Dode hoek

Dode hoekIngrid Mulder
ISBN 978-90-8660-314-5
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt november 2016

Jason Duijvekater heeft altijd gedacht dat zijn tweelingzus is vermoord omdat ze op een ongelukkig moment op de verkeerde plaats was. Dan vindt hij jaren later een chantagebrief, die haar moord in een heel ander daglicht plaatst. Rechercheur Karsten Witteveen onderzoekt de moord op een jonge vrouw. Als haar vriendje een dag na haar begrafenis dood wordt gevonden zoekt het team naar een verband tussen de twee moorden. Welke rol speelt het ongeluk waarvan ze allebei jaren eerder getuige waren? En waarom duikt Jason Duijvekater steeds weer op bij zijn oud-schoolgenoten?

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

1. Tussen het verschijnen van je vorige roman bij Ellessy en Dode hoek zit vier jaar. Heb je al die tijd aan het boek gewerkt of zijn er andere projecten die je aandacht hebt gegeven?
Na Broederdienst ben ik al vrij snel begonnen aan Dode Hoek. Het verhaal zat al een tijdje in mijn hoofd, maar op de een of andere manier was het nog niet rijp om op papier te zetten. Uiteindelijk veranderde het uitgangspunt en op een gegeven moment was het er ineens. Daarna heb ik een verhaal geschreven over een hardloopwedstrijd die ieder jaar in de gemeente Haarlemmermeer (waar ik woon) wordt gehouden. Dat boek is alleen als eboek te koop en heet Run onder dreiging (te koop via boekenbestellen.nl). Ook heb ik gewerkt aan een young adult verhaal, waar ik nu de boer mee op ga. Nadat ik de eerste versie van Dode Hoek een tijdje had laten liggen zag ik allerlei onvolkomenheden, zodat ik helemaal opnieuw ben begonnen. En verder heb ik nog een kort verhaal geschreven naar aanleiding van een diner-afspraak die ik een jaar of tien eerder had gemaakt. Dat verhaal komt op mijn site zodra die is vernieuwd. Nog een project waar ik mee aan de gang moet!

2. Je schrijft voor zowel volwassenen als voor jeugd. Heb je een voorkeur, en zo ja, welke? Of waarom niet?
Eigenlijk vind ik allebei leuk (lekker cliché-antwoord…). Ik schrijf wel voor wat oudere kinderen. Voor kinderen schrijven is leuk omdat er meer kan, het boek dat ik heb geschreven over het Ministerie van Zeer Geheime Zaken heeft wat elementen die eigenlijk niet kunnen, maar waarvan je als kind zou willen dat het kon. Spannende avonturen die je zelf wel zou willen meemaken als kind (ik tenminste wel, al denk ik dat ik, als puntje bij paaltje kwam, het toch te eng zou hebben gevonden).  Het mooie aan de leeftijdsgroep op de middelbare school is dat je het meteen zo herkenbaar kunt maken. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij een klas met daarin de vervelende klasgenoot die altijd iedereen het leven zuur maakt, maar ook de leuke en grappige dingen die gebeuren, het kattenkwaad etc etc. 
Voor volwassenen schrijven is leuk omdat er meer erge dingen kunnen gebeuren. En je kunt ingewikkeldere zinnen maken, meer aan de fantasie overlaten. Allebei is kortom erg leuk om te doen!

3. Wat hoop je dat de reacties zullen zijn op Dode hoek?
Ik hoop natuurlijk dat iedereen het een geweldig, spannend en leuk boek vindt! Ik hoop vooral dat ze de hoofdpersonen in hun hart sluiten en meegaan in hun wereld.

4. Wat kunnen we na Dode hoek van je verwachten?
Ik blijf natuurlijk doorschrijven. Op dit moment probeer ik mee te doen aan Nanowrimo, al weet ik nu al dat ik de 50.000 woorden niet ga halen in één maand. Voor mezelf heb ik besloten om het dan in twee maanden te proberen. Het verhaal waaraan ik werk is een avontuurlijk jeugdverhaal en is denk ik onderdeel van een serie. Dat vind ik enorm spannend, want ik vind het onwijs moeilijk om al zover vooruit te denken. Een eerste versie in zo’n korte tijd heeft voor mij als voordeel dat ik het gevoel heb dat het nog lang niet kwalitatief goed hoeft te zijn. Als er maar wat op papier komt. Het herschrijven komt dan later wel. En dat is net het gevoel dat ik bij een zo omvangrijk project nodig heb. 
Daarnaast hoop ik volgend jaar weer iets samen met Patz van Circus Patz te doen. En iemand wees me erop dat de marathon in de Haarlemmermeer sinds dit jaar een ander parcours heeft en dat het dus wellicht tijd werd om een vervolg op Run onder dreiging te maken. Nu ben ik zelf ook wel benieuwd hoe het met mijn hoofdpersonen is, dus wie weet… Young adult blijft ook trekken, ik heb nog een idee liggen voor een jeugdthriller. En binnenkort hoop ik een kerstverhaal te kunnen presenteren, ofwel op mijn website, of anders bij mij gratis aan te vragen in pdf-formaat.
Mocht er tussendoor een idee voor een nieuwe misdaadroman bij me opkomen, dan geef ik daar waarschijnlijk wel voorrang aan…

Recensie op Leeskost

Omdat dat Jason andere oud-medescholieren gaat opzoeken, heeft de politie al snel veel belangstelling voor hem. Sommige rechercheurs zien hem zelfs als verdachte, maar anderen beschouwen hem eerder als een lastpost die hun werk doorkruist en hindert.

Gaandeweg komen zowel door Jasons activiteiten alsook door het politiewerk de puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Tenslotte culmineert de plot in een ontknoping vol actie waarbij de duistere motieven zichtbaar worden en de kwade handelingen tot een einde worden gebracht.

Deze thriller heeft beslist vaart en kent originele vondsten, maar doet wel een beroep op de oplettendheid van de lezer vanwege het grote aantal personages. Men raakt anders wellicht het criminele spoor bijster.

Stevige kost voor de liefhebber van politieromans.

Geschreven door Job ter Steege


Recensie op VrouwenThrillers

Zowel de titel als de cover van Dode hoek laten duidelijk zien dat het verhaal over een ongeluk gaat. De rode gloed over een groot gedeelte doet je aan bloed denken.

De proloog start met een duister zaakje achter een truckersrestaurant. In eerste instantie zag ik geen connectie met het verhaal. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van twee personen; Jason en Karsten. De tweelingzus van Jason is in het verleden vermoord. Tijdens een wekelijks etentje bij zijn ouders hoort Jason dat de vriendin van Kylie vermoord is gevonden. Jason vindt dit raar; zijn zus had namelijk helemaal geen vrienden. Hij besluit op onderzoek uit te gaan en vindt een klassenboek waarin een aantal personen zijn omcirkeld. Een voor een worden deze personen vermoord aangetroffen en Jason is steeds in de buurt van de plaats delict. Wat hebben de vroegere klasgenoten met elkaar gemeen behalve dat ze getuige waren bij een ongeluk tussen een bus en een scooter? Rechercheur Karsten wordt belast met het onderzoek naar de moorden. Jason wordt als verdachte gezien en scherp in de gaten gehouden door Karsten. Jason raakt steeds verder verstrikt in een web van leugens. Waarom duikt hij steeds op bij zijn oud-schoolgenoten?

Dode hoek is de vierde thriller van Ingrid Mulder. Het is goed opletten aan het begin van het verhaal; veel namen komen voorbij. Eenmaal voorbij het eerste stuk leest het snel en gemakkelijk. Mulder gebruikt eenvoudig taalgebruik en het boek bevat slechts 231 pagina’s. De twee verhaallijnen, Jason op zoek naar antwoorden en Karsten op zoek naar de dader, worden netjes afgerond. Het aanvoeren van meerdere oud-schoolgenoten vereist de nodige aandacht en vond ik af en toe verwarrend. De spanning kabbelt rustig verder en laat me niet op het puntje van mijn stoel zitten. Het is een lekker leesbare politiethriller dat prima voldoet om als tussendoortje te lezen.
Oordeel: 3 sterren

Geschreven door Karin


Recensie op Mustreads Or Not

Een spannende cover die hoort bij een misdaadroman. Rood de kleur van bloed een auto een scooter op zijn kant, wat is er gebeurd een aanrijding met dodelijke afloop…, een afrekening…. De spanning stijgt al bij het eerste mooie gedicht hierboven neer gezet.

Van Ingrid Mulder had ik nog niets gelezen maar ik begon met heel veel zin aan haar vierde misdaad roman, na het lezen van de achterflap en het eerste gedicht.

Het verhaal begint in 2007 en wat daar op een terrein achter een truckers-café plaatsvindt. Ik heb dit gedeelte nog een keer gelezen toen het boek uit was en toen vielen de kwartjes op zijn plaats. Het boek wordt verdeeld in hoofdstukken die gaan over Jason, zijn zus is vermoord en wanneer zijn moeder verteld dat een vriendin van zijn zus ook is vermoord begrijpt hij er niets van. Zijn zus had namelijk geen vrienden.

Jason gaat opzoek naar wat er echt is gebeurd. De hoofdstukken van Jason worden afgewisseld door het verhaal van Karsten, hij werkt bij de recherche en wordt belast met het onderzoek naar de moord op de “vriendin” van Kylie.

Jason komt vast in te zitten in een web van list en bedrog en graaft zich steeds verder in de nesten met Karsten op zijn hielen.

Het begin van het boek was even inkomen door de vele personages en het verbinden van het verleden en heden met elkaar, maar als je eenmaal in het verhaal zit laat het je niet meer los. De verhaallijnen komen mooi naar elkaar toe ze leiden gezamenlijk tot de plot, die toch iets anders was als ik dacht.

Samen met mijn man heb ik dit boek gelezen en ook hij vond het begin wat verwarrend, maar net als ik kon hij eenmaal in het verhaal het boek niet meer weg leggen.

Jason en Karsten hebben beide veel mee gemaakt en ook hun privé verhalen worden in het boek vertelt, kortom een verhaal wat je in de ban houdt en wat je pas loslaat wanneer je de laatste bladzijde dichtslaat.

230 bladzijde vol met misdaad en spanning, voor mij een auteur die ik in de gaten ga houden. Heerlijke schrijfstijl en goed uitgewerkte karakters maken dat ik Ingrid Mulder zeer zeker ga volgen en haar andere boeken ga lezen.

Schrijfstijl 4****
Leesplezier 4****
Plot 4****
Spanning 4****
Originaliteit 4****

Eindoordeel 4 mooie sterren voor Dode hoek

Geschreven door Caroline


Recensie op De Thrillerlezersblog

Nooit eerder is er een boek van Ingrid Mulder op mijn pad gekomen, dat maakte mij toch wel reuze nieuwsgierig toen ik ontdekte dat ze al wel meerdere spannende boeken op haar naam heeft staan. Dode hoek is een boek dat makkelijk wegleest, het wordt geschreven vanuit twee verschillende hoofdpersonen. De helft van het verhaal is geschreven vanuit Jason die zelf na het vinden van een smoelenboek op jacht gaat naar het ware verhaal achter de moord op zijn zusje Kylie. Kylie leidde een wat onstuimig leven over wie al snel gedacht werd dat zij gewoon op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was, eigenlijk een oordeel wat niet gebaseerd is op feiten maar op haar leefstijl. Waarom heeft zij bepaalde personen in haar smoelenboek omcirkeld is de vraag? De andere helft is geschreven vanuit rechercheur Karsten Witteveen die twee recente moorden probeert op te lossen. Karsten is snel geneigd te denken dat Jason wat op zijn kerfstok heeft, wederom een vooroordeel wat niet reëel is. Deze twee hoofdlijnen worden naar het plot toe keurig in elkaar verweven.

Ik had wel even wat moeite met de vele nieuwe namen die steeds aan het verhaal toe gevoegd werden, allemaal oud-leerlingen die blijkbaar iets van een ongeluk weten wat tien jaar geleden is gebeurd. Dode hoek is voor mij een heerlijk tussendoor boek, het is (ont)spanning en niet te dik.

Na het lezen van Dode hoek wordt weer duidelijk dat de ware toedracht van een ongeluk altijd naar boven komt, je kunt beter eerlijk zijn want leven met een leugen gaat niemand in zijn koude kleren zitten. Mensen gaan steeds verder om zelf vrijuit te gaan, maar vroeg of laat val je toch door de mand, dat blijkt wel weer.

Spanning 3
Plot 3
Originaliteit 3
Psychologie 3
Schrijfstijl 3

Dode hoek is voor mij 3 sterren waard!

Geschreven door Bianca