Crash

CrashEllen Lina – Rink
ISBN 978-90-8660-321-3
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt oktober 2016

‘(...) Het vliegtuig van de Italiaanse maatschappij Italiana crashte op 28 juli dit jaar bij het Italiaanse berg na een defect in het hydraulische systeem. Een noodlanding werd ingezet, maar deze verliep uiterst tragisch. Bij de crash kwamen 143 mensen om het leven, waaronder de voltallige bemanning en vier Nederlanders: twee vrouwen, een man en een baby. Veertien mensen overleefden de ramp, onder hen bevonden zich twee Nederlanders.’
Ontmoet Anna Kranenburg. Eenendertig jaar, eigenaresse van een kookwinkel en overlevende van de ramp met IT 642. Naast haar zat Jesse Wilgers, drieëndertig jaar en werkzaam op Wall Street, New York. Hij is de tweede Nederlandse overlevende.
Nadat Anna is aangeschoven bij De Avondshow, om naar aanleiding van een nieuwe vliegramp geïnterviewd te worden over de crash die zij overleefde, gebeurt het onmogelijke. Haar verhaal komt terecht bij Ruben Partier, die er vervolgens voor zorgt dat de levens van Anna, haar man Daan en van Jesse, nooit meer hetzelfde zullen zijn. Ruben krijgt het voor elkaar om geheim na geheim te ontrafelen. Wat heeft hij met de crash te maken? Wat hebben Anna en Jesse met elkaar te maken? Wat gebeurde er aan boord van IT 642, voordat het toestel neerstortte?
Wees gewaarschuwd ... Brace for impact.

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

1. Je man is piloot en je vertelde eerder dat hij je heeft geholpen met Crash. Wat was zijn rol?
Ik wilde graag een boek schrijven over een vliegcrash, maar het verhaal daaromheen vormde zich pas tijdens het schrijven. Zelfs toen ik al een behoorlijk eind op weg was, wisselde ik nog vaak van wending. Uiteindelijk is de crash niet eens hét onderwerp van het boek, dat liep zo naarmate ik meer letters op papier zette. De crash werd een middel om zaken op te helderen, om dingen aan het licht te brengen. Mijn man hielp me een beetje relativeren en alle technische details met betrekking tot de crash komen uit zijn hoofd. Er staat een gescand krantenartikel in het boek (ziet er ook echt uit als een scan, heel grappig) en dat stuk schreef ik met mijn man naast me. Dat had ik nooit zelf kunnen verzinnen, veel te gedetailleerd. Het zijn geen termen waar wij als leek niks van begrijpen, maar je hebt er wel iemand bij nodig met verstand van zaken, anders kun je het niet schrijven.

2. Eén recensie benoemde dat je vaak voor ongewone karakters kiest. Hoe zie je dit zelf?
Klopt! Ik kies er eigenlijk altijd voor om de personages zo realistisch mogelijk te laten zijn, dus met alle mooie en lelijke kanten van een mens. In Crash is dat heel duidelijk, het zijn geen perfecte karakters. Ze hebben allemaal een dark side, en ik denk dat dat hoort bij mensen. Niemand is altijd alleen maar goed, betrouwbaar, vriendelijk of lief. Ik probeer mijn personages zo echt mogelijk te maken. Daarnaast hebben ze altijd al veel meegemaakt en speel ik graag met obsessies, angsten, geheimen en schoonheidsfoutjes. Dat maakt ze juist zo herkenbaar voor ons lezers. Denk ik…

3. Wat vond je zelf het spannendste aan Crash?
Uiteindelijk kreeg een bepaald persoon in het boek een veel grotere rol dan ik van tevoren had verwacht. Hij brengt een heleboel spanning en is onberekenbaar. Hij is tot heel veel in staat en dat maakte het ook spannend voor mijzelf. Dan zat ik weer achter de computer en dacht ik: Wat gaat hij vandaag doen? Erg interessant! Daarnaast is het natuurlijk best heftig om een crash te omschrijven, dat was geen piece of cake.

4. Hoe zit het met de soundtrack?
De soundtrack is gewoonweg prachtig. Een student van Rijn IJssel (ROC van Arnhem en omstreken) heeft deze gemaakt. Ik wilde heel graag muziek bij dit boek en ik benaderde de afdeling Creatieve Industrie hiervoor, impresariaat Kunsstof. Zij vonden het een geweldig idee en wezen mij hun beste student toe, dat werd Anouk van der Kemp. Uiteindelijk heeft ze 9 nummers geschreven, sommigen instrumentaal, sommigen gezongen. Het is echt een toegevoegde waarde en ik ben er heel erg blij mee. Het album is binnen nu en een paar weekjes te beluisteren via Spotify, iTunes, Apple Music en de titelsong staat zelfs al op YouTube. Erg leuk om mee te maken allemaal en volgens mij in Nederland redelijk uniek, een heel album!

4. Wat kunnen we na Crash van je verwachten?
Ik ben bezig met Koningslaan, boek nummer 5. Het wordt weer een spannende liefdesroman, net zoals Crash. Dat is een leuke mix vind ik, liefde en spanning!

Lezersrecensie op Hebban

Diep onder de indruk van dit boek. Het sleept je mee in verschillende werelden en je word in het verhaal meegezogen. Je wil weten hoe het verder gaat dus bijna onmogelijk om het boek weg te leggen. Tot de laatste bladzijde echt kippenvel van dit boek. Erg goed geschreven en je kan je erg goed verplaatsen in de hoofdpersoon.

5 sterren

Geschreven door Esther


Lezersrecensie op Hebban

Crash is een boek die allerlei emoties bij je teweegbrengt als lezer.
Zelf ervaarde ik irritatie ten opzichte van Anna, was ik kwaad en heb ik een traan gelaten. Het is een heel emotioneel boek met de nodige spanning. Eens je begint te lezen kan je moeilijk stoppen met lezen. Het was de eerste kennismaking met Ellen Lina en deze is zeker binnen komen, het boek moest eventjes bezinken.

De personages heeft de schrijfster heel goed uitgediept waardoor je als lezer je echt kunt inleven in de personages, wat dan weer leidt tot die heftige emoties die je ervaart.

De schrijfstijl is mooi en prachtig, je stelt je zo voor op de plaatsen die beschreven worden in het boek. Zo kon ik me de loft van Jesse helemaal voorstellen.
Je gaat tijdens het lezen echt van Jesse en Anna gaan houden. Je hebt het gevoel dat je hen door en door kent. Eens je dat gevoel hebt bij een boek weet je dat de schrijver geslaagd is in zijn opzet.

Crash raad ik aan iedereen aan die houdt van een spannend liefdesverhaal die vol emoties zit. Niets negatiefs op dit boek aan te merken.

5 sterren

Geschreven door Lizzie


Lezersrecensie op Hebban

Ik ben zeer onder de indruk van dit verhaal. Ik ben na het dichtslaan van het boek echt even stil. Het verhaal is spannend en intens. Het was steeds een opgave om het boek weg te leggen als ik andere dingen te doen had. Ik wilde gewoon doorlezen. De schrijfster bouwt het verhaal zeer goed op tot de climax en wat voor eentje! Het einde is zowel indrukwekkend, als mooi en ontroerend. Dit verhaal zal me nog lange tijd bijblijven. Ik ben voor mijn eigen gevoel ook even "gecrashed" toen ik het boek uit had. Ik sla het net dicht en moet het echt even laten bezinken. 5 zeer welverdiende sterren. Een absolute aanrader.

Geschreven door Jeanine Feunekes


Lezersrecensie op Hebban

Een bizar vliegtuig ongeluk waarbij maar een paar overlevenden zijn. Ruben Partier verliest door de vliegtuigcrash zijn zwangere vrouw en zoontje Max, de nachtmerrie van iedere ouder.
Als hij bij een televisieprogramma Anna ziet die in het vliegtuig naast zijn vrouw zat en ontkent Jesse te kennen slaan bij Ruben alle stoppen door. Hij is alles wat hem dierbaar is kwijt geraakt en vast van plan wraak te nemen op Anna en Jesse, Jesse is volgens Ruben de moordenaar van zijn gezin.
Zowel Jesse als Anne leiden al heel lang een dubbelleven, ze zijn beiden getrouwd, wonen duizenden kilometers uit elkaar maar kunnen niet zonder elkaar. Als Ruben hun leven binnen dringt kunnen ze hun verleden met elkaar niet langer verzwijgen en belanden ze in hele vervelende situaties. Crash is een spannende liefdesroman waarin de emoties letterlijk van hot naar her vliegen. Het draait in dit boek om liefde, bedrog, verdriet, jaloezie, angst, spanning en ook zo af en toe om erotiek. Ik voelde tijdens het lezen de verschillende emoties door mijn lichaam gieren. Ellen Lina heeft een extra dimensie aan het boek gegeven door veel gebruik te maken van gevoelige liedjes die steeds paste bij de fase van het verhaal.
Ik heb van de eerste tot de laatste bladzijde genoten en Crash is zeker een aanrader voor lezers die ervan houden om een boek te verslinden waarin romantiek en spanning beiden ruimschoots aanwezig zijn.
Het verhaal is helemaal fictie maar sommige scenes in het boek zijn zo realistisch beschreven dat je het gevoel krijgt dat het non-fictie is.
Crash is het eerste boek van Ellen Lina dat ik heb gelezen maar zal zeker niet het laatste zijn.

Originaliteit: ****
Schrijfstijl: *****
Spanning: ***
Plot: ****
Psychologie: ****

Crash is voor mij zeker 4 sterren waard.

Geschreven door Bianca


Recensie op Mustreads Or Not

Een boek met een intrigerende cover en een intrigerende achterflap, dat zijn al twee eigenschappen waardoor je dit boek eigenlijk moet lezen. Je moet natuurlijk niets… Maar ik doe het wel want mijn nieuwsgierigheid was al gewekt toen er meer en meer over naar buiten kwam.

Wanneer je als overlevende uit een Crash vandaan komt, heb je begrijpelijk te maken met shock, nachtmerries en andere angst aanvallen. Maar wanneer er iets naar buiten komt wat je eigenlijk liever verborgen wilt houden, komt daar nog een flink portie stress bij kijken, dit overkomt Anna.

Crash is het vierde boek van Ellen Lina, maar voor mij een onbekende schrijfster, mede daardoor maakt het me nog nieuwsgieriger. Wanneer je Crash oppakt en begint te lezen kom je in een rollercoaster van leesplezier te zitten, gelijk ben je gepakt door de wel heel fijne schrijfstijl van Ellen Lina. Crash bevat alles, romantiek, spanning, en onaangename gevoelens bij sommige karakters. Lina weet dit allemaal in één pakket te gieten waarvan je als lezer alleen maar kan genieten. Crash is een uniek verhaal wat je boeit vanaf het begin en door de schrijfstijl en de juist opgebouwde spanning weet Ellen Lina je als lezer vast te houden tot je het boek dichtslaat.

Geleidelijk naar de plot toe raak je meer en meer onder indruk van de personages, deze zijn op zo`n manier beschreven dat ze je niet loslaten, ze gaan onder je huid zitten, je bent verstrengeld in hun gevoelens. Voor alle karakters in Crash iets te zeggen, de één is egoïstisch, de andere zint op wraak maar samen maken ze crash tot een Mustread. Dit boek bevat alles wat een Mustread nodig heeft.

Het heeft mij enorm geraakt want ook al is het een uitgesproken Thriller met de juiste ingrediënten, het bevat ook een portie Romantiek een Romeo en Julia verhaal. Het boek zat onder mijn huid, de tranen liepen over mijn wangen toen de plot naderde. Crash is een boek wat voor mij hoog op de lijst zal blijven staan.

Ellen Lina heeft er een Fan bij…

Plot 5
Spanning 5
Originaliteit 5
Leesplezier 5
Schrijfstijl 5
Psychologie 5

Dit moet beloond worden met de maximaal aantal sterren
Ja, dit is een Mustread .. welke je eigenlijk gelezen moet hebben

Geschreven door Moon Kager


Recensie op Hebban

Tien jaar. Dat is een lange tijd om met een groot geheim rond te lopen. Tien jaar lang op je tellen passen en een zorgvuldig vangnet opbouwen. Want wat gebeurt er als iedereen achter je geheim komt? Kun je rekenen op woede en onbegrip of juist op medeleven en een lief woord? Je zult eerst je geheim openbaar moeten maken om daar achter te komen. Maar durf je dat wel, krijg je dat voor elkaar? Hoe je het ook draait of keert, iemand gaat gekwetst worden en een onmenselijk verdriet tegemoet. Hartverscheurend is het soms om te lezen wat een dergelijke overweging met een mens doet. Het is soms ronduit ergerlijk hoe besluiteloos een persoon door het leven kan gaan en zich niet lijkt te realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van een dergelijk geheim. Hoe moeilijk kan het zijn om de juiste keuzes te maken zodat er geen verdriet en wanhoop ontstaan bij mensen van wie je houdt? Bij het lezen van Crash stel je jezelf al deze vragen en moet je even zo vaak het antwoord schuldig blijven. Want je krijgt dat waarschijnlijk pas op het moment dat het jezelf betreft en niet een ander. De besluiteloosheid aan de ene en de (wan)hoop aan de andere kant maken het wederzijds verlangen er niet minder om. Dit dilemma maakt Crash zowel intrigerend als spannend, het is zowel een spannende thriller als een ijzersterke roman geworden. En Ellen Lina weet dat op een manier te brengen dat je blijft lezen, je moet en zal weten hoe dit gaat aflopen!

Door gebruik te maken van flashbacks worden het heden, en daarmee wordt de periode na het vliegtuigongeluk bedoeld, en verleden met elkaar afgewisseld. De flashbacks beslaan een periode van tien jaar, precies! Zo lang geleden ontstond ‘het geheim’. Al lezende kom je er achter wat dat is, met verbazing lees je hoe de personages zich in dat geheim nestelen en zich er uiteindelijk (on)vrijwillig in schikken. Mooi en verdrietig tegelijk. Uiteindelijk komen het verleden en het heden in de plot bij elkaar. Eerlijk is eerlijk, de tranen zaten hoog en het was geen doen om het droog te houden.

Crash is in meerdere opzichten een opvallende verschijning. Zo is het boek moeilijk in een specifiek genre te plaatsen. Het bevat elementen die zowel in een thriller als roman niet misstaan. Waarschijnlijk is het dan ook geen verrassing dat het zowel een mooi, spannend, emotioneel als schokkend verhaal is geworden. Je leeft enorm met de personages mee, je ontwikkelt begrip maar ook ergernis. Sterker nog, je krijgt zelfs voorkeur voor bepaalde personen en je hoopt dan ook dat het voor hen allemaal goed gaat aflopen. Dat Ellen kan schrijven wisten vele lezers al want haar vorige boeken zijn ‘uit het leven gegrepen’ verhalen. Ook nu is er sprake van een aangrijpend en menselijk verhaal dat je bij je strot grijpt. Dat heeft niets te maken met een hoge gevoeligheidsfactor maar alles met de pure emoties waar je als lezer mee geconfronteerd wordt. Ellen Lina brengt het op een manier zodat je daar gewoon niet onderuit kan. De psychologische strijd van de hoofdpersonages liegt er niet om en dat geeft zowel spanning als heftige emoties. Het mooie is dat laatstgenoemde tijdens het lezen kwetsbaar en gevoelig bij je binnen komen omdat de personages dat ook dat moment exact óók zo ervaren. Je voelt je betrokken, het verhaal kruipt onder je huid. Tot kippenvel toe.

Ellen heeft een vlotte pen, weet met herkenbare situaties haar personages heel klein en realistisch neer te zetten. Precies afgepast en op de juiste momenten weet ze hun alle ruimte te geven die ze nodig hebben om zich te kunnen ontpoppen tot wezenlijke personen, alleen dan op papier. Dat komt ook omdat ze mooie soepele zinnen gebruikt en ook de dialogen zijn precies goed geproportioneerd. Ellen maakt geen onnodige sprongen, blijft in het verhaal en maakt ook iedere verhaallijn af. Je blijft niet met vragen zitten of met een open eind. En dat maakt dat je onafgebroken dit boek leest en het vervolgens met een diepe zucht weglegt. De indrukken moet je even verwerken, je zat zo in het verhaal dat je echt van je moet afschudden. De gebeurtenissen rondom de crash zelf hebben daar natuurlijk ook mee te maken.

Uiteraard maken we, gelukkig, niet allemaal een vliegtuigcrash mee maar de menselijke aspecten zullen velen niet vreemd zijn. Je kunt je allicht de paniek en de wanhoop voorstellen. Crashen kun je overigens op diverse manieren. In een vliegtuig, zoals in dit boek ook het geval is maar ook op persoonlijk vlak kun je behoorlijk tegen de vlakte gaan. Ellen Lina heeft voor beide mogelijkheden gekozen en deze werkelijk prachtig verwoord in dit boek. Krachtig, puur en indrukwekkend. Een onmogelijke liefde die wordt opgevolgd door het maken van onmogelijke keuzes, hoe intens wil je het hebben?

Wat het lezen van een extra dimensie geeft is de, op het verhaal geschreven, soundtrack van Anouk van der Kemp.

Dit is een hele bijzondere manier om een verhaal een extra dimensie te geven. De muziek vertaalt als het ware de emoties op dat moment. Waar woorden stoppen neemt de muziek het over… Het enige jammere is dat je niet altijd de muziek in het verhaal kunt plaatsen, wellicht voor een tweede druk even een verwijzing naar het desbetreffende nummer onder aan de pagina middels een simpel cijfer naar de afspeellijst? Nu was het soms zoeken en twijfelen of je wel het goede nummer te pakken had.

Door alle emoties én de spanning in een angstaanjagend scenario te gieten heeft Ellen Lina zichzelf overtroffen. De lat voor een volgend boek ligt nu wel heel erg hoog maar daar wordt nu al reikhalzend naar uit gekeken.

5 fonkelende sterren!

Geschreven door Patrice van Trigt


Biblion-recensie op de Boekensalon

Bij een vliegtuigcrash in Italië komen er meerdere mensen om. Anna behoort tot de overlevenden van de ramp. Nadat zij in een televisieprogramma heeft verteld over haar traumatische ervaringen, neemt ene Ruben contact met haar op. Zijn vrouw en dochter zijn bij het ongeluk omgekomen en hij heeft reden om aan te nemen dat Anna en Jesse, de andere Nederlandse overlevende, een rol spelen bij het feit dat zijn gezin niet meer leeft. Hij begint hen te chanteren. Deze spannende liefdesroman heeft een interessant plot, geloofwaardige personages en een aangename, vermakelijke schrijfstijl die de aandacht vasthoudt. Door middel van flashbacks wordt ook voor de lezer duidelijk wat zich precies voor en tijdens de vlucht heeft afgespeeld, wat zorgt voor een goede spanningsboog in het verhaal. Opmerkelijk is dat er voor de roman een eigen soundtrack is gemaakt, die te beluisteren is via onder meer Spotify en YouTube. Een link hiernaar is te vinden in het boek.


Recensie op Hebban

Met Crash slaat Lina een nieuwe weg in, namelijk die van een spannende roman. En dat doet ze alsof ze nooit anders heeft gedaan. Waar het in haar eerdere boeken vooral over liefde en familie ging, gaat Lina hier een stapje verder en maakt van haar nieuwste roman een ware pageturner die je onmogelijk weg kunt leggen. De verhouding tussen flashbacks en het heden is perfect en in elk hoofdstuk krijg je precies de juiste hoeveelheid informatie om het spannend te houden. Dat zorgt ervoor dat je diep in de nacht nog ligt te lezen. Zo hoog is het verslavingsgehalte van dit boek. Maar Lina heeft niet alleen een nieuwe weg ingeslagen met het schrijven van een spannende roman, ook de pikante scènes in Crash zijn nieuw en voegen een extra dimensie toe aan het verhaal. Ook als je geen fan bent van boeken met enkele gewaagde scènes, zal je deze kunnen waarderen. Ze zijn namelijk niet ordinair en geven niet te veel informatie waar je niets mee kan, maar ze zijn precies goed om de lezer net even wat verder het verhaal in te slepen en meer te kunnen meeleven met de personages.

Mede doordat de personages zo goed worden uitgediept, krijg je als lezer een band met Anna en Jesse. Je leeft enorm met ze mee. Niet alleen door de ontwikkelingen rondom de vliegtuigcrash, maar ook wat zich daarvoor afspeelt. Lina neemt je mee in de wereld van Anna en Jesse voorafgaand aan de crash, waardoor je de scène van het vliegtuigongeluk en de periode daarna als lezer nog intenser beleeft. Anna en Jesse zijn hoofdpersonages die je gaat missen als je het boek hebt dichtgeslagen. Dan ben je als schrijfster goed geslaagd in het omschrijven van je personages en dat is mede te danken aan de prettige schrijfstijl van Lina. De scherpe dialogen worden gecombineerd met een beschrijvende stijl die je niet alleen de personages beter doen leren kennen, maar ook de omgeving waarin zij zich bevinden. Deze combinatie zorgt ervoor dat het verhaal je helemaal opneemt en 365 bladzijdes lang niet meer loslaat.

Crash is meer dan een spannende liefdesroman. Het is een verhaal over onvoorwaardelijke liefde, passie en vol meeslepende gebeurtenissen. Dit verhaal komt hard binnen en elke keer wanneer je denkt dat Ellen Lina haar vorige boek niet kan overtreffen, doet ze het gewoon weer!

Geschreven door Janneke Elderbroek


Recensie op Christina's Boekenhoekje

Crash heeft mij binnen de kortste keren in zijn macht, het grijpt me bij de strot en laat maar moeilijk los. Dat was maandag toen ik begon met lezen.
Binnen no-time was het vooral Jesse die mij in zijn macht had. Past mooi bij zijn karaktertrekjes die tijdens het lezen steeds duidelijker worden (en die eigenlijk helemaal niet zo leuk zijn maar enigszins verklaarbaar door zijn jeugdtrauma).
Maar het is Anna die de grootste rol speelt in het verhaal. Zij is de verbindende factor tussen Ruben, Daan en Jesse. Hoe dat precies zit ontdek je tijdens het lezen.

De inleiding komt van Ruben, daarna volgen 16 hoofdstukken en een afsluitend stuk waarin dag 1 t/m dag 202 na een belangrijke gebeurtenis wordt beschreven.

Het verhaal wordt vanuit Anna geschreven en is voorzien van meerdere langdurige flashbacks, niet mijn favoriete schrijfstijl maar dit keer stoorde het mij niet. Het is zelfs noodzakelijk voor het verhaal. En had nu voor mij een toegevoegde waarde die ik anders vaak niet zie. En in het verhaal wordt duidelijk aangegeven wanneer en waar het plaats vindt.

De schrijfstijl van Ellen is vlot te noemen en heel beschrijvend. Hoe de crash beschreven is voelt zo echt dat het bijna aanvoelt alsof je er middenin zit. Hetzelfde met de laatste grote plottwist op het einde, ik voelde de warmte…
Ellen wist mij zelfs tot een traan te roeren op het moment dat Anna voor haar grote liefde For You zingt.

Crash zorgde inderdaad voor forse impact bij mij tijdens het lezen, dus wees gewaarschuwd als je hieraan begint. Het ‘etiket’ spannende liefdesroman is terecht gekozen. Het is en spannend en de liefde speelt een belangrijke rol in Crash. Maar het is geen zoetsappige romantiek die zich openbaart in Crash, gelukkig maar want daar hou ik helemaal niet van.

De titel Crash spreekt voor zich en behoeft echt geen verdere uitleg. Het verwijst natuurlijk naar de rampzalige vliegtuigcrash die plaats vond maar voor mij gevoel komt er nog een andere duidelijke crash naar voren. Maar spoiler-gevaar belet mij hierover een uitspraak te doen.

De cover van Crash is duister maar laat wel zien waar het om draait en laat daar geen twijfel over bestaan.

Zoals je wel ziet heb ik over het verhaal zelf niet al te veel verklapt want dan blijft er niets te ontdekken over voor jou. Naast wat op de achterflap staat kan ik gewoonweg niet heel veel extra kwijt zonder mijn mond echt voorbij te praten.
Wel wil ik je verklappen dat ik onder de indruk ben van het geheel, vooral over de beschrijving van de daadwerkelijke crash. Je kunt hier echt terughalen dat Ellen heel veel research heeft gedaan, mede mogelijk gemaakt door haar eigen man die piloot is.

Voor mij is Crash een echt vijf-sterren boek omdat het mij zo greep en ontroerde en ik meer dan wie dan ook het gevoel had te begrijpen hoe Anna zich moet hebben gevoeld…

Voor Crash is een heuse soundtrack geschreven, gecomponeerd en geproduceerd door Anouk van der Kemp, student Podiumkunsten aan het Rijn IJssel in Arnhem. Deze is te beluisteren via iTunes, Spotify & youtube.com.
Zoek naar Crash The Book – The Original Soundtrack – Anouk van der Kemp.

Geschreven door Christina Brouwers


Recensie op Drukinkt

Vandaag sta ik op het programma voor de blogtour van Crash. Ellen Lina plaatste via Twitter een oproep wie er mee wilde doen aan haar Blogtour voor haar nieuwe boek. Dit leek mij ontzettend leuk, de achterflap sprak mij aan en onder andere het boek Sky staat hoog op mijn verlanglijstje. Enkele dagen later kreeg ik het verlossende mailtje, ik was uitverkozen! Het boek las ik voor een groot deel op mijn tablet. Aangezien ik in een enorme leesdip zat dacht ik dat het wel eens een tijdje kon duren voor het boek uit was. Maar niets was minder waar, binnen enkele dagen was het boek jammer genoeg uit.
De cover van het boek is door het vele zwart onheilspellend. Ontzettend mooi vind ik de oranje / roze lucht waaruit de letters van Crash bestaat.

Het verhaal begint in het heden waarin je de hoofdpersonen Anna, Jesse, Daan en Ruben leert kennen.
Anna en Jesse zijn de enige twee Nederlandse overlevende van de vliegtuigcrash en wanneer Anna zich in een tv-show uitlaat over de crash komen er bij Ruben, van wie vrouw en dochter zijn omgekomen in de crash, nare herinneringen naar boven drijven wat hem tot waanzin drijft. Anna en Jesse dragen een groot geheim met zich mee, komt Anna’s verloofde Daan hierachter of weten de twee dit goed verborgen te houden.
Tijdens het boek kom je door middel van flashbacks uit het verleden steeds meer te weten over het leven van de hoofdpersonen en de dag van de fatale crash. Mede door deze afwisseling tussen heden en verleden blijft het verhaal ontzettend spannend en vraag je jezelf de hele tijd af of alles goed afloopt met de hoofdpersonen.

Het eind van het boek was waanzinnig. Ik had dit echt niet zien aankomen. Ellen beschrijft alle gebeurtenissen zo helder, dat het bijna tastbaar is. Bij de laatste 50 bladzijdes moest ik soms even slikken en was ik teleurgesteld dat het boek uit was. Zo goed! Nog een leuk weetje: de man van Ellen is zelf piloot. Heel uniek is voor de boekpresentatie in samenwerking met Anouk van der Kemp een soundtrack bij het verhaal geschreven.
Conclusie: Crash is een uniek, bloedstollend spannend en aangrijpend boek dat zeker iedereen gelezen moet hebben!
8.5

Geschreven door Kim


Recensie op Drukinkt

Het is lang geleden dat ik een boek las dat zoveel met me deed als dit boek. Ten eerste zijn er de zeer goed beschreven emoties van de hoofdpersonen. Alles komt voorbij, van pure vreugde tot pure angst, woede, haat en schaamte. Door de heldere manier waarop dit alles door Ellen Lina wordt gebracht, voelde ik enorm met de hoofdpersonen mee.

Zelf had ik ook allerlei gevoelens bij het verhaal. Ik leefde mee met de hoofdpersonen, maar kon soms ook flink geïrriteerd raken door wat minder handige of aardige acties van hen. Dit laat natuurlijk wel weer zien hoe levensecht de personages overkomen. Als de personages me niets zouden doen, had ik ook niet geraakt kunnen worden door hun acties.

Het boek is ook ontzettend spannend. In de eerste helft werd ik bijna gek van nieuwsgierigheid over wat er naast de crash zelf nog meer gebeurd was. Het is duidelijk dat er iets niet in de haak is, maar wat laat de schrijfster je lang in het ongewisse over wat het precies is! In de tweede helft krijg je te horen wat er gebeurd is, maar de consequenties daarvan zorgen voor nog meer spanning. Het wordt een hele tour voor Anna, Jesse en Daan om hiermee om te gaan. Door een aantal geweldige plottwists werd ik ook een paar keer enorm aan het schrikken gebracht.

Ellen Lina schrijft verhalen die over liefde gaan, maar deze liefde is nooit makkelijk. In dit boek is de liefde zowaar nog ingewikkelder voor de hoofdpersonen dan in haar vorige boeken. Ik vond het ook dit keer weer erg goed bedacht, hoewel ik het niet altijd met de gang van zaken eens was. Het thrillerachtige element dat dit keer is toegevoegd geeft dit verhaal een extra dimensie. Dit mag Ellen Lina zeker vaker doen. Ze is duidelijk goed in staat de lezer de adem te benemen met onverwachte gebeurtenissen en heftige emoties. Dit is dan ook wederom een topboek van deze schrijfster, voor wie ik veel respect heb.

Er hoort ook een erg mooie soundtrack bij dit boek, geschreven en uitgevoerd door Anouk van der Kemp. De soundtrack is te vinden op Spotify en iTunes. Zoek op Anouk van der Kemp of Crash The Original Book Soundtrack.

Geschreven door Bianca Brummelhuis


Recensie op Burn My Book

Laat ik maar eerst beginnen met mijn eerste indruk van Crash. Na het lezen van het eerste hoofdstuk van Ruben Portier had Ellen mij al gelijk in haar greep. Wie is deze vreemde man en wat voor verdere rol zal hij spelen in het gehele verhaal? Hij wilt iemand hebben om de vinger naar te wijzen, maar hoe gaat hij dit doen? Deze vragen maakte me extra nieuwsgierig, waardoor ik snel verder las.

Het mooie aan Ellen haar schrijfstijl is dat het niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk is. Je kan het een soort van spreektaal noemen, wat voor mij makkelijker weg las. Ook speelt het boek zich af in het heden en komt er zo en dan een hoofdstuk voorbij met flashbacks die al 10 jaar geleden begonnen. Wat hebben flashbacks van 10 jaar geleden nou te maken met een vliegtuigcrash? You’ll see.. De flashbacks leven langzaam naar het heden toe, waardoor uiteindelijk alles samen komt rond het einde van het boek.

Het verhaal voelde voor mij gedeeltelijk herkenbaar en hierdoor kon ik ook niet echt een band krijgen met Anna. Om heel eerlijk te zijn vond ik haar een oprechte bitch en egoïst. Als je het boek al hebt gelezen, begrijp je waarschijnlijk waarom. Ik wil niet teveel spoileren voor mijn lezers die Crash nog niet hebben gelezen, dus de verdere details zal ik jullie besparen.

Op de cover staat ‘spannende liefdesroman’. Spannend is het zeker, maar een zoetsappig bouquet verhaal hoef je niet te verwachten. Er spelen heel veel dingen in Anna haar leven, waardoor je bijna begrip krijgt voor haar situatie en haar gevoelens. Ellen heeft Anna zó realistisch omschreven, dat je haar bijna uit het boek wilt trekken en naar haar wilt schreeuwen dat ze nou eindelijk is duidelijk moet gaan zijn. Frustraties to the max.

En toen kwam het punt daar.. de crash. Jeetjemina, het leek net alsof ik zelf in dat vliegtuig zat. Ellen, ik weet niet hoe je het voor elkaar hebt gekregen, maar dankzij jou heb ik een paar nachten niet goed kunnen slapen. Ellen weet het zo uitgebreid, gedetailleerd en realistisch te omschrijven, dat je bijna denkt dat ze zelf een crash heeft meegemaakt (ik hoop overigens van niet hoor). Crash is dan ook geen aanrader om in een vliegtuig te lezen, althans.. niet het crash gedeelte.

Na de crash werd het verhaal alleen maar spannender. Ik moest en zou het boek uitlezen, en uiteindelijk sloeg ik om 3 uur ’s nachts de laatste bladzijde om. Crash is oprecht een achtbaan van emoties. Ellen zorgt ervoor dat je tegen je eigen gezonde verstand in gaat.

Een klein leuk dingetje: Sky passeert heel even in Crash. Super tof!

Ook horen er soundtracks bij het verhaal. Je kan de lijst vinden op Youtube, iTunes of Spotify onder: Crash The Book – The Original Soundtrack – Anouk van der Kemp. Komt het gehele soundtrack idee je bekend voor? Misschien Ooit van Colleen Hoover deed dit namelijk ook!

Crash is een spannende, intrigerende, realistische en aangrijpende roman die je zeker in je kast moet hebben staan.

Ze heeft het weer geflikt. Ellen houdt je tot de laatste bladzijde in haar greep.

Geschreven door Lindsey


Recensie op New Word Order

“Crash” is het vierde boek van Ellen Lina. Het wordt in de markt gezet als ‘Relax+, spannende liefdesroman’, maar “Crash” is meer dan dat. Waar het vorige boek “Sky” nog een echte liefdesroman was, die door sommige mensen onder de categorie chicklit werd geschaard, leest “Crash” meer als een thriller dan als een liefdesroman. Natuurlijk spelen (romantische) relaties een belangrijke rol in alle boeken van Ellen Lina en dus ook in dit boek, maar het plot van “Crash” is van begin tot eind spannend en kan zich moeiteloos meten met de boeken van bijvoorbeeld Saskia Noort en Esther Verhoef. Dat Ellen Lina weet hoe ze een verhaal moet neerzetten, was al bekend, maar dat ze ook een thriller kan neerzetten die van de eerste tot de laatste bladzijde boeiend en spannend blijft, bewijst ze duidelijk met dit boek. Vanwege de romantische verwikkelingen zou dit boek als vrouwenthriller bestempeld kunnen worden, maar dat wil niet zeggen dat alleen vrouwen van dit boek zullen genieten. We moeten van die nare term vrouwenthriller af. Het is nietszeggend en voegt niets toe. “Crash” is een ijzersterke, spannende roman/thriller voor iedereen (m/v) die van spannende boeken houdt. Sterk, meeslepend en overtuigend.


Recensie op BiblioFem

Ik weet niet heel goed waar ik deze recensie mee moet beginnen. Laat ik eerst maar eens de schrijfstijl en de personages benoemen. De schrijfstijl lijkt simpel, maar het verhaal is precies opgeschreven op de manier waarop mensen denken. Het voelt alsof dit boek in spreektaal is opgeschreven. Dat klinkt raar, maar is wel heel fijn. Hierdoor is het makkelijk om te lezen, toegankelijk, en kan je je heel goed inleven in het verhaal.

Je leeft mee met álle personages. Ruben, Anna, Jesse, Daan maar ook de manier waarop de familie en de omstanders zijn uitgewerkt en tot leven komen is echt top. Je vliegt door dit boek heen! Soms is het een beetje rechttoe rechtaan, maar Ellen heeft wel echt een eigen stijl.

A lot of impact!
Het boek begint met een ijzersterk proloog vanuit het perspectief van Ruben, die wraak wil nemen. Dit maakt je meteen nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Dat komt wel langzaam op gang door de opbouw. Het verhaal wordt namelijk vertelt vanuit het heden, een paar maanden na de crash, wat wordt afgewisseld met flashbacks. Die flashbacks beginnen tien jaar geleden waardoor je steeds dichter bij het heden komt. Pas over de tweede helft kom je dus pas bij het moment van de vliegtuigcrash en wow, dat is écht spannend!

Het is zo bijzonder opgebouwd, want in het heden speelt ook gedoe. In de tweede helft komt het boek echt tot leven, je wilt het boek dan in één ruk uitlezen. Na het lezen van de laatste pagina, nadat je het boek hebt dichtgeslagen, kan je het boek echter nog niet loslaten: je moet het verhaal even laten bezinken, wauw.

In dit boek komt wel een beetje een liefdesdriehoek voor, en ik had wel een duidelijke voorkeur, dus dat is dan een beetje irritant. Maar ik ben denk ik wel tevreden met hoe het eindigde, denk ik, al ging het misschien een beetje te snel, maar het was wel prima. En heftig, ik had dit niet verwacht!

Oh ja, de soundtrack
Bij dit boek is ook een aparte soundtrack te beluisteren. Daar heb ik eerlijk gezegd maar één keer aan gedacht tijdens het lezen – waarschijnlijk omdat het boek me zo meesleurde, maar ook omdat in het boek niet staat aangegeven wanneer een soundtrack bij het bijbehorende hoofdstuk past. Dat vind ik echt jammer, want bij de boekpresentatie hadden de liedjes echt een toevoegende waarde. Dit is het eerste boek met soundtrack dat ik lees, dus ik weet niet of dat meestal wel aangegeven staat, maar dat had ik wel beter gevonden.

Conclusie
Wat was het indrukwekkend, zeg. Vooral de tweede helft, met name die tweede helft! Crash is een boek dat je met een brok in je keel leest vanwege alle emoties. Ik geef dit boek lekker 5 sterren, het was wel weer eens tijd dat een boek me zo in z’n greep had. Wauw. Of had ik dat al gezegd?

Waardering: ★★★★★

Geschreven door Femke


Lezersrecensie op Hebban

Ik ben even stil… Niet alleen vanwege het verhaal, maar ook vanwege de prachtige soundtrack van Anouk van der Kemp. Speciaal voor dit boek geschreven en opgenomen. Dit heb ik zelf nog nooit eerder gehoord en gezien, maar wat is dit prachtig! Wat heeft Anouk van der Kemp een prachtige stem, die fantastisch past bij de sfeer van het boek. Kippenvel over mijn hele lijf, anders kan ik niet zeggen. Dit is echt een fantastische toevoeging op het boek!

Dan nu over het verhaal zelf: Ellen Lina toont zich een ware verteller. Stukje bij beetje laat ze informatie los over het ware verhaal. Het verhaal van na de crash wordt afgewisseld met flashbacks van de afgelopen 10 jaar. Deze twee verhaallijnen worden chronologisch verteld, zodat je stukje bij beetje de waarheid achterhaalt. Op de juiste momenten wordt er weer gewisseld van heden naar verleden en terug en zo bouwt Ellen Lina de spanning heel goed op! Je blijft maar doorlezen.

De ontwikkelingen waren soms heel verrassend, soms voorspelbaar, maar nooit saai. De ontknoping was voor mij de reden dat de tranen over mijn wangen liepen… Het vliegtuig is niet het enige dat gecrasht is.

Het genre spannende liefdesroman beschrijft ook precies wat het is. Het beschrijft de liefdes in het verhaal in al zijn vormen. De spanning neigt soms naar een psychologische thriller en wordt perfect gedoseerd in het verhaal. Het is nergens teveel.

Ik ben nog steeds een beetje stil… De tranen zijn inmiddels opgedroogd, maar wat een indruk heeft dit boek gemaakt. Zeldzaam dat een schrijver mij tot tranen weet te roeren. Ga zo door Ellen! Ik ga nu zeker al je boeken lezen, want dit is gewoon klasse.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat ik dit boek absoluut aanraad! Het krijgt van mij, samen met de soundtrack, de volledige 5 sterren. Zet het op je verlanglijstje voor kerst, je verjaardag of haal het boek gewoon zelf in de boekhandel; ik beloof dat je er geen spijt van krijgt.


Lezersrecensie op Hebban

In juni heb ik een boekenbon van een vriendin gekregen, toen wist ik al deze wil ik gaan besteden aan het nieuwst boek van Ellen. Alleen zou ik moeten wachten tot november. Het was het wachten zeker waard.
Het is weer een prachtig verhaal over liefde met een vleugje spanning, als was dat vleugje op den duur wel iets meer geworden en kon ik het boek niet meer weg leggen, ik moest gewoon weten hoe het af zou gaan lopen.
Het verhaal wordt vauit Anna verteld dat afgewisseld wordt tussen de periode na de crash en voor de crash. Dit zorgt ervoor dat je het verhaal wil blijven lezen.
De intense liefde tussen Anna en Jesse wordt goed omschreven, inclusief bijbehorende erotische scenes. Normaal zou ik boos worden op iemand die een dubbelleven leidt maar in dit boek is het zo omschreven dat ik me er wel bij neer kon leggen en haar ook begreep waarom ze het op deze manier deed.
Het einde van het boek was niet zoals ik had verwacht en dan doel ik meer op de afloop van de relatie tussen Anna en Daan.
Kortom weer een een vlot geschreven verhaal voor liefhebbers van zowel romantische als spannende boeken.

Geschreven door Linda


Recensie op Serendipity Books

Allereerst is het boek een heerlijk dik boek. Het is stevig gebonden wat erg belangrijk is bij een dik boek en daardoor blijft het boek mooi bij het lezen. De papierkwaliteit is gewoon normaal, niet te dun maar ook niet super stevig. Gewoon prima om heerlijk comfortabel te lezen.
De cover wekte gelijk mijn indruk. Hij is donker maar niet te donker en door het kleurencontrast in de letters van de lucht en het vliegtuig wekt de cover natuurlijk de indruk van een crash zoals de titel al voorspeld maar ook gelijk vragen op. Persoonlijk vind ik de tekst van ‘een spannend liefdesverhaal’ iets minder. Ik denk dat ik hierdoor het boek eerder zou laten liggen in de boekhandel omdat ik dan zou denken dat het gelijk weer een zoetsappig verhaaltje zou worden en dat je crash het spannende element zou zijn.

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Een zoetsappig liefdesverhaal is het verre van. Ik vind het woord liefdesverhaal eigelijk niet eens bij dit boek passen. Ja het is een liefdesverhaal maar zo totaal anders dan dat je bij dit woord zou verwachten. Dit boek neemt je mee in een achtbaan. Het is enorm heftig confronterend en ik vertrouwde op een bepaald moment mijn eigen mening over de personages niet meer. Ellen Lina heeft het zo bijzonder en goed geschreven dat ik in een persoonlijk gevecht raakte met mijn eigen normen en waarden en deze gedurende het boek ook veranderde. Want je gaat begrip opbrengen je wil tegen de personages schreeuwen maar je begint steeds meer met ze mee te voelen. Hierdoor brengt het verhaal je in een achtbaan van emoties.

Het verhaal laat je kennis maken met het hoofdpersonage op een kruispunt in haar leven. Gedurende de hoofdstukken die aangegeven worden met data wissel je heen en weer tussen het verleden en het heden en hoe deze punten elkaar kruisen. Hierdoor kan je het boek niet meer weg leggen want elke keer word er gewisseld op een belangrijk punt. Hoofdstuk voor hoofdstuk krijg je meer inzicht in wat er nu eigenlijk gebeurd en en hoe gecompliceerd alles is geworden. Maar ook hoe gevaarlijk.
De personage’s in dit boek zijn ook allemaal stuk voor stuk zeer goed uitgewerkt. Hierdoor krijg je een goed beeld van hun persoonlijkheden en kloppen alle acties en reacties in het boek. Ik moet Ellen Lina hiervoor een flinke chapeau geven.
De spanning in het verhaal bouwt zichzelf in een geleidelijk tempo op waardoor het verhaal je steeds meer naar de keel gaat grijpen en je zelf ook steeds gehaaster gaat worden. Tot de spanning zijn hoogtepunt heeft bereikt dat ik alleen nog maar ongegeneerd kon huilen.

“Crash is een prachtig verhaal wat je raak diep diep in je hart”

Ik kan dit boek echt iedereen aanraden. Het maakt je niet bang om te gaan vliegen dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Maar het verhaal is bijzonder en vooral krachtig.

Geschreven door Marjolein


Recensie op YouTubekanaal Chinouk Thijssen

Gepubliceerd door Chinouk Thijssen


Recensie op Boekenbijlage

Crash speelt zich af in het heden en verleden. De inleiding wordt verteld door Ruben Parmentier en daarna wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Anna. Anna kan niet kiezen en wil alles. Het vliegtuigongeluk plaatst een bom onder haar leven en de geheimen die ontrafeld gaan worden veroorzaken veel pijn en verdriet. Bij haarzelf maar ook bij de mensen die het meest dichtbij haar staan. Ruben is een man die verteerd wordt door haat en de mensen die volgens hem alles van hem hebben afgenomen wil straffen.

“Ik ben een verdwaalde en zieke geest in het lichaam van een gezonde man. Mijn complete ziel, mijn hart, verwoest, weggevaagd.”

Crash heeft een realistische setting waar een rollercoaster van emoties in is gestopt. De intense schrijfstijl van Ellen Lina maakt dat dit verhaal onder je huid kruipt en de emoties scherp voelbaar zijn. Het verhaal behelst diverse thema’s en heeft daarnaast een subtiel stukje spanning. Anna, Jesse en Daan, mensen die door de liefde aan elkaar verbonden zijn maar door de omstandigheden staat deze liefde op losse schroeven. Anna blijft er om heen draaien en de definitieve keuze die ze zal moeten maken uit te stellen. Door Ruben komt haar grote geheim bloot te liggen en ook door hem zal op harde wijze voor haar de keuze gemaakt worden.

“Oh God, nee. Een lange paniekerige gil ontglipt me, het klink niet eens als mij, ik wist niet dat ik dit soort geluiden in me had. Ik klink als een ernstig gewond dier, schreeuwend om verlossing.”

Een belangrijk thema in Crash is vergeving. Voor de een onmogelijk maar een ander zal zichzelf kunnen overtuigen dat dit de enige manier is om verder te kunnen. Hoe moeilijk het ook is. Een verhaal dat laat zien dat je door liefde veel kunt overwinnen, echter liefde kan ook pijn doen. Crash is een boek met liefde, spanning en veel emoties, een boek dat mij in mijn hart raakte. Een absolute must-read!

Geschreven door Wendy Wenning


Recensie op Rose and Books

Hou je pakjes zakdoekjes er maar bij, want die heb in dit geval zeker nodig. Zelf had ik nog nooit een boek gelezen van Ellen, ookal had ik wel van haar gehoord. Dit keer kreeg ik de kans er voor en wat ben ik dankbaar dat ik dit boek mocht lezen.

Het heeft mij best wel een moeite gekost om dit boek aan de kant te leggen. Je leest het ook heerlijk weg in een dag. Moeite doordat mijn zicht heel vaak troebel werd op het einde van het boek. Ellen schrijft gewoon fantastisch, ook erg gevoelig. Ze weet waar ze heen wilt met haar personages. Ook al had ik het einde liever anders gezien. De persoon was zeer geliefd bij mij namelijk. Stiekem raakte ik een beetje verliefd op de persoon. Het leek mij gewoon een ideale man te zijn.

Zelf zou ik niet in een vliegtuig stappen. Heb het ook nooit gewild, maar nu leek het of ik echt in dat vliegtuig zat. Dat ik echt bij de crash was. (Ze zijn hier ook bezig met de weg dus alles trilt.) Het werd zo duidelijk beschreven, net of je echt overal bij was. En zoals ik al eerder vermeldde. Koop heel wat zakdoekjes voor je begint aan dit boek. Je hebt ze echt nodig.

Het einde trekt zo erg aan je. Je hebt gewoon die zakdoekjes nodig. Ook na de tijd zul je ze nodig hebben, Want dit moet ik eerst in een donker hoekje gaan verwerken. Zo moeilijk heb ik het nu na het lezen van dit boek. Het is dus echt de moeite waard!

Geschreven door Lisa


Recensie op Cartoon Productions

“Ik wilde graag een boek schrijven over een vliegcrash, maar het verhaal daaromheen vormde zich pas tijdens het schrijven”, aldus Ellen Lina. De auteur schakelde hulp in van haar man, die piloot is, om de gebeurtenissen rondom een vliegramp zo realistisch mogelijk in kaart te brengen. Net als in haar eerdere werk gebruikt Lina karakters die allesbehalve perfect zijn. “Ik probeer mijn personages zo echt mogelijk te maken”, vertelt ze hierover. “Ze hebben allemaal een dark side, en ik denk dat dat hoort bij mensen. Niemand is altijd alleen maar goed, betrouwbaar, vriendelijk of lief. Dat maakt het juist zo herkenbaar voor lezers.”
‘Crash’ leest als trein alhoewel het gaat over de nasleep van een vliegtuigcrash. Het is een verhaal over geloof, liefde en wantrouwen. Ellen Lina weet de juiste toets te vinden voor deze heerlijk spannende roman.’

Geschreven door Ruddy Berghmans


Recensie op Boeken Taske

Met de woorden BRACE FOR IMPACT liep de spanning hoog op voor alle passagiers, door een hydraulisch defect aan het toestel moest het vliegtuig een noodlanding maken. Het vliegtuig crasht en onder de overlevenden bevinden zich twee Nederlanders; Anna Kranenburg en Jesse Wilgers, een verliefd stel, maar voor de buitenwereld hebben ze niks metelkaar en dat willen ze ook zo houden.

Als Anna wordt uitgenodigd om over haar vreselijke ervaringen te spreken tijdens de Avondshow, wordt ze door Ruben Partier herkent en begint voor haar een periode van vreemde gebeurtenissen en dreigende telefoontjes. Je vraagt je dan direct af wat er gebeurd zou kunnen zijn waarom zij deze verontrustende berichten ontvangt….Deze Ruben schijnt volledig op de hoogte te zijn van het feit dat Jesse en zij geliefden zijn en wat zich heeft afgespeeld voor de crash. Hij stelt eisen en er valt met hem niet te spotten.

Ellen Lina heeft met CRASH opnieuw een prachtige roman geschreven, vol liefde, passie, emotie en spanning. Het spannende element in dit verhaal maakt het boek anders dan haar vorige boeken. Daar heb ik vaak een traantje moeten wegpinken en die emotie had ik niet met dit boek, ondanks dat het verhaal best heftig is! De muziek speelt een grote rol tussen Anna en Jesse en je kunt de nummers tijdens het lezen gaan beluisteren. Dat heb ik niet gedaan, omdat ik gewoon wou doorlezen.

Ik heb van dit boek genoten! De intensheid van de liefde in al zijn facetten zijn prachtig verwoord. De erotische scenes zijn een mooie aanvulling en ik kan dit boek ook van harte aanbevelen. Het einde van het verhaal was wat ik gehoopt had. Prachtig! Ik heb een enorme bewondering voor Daan. Wat een byzondere liefdevolle man.

Ik waardeer dit boek met 4,5* omdat ik “Sky” en “Ooit zal ik je weer zien” beloond heb met 5* en erg geroerd was. Die twee kwamen echt binnen! Deze is minstens zo mooi geschreven, maar het is een miniem verschil.

Geschreven door Mieke


Recensie op Sim's Cup of Tea

Hier is ie dan ein-de-lijk! De recensie van de meest aangrijpende roman van het jaar. En daar is geen woord van overdreven!

Al meer dan een jaar keek ik uit naar dè volgende roman van auteur Ellen Lina. Na het lezen van haar vorige boeken ‘Ooit zal ik je weer zien’ en ‘Sky’ was ik direct verliefd op haar schrijfstijl.

Zie het als een verslaving. Als je eenmaal aan één van haar boeken begint, zul je nooit meer kunnen stoppen en alleen maar meer willen! En dit was bij Crash ook weer het geval. Jullie weten dat ik geen snelle lezer ben, omdat ik er gewoonweg de tijd niet voor heb om heel veel te lezen. Voor Crash maakte ik tijd! Ik las deze bewust op mijn smartphone, zodat ik het boek continu bij de hand had en deze te allen tijde tevoorschijn kon toveren. Al was het maar 5 minuten.

De cover
Deze cover slaat de spijker op z’n kop. Het verhaal is aangrijpend en heeft een duistere kant, dus de kleur zwart past naar mijn mening perfect bij het gevoel dat je bij dit verhaal krijgt. Daarnaast zie je een vliegtuig met een prachtige zonsondergang verwerkt in de titel van het boek. Ik had geen betere cover kunnen bedenken!

Flashbacks
Het verhaal start in het heden, waarbij we Ruben Partier leren kennen. Zijn vrouw en dochter stierven tijdens de crash. Hij kijkt naar Anna tijdens de Avondshow en ineens valt hem iets op… Wat is hier verdomme aan de hand?

Ruben windt er geen doekjes om en maakt direct werk van zijn vermoedens. Dit kan toch niet waar zijn?

Vervolgens leren we Anna kennen, één van de overlevenden van de vliegtuigramp. Zij is het hoofdpersonage van dit verhaal. Maar wat is haar connectie met de mysterieuze Jesse uit New York, de andere Nederlander die de ramp overleefde? En wat weet Ruben allemaal over hen? Zal hij haar geheimen weten te ontrafelen? En hoe zal ze dit moeten verbergen voor haar liefdevolle echtgenoot, Daan?

Middels flashbacks leren we Anna en Jesse beter kennen. Ook leren we wat de connectie tussen de twee is en wat zich heeft voorgevallen in het vliegtuig, waardoor Ruben zo doorgedraaid is.

Doordat je continu tussen het heden en het verleden geslingerd wordt, blijft het enorm spannend. Want wat is er nu in godsnaam gebeurd? En loopt dit wel goed af? Laat ze het verhaal echt op deze manier eindigen? Brace for impact!

Waanzinnig plot
Het einde is zo onvoorspelbaar. Na een bepaalde gebeurtenis was ik volledig in shock en moest ik echt even bijkomen. Ik dacht: ‘Laat ze het verhaal echt zo eindigen?’ Super heftig! Ellen geeft aan dat ze het einde wel 400 keer herschreven heeft. En ik snap nu heel goed waarom. Dit was geen makkelijke keuze… Brace for impact!

Conclusie
Ellen overtreft zichzelf wederom met haar 4e roman. Dit is naar mijn mening haar meest aangrijpende verhaal tot nu toe. Ik heb voor mijn doen best veel boeken gelezen dit jaar en ik kan zeggen dat Crash mijn absolute favoriet is tot nu toe. Het grijpt je aan, het sleept je mee en laat je niet meer los.

Vergelijk het een beetje met een achtbaan, inclusief de shock en het duizelige nadraaien…
Zeker een boek dat per direct op jouw to-read list dient te staan. Of nog beter: Schaf deze aan bij o.a. Bol.com, zodat je direct kunt starten!

Geschreven door Simone


Recensie op Samen lezen is leuker

Hoe kan het toch dat sommige boeken en auteurs aan je voorbij zijn gegaan? Crash is dus mijn eerste kennismaking met Lina, en met het ‘Brace for impact’ is werkelijk geen woord te veel gezegd. Fasten your seatbelt want dit boek blaast je anders echt van je stoel!

In de ik-vorm begint het verhaal met Ruben. BAM dat komt direct binnen, de wanhoop, het verdriet, de woede en vanaf de eerste letter zit ik aan de bladzijden vastgeplakt.

Hoofdpersonage Anna neemt het over en zo komt de grote bal aan het rollen. Vanaf nu switch je vloeiend naar het heden en het verleden en vraag je je tussentijds continue af: WAT is er in godsnaam gebeurd tijdens de crash? Anna en Jesse, de vonken vliegen eraf en je wordt hard heen en weer geslingerd in dit hele gebeuren. Waar je het ene moment alle begrip op kunt brengen voor of de één of de ander, denk je een volgend moment: dit kun je gewoon niet menen. Zo niet anders bij personages als Daan en Ruben. Ze raken je, ze irriteren je, ze verbluffen je en ze zitten stuk voor stuk al snel onder je huid.

Lina hanteert een directe en pure pen, doet nergens moeilijk en de dialogen zijn heel natuurlijk. Wat een leesgenot. Het is sjieke erotiek, het is spannend en net wanneer je denkt nu verzandt het verhaal een beetje in hetzelfde is daar dan een wending waar je U tegen zegt. Hoe indrukwekkend en hoeveel verschillende emoties dit allemaal los weet te maken is gewoonweg briljant. Is het daarnaast af en toe over the top? Jazeker, maar deze wijze van too much laat je letters vreten, laat je er compleet in meegaan.

Richting einde wil je maar één ding, weten hoe dit afloopt. En als het dan allemaal klaar is zit je daar met je dichtgeslagen boek bij te komen, nadenkend en tot de conclusie komend: damn dit was goed….

Conclusie:
Vijf stralende sterren voor Crash.

Ellen Lina heeft er absoluut een fan bij. Bijzonder is ook de bijbehorende soundtrack van dit boek, by Anouk van der Kemp. Te beluisteren via YouTube, iTunes of Spotify.

Geschreven door Karin Meinen


Recensie op Woorden door Lilian

Crash leest lekker weg
Ondanks dat ik in een eindeloze leesdip zit, moest ik dit boek wel lezen. Ik kreeg een vaste datum en daarop zou ik toch iets moeten publiceren, het liefst iets over de inhoud van het boek en wat ik er van vond. Ik ben best laat begonnen met lezen (vorige week), en las het boek gisterenavond uit. Gelukkig was Crash een fijn boek om te lezen! Hoe Ellen alles opschrijft, leest gewoon heel lekker, en dat terwijl het heus niet over thema’s gaat die zo gezellig zijn. Vreemdgaan, bedreiging, angst, een grote vliegtuigcrash, al deze thema’s komen voor in Crash. Hoe krijgt Ellen het dan toch voor elkaar dat je denkt: ‘yes, vanavond als ik thuiskom van mijn werk ga ik weer lekker lezen‘?

Het antwoord op die vraag heb ik niet, die kun je misschien het beste aan Ellen zelf stellen. Wat ik wel weet is dat je bij Crash blijft doorlezen. Ellen weet van een liefdesroman ook nog een spannend verhaal te maken, en daarmee zijn toch mijn twee favoriete aspecten van een verhaal gecombineerd tot een mooi boek. En oké, de fijne, losse schrijfstijl van Ellen speelt ook mee.

Mijn keuze was snel gemaakt
Met de liefdesdriehoek die in dit boek zit had ik helemaal geen moeite. Sterker nog, ik vond het vanaf het begin al duidelijk wie mijn favoriet zou worden en voor wie ik hoopte dat Anna zou kiezen. Ook de andere personages waren prima, hoewel de een iets meer aan bod komt dan de ander. En dat is ook niet erg. Bij het lezen van Crash kreeg ik het gevoel dat ik middenin het verhaal stond, naast Anna. Het ene personage leer je beter kennen als het andere, maar dat voelde heel natuurlijk aan. Ik vind het zelf ontzettend fijn als je midden in het verhaal zit, niet te veel nadenkt over of iets wel of niet goed is uitgewerkt maar dat het allemaal gewoon klopt. En dat is bij Crash zeker het geval!

Bijzonder verhaal + een soundtrack
Naast dat Crash een bijzonder goed verhaal is, is er nog iets anders aan de hand met dit boek. Het heeft namelijk een eigen soundtrack gekregen! Ellen heeft hierbij samengewerkt met Anouk van der Kemp, die de hele soundtrack heeft ingezongen. De soundtrack is te beluisteren op Spotify, en voegt echt iets leuks toe aan het boek. Ik vind dit echt een tof, origineel idee, en we mogen elkaar best wat vaker helpen en samenwerken, toch?

Crash past perfect in het rijtje prachtige boeken dat Ellen heeft geschreven. Van mij mogen er meer van dit soort boeken worden geschreven, dan beland ik volgens mij nooit meer in een leesdip. Crash is gewoon fijn als je een mooi boek wil lezen, waar liefde een belangrijke rol speelt, maar waarbij je ook op het puntje van je stoel gaat zitten omdat het zo spannend is. Ik kan in ieder geval niet wachten op een volgend boek van Ellen!

Geschreven door Lilian


Recensie op Shyama in Boekenland

"BRACE FOR IMPACT"
Deze woorden, die een vreselijk doemscenario inluiden, wil je als passagier in een vliegtuig nooit horen. Maar dat is nu precies wat er gebeurt aan boord van IT642, wanneer het vliegtuig een noodlanding moet maken! De crash als gevolg van een hydraulisch defect kost bijna iedereen, op een aantal personen na, het leven. Onder de overlevenden bevinden zich twee Nederlanders, Anna Kranenburg en Jesse Wilgers, die voor de buitenwereld ogenschijnlijk niks met elkaar van doen hebben.

Ik zeg 'ogenschijnlijk', want niets is wat het lijkt. Wanneer Anna aanschuift bij de Avondshow om als overlevende te spreken over een nieuwe vliegramp, wordt ze door iemand herkend. Dit zet een aaneenschakeling van gebeurtenissen in gang, die daags erna begint met een dreigend en verontrustend telefoontje.

De boosdoener is Ruben Partier, een naam die Anna in eerste instantie niets zegt. Wie is deze Ruben en wat weet hij precies van wat er zich aan boord van het toestel afspeelde voor de crash? Hij blijkt over veel informatie over haar en de in New York wonende Jesse te beschikken en is onverbiddelijk in zijn eisen.

Anna, die prachtig zingt en gitaar speelt, werkt daarnaast met haar familie in hun leuke Arnhemse kookwinkel. Deels in flashback ontvouwt zich haar levensverhaal en worden personen en plaatsen in perspectief geplaatst. Op de vraag wat haar connectie met Jessie is en of haar echtgenoot Daan wel weet wie Anna werkelijk is krijg je al lezende antwoorden in dit originele verhaal, dat doorspekt is met muziek.

Het is Ellen Lina weer gelukt een prachtig boek te schrijven met liefde, passie en spanning. En deze keer heeft ze als extra stem heel mooie songteksten, waarmee de sfeer op cruciale momenten in het verhaal extra wordt ondersteund. Ze heeft hiervoor een zeer originele en complete soundtrack met maar liefst negen nummers bij het boek. Ook de insteek voor het verhaal is verre van standaard, ze schuwt geen intense scenes en beschrijft ze met een souplesse die binnen komt en raakt.

Ik moet wel zeggen dat Crash een liefdesverhaal is waar je van moet houden, maar dat geldt eigenlijk wel voor alle boeken. Dit verhaal is complete fictie maar leest door het realistisch beschreven vliegtuigongeluk als waargebeurd. Dit komt doordat Ellen gedegen research heeft kunnen doen via haar man Jeroen, die piloot is. De scene is heel heftig en intens, je moet er tegen kunnen. Beslist niet meenemen als leesvoer tijdens een vlucht, tenzij je kalmeringspillen bij je hebt. Je bent dus gewaarschuwd 😉

Een leuk klein detail vind ik dat Sky, het personage uit haar gelijknamige roman, even passeert in dit verhaal. Een leuke kwinkslag!

Geschreven door Shyama Hopman


Recensie op de BoekenBeschrijfster

Wat heeft ze een mooi, goed en boeiend boek geschreven.

In ‘Crash’ volg je het verhaal vanuit Anna. Je begint als de crash al is gebeurd en komt er langzaamaan via flashbacks achter wat er precies is gebeurd. De auteur wisselt heden en verleden regelmatig af en dat houdt de spanning hoog. Je bent ontzettend benieuwd hoe het een en ander in elkaar zit en daarom blijf je het liefste doorlezen. Ik had het boek uiteindelijk in twee dagen uit.

Lina krijgt het voor elkaar dat je sommige scènes met kippenvel op je armen en/of tranen in je ogen leest. En dan de ontknoping en het einde…! In mijn ogen passen die helemaal bij het verhaal, maar de auteur heeft daar nog wel wat verrassingen voor haar lezers in petto. Als je het boek uit hebt, moet je alles echt even laten bezinken. Wát een boek!

Ga het lezen! Het is een absolute aanrader om te lezen, zeker als je genoten hebt van de eerdere boeken van Lina. Dit verhaal is spannender dan haar eerdere werk, maar je herkent de schrijfstijl van de auteur erin terug net zoals de keuze voor “niet-standaard personages”. Dat laatste is één van de dingen die ik mooi vind aan de boeken van Ellen Lina.

Geschreven door Kim