi weer en deed het voorkomen alsof wij vriendinnen waren en dat heeft ze uiteindelijk geweten.”

Soms ging het mij allemaal wat te snel in Evenwicht. Het had iets strakker gemogen, iets meer rust tussen de ontwikkelingen. Door de hoge spanningsboog wordt wel voortdurend de aandacht gevangen en door de prettige verteltrant is het boek makkelijk te lezen. Cursief geschreven hoofdstukken wijzen op een gegeven moment naar een bepaald persoon maar toch blijven er twijfels en is het moeilijk om op je eigen oordeel te vertrouwen. De plot maakt op een heftige manier een einde aan de twijfels en laat, ondanks dat de vermoedens in de juiste richting wezen, alsnog een verpletterende indruk na.

Verfrissend, het is eens wat anders, een medische thriller. Een thriller die zich dicht bij huis afspeelt en met gewone personages waardoor er veel herkenbaar is en het makkelijk is om je in het geheel te verplaatsen. Nauwkeurig uitgewerkt en met een heerlijke dosis spanning. Een prima debuut dat zeker navolging verdient!

****

Geschreven door Wendy Wenning


Lezersrecensie op Hebban

Spannendste verhaal dat ik sinds tijden heb gelezen. Echt een aanrader als je op zoek bent naar een originele en messcherpe thriller. Hoog niveau van realisme en diepgaande personages, met de juiste timing voor karakterontwikkeling. Ik wacht met spanning op het volgende boek van deze auteur.

Geschreven door Charlotte


Recensie door Samen lezen is leuker

Cover:
Prachtcover! Een spotlight richt zich op een smoezelige onderzoekstafel. Het zwart, rood en wit, meer is er niet nodig om mijn aandacht te trekken, love it!

Mening:
De proloog knalt er lekker in en is eng. Iemand zit gevangen en wel in een zeer beroerde situatie, de toon is gezet!

Hoofdpersoon Marli heeft geen toffe jeugd gehad en de moeder-dochterrelatie was er niet één om te benijden. Nu, volwassen, werkt ze op de medische registratie en gaat met behulp van een Slankclub wat aan haar overgewicht doen. Daar ontmoet ze Rian, toch ook wel mijn favoriet in dit verhaal. Want wat vind ik nu eigenlijk van Marli? Marli is kwetsbaar, sterk en naast slim ook af en toe zo’n verdomd naïef schaap.

Op haar werk blijkt al snel dat er gerotzooid wordt met medische dossiers. Het aantal patiënten wat overlijdt na een maagverkleining is op zijn minst verdacht te noemen. Haar buren, welke ze een warm hart toedraagt, vragen hulp en daardoor begint het gedonder pas echt. De ene verhaallijn volgt de ander op. Welke rol speelde Charles in het verleden en hoe houdt dat verband met het nu? Er is flink gekonkel tussen de collega’s in het ziekenhuis en dan hebben we uiteraard Christian de arts-assistent nog. Langzaam maar zeker bloeit er wat moois op tussen Marli en deze charmante dokter. Ondertussen wordt Marli bedreigd, gewelddadig overvallen en de schuingedrukte stukken vanuit de moordenaar zijn verre van geruststellend te noemen.

De schrijfstijl is helder, lekker direct en de medische termen zijn voor mij een kadootje maar ook voor de leek in context prima te begrijpen. Coppens neemt de tijd en beschrijft veel handelingen van het dagelijkse leven. Het thema afslanken komt met regelmaat terug, gebaseerd op een achtergrond van eetstoornis. De relationele ontwikkelingen, met daarbij de tikken romantiek, worden naast de spannende elementen uitgebreid ‘behandeld’. Had dit korter gekund? Ik vind van wel zo her en der maar Coppens weet wel elke keer een thrillerelement in te voegen wat je dan weer bij de les houdt. En net wanneer je denkt ik ben nu wel een klein beetje uitgekabbeld, komt me daar toch een einde, BAM!

Het is bloedspannend, het is gruwelijk en het geweld doet je tenen krommen. Het plot is compleet, alles is je nu duidelijk, en dat de laatste zin me heel breed grijnzend en hardop grinnikend het boek dicht laat slaan. Dit is waarom ik zo van de thriller hou. Prachtig debuut!

Conclusie:
Schrijfstijl: 4
Plot: 4
Psychologie: 4
Spanning: 3.5
Originaliteit: 4
Leesplezier: 4

Vier sterren voor Evenwicht.

Geschreven door Karin Meinen


Lezersrecensie door Hebban

Evenwicht is het debuut van Jacqueline Coppens.
Vanaf bladzijde 1 ben je geïnteresseerd in de hoofdpersoon Marli. Mooie hedendaagse thema's als gezondheidszorg, overgewicht, verliezen van overgewicht, onzekerheid en relaties komen aan de orde.
Personages waarin je je kunt verplaatsen. Beeldend geschreven, maar niet 'te'.
Je moet gewoon weten wie het gedaan heeft!
Een pageturner van de eerste orde!

5 sterren

Geschreven door Marian


Lezersrecensie door Hebban

Evenwicht het thrillerdebuut van Jacqueline Coppens. Gedurende het boek, kom je regelmatig zinnen tegen die je dagen later nog na laten denken. De spanning wordt rustig opgebouwd.
Vanaf pagina 1 sluit je Marli in je hart.
Met hedendaagse onderwerpen als de gezondheidszorg, "blind vertrouwen" gezond eten en afslanken, heeft de auteur mij zeer verrast. Een volwaardige thriller die je alle richtingen instuurt en later blijkt dat je het helemaal verkeerd had. Een pageturner!
Ik kan niet wachten tot haar volgende boek uitkomt. Van mij een verdiende 4* voor dit debuut.

Geschreven door Chris