Liefde en bedrog

Liefde en bedrogJosé Vriens
ISBN 978-90-8660-333-6
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt voorjaar 2017

Een jonge vrouw, Nienke Sommers, heeft geen idee wat er met haar vriend is gebeurd als ze opeens niets meer van hem hoort. Hij woont nog altijd bij zijn vrouw, van wie hij had beloofd te zullen gaan scheiden. Als een broer van hem Nienke vertelt dat haar vriend is overleden, stort haar wereld in. Het feit dat ze nog een dochtertje heeft, houdt haar overeind. Alsof het nog niet erg genoeg is, krijgt haar
leven opeens een bizarre wending als ze te maken krijgt met zijn weduwe die erachter is gekomen met wie haar man haar bedroog. Ze wordt gestalkt en lastig gevallen door die vrouw, zo erg dat ze om die reden zelfs wil verhuizen.

Twee weken geleden had ze hem voor het laatst gezien. Dinsdagavond was hij bij haar geweest. Dat was zijn wekelijkse sportavond, dan hadden ze even tijd voor elkaar. Op die avonden kon hij een paar uurtjes samen met zijn geheime gezin doorbrengen, genieten van hun dochtertje. Bij hen kwam hij tot rust, zei Joep vaak, kon hij nieuwe energie opdoen om weer tegen de nukken van zijn vrouw te kunnen. Ook op zogenaamde wedstrijddagen was hij bij hen. Soms gebeurde het dat hij bleef slapen, dan verzon hij een teambuilding of vriendenweekend of een andere reden voor zijn vrouw waarom hij ergens bleef overnachten. Dat kwam helaas veel te weinig voor naar de zin van Nienke.
Omdat hij na zijn vertrek niets meer van zich had laten horen, had Nienke geen idee wat er gebeurd kon zijn. Misschien was zijn vrouw ziek geworden en zag hij geen kans haar een bericht te sturen, al kon ze zich dat haast niet voorstellen. Zelfs tijdens vakanties was dat altijd gelukt. Om hun relatie voor zijn vrouw geheim te kunnen houden, had hij een aparte telefoon met een prepaid kaart. Daarmee hielden ze contact met elkaar. Altijd. Wat er ook gebeurde.
Haar WhatsApp berichtjes werden wel afgeleverd op zijn telefoon maar niet gelezen. Er kwam niets van hem terug. Geen appje, geen sms of een kort telefoontje. Helemaal niets.
Na nog een week van doodse stilte, en ongeruster dan ooit, besloot Nienke te gaan zoeken naar manieren om erachter te komen waarom Joep niets van zich liet horen. Aan Facebook en andere social media deed hij niet; collega’s of vrienden van hem kende ze niet al wist ze wel bij welk bedrijf hij werkte.
Joep had haar laten beloven nooit of te nimmer naar zijn werk te bellen en hem daar nooit op te zoeken. Zijn huisadres kende ze eveneens, maar ook daarvoor gold een verbod heen te gaan. Als ze hem nodig had, mocht ze hem alleen op dat geheime nummer bellen. Nienke stond op het punt die beloftes te breken en toch naar de zaak te bellen. Ze had toch geen andere keuze, hield ze zichzelf voor. Hoe moest ze er anders achter komen wat er aan de hand was? Op deze manier nog langer in onzekerheid blijven, wilde ze niet.

Interview Jose Vriens

1. Je stipt met elk van je romans een ander thema aan, met liefde als terugkerend element. Wat maakte dat bedrog in deze roman een grote rol speelt?
Voor dit boek heb ik bewust een thema gekozen waarin bedrog een grote rol speelt. Het is geschreven vanuit de beide partijen waardoor je begrip krijgt voor beiden.

2. Je vertelde eerder dat je jezelf soms weet te verrassen met nieuwe verhalen. In hoeverre gebeurde dat met Liefde & bedrog?
Dat het verhaal vanuit twee partijen wordt benaderd verraste mij een beetje, vooral de manier waarop dat zich verder uitrolde. Helaas kan ik daar niet meer over vertellen zonder te veel van het verhaal weg te geven.

3. Kun je wat meer vertellen over het Valentijngenootschap en welke rol dit genootschap speelt voor zowel je eigen als andere romantische boeken?
Het Valentijngenootschap promoot het Nederlandse romantische boek. Vertaalde romans krijgen vaak heel veel aandacht in de media, maar het eigen aanbod lijkt gemist te worden als je geen overbekende schrijver bent met een flink reclamebudget achter je. Ons genre wordt ontzettend goed gelezen in de bieb, maar heeft heel weinig bekendheid. Om dit te vergroten hebben we de Valentijnprijs in het leven geroepen.
Al bij de tweede uitreiking mochten we de winnaar bekendmaken bij Tijd voor Max. Door via het Valentijngenootschap meer aandacht aan de boeken en de auteurs te geven, bereiken we een groter publiek en brengen we hen dichter bij elkaar. Dit jaar hadden we voor het eerst een schrijfwedstrijd die meteen een groot succes werd. De winnares hiervan is inmiddels in gesprek met een uitgever.

4. Wat staat er na Liefde & bedrog op je planning?
Voor Ellessy ben ik op dit moment een roman aan het afronden die in het najaar zal verschijnen. Een spannende liefdesroman met een misdadig tintje. De werktitel is DONKERE OGEN.

Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

In ‘Liefde en bedrog’ staan twee vrouwelijke personages centraal, Nienke en Gonny. Je leest het verhaal afwisselend vanuit deze personen. Gonny is de dood van haar man aan het verwerken, soms op een ietwat bizarre manier. En Nienke verwerkt de dood van haar minnaar met wie ze een kind heeft en ooit een gelukkig gezin hoopte te gaan vormen.

Beide personages roepen soms maar weinig sympathie op bij de lezer. Knap hoe José Vriens het voor elkaar heeft gekregen om de vrouwen zo levensecht te beschrijven dat je ze als lezer echt even zou willen aanspreken. Gonny heeft rare ideeën en gedachten die ze uitvoert dat je denkt ‘waar ben je nou mee bezig?’ Nienke blijft maar in een soort slachtofferrol zitten. Je zou haar het liefste even door elkaar willen schudden en zeggen dat ze door moet gaan met haar leven. Hoe meer beide vrouwen over hun gezamenlijke geliefde ontdekken, hoe minder leuk hij bleek te zijn.

Vriens heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal lekker leest. Zoals wel vaker in haar boeken, stelt ze ook in haar nieuwste boek een maatschappelijk thema centraal. Wat doe je als je ontdekt dat je man vreemdgaat nadat hij is overleden? En hoe ga je als minnares om met de dood van je minnaar zonder dat je dat zomaar tegen iedereen kunt zeggen? Als lezer vraag je je tijdens het lezen af wat jij zou doen als je in de schoenen van Gonny of Nienke zou staan. ‘Liefde en bedrog’ is een heerlijke roman om te lezen.

Geschreven door Kim


Lezersrecensie op Hebban

Liefde & Bedrog is het eerste boek van José Vriens dat ik lees, de cover heeft een aandoenlijke foto van een moeder met kind.
Liefde & bedrog wordt bestempeld als familieroman en dat is ook voor mij de beste omschrijving.
Nienke Sommers is een vrouw die ervan overtuigd is dat haar vriend voor haar zijn vrouw zal verlaten, helaas spat deze droom als een zeepbel uit elkaar als ze te horen krijgt dat haar vriend Joep plotseling is overleden. Het rouwen valt haar zwaar omdat ze al jaren een geheime relatie met Joep heeft en dus ook bij haar naasten niet terecht kan met haar verdriet. Veel mensen weten niet eens van het bestaan van Joep af.
Haar dochtertje Jolien geeft de kracht die ze nodig heeft om door te gaan met haar leven. Wanneer de vrouw van Joep, Gonny ontdekt dat haar man een dubbelleven leidde is ze vast van plan deze vrouw het leven zuur te maken.
Beide vrouwen kampen met verdriet, jaloezie, onmacht, vertrouwen en voelen zich bedrogen waardoor ze toch ook in hetzelfde schuitje zitten.
Ondanks dat Gonny en Nienke zich op verschillende manieren uitten en beiden dingen doen die niet door de beugel kunnen voel je toch wel sympathie voor beiden.
Liefde & Bedrog is een verhaal wat zich in de maatschappij met grote regelmaat afspeelt en waar men ook al snel een oordeel over heeft zonder op de hoogte te zijn van de ware toedracht of redenen waarom mensen besluiten bepaalde keuzes te maken in hun leven.

De schrijfstijl is eenvoudig, helaas mistte ik een stukje diepgang, de gevoelens die getracht werden over te brengen kwamen bij mij niet diep genoeg binnen. De emoties van liefde en verdriet die ik vaak bij het lezen van een feelgood kan voelen bleven uit.
Het verhaal zorgde er wel voor dat ik me afvroeg hoe ik zou reageren als ik in hetzelfde schuitje zou komen te zitten als Nienke of Gonny. Ben benieuwd of ik dan in staat zou zijn mijn emoties onder controle te houden, ik denk van niet.

Originaliteit: ***
Schrijfstijl: ***
Plot: ***
Leesplezier: ***
Feelgood gevoel: **

Liefde & Bedrog krijgt van mij 3 sterren.

Geschreven door Bianca


Recensie op Banger Sisters

Alweer een heerlijk boek van José Vriens! Een spannend plot en een boeiend verhaal. Gaandeweg het boek neemt het verhaal vaak een wending die je niet verwacht en zo blijft het boek tot op de laatste bladzijde spannend om te lezen.

Geschreven door Nancy Walburg


Recensie op Hanneke Tinor-Centi

Met ‘Liefde en bedrog’ levert Vriens opnieuw een heerlijke roman af. Romantiek, verraad, hoop en wanhoop zijn de voornaamste thema’s in ‘Liefde en bedrog’. De schrijfstijl van Vriens is onveranderd fijn en haar dialogen zijn natuurlijk en geloofwaardig. Nergens ervaart de lezer de gekunsteldheid die sommige auteurs lastig weten te vermijden.

Vooral de personages van Nienke en Gonny weet Vriens goed te presenteren. Voor beide vrouwen heeft de lezer al snel begrip en –op zeker moment- ook sympathie.

Kortom een aanrader voor de liefhebbers van het feelgood genre!

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Juul's boekwinkeltje

Nienke is de minnares van Joep. Thuis heeft hij een ernstige zieke vrouw waar hij van vervreemd is. Nienke en Joep hebben samen een dochtertje.
Nienke blijft geloven dat hij ooit bij zijn vrouw weg zal gaan en samen met haar en hun dochtertje een gezin zal vormen. Niets is minder waar.
Na zijn dood komen meerdere geheimen boven water. Allereerst blijkt hij helemaal geen Joep te heten, maar Jochem.
Zijn vrouw richt haar woede in eerste instantie op Nienke, maar hoe meer ze te weten komt, hoe meer de vrouwen naar elkaar toegroeien.
Het is een romantisch verhaal, met een klein thrillerelementje. Want het is soms best een beetje spannend.
Ik vond het moeilijk om voor beide vrouwen sympathie op te brengen. Nienke omdat ze enorm in de slachtofferrol blijft hangen. Mens het leven gaat verder hoor! En hoe meer je te weten komt, hoe minder je aan hem mist.
Zijn echtgenote is gewoon geen aardige vrouw. Op het bitcherige af. En de keuzes die ze maakt vind ik ook ietwat vreemd.
Maar afgezien mijn negatieve gevoelens over de dames is het wel een lekker vakantieboek. Je hoeft niet teveel na te denken. Het is zitten, lezen en “genieten” van de ellende van andere, niet bestaande vrouwen. Heerlijk en zonder schuldgevoel.

3,5 sterren

Geschreven door Juul van den Berg


Recensie op Hebban

LET OP: bevat spoilers!

Er is al veel geschreven over vreemdgaan en het hebben van buitenechtelijke relaties. Meestal lezen we hierover vanuit het oogpunt van de bedrogen vrouw. In Liefde & Bedrog van José Vriens (1963) maken we kennis met ‘die andere vrouw’.

De twee vrouwen lijken tegenpolen in alles. Vriens weet de vrouwen goed neer te zetten en haar beschrijvingen doen recht aan beide personages. Als lezer leef je met allebei mee en je voelt het verdriet van allebei. Toch zijn er nog regelmatig irritaties wanneer zowel Nienke als Gonny denkt dat zij het meest recht heeft om verdrietig te zijn. Daarnaast valt Vriens regelmatig in herhaling als ze het heeft over de ontrouw van Joep en welk effect dit heeft op Nienke en Gonny.

Uiteindelijk groeien de vrouwen dichter naar elkaar toe, als blijkt dat ze meer gemeen hebben dan vooraf gedacht. De haat die ze eerder nog voor elkaar voelden, wordt omgezet in begrip en genegenheid. Het onderwerp Joep/Jochem wordt hierdoor naar de achtergrond geschoven. De plotselinge omslag is in het begin verwarrend en voelt misplaatst, maar Vriens weet ervoor te zorgen dat deze later toch vertrouwd en logisch overkomt.

Met Liefde & Bedrog heeft Vriens een toegankelijke roman geschreven, die inzicht biedt in het leven van de bedrogen vrouw, maar die ook het leven van die andere vrouw beschrijft.

Geschreven door Eline Huls